A bölcsisnénik nyomorogjanak csak tovább!

Pár nappal ezelőtt a szakállamtitkár nagy csinnadrattával jelentette be, hogy jövőre akár 40-60 ezer forinttal is többet vihetnek haza a diplomás bölcsődei dolgozók. Erre fel is derült a szívünk, mert ki érdemelné meg jobban a pénzben is kifejezett megbecsülést, mint azok, akik egész nap gondoskodnak a pici és sok-sok gyámolításra szoruló gyermekünkről. Akik megtanítják őt önállóan enni, aludni, vécére menni, addig pedig tisztába teszik őket és etetik, altatják, öltöztetik. Nehéz és fontos a feladatuk, mindenki tudja ezt, akinek gyereke van.

DSC 5362
Bődey János / Index

A fontos, sőt nélkülözhetetlen munkájuk ellenére a bölcsődei gondozók a nemzetgazdasági átlag felét keresik, ami még a szociális szférán belül is alacsonynak számít. A gondozónők havonta átlagosan nagyjából 80-90 ezer forintot visznek haza, igaz, harminc év munkaviszony után a fizetésük elérheti akár a 100 ezer forintot is. Persze ez már nem újdonság, évtizedek óta tudja, mondogatja mindenki, hogy ez így nem jó, ebből aligha lehet normálisan megélni.

Az Emberminisztérium mindenfélét ígérget, viszont amikor megkérdeztük, konkrétan mennyi emelést kapnak idén a bölcsödei gondozónők, akkor azt válaszolták, amire ön is számít: nagyjából semennyit. Illetve pontosítunk: 100 bölcsisnéniből 86 kap semennyit.

Úgyhogy a napokban Novák Katalin szakállamtitkár tett is egy bejelentést, hogy jövőre a diplomás gondozókra is kiterjesztik a pedagógus életpálya modellt, aminek következtében a bölcsődei gondozók akár 40-60 ezer forinttal is többet vihetnek majd haza.

Így a fizetésük elérheti akár a 120-150 ezer forintot is, ami már csak alig pár tízezerrel kevesebb az átlagos bérnél, ami 163 ezer forint körül van. 

Adnának pénzt, csak inkább mégsem adnak

Csakhogy, mivel a diplomás bölcsődei gondozó képzést csak 2009-ben indították el, jelenleg a szakemberek 14 százalékára vonatkozhat csak a béremelés. A KSH adatai szerint tavaly összesen mintegy 37 ezer kisgyermekről 7126 gondozónő gondoskodott, közülük így nagyjából ezren kaphatnak több fizetést a pedagógus életpályamodell kiterjesztésének köszönhetően.

De mi lesz a maradék 6126 gondinénivel, aki havi nyolcvanezerért törölgeti kedvesen és türelmesen a kakit a kisbabánk fenekéről, és a szőnyegen ülve játszik vele naphosszat (amikor éppen nem a másik 4 rábízott kisgyereket teszi tisztába)?

A költségvetésből sajnos hiányzik

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint a fizetésemelésre nem jogosult 86 százalékon a szociális életpályamodell bevezetése segíthetne, amit Czibere Károly államtitkár korábban 2016-ra ígért.

Ezzel is van egy kis baj, ugyanis a jövő évi költségvetésben sajnos nem található ilyen tétel. Az is eléggé beszédes, hogy ezt a kérdést a Magyar Szegényellenes Hálózat vizsgálta, és arra jutottak, hogy a szociális életpályamodell bevezetésére nincs pénz elkülönítve a költségvetésben.

DSC 5351
Bődey János / Index

Pénz nincs, munkacsoport van

Feltettük a kérdést az Emberminisztériumnak, hogy akkor most lesz-e szociális életpályamodell, vagy sem, és a válaszból kiderült, hogy nem. Megtudtuk például, hogy létezik Szociális Életpálya Munkacsoport, amely már lassan két éve dolgozik az intézkedés kidolgozásán. Viszont addig nem lesz itt béremelés a gondozóknak, amíg a gazdaság ki nem termeli a rávalót.

Idézzük a minisztérium válaszát: „A szociális életpálya bevezetését azonban csak valódi gazdasági teljesítményből szeretné a kormány megvalósítani és nem hitelből, mint ahogyan azt a korábbi szocialista kormányok tették. A kormány célja, hogy a fenntartható, stabil alapokon nyugvó szociális életpályát még ebben a ciklusban bevezesse.”

Úgy tűnik tehát, mégsem akkora gazdasági csoda a magyar GDP növekedés: a gondozók tartós bérrendezésére nem futja belőle. Az fel sem merült, hogy esetleg máshonnan csoportosíthatnának ide pénzt (lennének ötleteink, hogy honnan). Arról viszont nem mulasztottak el tájékoztatni, hogy a szociális szférában (tehát nemcsak a bölcsődei gondozónőknek, hanem mondjuk az idősgondozóknak, hajéktalangondozóknak, stb, összesen 93 ezer embernek) 2014 óta már kétszer volt bérrendezés, összesen majdnem 20 milliárd forintért.

Ezzel együtt lett a közalkalmazott bölcsődei gondozók fizetése havi 80-90 ezer.

Oszd meg másokkal is!
Mustra