SZÜLŐSÉG

Időgazdálkodási kisokos tiniknek

2015. december 29., kedd 14:00

A HuffPost összegyűjtött pár praktikát, amik elsajátításával a gyerek rendszerezettebb életet tud élni, és ezáltal könnyebben veszi majd a terheket, amiket az iskola rájuk tesz. És bár valójában egyik tipp sem forradalmi, mégis jó, ha ezeket időnként végigvesszük a kiskamasszal, kamasszal, hiszen legtöbbünknek szintén tanulási folyamat volt, mire ezekre rájöttünk.

Szülői segítséggel, pláne, ha van egy kis belső motiváció, a kamasz gyerekeinknek is segíthetünk, hogy kevésbé essenek szét, és ne kerüljenek állandó időzavarba.

GettyImages-50672514
Fotó: Walter Sanders / Europress / Getty

Készüljenek fel a soron következő hétre

Minden vasárnap szánjon egy kis időt arra, hogy átbeszéli gyerekével, hogy mi lesz a következő héten. Ezek után készítsenek közösen egy listát, amelyek a következő kategóriákba kerülhetnek:

 • Készen kell lenni vele (amit feltétlenül meg kell csinálni)
 • Szeretnék kész lenni vele (egy kicsit várhat a megvalósítás)
 • Amit szeretnék csinálni (rekreációs tevékenység)

Ezek után rendszerezzék hétfőtől-péntekig, hogy mikor és mennyi időt fog az egyes tételek megvalósítására szánni a gyerek.

Minden napnak kell legyen egy kezdési és egy befejezési pontja. Írják össze, hogy milyen munkákat szándékozik aznap a gyerek elvégezni, illetve, hogy melyikhez, körülbelül mennyi időre lesz szüksége, majd tegyék őket fontossági sorrendbe.

Világítson rá, milyen jó a digitális naptár

A mai világban a gyerekek már létezni sem tudnak a mobiljuk nélkül, ami ebben az esetben egyáltalán nem hátrány - mert ez azt jelenti, hogy tudják kezelni a naptárat is. Ha a gyerek, soha nem használja a telefonján ezt a funkciót és - mondjuk nem jön rá öt perc alatt, hogy hogyan működik - mutassa meg neki, hogy miként állíthat be figyelmeztető jelzéseket benne. Még jobb, ha össze tudja kombinálni, az előzőekben mutatott tervezetet a naptárral. Tuti siker. 

google-calendar-schedule-640x456

Csináljon a nagyobb feladatokból sok kisebbet

Amikor egy nagy feladat előtt állunk, hajlamosak lehetünk tologatni a dolgot, mivel nem tudjuk, hogy hogyan fogjunk neki. Ilyen például a fürdőszoba kitakarítása. Egyszerűnek tűnhet, de közben meg egyáltalán nem az. De ha szétbontja, hogy ez mit is jelent valójában, már sokkal egyszerűbb nekilátni a feladatoknak, mint például:

 • fugát takarítani,
 • kimosni a kádkilépőt,
 • fertőtleníteni a szanitereket
 • felmosni,
 • elpakolni,
 • kiüríteni a szemetest

Sokkal átláthatóbb és egyszerűbb így a dolga. A legjobb ha listát készít ezekről, és minden végrehajtott feladatot kipipál a listán. Ja, és persze nem kötelezi magát arra, hogy egy nap alatt végezzen a munkával. Ugyanezt a metódust követve, mutassa meg gyerekének is, hogy miképpen működik ez a módszer. Írjanak fel egy nagy feladatot egy papír tetejére, majd bontsák atomjaira. 

Pakoljanak be előző este az iskolatáskába

„Old school” trükk, minden felnőtt ismeri: pakoljanak be az iskolatáskába lefekvéskor, így stresszmentesen indulhat a reggel(haha!), és este nem azon fog rágódni a gyerek, hogy mi az, amit elfelejt majd reggel betenni a táskába. Szintén ovis trükk, de tényleg hasznos, készítsék ki a ruháját amit másnap viselni fog, és csomagoljanak valami harapnivalót is amit a szünetben elnyammoghat.

Találjanak helyet mindennek

A tinédzserekbe automatikusan be van kódolva, hogy rendetlennek kell lenni, és meg sem értik, hogy milyen jó, ha nem káoszban élik az életüket - de ez nem jelenti azt, hogy ha megtanulják, hogyan lehet rendet tartani, az nem fogja őket előbbre vinni.

Néhány tipp, a rendrakáshoz:

 • Csoportosítsák kategóriák szerint a dolgokat.
 • Kérje meg a gyereket, hogy keressen a szobában helyet minden kategóriának.
 • Mutassa meg hogyan működik a címkenyomtató - de sokszor a „post it” is megteszi - amit a fiókokra meg a polcokra lehet ragasztgatni, hogy átlátható legyen, mi van bennük.
 • Emlékeztesse őket, hogy mindent tegyenek vissza a helyükre.

Hagyjon időt magára is

Amikor a gyerek rájön, hogy ténylegesen mennyi időbe telik megcsinálni valamit, ellenben azzal, hogy ő mit saccolt az elején, egyenesen szárnyra kaphat. Ezért is jók a különböző telefonos applikációk, amik az időbeosztást segítik.

Ilyen a Pomodoro technika is - magyarázza el neki, hogy hogyan működik, de persze kereshetnek hasonló tematikájú alkalmazásokat is okostelefonra.

Használják a Google Docs-ot

Akinek okozott már fejfájást (és duplamunkát) elkavarodott kinyomtatott papír, vagy összetört telefonon/laptopon/tableten tárolt házidolgozat, azt nem kell sokáig győzködni erről.

Google Docs-ot használni maga a csoda, ugyanis mindenhol elérhető, ahol van internet, és amit oda bevisz, csak akkor tűnik el, ha azt kitörli. Hiába veszíti el a telefonját a gyerek, vagy zúzza kezelhetetlenné, az adatok soha nem fognak elveszni, ha felhőbe írja őket. Szóval tényleg hasznos ezt a funkciót használni, mutassa meg neki, hogyan működik. Ráadásul emlékeztetőket is be lehet ide vésni, szóval soha többet nem fog elkésni a különórákról, vagy a fogorvostól a gyerek.

Konklúzió

A legtöbb tini képtelen felnőtt mércével mérve rendszerezett életet élni, de ha megszokássá válnak a fentebb említett technikák, magabiztosabbak lesznek, nyugodtabbak, és jobban teljesítenek majd az iskolában. És ha egyszer rájönnek arra, hogy ezek a dolgok tényleg beválnak, már soha többet nem kell emlékeztetnie őket a feladataikra. 

ÁMEN!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta