SZÜLŐSÉG

Félti a lányát és közben szexista vicceket mesél?

2015. december 20., vasárnap 10:08

Bár Norvégiában készült, sajnos Magyarországon is aktuális témát dolgoz fel a CARE Norway legújabb videója, amelyben egy lány édesapjához írt fiktív levelét olvassák fel. Ebből kiderül, hogy még meg sem született, de már most tudja, milyen szexista megjegyzésekkel kell majd szembenéznie életében - részben köszönhetően azoknak a sértő és hímsoviniszta, a nőket lekezelő vicceknek, amiket az édesapja is mesél a haverjainak, persze "mindezt csak poénból". Itt lent nemcsak a kisfilmet nézheti meg, de az angolul nem tudó olvasóinknak le is fordítottuk a narrációt, így ők is megtudhatják, miket hoz fel a lány kezdve a 14 éves korában kapott "ribi" megjegyzésektől egészen a megerőszakolásáig.

A jó apák igyekeznek megvédeni a lányaikat minden rossztól - de hogy lehet, hogy ugyanezek az emberek munkában vagy munka után szexista viccekkel szórakoztatják egymást a haverjaikkal? Többek között erre is szeretné felhívni a CARE Norway videója, amit itt lent mutatunk, alatta pedig a magyar szövegét. 

"Kedves Apa!

 Köszönöm szépen, hogy figyelsz rám – úgy, hogy még meg sem születtem. Szeretnék egy szívességet kérni: figyelem, a fiúkról van szó. Mivel lánynak születek majd, így 14 éves koromra az osztálytársaim ribinek fognak majd hívni – természetesen „csak viccből”, hiszen a fiúk csinálnak ilyet. Te pedig aggódni fogsz – meg tudom érdeni. Talán te is épp ezt csináltad, amikor fiatal voltál, hogy bevágódj a srácoknál. Biztos vagyok abban, hogy „te nem úgy gondoltad”, de az emberek egy része nem fogja érteni a viccet. Mire 16 éves leszek, addigra már jó pár srác megpróbál benyúlni majd a nadrágomba és mivel olyan részeg leszek, hogy egyenesen állni nem tudok majd, hiába mondom, hogy nem akarom, a legtöbben csak nevetnek majd. Vicces, mi? Ha látnál, biztosan szégyellnéd magad, hiszen szétcsúszottnak tűnök.

Nem csoda, hogy 21 éves koromban megerőszakolnak. Hazafelé este, egy taxiban, amit az a srác vezet, akinek az apjával együtt szoktál úszni. A pasi, aki mindig sértő vicceket mesélt – amik persze „csak poén volt”, így te nevettél. Hogyan is tudhattad volna, hogy végül pont így fog végződni? Hiszen csak ártatlan viccek voltak, amiken te udvariasan mosolyogtál. De egy fiú ezeken a „vicceken” nevelődött fel.

Végül találkozom Mr. Tökéletessel, és annyira boldog vagy, hiszen imád engem, apa. Ő okos, jó állása van és hozzád hasonlóan télen ő is sífutásra jár. De egy nap megszűnik Mr. Tökéletesnek lenni – és nem tudom, hogy miért. Várjunk csak, lehet, hogy túlreagálom? Egy dolgot tudok: nem vagyok áldozat típus. Úgy neveltek, hogy erős és független nő legyek, de egy éjszaka belelt nála a pohár: a munka, a közelgő esküvő szervezése – és egyszer csak ribinek hív, pont úgy, ahogy te is tetted egy lánnyal a középiskolában. Aztán egy nap megüt – de tudom, hogy néha túl sok vagyok és idegesítő is és még mindig a tökéletes pár vagyunk, és összezavarodom, szeretem őt, gyűlölöm őt, és nem vagyok benne biztos, hogy talán nem én csináltam-e valamit rosszul. Egy nap megpróbál megölni, el is ájulok. Hiába van PhD-m, jó állásom, hiába szeretnek a barátaim és neveltek jó körülmények között, senki nem látta ezt jönni.

Kedves Apa! Ez a szívesség, amit szeretnék kérni: az egyik dolog mindig egy másikhoz vezet – ezért bele se kezdj, nehogy elterjedjen. Ne engedd, hogy a fiútestvéreim ribinek szólíthassanak lányokat, mivel nem azok. Viszont egy nap egy kisfiú azt hiheti tévesen, hogy az. Ne hagyd, hogy a haverjaid sértő vicceket meséljenek neked a medencében, mert minden vicc mögött van valami igazság. Kedves Apa, tudom, hogy megvédesz majd. Oroszlánoktól, tigrisektől, fegyverektől, autóktól, még a sushitól is, gondolkodás nélkül, és eszedbe sem fog jutni, hogy közben magadért aggódj. Lánynak születek, kérlek tégy meg mindent, amit csak tudsz."

Ha többet szeretne tudni a kampányról, nézzen szét a weboldalon vagy keressen rá a DearDaddy hashtagre a közösségi médiában!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.22 19:36:05zsubiaba

  bocs, nem olvastam ell az összes kommentet, de: A kisfilm szuper szeirntem, a fordítást hagyjuk. Arra akarja felhivni a figyelmet, hogy az erőszak iilyen ártatlan aprosagokkal kezdodik, mint az hogy ugy utalok egy boltosra aki undok volt velem, hogy "az a kurva". Az ilyen mindennapos pici dolgok kvázi legitimizálják a nők degradálását és egyik dolog vezett a másikhoz. A filmben a megcimzett apuka bele se gondol, hogy milyen behatások érheti felnőve a lányát pusztán azért, mert lány, illetve hogy pl elfogadhatova, okévá teszünk egy-egy pl szexista viccet azzal, hogy nevetunk rajta (lasd az uszópartneres sztorit).
  Bocinettel tökéletesen egyetértek, gondoljatok arra, hogy szaz éve még hogy bantak a feketékkel az USA déli részén, és mindenki mondhatta volna hogy "ó persze, egyenloek, de sajnos a vilag nem igy gondolja, hát, nincs mit tenni". Igenis van mit tenni, és a kommentekbol az derul ki, hogy nagyon sok mindent kell is, mert nem vesszük elég komolyan ezt a problémát.

 • 2015.12.22 20:10:52bocinet

  zsubiaba - végre valaki megértette amit írtam. Köszi :)

  tasavallan presidentti:

  [link]

  Talán ha megnézed ezt a rövidfilmet, rájössz, hogy mi az én célom.

 • 2015.12.22 21:14:04kisrobert

  Hát, aki a viccet nem érti és nem tudja helyén kezelni...
  Mert hát ugye vannak a rendőr, informatikus, postás, politikus, zsidó, székely, arab, cigány, pistikés, buzis, stb. viccek is.

  Ezek mind-mind lealacsonyítanak bizonyos rétegeket???
  (Mert akkor mindenki szépen lent van.)

 • 2015.12.22 22:48:15indapass

  @tasavallan presidentti

  Miből gondolod, hogy ha valaki választékosan beszél, az tutyimutyi? :-)
  Az ember lehet jól nevelten is határozott, és lehet, hogy nem máson vezeti le a feszültségét (szóban vagy tettlegesen) hanem pl. eljár futni.

  Mi tisztelettel bánunk egymással - szóban és tettekben is. Én ezt értéknek tartom. Nyilván olyannal kötöttem össze az életemet, aki hasonlóképp gondolkodik és cselekszik. Remélem, a gyerekeim ezt felnőttként ugyanúgy értéknek fogják tekinteni.

  Természetesen vissza lehet élni ezzel, ahogy írod is.
  Igaz az is, hogy lehet egy mocskos szájú, vagy időnként durva ember is jóindulatú. De attól még számomra visszatetsző lehet, ahogy beszél vagy amit épp felindulásában tesz.

  Engedtessék meg, hogy egyetértsek a videóval, mikor azt az üzenetet sugallja, hogy ha szexista beszólásokat enged meg az apa, akkor közvetve a saját lánya életét is megnehezíti.

 • 2015.12.23 09:59:59Gyűrött Papír

  @tasavallan presidentti Ha valaki pofán vág ezért, akkor védekezhet azzal szerinted, hogy ingerlő volt a stílusod? Tudod, ha egy blogon riszálod a billentyűzetedet, akkor ne csodálkozz.

 • 2015.12.23 11:01:03Zolt Vik

  bocinet: vagyunk azért páran akik értjük és hasonlóan látjuk

  tasavallan.......lásd mint Gyűrött Papír....és még annyi hogy létezik olyan ember a földön aki nem bazmegezikkurvaanyázik és egyáltalán nem neveltetés kérdése és nem biztos hogy büszke lehetsz magadra ha vannak hozzád hasonló jólnevelt világot látott okoskák akik jó embernek tartanak....boldogok a lelki szegények.

 • 2015.12.23 13:27:05cardiobascularis

  Dekatlon:
  Valaki szerint minden kommentelő idióta barom. Te is, de - ha hiszed, ha nem - van, aki szerint még én is

  bocinet:
  Te érted is, amit olvasol?
  Mert kurvára nem úgy tűnik.

  Na, akkor csak a te meg a nálad is hülyébbek kedvéért:
  Nincs joga. Ahogy lopni sincs JOGA senkinek.
  De ha a farzsebedbe raksz 300 ezer forintot úgy, hogy kilóg belőle, és mindenki látja, csak idő kérdése, hogy mikor fogja valaki ellopni. Jó estben nem üt le, csak ellopja.
  Érted, JOGA nincs hozzá. De megteszi, és te is hibás vagy, mert miért oda raktad.

  Na most akkor vonjuk meg az analógiát.
  Ha egy csaj kihívóan viselkedik/öltözködik, LEHET, hogy valaki meg fogja erőszakolni.
  JOGA nincs hozzá, de megteszi, és még ha elítélik is, az az adott csajon már nem segít.

  Hogy egy kicsit szélsőséges példával éljek:
  Péntek Lászlónak NEM volt joga megerőszakolni és megölni Bándy Katát (aki valószínűleg még csak kihívóan sem viselkedett, csak épp úgy gondolta, hazamegy egyedül egy kihalt részen Pécsett).
  De megtette.
  Elítélték Pénteket 40 évre.
  Bándy Kata ettől feltámadt?
  Felfogtad?

  A rendőrség meg az adott videóban csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a potenciális áldozatnak is meg kellene tennie 1-2 dolgot azért, hogy áldozattá ne váljon. A jogodat hangoztathatod az esemény megtörténte után - nem fog rajtad segíteni, sőt, még az sem, ha az illetőt teljes dolgozó népünk megvetése sújtja.

  Így már világos?.

 • 2015.12.23 13:27:44cardiobascularis

  "Azaz álmában nem döngetheted meg még az asszonyt sem otthon, mert ha zokon veszi és feljelent, mész a sittre."

  Közjegyző előtt írásba foglaltattam vele, hogy közjegyző előtt a jelenlétemben való visszavonásig bármikor megdöngethetem álmában.

 • 2015.12.23 13:28:07cardiobascularis

  bocinet:
  Hát öcsém, te sokkal hülyébb vagy, mint gondoltam.
  Baszd meg, nem gondolkodásmód kérdése, a világ ilyen, a hozzád hasonló barmok pont nagyobb veszélynek teszik ki a pontenciális áldozatokat, mert azt a hamis illúziót sugározzák, hogy hogy tehetsz bármit, nem te vagy a hibás.

  De jobban jársz, ha a fejfádra azt írják, nem te voltál hibás?
  Véletlenül sem az az ésszerű, hogy tegyél meg mindent, hogy ne váljál áldozattá, mi?

  Lehet, hogy te nem lopsz meg én sem lopok, de attól még vannak, akik lopnak, és ha azt mondod bárkinek, hogy rakd a pénzed nyugodtan feltűnő helyre, mert aki meglop, az egy szemét, attól még el fogja lopni valaki.

  És olyan soha nem lesz, hogy ne tegye, ahogy a kihívóan viselkedőnőket is előbb vagy utóbb megerőszakolják, nem te, nem én, de valaki.

  Gondolom, szerinted teljesen normális arra biztatni valakit, hogy tegyen egy sétát a zsebéből kilógó 20 ezresekkel mondjuk a Népszínház utca - Teleki tér - Lujza utca - Bauer utca - Mátyás tér - Dankó utca - Kálvária tér útvonalon, mert senkinek nincs JOGA elvenni tőle.
  A gyakorlatban meg vagy életben marad a végére, vagy nem, de hogy az összes pénzét elszedik, arra mérget vehetsz.

  Mondnám, hogy ültesd át ezt lenge ruhás nőkre (akár ugyanezen az útvonalon), és állítsd fel az analógiát, de túl hülyének tűnsz hozzá.

  Az, hogy milyen világban szeretnél élni, kurvára lényegtelen, mert nem olyan világban élsz. Az ideális világban nincs börtön, mert nincs bűnözés.
  A kommunizmus is egy ideális világ papíron, a gyakorlatban meg kurvára nem az lett.

 • 2015.12.23 13:28:26cardiobascularis

  folyt.
  Igen, hibáztatható, pont annyira, mint aki beugrik az állatkertben a tigrisketrecbe.
  Egy ideális világban a tigris odamenne simogatásért, a való világban meg van rá esély, hogy inkább széttépi.

  Kurvára nem arról van szó, hogy mi normális dolog meg mi nem, hanem hogy minek mi a REÁLIS esélye a világban.

  A mi dolgunk az lenne, hogy felkészítsük a gyerekeket a VALÓS életre (amellett persze, hogy ő ne kövessen el ilyeneket), nem az, hogy ilyen széplelkű faszságokkal tömjük tele a fejét, amiket írsz, és amivel potenciális áldozatot nevelünk belőle, nem épeszű embert.

  Te nem boci vagy, hanem birka, és magad is potenciális áldozat, ha így gondolkozol, meg a szerencsétlen gyerekeid is.

 • 2015.12.23 13:28:41cardiobascularis

  bocinet:
  Te álomvilágban élő sötét segg, még te beszélsz arról, hogy ki nem fogott fel valamit?

  Baszd meg, te ostoba birka, menj már végig az általam javasolt útvonalon egy köteg kilógó 20 ezressel a zsebedben. Konkrétan 100%, hogy nem úszod meg ép bőrrel.

  Persze, a tanyán, ahol a kutya másik lény, aki rajtad kívül él, lehet, hogy nem rabolnak ki, ha kilógó pénzkötegekkel szaladgálsz, ahogy a Déli-sarkon sem, de csak azért, mert nincs ott senki más.

 • 2015.12.23 13:28:58cardiobascularis

  so-so:
  Sőt, a tinicsajok (meg huszon-harminc- és negyvenévesek) sokkal hamarabb lekurvázzák egymást, mint a velük egykorú fiúk őket.

  zizi77:
  Az a baj, hogy bocinál ott megakad a lemez, hogy "ilyet nem szabad csinálni", meg hogy "nincs joga", meg hogy "úgy kéne nevelni a gyereket, hogy ne tegyen ilyet".

  Amivel persze mélységesen egyetértek, valóban így kellene, csak hát jön a DE, és utána a való világ, ami a másik 99%, és amiről nem hajlandó tudomást venni.

  Mondjuk egy ideális világban a fenti "cikk" és szerinte fordításnak gondolt ferdítés elkövetője nem dolgozhatna újságíróként, mert sokadszorra bizonyította, hogy alkalmatlan rá.
  És az Indexnél messze nem ő az egyetlen ilyen.

  (Merthogy egy ideális világban nem az lenne a választóvonal az alkalmas - nem alkalmas között, hogy belehal-e valaki. Írásba tényleg nem, de akkor ne is fizessenek neki érte, hiszen ha nem ír cikkeket, abba sem hal bele senki.)

 • 2015.12.23 13:29:16cardiobascularis

  victor vacendak:
  Üdvözlöm a funkcionális analfabéták népes táborának egy újabb tagját az olvasóim között.

  Nem védem semmivel, ahogy semmilyen erőszakolót sem.
  Csak azt mondom, hogy kurva szépek azok az elvek, hogy ekkor vagy akkor nem szabad megdugni egy nőt (valójában lassan már bármikor erőszaknak lehet nevezni _utólag_, kicsit kezdünk átesni a ló túloldalára), de attól, hogy pár ezer barom ilyen szép elveket hangoztat, még erőszakolnak meg nőket, pont azért, mert a hozzád hasonló ökrök azt mondják nekik, hogy nyugodtan idd le magad pocsolyarészegre, és járkálj bugyi nélkül egy seggközépig érő szoknyában a sikátorban, mert úgysincs joguk megerőszakolni.
  És igaz, joguk az tényleg nincs.
  Csak szarnak rá magasról.
  Mert a törvény ugyan védi, de általában akkor nincs a közelben rendőr, aki ennek érvényt szerezne.

  Olyan meg nincs, hogy semmivel sem tudja csökkenteni a veszélyt. Mondjuk nem megy egyedül éjszaka néptelen utcákon, pláne kihívó öltözetben, részegen. Máris jelentősen csökkentette a veszélyt. Ez nem jelenti azt, hogy biztosan nem erőszakolják meg, csak jóval kevesebb eséllyel.
  És bizony, ha nem tett meg minden józan ésszel elvárhatót, a nő is hibáztatható. Pont annyira, ahogy te is hibás vagy, ha nyitva hagyod az autód ajtaját és benne hagyod a slusszkulcsot, aztán valaki ellopja az autót. A rendőrség is így fog hozzáállni.

  A gyerek az apja ellen persze nem tehet, de nem is ezekről az esetekről volt szó.
  A muszlimoknál meg ez nem erőszak (ahogy kb. 10 éve még itt sem volt az házasságon belül), más világ más törvényekkel.

 • 2015.12.23 13:29:34cardiobascularis

  boci:
  Baszd meg, nem az én hozzáállásomon kell változtatni, én nem erőszakoltam meg eddig se senkit, és eztán sem fogok. Csak látom azt, hogy mire vezet ez "az áldozat sosem hibás" attitűd. Ha eltakarod a szemed, attól a világ még nem szűnik meg, csak te nem látod.
  A Péntek Lászlók meg nem az észérvekkel meggyőzhetők táborában vannak.

  És persze, még így is lehet, hogy le fognak lőni Budapesten (volt már a Mekiben lövöldözés), de jó pár nagyságrenddel kisebb a valószínűsége, mint ha elmegyek a Harlembe egyedül, éjjel, a zsebemből kilógó dollárkötegekkel.
  (Jártam ott, igaz, nappal, még egyedül is, szóval ott sem ölnek meg minden fehér embert, él is ott nem is kevés, de még magam meg a helyi néger ismerőseim szerint sem tűntem olyannak, akinek a vagyonáért érdemes kockáztatni az életfogytiglant vagy a kivégzést.)

 • 2015.12.23 13:29:47cardiobascularis

  bocinet:
  De, valamekkora mértékben befolyásolhatjuk.
  De aki úgy gondolkodik, mint te, az a saját jövőjét - meg azokét, akik hallgatnak rá - negatív irányban befolyásolja.
  Mert nemcsak pozitív irányban lehet ám befolyásolni.

  Meg van, amit nem befolyásolhatunk.

 • 2015.12.23 13:30:01cardiobascularis

  1234567890987654321:
  "Ha extrém körülmények közé kerül, bizony embert is enne az emberek java része."
  Nemcsak hogy enne, ilyen esetben eszik is.
  Jobb esetben nem kell kisorsolni, hogy melyik élőt kell levágni hozzá, mert vannak halottak, lásd Életben maradtak c. könyv és film (megtörtént esetet dolgoz fel).
  Eleinte ők sem akartak enni a társaikból, de győzött az életösztön.

  victor vacendak:
  Pl. azzal, hogy egyedül ment, holott tudta, hogy Indiában megvan a veszélye annak, hogy magányos nőket megerőszakolnak, olykor brutálisan, mert nem ez az első ilyen hír az utóbbi években.

  "a megerőszakolt nők (és gyereklányok) 99%-a"
  Hoznál erre egy HITELES statisztikát? Én nem találtam, te biztos igen, ha ilyet állítasz.
  Mert kamuzásnak tűnik.
  Továbbra is funkcionális analfabétának tartalak, aki nem fogja fel az értelmét annak, amit olvas.

  zizi77:
  Pont ezt (Bándy-eset) hoztam fel én is példának korábban, ugyanezzel a következtetéssel.

  indapass:
  "Olyan párt választottam, akinek a b* ... sem hagyja el a száját, nem beszélve egyebekről."
  Hát az sem biztos, hogy a tutyimutyiság annyira jó dolog. Mert aki ennyire meggondolja, mikor mit mond, az az.
  Illetve ha olyan helyzetbe kerülne, akkor lehet, hogy mondana még cifrábbakat is.

 • 2015.12.23 13:30:16cardiobascularis

  indapass:
  Mellesleg valószínűleg a pedofil papok sem beszélnek csúnyán.
  Meg hallottam már egyébként nagyon jó fej, mindenkin segítő, kimondottan jóindulatú embereket is nagyon csúnyán káromkodni.
  (Lehet, hogy a múlt heti pofonja után nem a legjobb példa, de pl. Zana "Ganxta" Zoli is ilyen, zord külső meg időnként csúnya beszéd, de az utolsó gatyáját is odaadja, ha kéred, ismeretlenül is. Ismerem vagy 20 éve, szóval annak a csávónak (év dolgozója) elég erősen és kitartóan kellett ráznia a pofonfát, hogy ráessen egy méretes, túlérett termés. Akinek hamar eljár a keze, az pl. Tátrai, olyanért is vert már meg technikust, koncert közben, mert nem tetszett neki a gitárhangzás. Pedig ő nem nagyon beszél csúnyán, legalábbis nyilvánosan, hogy aztán otthon hogy, azt a felesége tudja.)

  Szóval nem az szabja meg az ember értékét, hogy hogy beszél.

 • 2015.12.23 13:30:32cardiobascularis

  kisrobert:
  Ebben teljes mértékben igazad van.
  Mint valami bölcs ember megjegyezte, akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes. És a videóhoz hasonló erőlködésekben meg a feministák (vagy ahogy néhány ismerősöm hívja: fapinisták) megnyilvánulásaiban az utóbbit látjuk.

  A szexizmus bizonyos mértékig egészséges, akkor is, ha ezt ma nem divat elismerni. Mert bizony Ákosnak (Zanának stb.) abban igaza van, hogy a férfi legyen férfi, a nő meg nő, ne mindkettő valami semlegesnemű lagymatag buzikezdemény.

  indapass:
  Azért, mert az folyton meg akar felelni.
  Olyan ember ugyanis NINCS, aki soha nem ideges annyira, hogy elszakadjon a cérna legalább egy-két kurvaanyázás meg baszdmegelés erejéig. Ez nem jólneveltség kérdése, a legjólneveltebb is ezt teszi.

  Persze, a videóval egyet lehet érteni, de akkor engedtessék meg az is, hogy másoknak meg az legyen a véleménye, hogy egetverő feminista faszság, mert valóban azt sugallja.

 • 2015.12.23 13:30:49cardiobascularis

  bocinet:
  Értjük mind, boci.

  Csak egetverő, ráadásul kifejezetten ön- és közveszélyes faszságnak tartjuk.

 • 2015.12.23 13:31:10cardiobascularis

  Ja, én sem beszélek mindig szépen.
  De az ismerőseim jó embernek tartanak. :-)

 • 2015.12.23 13:31:26cardiobascularis

  Gyűrött Papír:
  Zolt Vik:

  Ahogy látom, még két ostoba fasz, akinek gondjai vannak az írott szöveg értelmezésével.
  Olvastam a neten, hogy sok a funkcionális analfabéta Magyarországon, de nem gondoltam volna, hogy ennyien vagytok.

 • 2015.12.23 13:32:25cardiobascularis

  Te ostoba picsa, te meg akkor tiltogassál, a kurva anyádat, majd ha a saját újságíróitok nem ezeket a szavakat használják.

  Gondolok itt pl. sixxre.

 • 2015.12.23 15:24:05bocinet

  cardiobascularis

  Látom kiristályosodott az értelem :)

 • 2015.12.23 15:47:37Zolt Vik

  cardiobascularis..tasavallan akárki :néha ártalmas a személyiségre ha az embernek túl sok eszet adott a jóisten mert elkezdi magát hozzá hasonlítani és ráeszmél hogy ezt a teremtés dolgot ő is megcsinálhatta volna csak sokkal jobban,végülis az érzelmi intelligenciára semmi szüksége egy jó magyar legénynek(leánynak)Csak elképzelem a távoli jövőben nem az ilyen kloákaszájúság lesz a cool dolog amivel minden baromarcú azonosúlni szeretne mertazért csak könnyebb ilyesmit okádni mint picit csendben maradni és a szavak mögé nézni netán holnaputánra is gondolni.

 • 2015.12.23 20:18:11indapass

  @cardiobascularis

  Jó olvasni, hogy van, aki megmondja a tutit, mi a normális, a nemlétező és az egészséges. :-D
  Egy ilyen szaktekintéllyel nem is merek egy fórumon maradni...

 • 2015.12.23 21:49:37egysmás

  " Ne hagyd, hogy a haverjaid sértő vicceket meséljenek neked a medencében, mert minden vicc mögött van valami igazság. "

  Minden vicc sértő.

  Kivéve a favicceket meg a szóvicceket.
  Én meg nem akarok egy olyan világban élni, amelyikben már csak a Hahotából is száműzött szörnyedvények vannak jelen.

 • 2015.12.23 22:14:22Em.MA

  Fura egy logikai levezetés volt ez a norvég szerzőtől.

  A ribit nem azért ribancozzák le mifelénk, mert a férfiak többek közt "szexista" vicceket is mesélnek egymásközt, hanem mert az illető nő úgy viselkedik, öltözködik mint egy kurva. Kihívóan, magakelletően. De mert tudjuk, hogy a portéka nem eladó, ezért nem lekurvázzuk, hanem leribancozzuk.
  Úgyhogy a levél címzettje nem árt, ha megtanítja majd a kisleányát a megfelelő viselkedésre, és akkor nem aggatják rá ezt a jelzőt.
  Megtaníthatja arra is, hogy 16 évesen még korai az alkoholfogyasztás, és soha nem javallt a "seggrészegség".

  A nemi erőszakok áldozata nem a kirívó öltözete miatt lesz az, hanem mert védtelen, kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Lehet az áldozat klasszikusan gyermekkorú, fiatal, vagy idős férfi-nő, mert férfi áldozat is van ám, bár jóval kevesebb, de még állat is.
  És ez megint nem a szexista viccek miatt van, hanem mert sajnos vannak olyan emberek, akik nem képesek normális módon szexuális kapcsolatot teremteni, megélni.

 • 2015.12.23 23:02:20bocinet

  Em.MA

  A nemi erőszak áldozata nem azért lesz valaki, mert védtelen és kiszolgáltatott helyzetbe kerül.
  Azért lesz, mert valaki felhatalmazva érzi magát arra, hogy közösüljön azzal a szerencsétlennel. Azért, mert ugyebár minden nő ribanc, tehát minden nő csak a szexet akarja, dugjuk hát meg. Vagy minden nő azért jön egyetemre mert dugni akar, sokat, velem is biztosan, és csak azért mondja, hogy nem akarja, hogy én mégjobban rágerjedjek.

  Hát nem emlékszel még apám vicceiben is ez van, ha viccekben lehet, akkor a valóságban is.

  Igen seggrészegen, a korai alkohol fogyasztás miatt, a kis ribancok, hát nem megérdemelték.
  Nézd már még tagadják is, persze csak üditőt ittak, akkor miért hagytad? Mert hát hagytad, a fiuk mondták, hogy azt csinálhattak veled amit akartál, nem ellenkeztél, meg sem szólaltál. Nem érted mitől, de egyszer csak nem tudtál mozdulni, se megszólani? Persze majd el is hisszük, ilyen csak a mesékben van GINA, a persze, honnan lenne ilyen a srácoknál, meg minek? Hát milyen jóképüek, ezek bármikor találnak magunkank egy ilyen kis ribancot mint te.

  Azt hiszem nem folytatom tovább ezt a kis történetet, talán átmegy az értelme így is.

  Üdv a valóságban.

  És persze lehet mondani, hogy ilyen a világ törödj bele!
  És nem én nem fogok beletörődni.
  Hogy is volt az Kolumbusszal? A föld kerek? Ne nevettess lezuhansz a szélén!
  Vagy Galileivel: a föld kering a nap körül, ugyanmár, mindenki tudja h a föld a világegyetem középpontja....

 • 2015.12.23 23:19:43áasdklfjáasn

  bocinet:
  A Föld tényleg nem kerek, mert akkor tényleg lezuhanhatnál a szélén, a kerek ugyanis síkidom.
  A Föld gömbölyű.
  Galilei? Nem tévesztetted el kicsit? Mond valamit a Kopernikusz név?

  De úgy általában eszement baromságokat beszélsz.

 • 2015.12.23 23:50:56bocinet

  áasdklfjáasn

  Galileo Galilei (Pisa, 1564. február 15. – Arcetri, 1642. január 8.) itáliai fizikus, csillagász, matematikus, természettudós. A fizikában ő honosította meg a kísérleteket és méréseket, új módszereket adva ezzel a fizikának (és a többi természettudománynak). A csillagászatban ő volt az első, aki tudatosan használta az általa épített távcsöveket csillagászati jelenségek és objektumok megfigyelésére. Eredményei összhangban voltak a kopernikuszi heliocentrikus világképpel, ezért összeütközésbe került a katolikus egyházzal. Az inkvizíció 1633-ban könyveit betiltotta, Galileit tanainak megtagadására kényszerítette, és házi őrizetben kellett élnie 1642-ben bekövetkezett haláláig. A katolikus egyház csak 1992-ben érvénytelenítette az ítéletet.

  by wikipedia

 • 2015.12.24 00:49:09áasdklfjáasn

  bocinet:
  Te szerencsétlen, én tudom, ki volt Galilei, neked sincs fingod sem arról, hogy ki volt Kopernikusz.
  Pedig az általad kimásolt Wikipedia-cikk is említi.

  Te tényleg rettenetesen buta vagy, de minek reklámozod ekkora vehemenciával?
  Elsőre is elhittük. De tényleg.

 • 2015.12.24 01:30:44áasdklfjáasn

  sincs = nincs

 • 2015.12.24 06:51:50egysmás

  bocinet, nemá, hogy a gina meg a vicc összefügg!

  Kicsit túltoltad

 • 2015.12.24 10:17:46Em.MA

  Bocinet

  Indiszkrét a kérdés; csak nem egy áldozathoz van szerencsénk?

  Ezt a felfokozott degradáló, letámadó hangvételű hozzászólást!

  Én az ilyen emberrel nem szoktam diskurzust folytatni. Te a való életben meg is vernél, mert másképp látom a világot.

 • 2015.12.24 22:49:49ColT

  Sajnos nagyon naív ez a dolog. Nem a szexista viccek bántalmaznak nőket, hanem unintelligens tuskók.
  Azok akkor is lesznek, ha az értelmes emberek nem mesélnek szexista vicceket.

 • 2015.12.24 22:50:58ColT

  @Em.MA : Na valami ilyesmit írtam volna.

 • 2015.12.24 23:19:08bocinet

  Em.MA

  Itt nem arról van szó, hogy ki hogyan látja a világot, ezek a tények.
  Ez nem degradáló, letámadó hangvétel, csak leírtam mi megy az ilyen srácok fejében.

  Sajnos van lehetőségem beletekinteni a fiatal, vagy idősebb srácok gondolataiba, amikor megosztják velem, én jó hallgatóság vagyok mindenkit meghallgatok.

  Elég riasztó volt, mikor a 14 éves diákjaim mesélték, hogy akartak beGINAzni egy csajt, de végül az egyikük itta meg véltelenül. Jól elröhögtek rajta, hogy mennyi ideig nem volt magánál stb.

  Vajon mi lett volna, ha a csaj issza meg akinek szánták, inkább nem gondolnám tovább a történetet.
  Mégegyszer 14 éves srácok, és gondolhatod, hogy a lányok akikkel együtt buliztak sem voltak idősebbek ...

  Nem akarlak én megváltoztatni, se nagyon vitázni erről. Próbálom kinyitni a szemét minnél több embernek, hogy ez a világ sajnos nem jó felé halad, és ha nem teszünk semmit, akkor nem is fog javulni semmi. Nekünk kell tenni, mindannyiunknak, kinek-kinek a saját eszközeivel, a saját tempójában. De el kell kezdenünk, mert nem lesz jó vége.

  Ahogy írták valahol fentebb: "ember embernek farkasa". Szeretném azt gondolni, hogy fejlődünk, és az állatoktól az különböztet meg bennünket, hogy mi gondolkozunk, és nem az ösztönünket, hanem az agyunkat követjük. Amíg nem kerülünk extrém helyzetekbe, addig ne kelljen elővennünk a túlélő ösztönt, és egymásnak esni, hanem tudjunk együttélni, egymás meleltt.

  Kellemes Karácsonyt mindenkinek!

 • 2015.12.25 10:00:58csakférfi

  Egy nap megpróbál elválni, el is ájulok. Hiába van PhD-m, jó állásom, hiába szeretnek a barátaim és neveltek jó körülmények között, senki nem látta ezt jönni.

  Kedves Anya! Ez a szívesség, amit szeretnék kérni: az egyik dolog mindig egy másikhoz vezet – ezért bele se kezdj, nehogy elterjedjen. Ne engedd, hogy a lánytesvéreim köcsögnek szólíthassanak fiúkat, mivel nem azok. Viszont egy nap egy kisfiú azt hiheti tévesen, hogy az. Ne hagyd, hogy a barátnőid sértő vicceket meséljenek neked a medencében, mert minden vicc mögött van valami igazság. Kedves Anya, tudom, hogy megvédesz majd. Oroszlánoktól, tigrisektől, fegyverektől, autóktól, még a sushitól is, gondolkodás nélkül, és eszedbe sem fog jutni, hogy közben magadért aggódj. Fiúnak születek, kérlek tégy meg mindent, amit csak tudsz."

 • 2015.12.26 11:06:58Zolt Vik

  Csak 2 féle embertipus létezik ,van aki fel képes fogni ennek a kisfilmnek a tartalmát és aki nem .És mindenki a saját nézőpontjából beszél.

 • 2015.12.26 11:40:11Zolt Vik

  Minden fölnőtt volt gyerek csak sokan ezt elfelejtik ,jó lenne ha mindenki elolvasná A kis herceg .et újra és újra vagy csak egyszer életében.A gyerek nem nevelődik hanem átéli a szülei életét, érzéseit.Csak még nem ismeri a szavak mögöttes tartalmát.

 • 2015.12.26 21:47:59Etelebaxi56

  Habár a kis "csajnak" van igaza is, egy tipikus feminista üzenet, ami az áldozatszerepről ismerhető fel. Bár azt állítja magáról, hogy idézem: "Egy dolgot tudok: nem vagyok áldozat típus. Úgy neveltek, hogy erős és független nő legyek," az egész üzenet egy tipikus áldozat szöveg. A férfiak mondanak szexista vicceket, ribiznek, itatják le a 14 éves csajokat, és dugják meg tökrészegen, erőszakolják meg egy autóban, majd miattuk lesznek a nők a családi erőszak áldozatai...
  Nos én kérdem, hogy egy erős és független nő, (aki önálló döntéseket szokott hozni) miért nem áll meg a második pohárnál, s miért nem mondja nem kérek többet? Majd miért nem mondja nem kérek a syexből, főleg egy olyannnal, aki nem szerelmi együttlétre, csak egy lyukra vágyik, vagy miért megy el randizni egy sráccal, akiből folynak a szexista viccek, s minden második mondatában ribancozza a csajokat? Ha nem áldozat típus, miért lesz bűntudata, ha a férje leribancozza, hiszen nem az, s az áldozatviselkedés vonzza az Üldözőt... Ez egy pszichológiai játszma. Kérdem én miért választott magának egy olyan férfit, aki rendszeresen megalázza, és miért nem vált el tőle az első pofon után? Az én feleségem biztos megtette volna. Ő felnőtt, és önálló nő.

  Amiben viszont igaza van, srácok hagyjátok a ribizést a csajokra (én először és legtöbbször e szót nőktől hallottam) S szexista viccnek csak akkor van helye, ha kölcsönös. (Pl.ez a nóta is szexista: Ezért a legényért nem adnék egy hagymát, aki a lány előtt eltátja a száját)

  Csajok pedig meneküljetek azoktól a machóktól, akiknek hamar eljár a kezük s ontják magukból a szexista vicceket. Mielőtt a következő pofon rajtatok csattan.

 • 2015.12.29 20:45:11Etelebaxi56

  Ribi = Ribanc Ugyanaz mint a kurva.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta