SZÜLŐSÉG

És apád mit dolgozik? Börtönben van

2015. december 10., csütörtök 21:03

Magyarországon jelenleg mintegy 18000-en vannak börtönben, hozzájuk becslések szerint 30-40 ezer gyermek tartozik. Vagyis egy kisvárosnyi gyerek él úgy ebben a pillanatban, hogy valamelyik szülőjével csak fogvatartási körülmények között találkozhat. Már ha van pénzük odautazni a börtönhöz. Foglalkozik-e valaki ezeknek a gyerekeknek a bajával? Ennek szerettünk volna utánajárni.

Főleg a civilek

Egy amerikai kutatás szerint azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei börtönviseltek, egészen másféle gyerekkor jut, mint a többieknek – holott ők aztán végképp semmiről sem tehetnek. Szégyent, megbélyegzettséget, folyamatos traumát élnek át. Ezeknek a gyerekeknek igen gyakran vannak magatartásbeli és tanulási problémáik, baj van az önértékelésükkel, és az átlagosnál sokkal valószínűbb, hogy drogokhoz fordulnak.

Ezek miatt pedig gyakrabban kerülnek összetűzésbe a törvénnyel, és már be is zárult a kör, így termelődik újra generációról generációra a bűnözés, és végül az ő gyerekeiknek is át kell élniük a traumát, hogy valamelyik szülőjük börtönben van.

A visszajelzések szerint azonban nagyon is sokat lehetne tenni azért, hogy az érintett gyerekek terhei enyhüljenek. Mint megtudtuk, a magyarországi börtönökben is számos program fut ennek jegyében. Igaz, ez nem alapfeladat, és általában civilek, egyházak bevonásával és pályázati pénzekből próbálnak segíteni.

Anya cédére mesél, apa szuperhősöket rajzol

A programoknak általában az a célja, hogy a családok mégiscsak együtt tölthessenek valamennyi időt, méghozzá lehetőleg olyan körülmények között, ami a gyermekeknek nem riasztó, illetve, hogy a börtön ideje alatt is legyenek közös élményeik – mesélte a Díványnak Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője.

Nőként abban rögtön egyetértettünk, hogy ez az egész probléma nyilván a női börtönökben, így az egri vagy a kalocsai büntetés-végrehajtási intézetben a legszívbemarkolóbb, hiszen ott mégiscsak anyák vannak elszakítva a gyermeküktől – akármiért történt is ez így. Egerben például azt találták ki, hogy a fogvatartott anyák mesét mondanak, amit CD-re írnak, és ezt elküldik a gyermekeknek. A Mese a sebekre nevű programban meseterapeuták, mesemondók, pszichológusok is részt vesznek, és mindenki nagyon szereti, anyák és gyermekek egyaránt.

A budapesti Gyűjtő (Budapesti Fegyház és Börtön) közelmúltban zárult programjában szintén a mesék segítségével próbálták az apa-fiú kapcsolatot erősíteni, az apa levélben elkezdett egy történetet, amihez a gyerek rajzolt otthon valamit, végül közösen fejezik be a történetet. De minden  büntetésvégrehajtási intézetben működnek például drámaszakkörök, ének- és zenekarok is, ahol a börtönben lévő szülők lépnek színre egy-egy ünnep alkalmával.

Ami azért lehet különösen hasznos, mert a gyermek ilyenkor nemcsak a rabszerepben láthatja az édesanyját vagy édesapját, hanem, akár sikeres, győztes emberként. A látogatóhelyiségeket a legtöbb börtönben egyébként pályázati pénzből nemrégiben tették kissé „gyermekbarátabbá”, játszósarkot rendeztek be, és mesefigurákkal díszítették a kopár falakat.

Az evangélikus Angyalfa alapítványnak legkönnyebben a karácsonyi ajándékgyűjtő programjával lehet találkozni – érthető, ehhez szélesebb összefogás kell. Kiderült azonban, hogy ennél sokkal fantáziadúsabb ötleteik is vannak, amit meg is valósítanak: nyaranta börtönben lévő apákat és gyermekeiket táboroztatják, így a család együtt lehet egy hétig, és lesznek közös élményeik. Majd a végén az apa visszamegy a börtönbe, a gyermek pedig, jó esetben megerősödve, feltöltődve visszatér a saját életébe.

fotó: BvOP Archív

A változás lassú, és program is kevés van

Szalai Tímea szerint egyébként sok érintett családban olyan súlyos szocializációs problémák állnak a háttérben, hogy nem is a stigma vagy a szégyen a legnagyobb baj, hanem a mindennapi megélhetés, az életkörülmények. És valóban, egyáltalán nem ritka, hogy szülőről gyerekre száll a börtönviseltség. Ezek a programok talán tudnak egy kicsit segíteni az érintetteknek – reménykedik az ezredes.

A változás azonban lassú.  A már említett amerikai felmérés szerint ezek a gyerekek legtöbbször nincsenek is szem előtt, vagy titkolják, hogy mi a helyzet, vagy pedig már annyira leszakadtak a többségi társadalomról, hogy azért nem foglalkozik velük senki a mindennapi életben. Pedig az iskolában, óvodában nagyon is sokat tudnának tenni értük a pedagógusok, ha megkapnák hozzá a kellő háttértámogatást, vagy egyáltalán szólnának, hogy baj van.  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.11 00:10:38Lángharcos

  "Nőként abban rögtön egyetértettünk, hogy ez az egész probléma nyilván a női börtönökben, így az egri vagy a kalocsai büntetés-végrehajtási intézetben a legszívbemarkolóbb, hiszen ott mégiscsak anyák vannak elszakítva a gyermeküktől – akármiért történt is ez így"

  Nem, nem értünk egyet, hiába vagyok nő. Egy dolog, hogy hazai körülmények között a nő gondozásában van automatikusan a gyermek, és váláskor a bíróság szó nélkül neki ítéli. De ne általánosítsuk az élet minden területére.

 • 2015.12.11 08:03:43fityfirity

  Az elítélteknek hirtelen milyen fontos lett a gyermekük lelki fejlődése.

  Esetleg a bűnelkövetés pillanatában vagy kicsivel azelőtt kellett volna ilyesmin agyalni, nem?!
  Bocs de egy szem sajnálat nincs bennem a témával kapcsolatban.

 • 2015.12.11 08:45:16sárospataki lány

  @fityfirity

  dehát ez nem az elkövetőkről, hanem a gyerekekről szól - akik nem tehetnem semmiről.

 • 2015.12.12 10:20:30Din Goo

  fityfirity te egy irtózatos nagy gyökér lehetsz...

 • 2015.12.12 11:06:27bonfred

  "Szalai Tímea szerint egyébként sok érintett családban olyan súlyos szocializációs problémák állnak a háttérben, hogy nem is a stigma vagy a szégyen a legnagyobb baj, hanem a mindennapi megélhetés, az életkörülmények. És valóban, egyáltalán nem ritka, hogy szülőről gyerekre száll a börtönviseltség."
  Lefordítom PC-ről magyarra: hátrányoséknál teljesen természetes, sőt erény, ha valaki kóterben van.

 • 2015.12.12 15:55:36retinax

  bonfred: szerintem meg azt jelenti, hogy ha nem jut otthon vacsorára egy szelet kenyér sem, akkor nem a szégyen a gyerek legnagyobb baja.

 • 2015.12.13 00:05:11ubu1a

  Azért ne mondjuk, hogy a gyereknek soha semmi köze a dolgokhoz. Ott volt pl. az a bizonyos kisebbségi, akinek a családja agyonvert egy tanárt, mert ő elsodorta az autójával. Mint tudjuk, a kiscsajnak nem lett semmi baja. Nos, az adott pillanatban talán pont ő lehetett volna az egyetlen, aki tehetett volna valamit az elharapódzó erőszak ellen. Most meg kb. az egész családja életfogytos.

 • 2015.12.13 00:08:50ubu1a

  A másik meg: A drogfogyasztásnak nem kellene önmagában szükségszerű okként szolgálnia a sittesek újratermelődésére. Jó lenne már, ha a rendőrség a valódi bűnözőkkel és nem a szerencsétlen drogosokkal foglalkozna. Van azoknak elég bajuk a jard nélkül is, inkább segíteni kéne nekik kimászni a szarból, mintsem őket is lesittelni.

 • 2015.12.13 01:01:34retinax

  ubu1a: Jesszusom, te tényleg azt hiszed, hogy egy kisgyerek leállíthat egy csomó feldühödött felnőttet? Hogy neki kellett volna, hogy mindenkinél több esze legyen, és hallgassanak is rá? És az meg milyen érvelés, hogy a gyerek tehet róla, hogy lecsukták a családját? Ne toljuk már a gyerekre a felelősséget, amikor ott vannak a felnőttek!

 • 2015.12.13 11:25:26fityfirity

  Sárospataki lány, te is sittes familyből származol, mi? XDDD

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta