Nézze meg a videót, és mentse meg egy újszülött életét

Alighanem az egyik legnagyobb igazságtalanság a földön, hogy valahol tízezrek halnak meg olyan kórok miatt, amiket a világ fejlettebb részén már alig ismerünk. És most nem valami egzotikus rovar által terjesztett betegségről van szó, hanem olyan halálokról, ami a megfelelő higiénés körülményekkel, vagy egyetlen védőoltással megelőzhető lenne.

A világ számos országában halnak meg még ma is anyák és babák tetanuszfertőzés miatt. Az újszülöttkori és anyai tetanusszal általában szülés közben fertőződnek meg, ha nem megfelelő, higiéniás körülmények között jön a világra a gyermek, például nem steril eszközzel vágják el a köldökzsinórt. Ha valaki megfertőződött, már nincs visszaút, így évente 49 ezren, anyák és babák veszítik életüket tetanusz miatt.

A tragédia egyébként védőoltással megelőzhető, csak hát ahol nem jut steril ollóra sem, ott hogyan jutna pénz oltóanyagra? A világ 21 legfejletlenebb és legmegközelíthetetlenebb országában jelenleg 71 millió nő és gyermek van kitéve a fenyegetésnek, az Unicef és a Pampers tíz éve futó közös kampánya éppen ennek szeretne véget vetni. 

Innen, Európából és a kényelmes fotelből nézve eléggé távolinak tűnik az afrikaiak problémája, Dobó Andrea, az Unicef munkatársa viszont egy hónapot töltött Angolában, hogy megszervezze a várandós nők tetanusz oltását. Az élményeiről a blogján számol be. Csak akkor olvasson bele, ha van a közelben zsebkendő, mert az viszont már a világon bárhonnan nézve egyformán szörnyű, ha egy anya elveszíti az újszülött gyermekét, sőt, olyannal is találkozott Andrea, hogy fél órán belül kettő baba is meghalt ugyanabban a kórházban. És ezek a nők még eljutottak az orvoshoz, a lakosság 70 százalékának azonban egyáltalán semmiféle egészségügyi ellátás nem jut Angolában.

Éppen tíz éve folyik a Pampers és az Unicef közös kampánya, az együttműködésnek köszönhetően ez idő alatt 60 százalékkal csökkent a tetanuszfertőzésnek kitett anyák és újszülöttek száma a világon. A dolog lényege, hogy minden kampánylogóval ellátott csomag Pampers pelenka megvásárlásáért egy oltóanyag árát juttatta el a Procter&Gamble az Unicefnek, a szervezet munkatársai pedig, a célországok kormányával együttműködve, megszervezik az oltások eljuttatását és beadását a várandós asszonyoknak. A védettség kialakulásához két oltást kell beadni az anyának, ami újszülöttet is védi élete első három hónapjában.

Azt, hogy a vakcina valóban el is jusson a terhes nőkhöz, a veszélyeztetett országokban elképesztően nehéz megszervezni. Egyrészt általában nem is igazán állnak rendelkezésre nyilvántartások a várandós anyákról, jórészt azért, mert ellátórendszer sem működik ezekben az országokban. Nincs elég orvos, nővér, sőt általában gyógyszer sem. Igaz, mozgó ellátópontok járják az országot, amelyek nagyjából minden bajt megpróbálnak gyógyítani, sőt, még a kutyákat is beoltják veszettség ellen, de ez korántsem elég.

Olyan is előfordul, hogy azért hiúsul meg a védőoltás beadása, mert mire sor kerülne a második adagra, már a falut sem találják a helyén, annyira bizonytalan a helyzet, vagy próbálnak rejtőzködni az ott élők. Sokszor pedig még a települések megközelítése is kis híján lehetetlen. Ebben a videóban látszik, hogy miről van szó, itt Evan McGregor próbálja úttalan utakon eljuttatni a megfelelő hőmérsékleten tartott vakcinát a rendeltetési helyre.

Ahhoz viszont, hogy támogassa a kampányt, nem ezt, hanem egy másik videót kell megnéznie. Idén, az év utolsó napjáig ugyanis még pelenkát sem kell vásárolni, elég azt a videót megnézni vagy megosztani, és máris egy tetanusz oltóanyaggal több jut a veszélyeztetett országokba.

Persze nyugodtan vásárolhat pelenkát is, mert az is vakcinát ér, vagy töltsön fel a saját Facebook oldalára egy fotót a gyermekéről, amint éppen kíván valamit és elfúj egy gyertyát, de ne felejtse hozzátenni a #PampersUnicefJokivansag hashtaget. Minden egyes jókívánság-fotó feltöltése után ugyanis a Procter&Gamble további 1 védőoltásnak megfelelő összeget adományoz a program számára.

Az Unicef weblapján egyébként ott van az ára is az oltásnak. Azt írják, egy megosztás = egy oltás = 0,056 Euró. Ami azt jelenti, hogy egy 17 forintos oltás hiányába halnak bele évente 45 ezren. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek