Jó hír: kávézhatunk terhesen is

Terhesség alatt rengeteg dologról le kell mondania az anyának, mert egészségtelen, vagy mert káros a magzatra – az éjszakába nyúló bulik, a vodkatonik, a szusi és az extrémsportok biztosan felejtősek egy időre, de egy csomó gyógyszertől, sőt, még egyes jógapózoktól sem árt tartózkodni.

A veszélyek száma végtelen, és a kedves családtagok, ismerősök és járókelők gyakran kellő figyelmességgel hívják fel a kismama figyelmét a leselkedő veszélyre. Amikor terhes voltam, rám szóltak, hogy ne menjek le gyalog a lépcsőn, hiszen az beindíthatja a szülést – felelős kismama lefelé a liftet használja - , és a kávézókban is rendszeresen megkérdezték, hogy amikor tejeskávét kértem, akkor a koffeinmentes változatra gondoltam-e.

Szerencsére ez utóbbi kérdésben a kávéfogyasztók mellett áll a tudomány: egy friss, követéses vizsgálat szerint ugyanis nyugodtan kávézhatunk terhesen, nem lesz a gyereknek semmi baja.

Napi hat kávé terhesen?

A kutatók elég alaposan megvizsgálták a kérdést, ugyanis a szokásostól eltérően nem csak kifaggatták a nőket, hogy mennyi kávét isznak, hanem a terhesség során többször is megmérték a kismamák vérében a paraxantin szintét (a 20. terhességi hét előtt és a 26. hét után). A paraxantin a koffein lebomlási terméke, a mennyisége pedig ennek megfelelően összefügg a koffeinfogyasztással. Ezután a kutatók vártak pár évet, majd megvizsgálták a megszületett gyerekek IQ-ját és viselkedését 4, illetve 7 éves korukban.

shutterstock 280067021

A kutatásban összesen 2197 anya-gyerek páros vett részt. A legtöbb kávét ivó kismamák csoportja, amely az anyák kevesebb, mint tíz százalékát jelentette, napi hat csésze kávét ivott, vagy annak megfelelő mennyiségű koffeint vitt be a szervezetébe. (Mivel a kutatók a paraxantin vérszintet mérték és abból következtettek vissza a fogyasztásra, így természetesen lehet, hogy ezek az anyák csak négy presszókávét ittak, de emellett még betoltak egy tonna étcsokoládét is).

A gyerek későbbi IQ-ja és viselkedése természetesen számtalan egyéb dologtól függ, amelyek között terhesség alatti hatások is szerepelnek, a kutatók ezeket igyekeztek kiszűrni. Így számításaikban figyelembe vették a gyerek nemét, az anya életkorát, IQ-ját, dohányzásai szokásait, testsúlyát.

Azért túlzásba ne vigyük

Valamennyi összefüggést találtak a kutatók, de nem sokat. Eredményeik szerint a harmadik trimeszterbeli nagyon magas paraxantin szintek valamennyire hatással lehetnek a gyerek későbbi tulajdonságaira, de ezek a hatások nem voltak igazán kifejezettek. Ha az anya extrém sok kávét ivott a terhesség harmadik harmadában – és itt a napi hat csészére kell gondolni – akkor a gyerek később egy picit nagyobb eséllyel lett viselkedészavaros. A normál mértékű kávéfogyasztás nem okozott gyakorlati szempontból látható mértékben problémákat.

A tanulmány egy fontos hátránya, hogy a kutatók nem mérték az anya alkoholfogyasztását, ami pedig elég egyértelműen kapcsolatban áll a gyerek későbbi IQ-jával és magatartászavarával. Korábbi felmérések szerint pedig a terhesség alatti kávéfogyasztás és az alkoholfogyasztás valamennyire összefügg. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a reggel kávézó anyukák estére mind lerészegednek, hanem azt, hogy aki kevésbé óvatos terhesség alatt, az hajlamosabb az összes életmódbeli tényezőt figyelmen kívül hagyni.

Ennek megfelelően még az is lehetséges, hogy a napi hat kávét ivó anyák gyerekei nem is a kávétól lettek viselkedészavarosak, hanem attól, hogy pont ezek a nők voltak azok, akik az alkoholról sem mondtak le. Mindenesetre annyi biztos, hogy a mértéktartó kávézgatást nyugodtan megengedhetjük magunknak még várandósan is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra