SZÜLŐSÉG

Szülő tervez, kamaszkor végez

2015. december 27., vasárnap 09:00

Szülő tervez, kamaszkor végez, legalábbis ami a tiszteletteljes, nyugodt, egymáshoz jóindulattal forduló kommunikációt illeti. Nem az ijesztgetés a cél, inkább a megnyugtatás: az, hogy tizenéves korában gyakran felcsattan a gyerek, és sokszor úgy tűnik, mintha dühös lenne anyjára, apjára, noha erre semmi konkrét oka nincs, nem jelenti, hogy elrontottak bármit is. Nem jelenti, hogy valamivel megbántották, hogy csapnivaló szülők, akik elszúrták a gyereknevelést.

shutterstock 283178228

Sok szülő számol be kétségbeesetten, hogy minden elképzelhető taktikát kipróbált a tizenévessel, de így sem tudja elkerülni, hogy rendszeresen megsértődjön a gyerek, ráförmedjen, vitát generáljon a semmiből. És itt nem azokról a családokról van szó, ahol tényleg hibádzik valami, és a gyerek kétségbeesetten próbálja megértetni a szüleivel, mi nem jó. Hanem az eléggé jól működő családokról is, ahol jó a kapcsolat a szülők közt és a gyerekekkel is, azaz van élő, működő kommunikáció, tudnak normálisan is beszélgetni (ha mindenki olyan hangulatban van), akár még meg is ölelik, puszilják egymást, sőt, az is előfordul, maga a tini jön rá, túllőtt a célon, és ő megy oda anyához, apához, simogatja meg a vállát, és a maga módján valahogy bocsánatot kér. Azaz van igazi szeretetkapcsolat, és mégis elkerülhetetlennek tűnik, hogy a másnap elteljen egy újabb ütközés, mordulás, veszekedés nélkül.

Vajon miért van az, hogy hiába próbál akármennyire is odafigyelni a szülő, hogy megértse, mi a gyerek baja, és miért hiábavaló minden próbálkozás: belemenni a vitába, visszasértődni, zen nyugalommal szemlélni az eseményeket, ignorálni, viccelődni, szigorúskodni stb.?

Azért, mert a gyerek nem arra van megsértődve, ami ma vagy tegnap történt, hanem a saját, gyermeki, naiv, idealizált világképét és szülőképét bontja le éppen. A kisgyerek számára anya és apa mindenható, és alapvetően tökéletes, még akkor is, ha egyébként nagyon tud haragudni, mikor nem az történik, amit ő akart. Akkor is meggyőződése, hogy a szülei különleges tudás és hatalom birtokosai, sőt, hiába dühös a csemete apróságok miatt, felnőtt nézőpont szerint védhetetlen helyzetekben is megőrzi azt a hitet, hogy a szülei alapvetően jók, jót akarnak. Ha apa elhagyta a családot, és egyre kevesebbet látogatja őket, akkor szentül elhiszi, csak nagyon elfoglalt szegény (persze, ezzel önmagát is védi), ha anya minden este be van rúgva, akkor is talál neki felmentő érvet.

Ha a szülőnek nincsenek is a fentihez mérhető hibái, egyszerűen csak egy esendő ember, egy jó, de tökéletlen szülő, akkor is megviseli a gyereket, és megjelenik a kapcsolatban is annak a feszültsége, mikor egyszer csak elkezd kinyílni a szeme a valóságra. Sőt, sajnos elsőként nem a valóságot látja, hanem a másik oldalt, mindazt, amit addig nem vett észre, a hibákat, alaposan felnagyítva. Azaz a rózsaszín szemüveg helyére fekete kerül. Lehet, hogy semmi rosszat nem követett el az anya, az apa, minden bűne az, hogy nem azonos azzal az idealizált képpel, amit addig fenntartott magában a gyerek. Nem tökéletes, nem mindenható, nem tévedhetetlen.

Rosszul esik a szülőnek, mikor olyasmiért büntetik, amiben nem vétkes. Ő ugyanis sosem állította, hogy tökéletes. A gyereknek viszont szüksége volt rá, hogy felemelje, mert így ő is biztonságban érezhette magát. Egy pici és törékeny gyereknek kell, hogy odabújhasson anyához, apához, aki megvédi, aki mindent tud, és mindent megold.

A tizenéves elkezdi elbírni, kibírni azt a tudást, hogy ez nem is egészen így van. És észreveszi, mikor például a szülő gyáván viselkedik egy helyzetben, és rájön, nem biztos, hogy mindig feltétel nélkül számíthat a védelmére. Ettől persze dühös lesz. Vagy kinyílik a szeme rá, hogy a szülei gyengébbek, mint gondolta, nem mindig tartják be, amit elhatároztak, például képtelenek ellenállni a drágább kanapé megvásárlásának, miközben spórolást fogadtak. Tőle bezzeg elvárják az önuralmat, hogy tanuljon, mikor TV-zni lenne kedve. Észreveszi az ellentmondásokat abban, amit a szülő hirdet, és ahogy viselkedik. Ellentmondások márpedig mindenkinél vannak, kisebbek vagy nagyobbak, hiszen ez emberi dolog. Emiatt is dühös.

shutterstock 76125451

De ő sem érti magát, nem tudja megfogalmazni: „Haragszom rád, mert mégsem olyan vagy, mint amilyennek hittelek, és nem tudom, elég vagy-e így ahhoz, hogy biztonságban érezzem magam veled, és hogy felnézzek rád.” Valami ilyesmi lenne, ha mindent értene, és őszintén el is mondaná. De ő sem tudja igazán, mi zajlik benne, ezért csip-csup ügyeken pattannak ki a feszültségek.

Mit tehet a szülő? Legfőképp, hogy elfogadja, ez ilyen időszak, ezen át kell menniük. Ha túljutnak rajta, lekerül a sötét szemüveg is, és kialakul egy reálisabb kép, amiben már elfogadhatók a szülői hibák, és a jó tulajdonságokat is újra észreveszi a gyerek. Ezt a folyamatot nagyban megkönnyíti, ha nem próbál tökéletesnek tűnni, nem sértődik meg a gyermek kritikáin, hanem komolyan véve a véleményét igyekszik elfogadni, hogy igen, ez is ő, még ha most egy kicsit szigorú is a megfogalmazás.

Cziglán Karolina
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2016.01.01 18:19:14Rózsaszín póni

    Csak egy szülő képes ekkora marhaságot írni, hogy saját értetlenségét átalakítsa gyereke viselkedészavarává, de én megmondom nektek egy mondatban, csak az "csattan fel", akit már "elrontottak" vagy az, akinél a szülők már "romlottak" voltak és a gyerek nem kíván olyanná válni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta