SZÜLŐSÉG

A bölcsisnénik nyomorogjanak csak tovább!

2015. december 6., vasárnap 18:46

Pár nappal ezelőtt a szakállamtitkár nagy csinnadrattával jelentette be, hogy jövőre akár 40-60 ezer forinttal is többet vihetnek haza a diplomás bölcsődei dolgozók. Erre fel is derült a szívünk, mert ki érdemelné meg jobban a pénzben is kifejezett megbecsülést, mint azok, akik egész nap gondoskodnak a pici és sok-sok gyámolításra szoruló gyermekünkről. Akik megtanítják őt önállóan enni, aludni, vécére menni, addig pedig tisztába teszik őket és etetik, altatják, öltöztetik. Nehéz és fontos a feladatuk, mindenki tudja ezt, akinek gyereke van.

A fontos, sőt nélkülözhetetlen munkájuk ellenére a bölcsődei gondozók a nemzetgazdasági átlag felét keresik, ami még a szociális szférán belül is alacsonynak számít. A gondozónők havonta átlagosan nagyjából 80-90 ezer forintot visznek haza, igaz, harminc év munkaviszony után a fizetésük elérheti akár a 100 ezer forintot is. Persze ez már nem újdonság, évtizedek óta tudja, mondogatja mindenki, hogy ez így nem jó, ebből aligha lehet normálisan megélni.

Az Emberminisztérium mindenfélét ígérget, viszont amikor megkérdeztük, konkrétan mennyi emelést kapnak idén a bölcsödei gondozónők, akkor azt válaszolták, amire ön is számít: nagyjából semennyit. Illetve pontosítunk: 100 bölcsisnéniből 86 kap semennyit.

Úgyhogy a napokban Novák Katalin szakállamtitkár tett is egy bejelentést, hogy jövőre a diplomás gondozókra is kiterjesztik a pedagógus életpálya modellt, aminek következtében a bölcsődei gondozók akár 40-60 ezer forinttal is többet vihetnek majd haza.

Így a fizetésük elérheti akár a 120-150 ezer forintot is, ami már csak alig pár tízezerrel kevesebb az átlagos bérnél, ami 163 ezer forint körül van. 

Adnának pénzt, csak inkább mégsem adnak

Csakhogy, mivel a diplomás bölcsődei gondozó képzést csak 2009-ben indították el, jelenleg a szakemberek 14 százalékára vonatkozhat csak a béremelés. A KSH adatai szerint tavaly összesen mintegy 37 ezer kisgyermekről 7126 gondozónő gondoskodott, közülük így nagyjából ezren kaphatnak több fizetést a pedagógus életpályamodell kiterjesztésének köszönhetően.

De mi lesz a maradék 6126 gondinénivel, aki havi nyolcvanezerért törölgeti kedvesen és türelmesen a kakit a kisbabánk fenekéről, és a szőnyegen ülve játszik vele naphosszat (amikor éppen nem a másik 4 rábízott kisgyereket teszi tisztába)?

A költségvetésből sajnos hiányzik

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint a fizetésemelésre nem jogosult 86 százalékon a szociális életpályamodell bevezetése segíthetne, amit Czibere Károly államtitkár korábban 2016-ra ígért.

Ezzel is van egy kis baj, ugyanis a jövő évi költségvetésben sajnos nem található ilyen tétel. Az is eléggé beszédes, hogy ezt a kérdést a Magyar Szegényellenes Hálózat vizsgálta, és arra jutottak, hogy a szociális életpályamodell bevezetésére nincs pénz elkülönítve a költségvetésben.

Pénz nincs, munkacsoport van

Feltettük a kérdést az Emberminisztériumnak, hogy akkor most lesz-e szociális életpályamodell, vagy sem, és a válaszból kiderült, hogy nem. Megtudtuk például, hogy létezik Szociális Életpálya Munkacsoport, amely már lassan két éve dolgozik az intézkedés kidolgozásán. Viszont addig nem lesz itt béremelés a gondozóknak, amíg a gazdaság ki nem termeli a rávalót.

Idézzük a minisztérium válaszát: „A szociális életpálya bevezetését azonban csak valódi gazdasági teljesítményből szeretné a kormány megvalósítani és nem hitelből, mint ahogyan azt a korábbi szocialista kormányok tették. A kormány célja, hogy a fenntartható, stabil alapokon nyugvó szociális életpályát még ebben a ciklusban bevezesse.”

Úgy tűnik tehát, mégsem akkora gazdasági csoda a magyar GDP növekedés: a gondozók tartós bérrendezésére nem futja belőle. Az fel sem merült, hogy esetleg máshonnan csoportosíthatnának ide pénzt (lennének ötleteink, hogy honnan). Arról viszont nem mulasztottak el tájékoztatni, hogy a szociális szférában (tehát nemcsak a bölcsődei gondozónőknek, hanem mondjuk az idősgondozóknak, hajéktalangondozóknak, stb, összesen 93 ezer embernek) 2014 óta már kétszer volt bérrendezés, összesen majdnem 20 milliárd forintért.

Ezzel együtt lett a közalkalmazott bölcsődei gondozók fizetése havi 80-90 ezer.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.06 19:19:46Nancsibacsi

  Sose értettem ezeket a kommunista cikkeket, ahol valaki bérét a munkája vélt fontossága alapján akarják megemelni, a közösből. Ne legyünk már ennyire hülyék: mi fizetjük a bérüket - ha többet keresnek, nekünk kell több adót befizetni. Amíg elmennek 80 ezerért, addig 80 ezret kell nekik adni. Ha nem mennek el, és hiány lesz bölcsődei gondozónőkből, akkor majd lehet nekik több pénzt ajánlani. A kapitalizmus így működik.

 • 2015.12.06 19:20:01gyongyi70

  Szégyen gyalázat. Megérdemelék.

 • 2015.12.06 19:29:34squeegy beckinheim

  @Nancsibacsi: hiány van. Gondolom mostanában nem jártál bölcsődék felé. Sokkal több gyerek van 1-1 csoportban, mint lehetne, mert nincs elég bölcsőde és gondozónő sem. A nagy részük 40 feletti és az új generáció inkább elmegy majd diploma után WC-t takarítani Londonba, minthogy 80.000 Ft-ért törölgesse a gyerekek fenekét.

 • 2015.12.06 19:30:21halaloszto

  Nem életpályamodell kellene, hanem normális bérezés. Abba kellene hagyni hogy állandóan a dolgozótól követelnek valamit (diploma, minősítés, továbbképzési pont), ahelyett hogy megfizetnék a munkáját. A pénz az elvégzett munkáért jár, nem másért. A munkán kívül más feltételeket szabni nettó szemétkedés.

  Vajk

 • 2015.12.06 19:31:34Csokis

  Re: Nancsibacsi
  Ez egy nagyon szép, vegytiszta liberális szemlélet. "Majd a piac megoldja." Ez a szemlélet már 2009-ben is megoldotta a világ problémáit, alig győztek az országok a bankok hóna alá nyúlni. Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak direkt trollkodsz?

 • 2015.12.06 19:37:19halaloszto

  @Nancsibacsi: de itt nem kapitalizmus van. Nem mennek el 80ért. A dolgozók átlagéletkora óriási. Nem véletlen hogy 86% több mint 9 éve van a pályán, számold ki ez mit jelent. Ha 9 év alatt 14% új jött, akkor ahhoz hogy teljesen lecserélődjön a gárda 63 év kellene. Abszolút nem fenntartható a rendszer, a dolgozók összetétele, dinamikája. De a piac nem működik, nem nőnek a fizetések mert állami tervutasításos rendszer van, a vezetőnek nincs joga a fizetésről dönteni egyáltalán. Egyre több gyerek van egy csoportban, és egyre többen egyszerűen nem kerülnek be.

  Az én adómból kellene többet fizetni nekik, de az én gyerekem van a normálisnál kétszer nagyobb csoportban és az én gyerekemet küldik haza az első tüsszenésre hogy egy kicsit kevesebb dolguk legyen mert nem bírják. És az én feleségemnek kell emiatt otthon maradia vele ahelyett hogy dolgozna és keresne meg adót fizetne.

  Vajk

 • 2015.12.06 19:55:11Csokis

  Bocs, Vajk, de szerintem itt kapitalizmus van. Ha szocializmus/kommunizmus lenne, akkor egyrészt kisebbek lennének a különbségek, és nem lenne ekkora az elvándorlás, meg elzavarnák a "megfelelő" nőket bölcsisnéninek. Épp ebbe buktak bele a kommunisták.
  Viszont ahol vegytiszta, liberális kapitalizmus van, ott meg attól szarik be az egész hogy a piac mindig utószabályoz. Majd amikor összedőlt minden, elkezdenek kitalálni valamit. Aki meg beleesik az interregnumba, az így járt. Annak nincs bölcsis néni, nincs tanár, nincs orvos. De nem is számít, mert már a mentő sem szedi össze az utcán, ott dögölhet meg, akármennyi pénze is van. Aki azt hiszi, hogy a "majd a piac szabályoz" mindent megold állami szinten is, az vagy nagyon hülye, vagy nem látott hallott még államcsődről.

 • 2015.12.06 20:28:28forcello

  @Nancsibacsi: éljen a vadkeleti kapitalizmus!

 • 2015.12.06 20:32:23VT Man

  És szegény utcaseprő miért kap 30 év munka után is csak minimálbért??

  Sajnos ez van, amúgy van rengeteg magánbölcsi, családi napközi, jó drágán. Mondjuk gyerekenként 50-80 ezer/hó. Persze annyiért már inkább otthonmarad az anya, és összehúzza magát a család.

 • 2015.12.06 21:46:37Hórukk

  Csokis! Bizony a ma működő demokráciák, ahová szírek, bosnyákok, magyarok, lengyelek tömegei mennének (és mennek) ki élni, dolgozni, ezek 90%-ban a liberális elveket követik a politikai berendezkedésüktől az igazságszolgáltatáson keresztül a gazdaságukig. Az is liberális elv, hogy itt kommentelhetsz és nem csuknak be érte - még. Nem minden országban van ez így. A liberális gazdaságpolitikánál jobbat pedig még nem találtak ki. Akkor is liberális, ha az állam, vagy a gazdasági szereplők különböző szabályokat alkotnak a jobb működés érdekében. Biztosan sok liberális államcsődöt tudsz felsorolni, szerintem mondjuk egyet sem, illiberlis államcsődöt viszont néha évente többet is látunk. Ráadásul a liberális állam nem egyenlő a gazdasággal, annak csak töredéke, egy "államcsőd" ott nem egyenlő az egész ország becsődölésével. Szemben az illiberális állam csődjével, ahol mindenki, mindennek a megoldását csakis az államtól várhatja és várja. Csőd esetén hiába.

 • 2015.12.06 21:58:19Hórukk

  Nancsibacsi!
  Gondolatmeneted alapján nem kellene az akadémikusoknak, az olimpikonoknak vagy a színészeknek sem tisztességes bért fizetni, hiszen mindnyájan ismerünk sok embert, aki akár minimálbérért is elmenne ezekbe az állásokba. Ápolónő is van még. És csak az egyik probléma az, hogy kevesen vannak, a másik gond, hogy sokszor nemtörődöm módon dolgoznak, buták, alkalmatlanok. A megérdemeltnél alacsonyabb bér ugyanis kontraszelektál. Azok akik tényleg alkalmasak volnának oda, azok inkább más, jobban fizető állást választanak. Lassan ugyanezt tapasztaljuk nem csak az ápolónőknél, de a tanároknál, az orvosoknál is. Nomeg a bölcsisnéniknél.

 • 2015.12.06 23:06:52halaloszto

  @Csokis: mond az valamit hogy hiánygazdaság? adott szakmára kényszeríteni a szocializmusban sem lehetett embereket. ahogy arra sem tudtak kényszeríteni senkit hogy gyártson hiánytermékeket. bölcsödei férőhelyből jelenleg jelentős hiány van. mint ahogy volt koloniál szekrénysorból is. amennyit a gyár tudott, annyi volt szabott áron, több meg nem volt semennyiért. nem lehetett drágábban adni hogy a kereslet lemenjen a kínálat szintjére, mert hatósági ár volt. most pont ez történik, a bölcsi ingyen van csak nem jut. annyi a különbség hogy egyelőre nem tiltják hogy legyenek magánbölcsik. a puhuló szocializmusban is lehetett bútoripari kisvállalkozásod.

 • 2015.12.06 23:12:57üveges csirkeszem

  Elso hozzaszolo : Egy hulye troll vagy! Remelem nem szaporodsz.

 • 2015.12.06 23:24:56D2

  Focistáknak kellene minimálbér, meg önfenntartás. A "családcentrikus" kormány meg fektessen a jövő generációba a bölcsitől az egyetemig.

 • 2015.12.06 23:57:11bearman

  Náncsibácsinak igaza van, mindenki fizeti azt a rengeteg adót, rekordmagas áfát, stb. Jutna is a gondozónéniknek, dehát olyan drágák a stadionok. Az autópályák alapozásához elengedhetetlenek az aranytéglák, legalábbis az áruk alapján. A miniszterelnök úr kisvasútját sem építi ám ingyen a Mészáros tekintetes úr. Még a külügyminiszter úr is úgy váltogatja a milliós zakókat, mint a bölcsisnéni a pelust.

  Várjunk türelemmel.

  Ha a miniszterelnök úr beköltözött az új palotájába, minden faluban lesz stadion, és Rogán tekintetes úr lakása is kinövekedte magát, akkor talán jut pénz a bölcsisnénikre is.

 • 2015.12.07 06:03:21TappancsNyuszi

  Azt hiszem, nem mondok újdonságot azzal, hogy pl stadion, luxusvilla, stb helyett ezekre lehetne költeni. Félreértések elkerülése végett: ezekre is a mi adónkból költenek.

 • 2015.12.07 06:59:30tede

  bearman: nem, nem ez a baj, lélegeztető gépeket kéne venni, de akkor is baj van, mert nem jutna több a bölcsődei gondozónőknek.

  A sok retardált azt gondolja, hogy a bérezés csupán a kormány szimpátiáján múlik. Tessék többet dolgozni de leginkább több adót fizetni, nem zsebre dolgozni (mint ahogy a legtöbb maszek teszi stb) és akkor jutna több is a közalkalmazottaknak.

  A stadionok kérdése meg azért nem igazán illik ide, mert a zúnió nem engedné, hogy az eu fejlesztési támogatást direkt módon bérekre költse az ország.

  A nagy szoci autópálya építés idején is fel lehetett volna tenni ezt a kérdést, hogy miért nem lélegeztető gépekre meg az óvónők fizetésére költik azt a rengeteg pénzt, ráadásul annak nagy része hitelből jött, nem úniós támogatásból, még jogosabb is lett volna...

  Nem kéne úgy tenni, mintha csak a bölcsődei gondozónők keresnének keveset. Van ismerősöm éppen a minimál felett keres és nem kap hozzá zsebbe, mint sokan mások. Most akkor hőbörögjön ő is, hogy alig jön ki a fizetéséből és több jár neki???? Mintha az emberek bére csak a kormány jóindulatától függne. Sok az idióta agymosott kádári gondolkodású még, sajnos.

 • 2015.12.07 08:13:05Amusing

  igen, valóban szar az egész, de nem felejtsük el, hogy elvileg a szavazók döntő többsége ezt akarta !!!! Sőőőt, közvélemény kutatások szerint ez nem is változott...

 • 2015.12.07 08:58:14Nancsibacsi

  @Csokis and többiek: Márpedig a piac megoldja. Van csomó magánbölcsi, ahol piaci alapon, havi 100-ért ott lehet hagyni a gyereket 8-tól 5-ig, vagyis lehet mellette rendes 8 órát vállalni. Annyi van, amennyire van fizetőképes kereslet. Vicces, hogy ti az államiban ugyanezt a színvonaltat várjátok el, mikor valószínűleg nem fizettek egy hónapban összesen 100 eFt adót. Ebben az országban van kb 1 millió fő se, aki rendesen adózik: ők azok akik multiknál dolgoznak. A KKV-nál dolgozók nagyrészt zsebbe kapják a fizut, az állami/önkormányzati dolgozók meg nem fizetnek adót, hiszen adóból kapják a fizetésüket. De persze ők is elvárják, hogy legyen jó körülmények között a gyerekük a bölcsődében, legyen szuper ellátás az egészségügyben, ne legyenek kátyúsak az utak, és persze legyen kevesebb az adó. A jó gondozónők magánbölcsikben vannak - ezt diktálja a piac. Nem csak nálunk - mondjuk Angliában is, ahol persze kolbászból van a kerítés, meg 300 ezer 1 hónapra a bölcsi. Nyilván ha azt mondja a tömeg, hogy ez így nem pálya, a gyurcsányék meg megígérik, hogy ingyenes bölcsődei ellátás lesz, 3 gyerekenként 1 diplomás gondozónővel, akkor majd rájuk szavaz a tömeg, aztán ők meg majd másra cseszik el a pénzt (láttuk már, hogy nekik is sikerült).

 • 2015.12.07 09:01:58Nancsibacsi

  @Hórukk

  "Gondolatmeneted alapján nem kellene az akadémikusoknak, az olimpikonoknak vagy a színészeknek sem tisztességes bért fizetni"
  A közösből egy fillért se adnék nekik, mert amit végeznek "munkát" az nem közérdekű. Egy csepűrágó éljen meg a jegybevételből, egy akadémikus a cégek számára elvégzett kutatásaiból, egy olimpikon meg a logókból, ami a mezén van. Csak nálunk divat az, hogy celebeket adóból fizetünk - sok helyen egy olimpikon egy fillért se kap a közösből, csak a szponzoroktól.

 • 2015.12.07 09:15:05fizetekmegegysort

  Azért azt elég szomorú látni, hogy még mindig azon a szinten mozog az átlag magyar agya, hogy "hát más is minimálbért keres", meg "majd a piac megoldja". Ha egyszer majd rájövünk, hogy az egyik legfontosabb dolog, amibe érdemes komoly összegeket befektetni, az a jövő nemzedék nevelése (azaz az őket ellátó személyzet pénzzel való kitömése, hogy a legjobbak menjenek erre a pályára, és infrastruktúra fejlesztése), akkor pezsgőt bontok.

 • 2015.12.07 09:22:46fizetekmegegysort

  Nancsiacsi, hogy te mekkora baromságokat írsz. Kiváló gondozónők vannak az állami bölcsikben is, és a belüket kidolgozzák a gyerkekért. Tudom, hihetetlen, de azért csinálják mert szeretik ezeket a kis krampuszokat. Mikor magánbölibe vittem a kölköt (a te logikád alapján), bazi nagyot koppatam: csillivilli pénzéhes nőcik vigyáztak rá, többnyire képzettség nélkül, kihasználva a jogszabályi hézagokat (igen, lehet úgy simán magánintézményt nyitni, hogy nem minden alkalmazott képzett) ott lehettek az "intézményben". Baromi sok pénzért a gyerekkel nem törődtek, viszont a gyerek legalább utálta az egészet. Az államiban képzett, elhivatott gondozók fogadták a gyermekemet, és bár sokkal szarabb körülmények és kopttabb játékok voltak, a gyerek szeretetben nevelkedett. Imádta is. Ja, tudom, ez olyan érthetetlen dolog. Hogy vannak szakmák meg vannak hivatások... ez olyan bonyolult ügy.

 • 2015.12.07 09:26:13odinn

  @halaloszto: "a bölcsi ingyen van csak nem jut" - ehhez csak annyit tudok hozzáfázni, hogy ha mégis jut, akkor is csak hivatalosan van ingyen, hiszen nálunk pl. az irodisták géppapírját is a szülőknek kell behordani.

 • 2015.12.07 11:58:23Agyalap

  @Nancsibacsi
  Az a gond a hihetetlenül jó gondolatmeneteddel, hogy bár így is fizetsz adót rendesen - valahogy a fontos dolgokra nem marad... A gyereked oktatására (a nevelés a te dolgod lenne), a bölcsödére, az egészségügyre.
  Ezekben a szakmákban nagyon jól működik a kiválasztódás, ennyi pénzért inkább elmennek az emberek onnan (és csak a jobbak tudnak elmenni...), valamint csak a maradék megy oda ha nincs már jobb.
  Így a színvonal nem emelkedik - hogy finoman fogalmazzak.
  Az elhivatottságra ne építsünk, az jó érzés, de kenyeret nem adnak érte a boltban...
  Aki pedig nem tudja megfizetni a magánbölcsit, az csak ezt kaphatja? Persze igaz ez a magánklinikákkal is. Kívánom hogy ne legyél rászorulva egyikre sem...

 • 2015.12.07 12:07:50Agyalap

  @Amusing
  Kérdezzük már meg őket ezt akarták-e...
  Az hogy a választási rendszerben már 51%-kal kétharmadot lehessen elérni, szintén nem volt kérés, mégis megszavazták maguknak...
  Általában csak a populáris sz@rságokra harapnak az emberek, szívesek fizetik az egykulcsos SZJA-t, de mellette a legmagasabb ÁFÁ-t is...
  Szeretik a rezsicsökkentést, de lassan már a levegővételért is adót fognak fizetni - lásd pl dugódíj.
  Gondolom pontosan ezt akarták. Így lehet valahogy, mert ezekről a kutya sem kérdezi meg őket semmilyen konzultáción vagy kérdőíven

 • 2015.12.07 12:54:02tyberius

  Valójában Magyarországon az adóelvonás mértéke 2010-ben a GDP 39%-a volt (magasabb az EU 36%-os és az OECD 35%-os átlagánál, nem különösebben lemaradva a világelső skandináv országok negyvenvalahány százalékos értékeitől), és azóta a költségvetés bevétele meredeken növekedett. Az EU-transzferekkel együtt a magyar GDP ~50%-át a kormány költi el. Úgyhogy lehet itt az adóelkerülést hibáztatni, de lássuk be, ez egy ilyen ország, itt így működnek a dolgok. Kivetnek egy rahedli adót mindenre és mindenkire, aztán ami bejön, bejön. Összességében tekintve elég az. Az akarat hiányzik, nem a pénz.

 • 2015.12.07 14:52:04Nancsibacsi

  @tyberius: Menj el egy benzinkútra, és mondd azt, hogy egy usák csak a fizetése 1%-át hagyja ott, hogy teletankolja a verdát - de lássák kivel van dolguk - te hajlandó vagy 2%-ot, azaz átlagbérből kiindulva 4000 Ft-ot otthagyni 50 liter benzinért. Biztosan azt fogják mondani, hogy okés.

  Százalékra nem adnak kenyeret. Egy egészségügyön van amit meg tudsz spórolni - mert mondjuk a magyar orvosnak kevesebbet kell fizetned, mint a németnek - de van amit nem: gyógyszer, gyógyászati segédeszköz pont annyiba kerül, mint Németországban. Meg persze a gáz, villany is. Éppen ezért ha mi ráköltjük EÜ-re a GDP 10 százalékát, meg a németek is rákölti a GDP 10 százalékát, akkor a magyar beteg moslékot kap, és 20 betegre jut 1 nővér, a német meg rendes ellátást, és 5 betegre jut 1 nővér.
  Nem mondom hogy ez így tök frankó, de aki azt mondja, hogy az oktatásba és az EÜbe több pénzt bele lehet tenni, az hazudik.

  Nyilván fel lehet háborodni, hogy 1 stadion hű de drága, de vegyük észre, hogy minden kormány - sőt önkormányzatok is - csesznek el fölösleges (önző) dolgokra pénzt. Nézd meg kicsiben: a 2. telekszomszédom alpolgármester volt - leaszfaltozták a telekhez vezető utat a kapujáig + 15 méter. Semmi értelme se volt ezt tenni - egy telekhez teljesen okés a földút. Mégis megcsinálták, kifizették érte az x millió forintot, amiből mondjuk vehettek volna 2-3 ovinak 1-1 udvari játékot (amit 300 ezerért helyez "üzembe" a havercég, de ha csak alá kell írnia, az csak 100ezer). Ez egy ilyen ország, ilyen volt, ilyen is marad örökre. Kisemberként semmit se értek el azzal, hogy hőbörögtök és követelőztök. Amivel el lehet érni valamit az az, hogy nem dolgoztok nekik.

 • 2015.12.07 14:56:18Nancsibacsi

  @Agyalap: Ennyi pénzért ennyi jár. Hozzá voltunk szokva ahhoz, hogy a kommenizmusban minden ellátás ingyen volt magas színvonalú, és úgy szeretnénk 3 éves BMW-t németből 40 ezres futással, meg 150 centis tv-t a családi ház nappalijában (egész kicsi medencével, ami nem is fűtött), hogy közben továbbra is minden ingyenes maradjon. Közben persze csökkenjen az államadósság, mert hát miért ne, és mire fel ilyen sok az adó is?

 • 2015.12.07 18:03:24driopios

  Közmunkásokat az óvodákba!

 • 2015.12.08 08:59:08ildanyóka

  @driopios
  Az már most is megy. Egy kis oktatás után a közmunkások java határozott ideig dolgozhat óvódában dadaként.

 • 2015.12.08 17:06:16az abádszalóki hős

  Miért van az, hogy minden, gyerekkel kapcsolatos témát Nancsibacsi trollkodja szét? És ráadásul olyan ostobaságokat ír, hogy fájdalom...

  "oktatásba és az EÜbe több pénzt bele lehet tenni, az hazudik."
  pl stadionból egész szépen állunk. Ezek forrásait pont az oktatástól és az eü-től vonják el. Szerintem téged sem fog vigasztalni, ha majd teszem azt, 70 évesen mondjuk, CT-re lesz szükséged, és egy gép van az egész kórházban (Bp) és _éppen_ elromlott és a leleteidre 1 hónapot kell várnod.
  Viszont Szegeden új stadion épül. Hurrá.

 • 2015.12.12 18:33:38marczy

  Azért megy el a semmibe ilyen sok pénz, mert pártállástól függetlenül csak a saját zsebüket tömködik a politikusaink.
  Ha egy kereset nem elég a megélhetéshez, akkor olyan bölcsődei rendszer kell, hogy az anyuka el tudjon menni dolgozni a gyerek mellől. Ehhez pedig meg kell fizetni a bölcsisnénit, hogy ne menjen el Ausztriába, és ne kivénhedt, életunt vernyákológépek menjenek a szociális szférába. Pont.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta