SZÜLŐSÉG

Öt tipp, hogy szóbaálljon önnel a kamasz

2016. január 13., szerda 08:12

Barbara Greenberg kamaszokkal foglalkozó pszichológus, aki rengeteg kérdést és panaszt hallott már szülőktől. "Megszakadok, hogy neki mindene meglegyen, és mit kapok?". Vagy "Csak a szemét forgatja, és odaböfögött egyszavas válaszokat!'

A szakember maga is kamaszgyerekes anya, a Huffington Poston szedett össze egy ötös listát arról, tapasztalatai szerint hol siklik félre gyakran a kamaszok és szüleik között a kommunikáció, és mit tehetünk, ha arra vágyunk, hogy több igazi beszélgetés, és kevesebb szemforgatás legyen a családban.

1. Figyeljen a saját hozzáállására. Szülőként kritikus és hajlamos ítélkezni? Akkor a kamasz nem fog szóbaállni önnel. Vegyen vissza, és hallgasson többet beszéd helyett. Hálásak lesznek ezért, és talán még beszélgetés is kialakul, amely során bepillantást engednek az életükbe. Ez a cél, nem?

shutterstock 252865099

2. Mosolyogjon a kamaszra. Használja a humorát. Játsszon velük egy kicsit. Vagyis: ne viselkedjen úgy, mint aki meg van rémülve tőlük. Érzékelik a félelmét, és kevésbé fognak beszélgetni. Más szavakkal: mutassa meg, hogy élvezi a társaságukat. Ők pedig díjazzák, ha nem vesz mindent halálosan komolyan.

3. Tartsa takarékon az érzelmeit, ha a kamaszaival beszélget. Igen, legszívesebben talán pánikolna, vagy elvesztené a fejét, de akkor tutira nem mondják el, amibe belekezdtek. Végül is, ki szeretne egy olyan szülővel beszélgetni, akivel kapcsolatban azt érzi, hogy mindentől kiakad, és képtelen kezelni a dolgokat. Ha nem érzi magát nyugodtnak, próbálja elrejteni, a cél az, hogy folytassák a beszélgetést, nem az, hogy bezárkózzon a kamasz.

4. Legyen egy kicsit trükkös. A direkt kérdések helyett, mint a "milyen volt a napod?" próbáljon olyasmit, mint a "milyen volt ma a törióra?" A tinik a kevésbé direkt bevezetőket kedvelik. Mint a "szerinted mi is megnézzük ezt a filmet?" ahelyett, hogy "Hogy sikerült a randi?" Ha odafigyel rá, végül megtudja azt is, amit igazán kérdezni szeretett volna, vagyis, hogy jól érezték-e magukat, és jó döntéseket hoztak-e. Emlékeztesse magát, hogy ha egyszer belekezd, próbálja ne félbeszakítani, és ne veszítse el az önuralmát.

shutterstock 95587969

5. Ne papoljon. Tudom, mindennél jobban szeretné megkönnyíteni a gyerek életét. Nagyon nehéz csöndben maradni, amikor jó tanácsokat tudnánk adni. De tartsa észben, hogy ha túl hamar jön elő a tanácsaival, a gyerek talán bezárkózik Sokszor csak arra vágynak, hogy valaki meghallgassa őket. Csak szeretnének végigmenni a dolgaikon, és hangosan is végiggondolni az ügyeiket. Ha bizonytalan benne, kíváncsi-e a gyerek a véleményére, egyszerűen kérdezze meg, hogy tanácsra van szükségük, vagy csak azt szeretnék, hogy meghallgassa őket. Örülni fognak annak, hogy figyelembe veszi az igényeiket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta