SZÜLŐSÉG

A baba idegrendszerének kell az ölelgetés

2015. december 29., kedd 19:21

Az anya és a csecsemő közötti bőrkontaktus fontosságára az utóbbi években gyakran felhívják a figyelmünket. A bőrkontaktus ugyanis hatással van a szubjektív jóllétükre, és ezen kívül még egy csomó egészségügyi mutatóra is, beleértve az agyfejlődést. De hogyan lehetséges az, hogy az ölelgetéstől okosabb lesz a baba? És mit jelent egyáltalán a bőrkontaktus? Elmagyarázzuk.

shutterstock 290966081

Kengurubébik kényszerből

A bőrkontaktus fontosságára egy koraszülöttekkel foglalkozó kutatás hívta fel a figyelmet az 1980-as években. A dolog jó példa arra, amikor a kényszerűség szül jó megoldásokat, a kengurumódszert ugyanis azért vezették be a szakemberek, mert az adott kórházi osztályon (Kolumbiában) nem volt elég inkubátor. Miután arra lettek figyelmesek, hogy az anyjukra vagy a nővérekre kötött babák meglepően jól teljesítenek, elkezdték a dolgot tudományos igénnyel is vizsgálni. A kengurumódszert azóta már a WHO is ajánlja, habár nem az inkubátor helyett, hanem mellette, vagy az abból való kikerülés után.

A nyolcvanas években emellett egyre jobb technológiák születtek a koraszülött babák életben tartására. Ami az idegrendszer fejlődését illeti, az uralkodó nézet az volt, hogy az embercsecsemők (koraszülöttek és időre születettek is) fejletlen idegrendszerrel jönnek a világra, és idegrendszerük fejlődése a megszületést követően folytatódik. Nagyjából magától.

Mivel a szakemberek úgy gondolták, a baba agyfejlődése magától is megy előre a maga útján, ezért igyekeztek a testi működésekre koncentrálni, azaz a betegségek gyógyítására, az adott esetben éretlen légzőrendszer miatt kialakult komplikációk kezelésére, és a megfelelő és kiegyensúlyozott táplálásra.

Az orvostudomány fejlődésével egyre korábban született koraszülötteket is életben lehetett már tartani, és egyre jobb kütyük készültek számukra. A koraszülött- és csecsemőosztályok ugyanakkor a XX. század második felében inkább kizárták a szülők jelenlétét. Ez az út azonban, mint kiderült, mégsem volt ideális, legalábbis ami az idegrendszer fejlődését illeti.

Minél több, annál jobb

Az utóbbi évtizedek kutatásai ráirányították a figyelmet arra, hogy az újszülött babának több szempontból is jót tesz a bőrkontaktus: megnyugtatja a babát, ezzel csökkentve a szervezetében a kortizol nevű stresszhormon szintjét. A kortizolszint az agyfejlődésre is hatással van: túl hosszú ideig tartó túl sok kortizol még felnőttkorban is káros az agyunknak.

A bőrkontaktus, illetve az anyától való elválasztás emellett egyes géneket is képes aktiválni a baba szervezetében. Állatkísérletben és embereknél is kimutatható, hogy ha a babát vagy patkánybébit rendszeresen elragadják az anyukájától, akkor az egyik fontos, a stresszkezelésért felelős génje „kikapcsolódik”, ettől pedig felnőve jóval érzékenyebb lesz a stresszhatásokra, mint sokat babusgatott és ölelgetett kortársai. (Nyugalom, bár a patkánybébiket tényleg elragadták az anyukájuktól a kutatók és utána megvizsgálták az agyukat, de az emberbébikkel nem csináltak ilyet, itt más, közvetett módszerekkel dolgoztak).

A stresszkezelésért felelős gén mellett egy másik gén, az oxitocinreceptor génje is hasonlóképpen reagál a babakori szeparációra, ennek a génnek pedig fontos szerepe van a szociális kommunikációban. Az oxitocin receptor gén „kikapcsolása” rugalmatlanabbá teszi az embert szociális helyzetekben, sőt az autisztikus tünetek esélyét is növeli.

shutterstock 326501897

Úgy tűnik, a szeparáció, illetve a bőrkontaktus hatása ezekre a génekre dózisfüggő: azaz minél többet babusgatják a babát, annál jobban jár az idegrendszere, és minél többször elszakítják az emberi (állatkísérletben a patkányi) kontaktustól, annál rosszabbul.

A bőrkontaktus megléte a tudományos adatok szerint megnöveli a szoptatás esélyét és hatékonyságát. A sokszor bőrkontaktusba kerülő babák emellett általában nyugodtabbak, és jobban kommunikálnak anyjukkal. A kutatók a bőrkontaktusnak hátrányos hatását nem találták.

A nap 80-90 százaléka az anyamajmon

A témával foglalkozó szakemberek egyébként elég szigorúak a dózist illetően: úgy tűnik, állatkísérletekben az újszülött csecsemőnek már a napi 10-20 százalék elválás is sok. Azaz a nap 80-90 százalékát szorosan egy felnőtt majmon (ideális esetben az anyukájukén) kell tölteniük ahhoz, hogy stresszérzékenységük ne nőjön.

Az újszülött embercsecsemők még normál szülés esetén sem töltenek ennyit anyjukon, az inkubátorba kényszerülő koraszülöttekről nem is beszélve. A szakemberek szerint ezért törekedni kell arra, hogy a koraszülött osztályokon a szülők is részei legyenek a gondozásnak és hogy a babáik minél több időt tudjanak velük szoros kontaktusban tölteni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.30 05:46:07Dekatlon

  A sok hülye meg a különalvást erölteti, lehetőleg külön szobában... :(

 • 2015.12.30 07:51:11wmiki

  hmmm....
  Pálma, a következő cikkeid majd a homeopátiáról, aztán a családállításról, végül a láthatatlan szeretetről, és istenről szólnak majd?
  Nem hiszem, hogy örülnek a gazdáid ezen az oldalon, itt másról szól a propaganda.

  de adja az úr, hogy tévedjek...

 • 2015.12.30 08:53:31drpuskaspalma

  wmiki: az általad felsorolt témáknak sajnos nincs tudományos megalapozottsága és teológiai ismereteim is végesek, így ezekről a közeljövőben nem fogok írni.

 • 2015.12.30 09:00:59wmiki

  :0
  de az ölelésnek van???
  volt randomizált, kettős vak kísérlet, placebo öleléssel??
  esetleg ellenőrizhető jóslatot is tudsz rá adni, a kontroll csoport ellenében?

 • 2015.12.30 09:31:00amit még megtehetsz

  Én se értem, hogy egy kisbabát hogy lehet magára hagyni éjszaka. Még óvodáskorban is félnek a sötétben, nemhogy korábban.

 • 2015.12.30 10:13:44drpuskaspalma

  wmiki: amennyiben bővebben érdekel a téma, a vonatkozó kutatásokat, tudományos forrásokat úgy tudod elolvasni, hogy a szövegben lévő linkekre kattintasz (ezek vastag, színes betűvel vannak kiemelve).

 • 2015.12.30 10:32:41Pancho Sanza

  drpuskaspalma:
  Bizonyára jóindulat vezérel, de óva intelek, hogy a magyar internet egyik legnagyobb trolljának, wmikinek TUDOMÁNYOS forrásokat idézz. Meg hogy úgy egyáltalán szóba állj vele.

 • 2015.12.30 10:42:42hihhaa

  "A sok hülye meg a különalvást erölteti, lehetőleg külön szobában."

  Ahány ház, annyi szokás, ez mindenkinek a saját dolga. (Persze én sem értem azokat az embereket, akik nem azt gondolják, és nem azt csinálják amit ÉN.)

 • 2015.12.30 11:05:57Fluoro

  A nagyobbik gyerekem 7 napig inkubátorban volt. Utána is sokszor kellett orvoshoz járni, többször kórházban is voltunk. Teljesen más lett a személyisége, mint az öccsének, aki tényleg kismajomként rajtam lóghatott. A nagyobb félős, befolyásolható a közösségekben, tart minden újtól. Próbáljuk biztatni, szeretgetni, de ezt nem látom elégnek. Oviban azzal próbál a baráti társaságban maradni, hogy hagyja magát belevinni a rosszaságba, de úgy látom, a barátai nem tekintik egyenrangúnak, hanem "beosztottnak".

  Van arról valami infó, hogy hogyan lehet segíteni az így sérült gyerekeknek? Együtt aludtunk 2 évig. Szoptattam 3 évig úgy, hogy annyira ügyetlenül csinálta, hogy szopizott 40 perc alatt 20 grammot, aztán fejtem mellé még 100-at, és úgy lakott jól. Gondolom, összefügg ezzel, hogy logopédushoz is kell járni, tehát ez is valami születéskori sérülés eredménye lehet.

  Főleg a lelki helyrehozásról szeretnék valamit olvasni, mert fejlesztőtornára, logopédushoz járunk. Hogyan lehet nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb gyerekké tenni, vannak erre módszerek? Amit a szülő is alkalmazhat?

 • 2015.12.30 12:54:48drpuskaspalma

  Fluoro: van olyan gyerek, aki veleszületetten félős, óvatos karakter, azaz egyáltalán nem biztos, hogy az inkubátortól lett az. A félős, alárendelődő gyerekeknek nagyon jó szokott lenni a sport, csak nehéz megtalálni mit szeretnek, mert abban is félősek, de ha sikerül, akkor iszonyú sokat segít. Ovis jógától táncházig bármi lehet, csak ne utálja.
  Tök jó a gyerek táncterápia is, arról itt írtunk, főleg elsősorban a félős gyerekeknek segít a vezető szerint.[link]
  Nagyobb korban elmehet gyerekpszichológushoz is, ha még tart a probléma.
  Amúgy meg szeretgetni és bátorítani kell, szóval alapvetően jól csináljátok.

 • 2015.12.30 12:56:39drpuskaspalma

  Pancho Sanza: ja, tudom, csak sajna azt olvastam, hogy a negatív kommentek a többi olvasó szemében is értéktelenebbé teszik a cikket, azaz elolvassák, azt gondolják, hű, ez érdekes, majd elolvasnak pár trollkodást és akkor meginganak. Ezért néha veszem a fáradtságot, hogy visszaállítsam az egyensúlyt :)

 • 2015.12.30 13:35:19Hozzászólokénis

  Véleményem szerint minden gyermek más (ahogy mi felnőttek is), minden gyermeknél más módszer válik be. De ami a bőrkontaktust illeti rosszat semmiképp sem tesz, sőt...
  Fluoro-ékhoz hasonlóan Kisfiúnk születése után sok időt töltött inkubátorban, így sajnos szopni sem tudott; lefejt tejet kapott. A védőnőnk azt javasolta, hogy a különböző fejlesztések, babamasszázs, és babatorna mellett amennyit csak lehet legyen a kezemben. Eleinte hitetlenkedtünk, hogy ez bármit is számít, és féltünk, hogy így majd nagyon "felszokik", de tettük, amit javasolt. Napközben szinte megállás nélkül a kezemben volt, a mellkasamon aludt, és mindenhová kenguruval jártunk, míg a testsúlya engedte :). Az éjszakákból nem engedtünk, éjszaka mindig az ágyában aludt, de velünk egy szobában. 5 hetes korától az egész éjszakát -akár 10órát is- átaludta, 11 hónaposan magától vált le, eldobta a cumisüveget, és az anyatejet is egyik napról a másikra, anélkül, hogy bármit is változtattunk volna. Egyszerűen már nem kellett Neki. Egyre csökkentek a "tutujgatások" is, igény hiányában. Most 4,5 éves, és végtelenül vidám, állandóan mosolygós, határozott, magabiztos gyermek. Még a kistestvér megszületése sem rengette meg igazán, pedig tartottunk tőle.
  Valószínűleg nem minden tulajdonság eredeztethető a születési-és csecsemőkori időszakból.
  Fluoro: előfordulhat, hogy a Gyermeked (ahogy Pálma is említi), egyszerűen csak ilyen, és semmi köze a kezdeti nehézségekhez. És lehet, hogy csupán kicsit több időre van szüksége az igazi leváláshoz, és az ezzel járó magabiztossághoz. Álljatok mindenben mellette, és biztassátok továbbra is.

 • 2015.12.30 15:46:32mony b

  Na ezekből az állandóan az anyjukon lógó gyerekekből lesznek a kapcsolatfüggő, minden szakításkor hónapokig zokogó, talajt vesztő, öngyilkossággal fenyegetőző tinik, huszasok.

 • 2015.12.30 16:38:47drpuskaspalma

  mony b: valójában pont fordítva van, a biztosan kötődő tinik/felnőttek jobban bírják az elválást.

 • 2015.12.30 21:59:45nagyonanyuka

  Kedves Pálma! Engem az érdekelne, hogy az egész pozitív hatásból mennyi tulajdonítható a konkrét bőrkontaktusnak és mennyi a tutujgatásnak. Én sosem vetkőztem le a gyerek kedvéért (már persze a szoptatást kivéve) és kézben sem voltak többet, mint amennyit muszáj volt. De minden nap kaptak-kapnak egy kis dögönyözést, csak úgy, ruhában, és mindegyikből életvidám, magabiztos gyerek lett.

 • 2015.12.31 00:04:38zséé80

  Fluoro
  A lovaglást tudom ajánlani,az nagyon jó a kis félénk,visszahúzódó gyermekeknek. Saját tapasztalatból írom,a kisfiam is ugyan ilyen természetű,mint a tied,plusz mellé mozgássérült is.

 • 2016.01.01 03:51:53csakférfi

  Ajánlom mindenki figyelmébe!
  [link]
  sajnos minél korábban "válsztjuk " el a gyereket az anyai ,apai érintkezéstől erőszakkal(mivel ne uralkodjon rajtunk ?) annál nehezebb ezt helyrehozni.Kifejezetten tiltanám a különalvást 3 hónapos korig.A a különszoba egyenesen veszélyes .Saját tapasztalat.Az meg hogy hagyjuk sírni mert azt írta valami buta gyerekgyógyász,nos fenti kommentben írták aga tudja a gyerek mi a jó neki.Ehhez kellene alkalmazkodni legalább 4-5 éves koráig.

 • 2016.01.01 20:41:19Magyar srác

  Erről mi- egyebek mellett - itt írunk:
  www.hunbaba.com/kotodes/bagdy-emoke

  Olvassák el s osszá is, érdemes!

 • 2016.01.02 13:59:08Zsolt Viczai

  A bőrérintés, tényleg hatásos. az elválást nem jó megtenni, ám az anyák rohhanak dolgozni, pedig köztudott, hogy ez nem jó, sőt az utódra való igény sem alakul ki feltétlenül..Az hogy babát mikor kell felvenni? Az, hogy állandóan felkapkodom, az sem tartom helyesnek, mert később mindentől félni fog. Természertesen meg kell nyugtatni. Példa erre a kutyák viselkedése egymással szemben, amikor fél, megijed a másiktól..A szocializáció sérül. Nekem van kutyám, és olvasom a kutyával kapcsolatos dolgokat, és ismerem az ember fejlődés-lélektanát..az állatterápia nagyszerű,,ha féla gyere, annak oka van, kisgyermek korban bántották tapasztaltam...Az embergyerek az felnő, de a kutya az 3 éves szinten marad...Örömmel beszélgetek ezekről, ütköztetve érveket..

 • 2016.01.03 17:48:51Klarissza70

  Muszáj volt regisztrálnom,hogy hozzá tudjak szólni a témához,mivel egyik-másik hozzászólásból annyira süt a tudatlanság és mélységes primitívség, pl."mony b" hogy az már félelmetes!! Amiről írt,kedves Pálma,az tudományosan is alátámasztott tény.Erről írtam a szakdolgozatomat is.Ez a kötődés (agyfejlődés) idegrendszer, pszichológiai nyelven a hospitalizmus lényege. A babát ölelgetni, simogatni, szeretgetni KELL!!! és ez NEM LESZ elkényeztetés még ebben a kicsi korban.Rendkívül súlyos, sőt! kriminális hatásai is lehetnek ha a baba azt tanulja meg,hogy: "hiába sírok,úgyse jön segítség!!" És a pszichopata karakter kialakulása is ebből fakad.A kételkedőknek javaslom Dr. Ranschburg Jenő tanulságos könyveit elolvasásra, vagy bármilyen gyermeklélektankönyvet!! Soha nem szabad magára hagyni a babát,és így akaratlanul arra tanítani,hogy ne kötődjön senkihez,mert ezáltal komoly mentális,értelmi sérülései is kialakulnak. "Ha nem simogatják a gerincagyadat,kiszikkad."-Tartja a köznyelv. (Már a régi öregek is tudtak valamit!)
  Remélem sok hasonló tudományos dolgot ír még Kedves Pálma,mert ez nagyon okos,tanulságos cikk volt!!

 • 2016.01.04 00:09:04knowledge tree

  wmiki:[link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta