Három fontos dátum továbbtanulóknak

Oktatási időszámítás szerint a január és február nemcsak a félév időszakát jelentik, fontos dátumok és határidők vannak ilyenkor a továbbtanulók számára - ezeket szedtük most össze.

Január 16-a, központi írásbelik a középiskolákba

Ezen a szombati napon írják az írásbeli felvételit azok, akik 4, 6 vagy 8 osztályos középiskolába jelentkeztek tavaly december 8-ig. Az intézmények maguk külön értesítést nem küldenek - a papíron tesztírásra megjelölt helyen kell megjelenni 10 órakor. Kivételt képeznek ez alól azok az iskolák, ahol nem kérnek írásbeli felvételit - ezekre a helyekre (és az összes többire is) februárig kell elküldeni a jelentkezést.

GettyImages-484556152
Dan Kitwood / Getty Images

Ingyenes próbaérettségik, szintén január 16

Ugyanezen a napon lehetőség nyílik ingyenes próbaérettségire is, amit a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos előkészítője, a Studium Generale tart, írja az Eduline. A megírásra az ország hét pontján és matematikából, történelemből, illetve közgazdaságtanból van lehetőség mind közép, mind emelt szinten. Jelentkezni január 11-ig lehet, a tesztvizsgákat pedig a Studium Generale tagjai fogják összeállítani és kijavítani, akik a feladatok mellé írt észrevételeken túl ingyenes konzultációs lehetőséget is biztosítanak a résztvevők számára.

Február 12, középiskolai jelentkezések határideje

Február 12-éig kell beadni a jelentkezéseket a középfokú iskolákba (4, 6 és 8 osztályosba egyaránt), ez attól független, hogy a kinézett intézménybe kell-e írni központi felvételit, vagy csak a továbbvitt jegyeket (és a szóbeli elbeszélgetés eredményét) nézik. A jelentkezési lapon több intézményt is meg lehet jelölni.

Február 15, felsőoktatási jelentkezések határideje

Nem kevésbé fontos dátum február 15-e hétfő sem, ugyanis eddig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézményekbe. Valószínűleg jó hír, hogy a minimumponthatár idén sem emelkedett: alap- és osztatlan képzéseken 280, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 240 a beugró. Ha kíváncsi a pontszámítási metódusra és arra, hogy egyes szakokon mennyi az előzetes minimumponthatár, ide kattintva elolvashatja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra