Vége a főiskolának és nincs állása? Ideje tébét fizetni!

Az október 31-én lejáró diákigazolvánnyal rendelkezők számára december 15-én véget ért a 45 napos időszak, így ezután saját maguknak kell gondoskodniuk az egyébként mindenki számára kötelezően fizetendő társadalombiztosítási díjuk rendezéséről - írja az Pénzcentrum. Természetesen, ha valaki időközben talált munkát, annak ezzel nem kell foglalkoznia, de a kevésbé szerencséseknek be kell jelentkezniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal T1011-es nyomtatványán.

GettyImages-452181862
Dan Kitwood / Europress / Getty

A bejelentkező adatlapot letölthetjük a NAV honlapjáról, de akár személyesen is bemehetünk érte. Ezután egy évre elegendő csekket ad nekünk a hatóság, amit minden hónap 12. napjáig kell befizetni, hogy az előző havi biztosításunkat letudjuk. Mennyi az annyi? Jelenleg napi 231 forinttal kell számolni, ami 30 napos hónap esetében 6930 forintot jelent.

A Pénzcentrum arra is felhívja a figyelmet, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkezők fizetési mentességet kérhetnek - az erre való rászorultságot pedig a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra