SZÜLŐSÉG

Otthonszülés vagy kórház? Kinek mi a nyugalom.

2015. december 21., hétfő 09:17

A szülés egy nő életének meghatározó szakasza. Nem véletlen, hogy annyi vizsgálatra, és sok esetben felkészítőre is el kell mennie, hiszen egy gyerek világrahozatala veszélyeket is rejt magában.

Az anya és a gyermekének kapcsolata lényegesen előbb megindul, mint ahogyan a baba a világra jönne. Ezt a kapcsolatot pedig az édesanyák folyamatosan erősítik, ápolják. Ennek nem feltétele, hogy a kicsit a kezükbe is foghassák, méhen belül is tökéletesen építhető a kapocs.

A tökéletes harmónia a cél

Mivel a szülés ennyire meghatározó része lehet egy nő életének, nem csoda, hogy azt a lehető legtökéletesebbnek szeretnék. Sokan úgy érzik, a világból az első pillanatokat ekkor tapasztalja meg a gyerek, így nem akarnak olyan helyiségben vajúdni és szülni, ami számukra idegen.

Egy ideje hazánkban is törvényes lehetőség van az otthonszülésre azoknak a nőknek, akik megfelelnek minden kritériumnak, és ezt szeretnék is. Ennek természetesen megvannak a maga előnyei, de a hátrányaival is érdemes számolni.

shutterstock 200198798

A 35/2011 (III.21.) Kormányrendelet pontosan megfogalmazza azokat a kritériumokat, amiknek meg kell felelnie egy várandós kismamának, hogy az otthonszülést választhassa. Természetesen az első alappont, hogy egészségesnek kell lennie, vagyis például a szívbetegségek, a cukorbetegség, a vérzékenység, vagy az orvosi javaslatként felmerült császármetszés mindenképpen kizáró tényezők. Ugyancsak kórházhoz köti a szülést az is, ha a kismama lombikprogramban vett részt. Emellett a magzat egészsége is nagyon fontos tényező, hiszen minden probléma kizárja a választás lehetőségét.

A magzat esetében ráadásul egyéb részleteket is szem előtt kell tartani: 4 kilogramm felett, ikerterhességnél, vagy nem koponyavégű fekvés esetén az otthonszülés nem engedélyezett. Ha minden feltételnek megfelel a kismama, akkor is 40 év alattinak és 18 felettinek kell lennie, és a lehetőséggel csak a 37.-41. hét között élhet. Ha ebből kicsúszik, akkor az opció is elúszott.

Semmi kórház?

Az otthonszülés esetében sincs arról szó, hogy ne kellene jelen lennie szakképzet embereknek. Mindenképpen szükséges egy egészségügyi szolgáltató – akivel szerződni is kell, és aki a tárgyi feltételeket biztosítja a szüléshez -, és egy szülész – nőgyógyász orvos, vagy szülésznő. Ezen felül a kórház is szerepet játszik a folyamatban, mivel otthonszülés is csak akkor képzelhető el, ha probléma esetén 20 percen belül az intézménybe lehet szállítani a kismamát és a babát is.

shutterstock 164533280

Érdemes azonban azt is tudni, hogy az otthonszülést mindenki a saját zsebére intézheti, ezt ugyanis a TB nem támogatja, vagyis a felmerülő költségekkel is számolni kell. Hogy akkor mégis mi értelme a dolognak?

Az otthoni, megszokott környezet sok esetben megnyugtatja a kismamát, így a szülés könnyebb, harmonikusabb lehet. A kicsi számára az anya így biztosítani tudja azt is, hogy folyamatosan együtt legyenek, és ne egy kórházi zöld környezetben, rideg csempék között, az anyától sokszor elszakítva kelljen töltenie élete első napjait.

Mit mond az orvos?

Az otthonszülés lehetősége tehát adott, de azzal mindenképpen tisztában kell lenni, hogy azok a szülések, melyek nem kórházi környezetben zajlanak, mindig több veszélyt rejtenek magukban.

„Az otthonszülés sajnos nagyon is veszélyes üzem. Jelentős a kockázata, mert például egy lepényleválásnál, atoniánál nem fognak időben beérni a műtőbe a kismamával, és ha igen, a jelentős időveszteség sajnos mindenkinek csak nehezíti a dolgát. Nem beszélve a sürgősségi császármetszésekről, melyek nem is ritka dolgok.

Otthonszülésnél nincs jelen gyermekorvos, sajnos időnként rájuk is szükség van és sok múlik a segítségükön. Mindenképpen alapos megfontolás tárgyát kell képezze a kérdés, de még ekkor is, javaslom, hogy inkább az erre szakosodott orvosi intézmény mellett döntsünk. Sok helyen ma már nagyon otthonos körülményeket tudnak teremteni, és az alternatív vajúdási megoldások is adottak, mint a fittball, vagy akár a medence.” – tanácsolja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.21 18:10:33D2

  LOL! Ez a lehet otthon szülni de nem ajánlott poszt?

 • 2015.12.21 19:03:19marczy

  nem látom, amit írtam...

 • 2015.12.21 19:03:33marczy

  1. Van normális ország (úgy tudom, Hollandia), ahol a szülések 80%-a otthon zajlik.
  2. Normális országokban az orvos nagyon drága munkaerő, ezért a bába, szülésznő az, akinek a szerepe felértékelődik ilyenkor, és az orvos csak komplikációnál, súlyos esetekben avatkozik közbe. Sőt más betegségeknél is az elővizsgálatot a nővér végzi.
  3. Ezekben az országokban a szülőszobák berendezési tárgyai, a bábák kommunikációja a szülő nővel, egyáltalán minden olyan, hogy a szülő nőt minél jobban megnyugtassa, csökkentve ezáltal a vérveszteségből, az erősen megnövekedett pulzusszámból eredő kockázatokat is.
  4. Nincs szükség arra, hogy a szülő nőt a kelleténél még jobban agyonstresszeljék, ill. arra sem, hogy a szülést siettessék, mint a "gyerekgyár" típusú szovjet gondozási modellben. És arra sincs szükség, hogy az orvos az "atyaúristen", mert a szülő nő nem beteg, nem értelmi fogyatékos, hanem jó esetben egy egészséges nő, aki történetesen éppen szül. Ezért egyenrangú partnerként kell kezelni már csak azért is, mert a terhesgondozás során már jó esetben felkészült a szülésre akkor is, ha először szül.

 • 2015.12.21 19:04:00marczy

  5. A szülést olyan pózban kell lefolytatni, hogy a gravitáció segítse a baba világrajövetelét, ezért jó a labda is, de van szülőszék, ami WC-csészére hasonlít, de nyitott az eleje.
  6. A terhesgondozási rendszerről nem is beszélve, Dél-Koreában pl. születés előtti nevelésnek hívják, és nem csak azt takarja, amit nálunk. A gyerek ugyanis elég sok mindent hall az anyaméhben, vannak, akik szerint már a negyedik hónapban működik a füle. Sokan Mozartra esküsznek, de mindenképpen komolyzenére.
  7. A magzat ugyanezért már hozzászokott a nem teljesen csendes környezethez, ezért az elaltatásnál sem kell arra törekedni, hogy tökéletes csend legyen. Olaszországban éjjel 1-kor karon ülnek a gyerekek, az iskolát meg nem volna szabad reggel fél 9 előtt elkezdeni.

  De nálunk mindez nincs, már kicsi korában mindenki idegbeteg lesz. 12 évig kezdődött nekem fél 8-kor a tanítás, elég volt. Ettől mentsen minden gyereket az Isten...

 • 2015.12.22 00:10:00Krumpli Bogart

  Én ikres/császáros mamaként kórházpárti vagyok, semmiféle rossz élményem nem volt. Sőt!

  A gyerekek pocaklakóként semmi komolyzenét nem díjaztak, Halász Juditot akarták, aztán később, idekint is sokáig ő volt a kedvencük, e ezen nem érdemes vitatkozni.

  Azzal tökéletesen egyetértek, hogy a háromnegyed nyolcas jelenés az "egésznapos" iskolában idegbeteget csinál a gyerekekből. A jó ks poroszos hagyományokon edződött pedagógusok pedig egyáltalán nem értenek a gyerekneveléshez. :(

 • 2015.12.23 07:53:19wmiki

  Ezekről az otthonszülő nő = boszorkány féle propaganda cikkekről a nyirkai jóslat jut eszembe.
  "Asszonyainkat, mint birtokolt barmot lerángatják családi küszöbükről fertőző hodályokban szülni. Bábák dacolnak. Tömlöcbe vetik őket. A betűvetésben gyarló főember nem irgalmaz nekik."

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta