SZÜLŐSÉG

Így járjon sóhomokozóba a gyerekkel

2015. december 22., kedd 19:51

A tél kezdetével elkezdődött a felső és alsó légúti, azaz taknyos-köhögős betegségek szezonja is, amely gyerekorvosunk tapasztalatai szerint március végéig, illetve hatéves korig tart - természetesen tizenhárom évesek is lehetnek taknyosak júniusban, de a két hét otthon / egy hét közösségben mintázat addigra azért javul valamicskét.

A légúti bajok egyik mellékhatásmentes, közkedvelt gyógymódja a sóterápia, ami kisgyerekes anyukák esetében sóhomokozóba járást jelent. De mégis mire jó ez, jó-e valamire egyáltalán, és mire kell figyelnünk? Elmondjuk.

Asztmások a bányában

A sóterápia elsősorban Közép-Kelet Európában elterjedt, és erről a környékről ered a létezésük alapjául szolgáló megfigyelés is: elődeink észrevették ugyanis, hogy a sóbányák dolgozói körében jóval kevesebb a légúti megbetegedés. A sóbányákat főleg Lengyelországban kezdték el asztmás betegek kiegészítő terápiájára használni: megfigyelték, hogy ha eleget üldögélnek a sóbarlangban, és még speciális légzőgyakorlatokat is végeznek, akkor ritkábban lépnek fel asztmás rohamok és kevesebb gyógyszerrel is tünetmentesek tudnak maradni. A belélegzett só jótékony hatását már 1843-ban leírta egy Bochkowsky nevű lengyel orvos, és a dolog népszerűsége azóta szép fokozatosan növekszik.

shutterstock 70147432

A sóterápiát illetően kétféle kezelési módot különíthetünk el. Nedves sóterápia esetén a levegő magas páratartalmú és sótartalmú, azaz egy sós ködben üldögélünk, míg a száraz sóterápiás helyszíneken a levegő páratartalma átlagos vagy kicsivel az átlag feletti, vizet nem fújnak a légtérbe, csupán ionizáló eszközök révén növelik a levegő sótartalmát.

Mitől jók a mesterséges barlangok?

A hazai sóterápiák túlnyomó többsége nem sóbányákhoz kötődik, a régi magyar sóbányák többsége ma már határainkon túlra esik. A sóbányák levegőminőségét ugyanakkor valamennyire mesterségesen is létre lehet hozni. Ideális esetben a mesterséges sóbarlang levegője tisztított, azaz szűrőberendezés biztosítja, hogy nem tartalmaz port és allergéneket. A sóbarlang (vagy sóhomokozó) ideális hőmérséklete 18-22 C között van, azaz ha sokáig üldögélünk, akkor azért elkel a pulóver. A hazai sóhomokozók típushibája, hogy sokszor túl meleg van bennük, talán azért, nehogy megfázzanak az üldögélő gyerekek, de a gyógyhatáshoz a fent leírt, szobahőnél picit hűvösebb levegő szükséges. A száraz sóterápiás barlangok páratartalma ugyan jóval alatta marad a nedves sóterápiáénak, de azért itt is 50-60%-os páratartalom az ideális.

shutterstock 43928689

A tipikus száraz sóbarlangban vagy homokozóban a falak sótéglából készülnek, de emellett ionizáló berendezés is elősegíti a levegő sótartalmának fenntartását: akkor gyógyhatású, ha 1mg/m3 körüli a sótelítettség. Ezt a sótelítettséget ionizátorral lehet elérni, vagyis ha csupán telerakunk egy szobát sótéglával, attól nem jön létre: a vizsgálatok szerint az ilyen sószobákban is jókat lehet relaxálni, de a levegő iontartalma alatta marad a légúti betegségek ellen védő vagy azokat gyógyító koncentrációnak.

Azaz, ha valóban körültekintően akarunk sóbarlangot választani, akkor érdemes rákérdezni a páratartalomra, hőmérsékletre, és arra, hogy ionizátort használnak-e.

És ez használ?

Bár a légzőszervi betegek már több mint száz éve járnak sóbarlangba, a tudomány még nem egységes abban a tekintetben, hogy ez tényleg jó-e valamire, vagy inkább placebo. Vannak kutatások, amelyek szerint a sóterápia, azaz a sóbarlangok rendszeres látogatása növeli a légzés hatékonyságát, csökkenti a gyógyszerigényt (asztmában), és segít felszakítani és kiköhögni a váladékot (hörghurutban).

A belélegzett só ugyanis ozmózishatás révén vizet vonz magához, így a hörgőkben lévő váladék hígabbá, folyékonyabbá válik és könnyebben kijön. Emellett a magas sótartalom egyes fehérvérsejtek aktivitására is hatással van, így az immunrendszer működését is segítheti. Így a szakemberek asztmában és egyéb légúti betegségekben szenvedő gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlják. Ugyanakkor olyan kutatások is léteznek, ahol semmi jótékony hatást nem tudtak kimutatni.

Egészséges személyek esetén ártani biztos nem árt, azonban van néhány olyan betegség, amelyben a szakemberek nem vagy csak igen óvatosan javasolják a sóbarlangok látogatását. Ilyen a pajzsmirigy-túlműködés, a súlyos magasvérnyomás-betegség, tüdőrák, gombás eredetű tüdőbetegségek és a szívinfarktus utáni állapot.

shutterstock 147944465

És még egy jó tanács. Bár a só megfelelő koncentrációban baktériumölő hatású, a legtöbb helyen nem lehetünk benne biztosak, hogy a sóbarlang levegője valóban megfelelő koncentrációjú-e ehhez. Sóbarlangba és különösen sóhomokozóba pedig ősztől tavaszig taknyos, köhögő, azaz az esetek többségében fertőző légúti betegségben szenvedő gyerekek tömegei járnak. Nem tudjuk, mennyi a tudományos megalapozottsága ennek a tanácsnak, de mi igyekszünk betartani: a gyerekorvosunk szerint ugyanis épp ezért reggel, nyitáskor, vagy nem sokkal azután érdemes menni, amikor még nem köhögte tele a légteret hatvan náthás óvodás.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.22 20:41:38kapuka

  Két éve télen jártunk sóhomokozóba, egy ideig úgy is tűnt, hogy jót tesz, mert kevesebbet köhögött (más baja már régen nem volt, de a köhögés nem akart elmúlni) az akkor öt éves gyerkőc. Aztán egyik alkalommal, amikor már eljönni készülődtünk, egy beszélgetésre lettem figyelmes. Egy akkor érkező hölgy kérdezte egy anyukától, akinek a gyerekével az enyém a legtöbbet játszott, hogy hogy vannak? A válasz az volt, hogy már jobban, két napja engedték haza a gyereket a kórházból. Igen, azt a gyereket, amelyik előtte egy órát sóhomokozott az én fiammal.
  Amikor következő hétvégén a fiam tüdőgyulladással kórházba került, akkor megfogadtam, hogy soha többé sóbarlang.
  Lehet, hogy jó hatással van, de sajnos a szülőkre (aki a beteg gyerekét odaviszi) nincs garancia.

 • 2015.12.22 22:11:01fghjk

  @kapuka: +1, nekünk is sikerült a többi beteg gyerektől elkapni ezt-azt...

 • 2015.12.23 08:38:57MP

  Ezzel az erővel semmiféle közösségbe sem érdemes elvinni.

 • 2015.12.23 11:37:07aribarika

  Zárják el hermetikusan a gyerekeket, így maximum a szülők üldözési mániáját tudják elkapni ...
  Amúgy a sóterápia biztos, hogy jó hatással van a légzőszervi problémákra.

 • 2015.12.24 12:59:17Phteven

  "A belélegzett só ugyanis ozmózishatás révén vizet vonz magához,"

  Ezen a mondaton szerintem rágódjatok még egy kicsit. Ugyan tudományosan hangzik, de attól még ordas baromság.

 • 2015.12.24 13:42:06rcfan

  Gyerekkoromban egy vértesi faluban éltünk. Ha belegondolok, hogy mennyire nem divatneveltetésben volt akkor részünk.
  A gyerekek összeverődtek és járták egész nap a környékbeli hegyek erdőit.

  Ma nem merjük elengedni a gyerekeket az utcára, széltől is védjük. Tudni akarjuk minden órában, hogy hol van. A legtávolabbi természetes pont, ami már természetközeli számára, az 2 utcával odébb levő homokozó.

  Sóhomokozó és a többi felkapott úri huncutság helyett a természetjárás igen hatékony. Persze erre időt kell szánni, például minden hét vasárnapját (úgysincs nyitva bolt aznap). A beütemezhető kényelmes erdei távolság gyerekkel 10 .. 30 km. Meglepő módon ez a szülőnek is jót tesz.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta