SZÜLŐSÉG

Jó gyerekkönyvet szeretne? Itt van tíz!

2015. december 19., szombat 10:55

A Bookline és a UNICEF Magyarország gondolt egyet, és úgy döntött: negyedévente „Szívünk rajta" elnevezéssel ajánlólistával rukkol elő. Ez mit takar? A rajta található könyvek segítenek kiválasztani a szülőknek azt, amik a gyerek korának, élethelyzetének és érdeklődésének leginkább megfelel. Mivel itt az év vége, összesítették a szakmai bizottság által idén legtöbb szavazatot kapott könyveket. A 10 mű a program négy kategóriájából került ki – ezek leírását megtalálja itt alább és azt is, hogy melyikből mit választottak ki.

„Segít neki" kategória

Ebben a kategóriában azokat a kiemelkedő könyveket díjazzák, melyek segítenek megérteni a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzeteket. Például ha a szülők válnak, ha testvér születik, vagy ha egy szerettünket elveszítjük. "Szeretjük ezeket a könyveket, mert nem didaktikusak, mert úgy segítenek, hogy szinte észre sem veszi a gyerek. S mert a szülőt legalább annyira segítik, mint a gyereket" - szól az indoklás.

Janikovszky Éva – Kire ütött ez a gyerek és Már iskolás vagyok,

Tóth Krisztina – Anyát megoperálták

„Mesél" kategória

Olyan könyvek kaphatnak matricát ebben a kategóriában, amelyeket egyedi, különleges módon írtak meg, illusztráltak, és ezért olyan élményt nyújtanak, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt életre szóló, meghatározó élményt jelenthet.

"Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük."

Neil Gailmain – Szerencsére a tej,

Erich Kästner – A két Lotti,

Böszörményi Gyula – Gergő és az álomfogók,

Csukás István – A civakodó cipőikrek

„Fejleszt" kategória

Ide kerülnek azok a kiadványok, amelyek az olvasást, a készségeket, a szókincset, a speciális nevelési igényt és egyéb készségeket támogatják.

"Szeretjük ezeket a könyveket, mert hisszük, hogy az olvasás erre is jó. A rigmusok és mondókák előkészítik az olvasást, vannak versek, amik segítik a diszlexiás gyerekeket, vannak könyvek, amik intenzíven támogatják a szókincs fejlődését."

Vörös István és Lackfi János – Apám kakasa,

Varró Dániel – Akinek a kedve dacos

„Segít neked" kategória

Hogyan neveld jól a gyereked? Hogyan reagálj jól a gyerek szükségletére? Nem könnyű, de egy jó könyv segíthet megérteni mi zajlik bennünk, és mi zajlik a gyerek és a szülő között. Szülőnek lenni - bármennyire szeretjük is a gyerekünket -, nem csak móka és kacagás. Ráadásul a szülőség tanulható: ide azok a könyvek kerülnek, amiket ezért szeretett a zsűri.

Kádár Annamária – Mesepszichológia 2.

Változások a programban

A „Szívünk rajta” szervezői, a Bookline és az UNICEF Magyarország csapata változásokat tervez a programban, mivel azt tapasztalták, hogy az utóbbi években egyre több bátor, szókimondó, időnként provokáló kamaszkönyv jelenik meg. A tervek szerint a rendszer részévé szeretnék tenni a kamaszkönyvek értékelését is.

A változtatás oka, hogy míg korábban csak suttogva beszéltek a tizenévesek egymás között rákról, iskolai erőszakról, elhanyagolásról, alkoholizmusról vagy éppen a gyerekrablásról, mostanra a kiadók nemzetközi és magyar szinten is, egyre több olyan könyvet jelentetnek meg, amelyek tabudöntők, és amiknek segítségével a kamaszok beszélgethetnek, magukra ismerhetnek, segítséget kaphatnak az önkeresésükben, az őket körülvevő világ megértésében.

A korosztályi bővítéssel természetesen nem csak az a cél, hogy a gyerekek ilyen „nehéz" könyveket olvassanak. A humoros, szórakoztató történeteknek is nagyon komoly létjogosultsága van. Főleg ha a tinédzserek nyelvén szól, és valódi alternatívát jelent számukra az internettel, plázázással vagy a tévézéssel szemben. A „Szívünk rajta" programban a gyerekkönyvek mellett 2016-ban már a kamasz irodalom legjavát is megtalálhatják majd az érdeklődők.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta