SZÜLŐSÉG

Nem csak a verés és a kiabálás fáj a gyereknek!

2015. december 4., péntek 20:13

Ha bántalmazásról beszélünk, durva és látványos dolgok jutnak elsőként eszünkbe. Gyerekét verő apa, anya, vörös fejjel üvöltő szülő, szexuális zaklatás, gúnyolódás, megalázás. Mind aktív tett, ami a szülőtől a gyerek felé irányul.

De ez nem azt jelenti, ha mindezt: a fizikai, a lelki és a szexuális bántalmazás tipikus példáit kipipálhatjuk, mint ami nálunk nincs, akkor már nyugodtak lehetünk afelől, hogy a kölyök jól és biztonságban érzi magát a családban. Lehet más módon is bántani egy gyereket – talán nem szándékosan, talán azt hiszi a szülő, amit tesz, nincs is rá hatással. Vegyük észre ezeket is!

shutterstock 311991929

Elhanyagolás

A gyerek csendesen szenved az elhanyagoló szülő mellett, és sokszor nincs semmilyen, a külvilág számára látványos jele annak, hogy fontos szükségletekben komolyan hiányt szenved. Nem csak az elhanyagolás, ha nem kap sem pénzt, sem tízórait a gyerek, és éhes az iskolában, hanem az is, ha nem kap egy jó szót, érintést, meleg gesztust, ha nem kap visszatükrözést arra, hogy létezik, észreveszik, hogy ott van, sőt, hogy olyannak látják, amilyen.

Sokféle szintje és árnyalata van ennek. Gyakori, hogy a szülő az idő, vagy az érzelmi érettség hiánya miatt nem képes ráhangolódni gyermekére, de azért szeretne jó szülő lenni, ezért anyagi javakkal halmozza el. De ha nincs meghittség, törődés, beszélgetés, akkor a gyerek belül egyre sorvad, szenved.

De van olyan szülő, aki látszólag rengeteget foglalkozik a gyerekkel. Együtt tanul vele még kamasz korában is, kíséri edzésre, hordja-viszi ide-oda. De mégsem élheti meg a csemete, hogy igazán látja őt a szülő: azt, amilyen ő. Az egész egy szépen berendezett díszlet, amiben minden a helyén van. Csakhogy a gyerek feladata, hogy belepasszoljon egy előre megrajzolt keretbe, általában a rendes gyerekébe. Ebbe kételyek, depresszív érzések, indulatok nem illenek, sem semmi más, ami eltér a szülő fejében élő képtől. A kölyök magányos, miközben állandóan foglalkoznak vele, mert pontosan tudja, mi az, amire süketek a környezetében, amit nem értenének, aminek hallatán megijednének.

Tabu és csendes terror

A fiatal nemcsak olyasmitől szenvedhet, ami közvetlenül rá vagy ellene irányul. Nyomasztó az is, ha súlyos tabuk terhelik a családi légkört, vagy ha valaki más elnyomását, akár csendes elnyomását kell megtapasztalnia. A leggyakoribb példa, mikor egyik szülő csalja a másikat, a másik nem lép ki, mert még reménykedik, vagy nem akarja vállalni ezt a változást, viszont változtatni sem tud, tehetetlennek érzi magát, csak csöndben vár, hogy valahogy oldódjon meg a helyzet. Hiába nem esik erről egy szó sem, a levegőben ott van. Ez már nem a szabadság levegője, hanem valami fojtogató, poshadt levegő: ezt szívja a gyerek is, miközben a szülők abba a hitbe ringatják magukat, hogy ellene nem tettek semmit.

shutterstock 257903075

Másfajta tabuk is vannak: egy titkolt, veszélyes betegség, vagy amikor valami láthatóan nincs rendben, de nem szabad róla beszélni. Például, mint abban a családban, ahol az idősebb testvér pszichotikus jeleket kezdett mutatni, téveszméi és dührohamai voltak, a szülők el is vitték orvoshoz, de senki sem mondta ki nyíltan, hogy baj van, nem lehetett róla beszélni, hogy mi történik, és ez kit hogyan érint. Holott a kisebbeknek ugyanúgy szükségük volt segítségre: féltek, nem értették a helyzetet, nem tudták, hogyan viszonyuljanak testvérükhöz.

Nem csak az szexuális zaklatás, ami annak látszik

Nem csak az zavarja a gyereket, ha egy perverz rokon megfogdossa, szexuális aktusra kényszeríti, vagy félreérthetetlen ajánlatokat tesz. Az is okozhat sérülést, ha a szülő nem tartja tiszteletben a gyerek testét, intim szféráját. Ide tartoznak a kéretlen, pikáns viccek, még akkor is, ha nem a gyerekről szólnak, hanem a szülők egymás közt csipkelődnek, így bevonják a gyereket a saját szexualitásukba.

Hogy hol a határ, az abból érezhető, mi a viccelődés célja, Tegyük fel például, hogy egy népdalnak van egy erotikus olvasata, ez szóba kerül a családi ebédnél, és valaki ezen humorizál. Ennek önmagában nem az a célja, hogy bárki szexuális izgalomba kerüljön, valószínűleg a gyerek is jóízűen nevet, és senki sem sérül. De ha a viccelődés egy flört vagy évődés része, az zavarba ejtő a gyerek számára.

A meztelenségbe is van beleszólása: ha zárt ajtó mögött tud nyugodtan fürödni, akkor legyen kulcs a fürdőhöz, és ha zavarja a szülők meztelensége, akkor vegyenek ruhát a gyerek előtt! Zaklatás az is, ha a szülő megjegyzéseket tesz a gyerek nemi jegyeire, különösen, ha mások előtt, de négyszemközt is. Például, hogy egészen kigömbölyödött már ez a Kati, fordulnak is utána a fiúk.

Látszólag merőben különböznek a fenti helyzetek, témák. Ha valahogy össze akarnánk fogni, mégis min múlik, élhető-e a környezet a gyerek számára, és nem bántják-e, úgy lehetne megfogalmazni: tud-e szabadon lélegezni úgy, hogy meglegyen a kapcsolódás és a visszavonulás lehetősége is. Mindkettő alapvető szükségletünk: hogy lássanak minket, és hogy tiszteletben tartsák a határainkat.

Cziglán Karolina
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.04 21:29:42aegithalos

  "akkor legyen kulcs a fürdőhöz" Ugy erted, legyen annyi a szuloben, hogy nem megy be a nem bezart ajton. Nem igazan csipnem, ha zart ajto mogott furodne a gyerek. Sok szerszam van ugyan itthon, de tuzoltofejszem pont nincs, hogy ratorjem az ajtot, ha pl mondjuk elzakozna a tusoloban.

 • 2015.12.04 21:55:51Haus Fiegl Bikers

  "egészen kigömbölyödött már ez a Kati, fordulnak is utána a fiúk" - micsoda zaklatas, az eszem megall!

  A pszichologusok agymeneseinek 90 szazaleka izzadtsag szagu fikcio.

 • 2015.12.04 22:00:26BKV - Önnek megyünk

  aegithalos:

  "Nem igazan csipnem, ha zart ajto mogott furodne a gyerek."
  a kulcs azert kell hogy a gyerek erezze most tenyleg nem tud ranyitni senki.

  "tuzoltofejszem pont nincs"
  nem tudom te mibol vagy de ha en nekifeszulok egy furdoszoba ajtonak akkor az kinyilik.

 • 2015.12.04 22:21:17_Wasp_

  "nem tudom te mibol vagy de ha en nekifeszulok egy furdoszoba ajtonak akkor az kinyilik."
  nem tudom nálatok miből tákolják a fürdőszoba ajtókat, a mienk javarászt tömör fából van és kifelé nyílik, a kilincsnél tudod megfogni, amit ha letépsz, akkor bizony nézegethetsz, hogy nyitod a bezárt ajtót.

  Nyilván valami panelben nincs ilyen gond: a furnérlemez ajtókat ököllel keresztülvered ha kell, ráadásul fillérekből cseréled, de normálisabb ajtóknál ez nem nagyon megy.

 • 2015.12.05 04:59:11Molnárgörény

  A pszichológusok többsége hülye, és öngyógyító céllal választ pályát. Pont a molnár ne legyen lisztes?

 • 2015.12.05 06:53:49Nancsibacsi

  @aegithalos: Ha igen - kulcsa zárható ajtó lakásba nem való. Megcsúszik a kádban valaki, elesik, nem válaszol, mert mondjuk beüti a fejét - rögtön nem is tud neki senki segíteni. Ráadásul a fürdő ajtó kifelé nyílik, szóval berúgni se lehet - tényleg fejsze kell hozzá.

 • 2015.12.05 09:24:35Imimester

  @Nancsibacsi: Ilyen ajtókra a "wc zár" a legjobb, mert kívülrôl, vész esetén ki lehet nyitni egy érme segítségével.

 • 2015.12.05 09:40:44jojoka

  Hány és hány ilyen szülőt ismerek... A gyerek csak díszlet, hogy mondhassa: nekem is van egy. letudva ez a kötelezettség is. Közben az első nem a gyerek, hanem a kozmetikus meg az edzés meg a barátnőkkel való bulizás. A gyerekről néha csak azt hallja az ember, hogy hát nem tanul meg, problémák a suliban.

 • 2015.12.05 09:40:45tundesz

  megragadtátok a lényeget, úgy tűnik :-)

 • 2015.12.05 10:29:31Exide

  Az elhanyagolás és a csendes terror szerintem sokkal nagyobb gond mint a viszonylag ritka, de durva híradós "agyonverte a családját".

 • 2015.12.05 12:28:23Fluoro

  Én is ilyen díszletes családban nőttem fel.. Nem volt jó!

  Akinek nagyon nem tetszik az írás, valamiben magára ismert... ilyenkor igyekezni kell változtatni, és nem tagadni....

 • 2015.12.05 16:30:58üveges csirkeszem

  Ram szimplan csak nem voltak kivancsiak. Szulinapomra sosem kaptam csokitortat, mert anyam szentul hitte, hogy en a turotortat szeretem. Minden evben megmondtam neki, hogy nem szeretem a turotortat, es minden evben megsertodott miatta. Amikor tinikoromban felvettek az egyesuletbe sportolni, az ifi kosarlabdacsapatba, vett nekem egy kezilabdas mezt es nem ertette, hogy mi a problema.
  Amikor fiatal felnott koromban (mar dolgoztam) 16 ora munka utan hazamentem, es lefekudtem aludni, a konyokhajlatomat nezegettek apammal hogy azert doltem e ki, mint egy zsak mert drogozok.

 • 2015.12.05 17:59:51Kulics

  Sajnos ezek a pszichológusi tanácsokat nem lehet egy az egyben megfogadni, mert nagyon eltérőek a gyerekek is. Egyik túl gátlásos és tényleg rosszat tesznek vele a szülők, ha a megváltozott nőies-férfias testére utalgatnak.
  A másiknak meg pont az ilyen dicséret és igazolás kell, hogy a sovány lábai ellenére is JÓ nő és csinos.
  Egy ilyen cikket sokkal cizelláltabban kéne megírni, ami meg már nem férne be egy felszínes bulvár blog keretei közé.
  Így jártunk

 • 2015.12.05 18:23:23Nagymoli

  Ismerek lányokat, akik sokkal nagyobb zaklatásnak veszik a pithagorasz háromszög szögeit, semmint a gömbölyödésük megemlítését... :-) Némelyiknél még felnőttkorban is sikításokkal véget érő rémálmokat okoz a gyerekkori matekóra. ;-)

 • 2015.12.05 22:30:36Nevoeiro66

  "egészen kigömbölyödött már ez a Kati, fordulnak is utána a fiúk"

  Ez nagy lelki sérüléseket okoz, ha elhangzik a családban. Az, hogy a kigömbölyödött Kati mit kap az utcán meg a suliban, az teljesen irreleváns.
  Add vissza a diplomádat Karolina, menj el egy rendes munkahelyre 3 műszakba.

 • 2015.12.05 23:26:31Ramil Safarov

  Engem is bantalmaztak elhanyogoltak a szuleim. Peldaul feher poni lovat akartam hatodik szulinapomra, persze hogy a szurket vettek meg.
  Nagyobb koromban, pont ugyan ez tortent a ferrarival, fekete helyett, persze hogy az unalmas pirosat kaptam. Most szeretnek egy Jachtot, de mar elore felek, hogy ez is rosszul sul el. :((((((((((((((

 • 2015.12.06 00:54:16v2peti

  "Ram szimplan csak nem voltak kivancsiak. Szulinapomra sosem kaptam csokitortat, mert anyam szentul hitte, hogy en a turotortat szeretem...."
  Bocs, de nem bírtam kihagyni. Erről Woody Allen jut az eszembe.
  "Mondhatnám, hogy a szüleim nem szerettek. A kádban általában hajszárítóval és rádióval játszottam."
  Ha ennyire nem is durva a tied, de könnyen lehet, hogy ha megtudják, hogy a Fradi a kedvenced, akkor egy lila pólót kapsz a szülinapodra.

  A kigömbölyödésről meg a húgom jut eszembe. Igaz, nem a nőiessége miatt szóltak be neki, hanem mert kamaszkorában kissé (azért nem nagyon) túlsúlyos volt, és kapott pár megjegyzést rokonoktól-ismerősöktől, és eléggé a szívére vette.

 • 2015.12.06 10:01:15spájzkulcs

  Szerintem ez egy remek és hiánypótló cikk, remélem sok szülőnek felnyitja a szemét! Sajnos figyelmetlenségből, és tájékozatlanságból adódóan is sok olyan hibát elkövetnek a szülők, amiről sajnos azt sem tudják, hogy esetleg sértheti a gyermeket. Annál már csak az a rosszabb, amikor aztán meg észre sem veszik, vagy nem akarják észrevenni, hogy a gyerek boldogtalan. Jó lenne ha a szülők többet beszélgetnének a gyerekeikkel, úgy hogy főleg a gyerek meghallgatásán legyen a hangsúly. Még annyit szeretnék hozzáfűzni az előttem szólókhoz, hogy kérem tartsanak egy kis önvizsgálatot! Vajon mért érzik azt, hogy rosszindulatú megjegyzéseiket jó ötlet itt megosztani másokkal? Érdekes, hogy a kommentek 90%-a valamilyen ellenkezési vágyból, szándékból íródott. A téma önmaga teljesen mindegy a lényeg, hogy ellentmondjunk a másiknak.

 • 2015.12.06 12:09:11fityfirity

  Istenem hogy én mennyire gyűlöltem mikor megjegyezte a famíliám hogy nagylányosodok, gömbölyödök... Nem is értettem hogy miért kellett ennek FELTÉTLENÜL hangot adni?! Bár anyám máig ekkora tuskó- képes megkérdezni hogy MIÉRT nő havi egyszer 6 pattanás az arcomra. (Normális ember ugye ha észreveszi, fel sem hozza)

 • 2015.12.06 15:52:42Scala

  A szándék ami motiválta a cikket szerintem helyes, egyetértek sok mindennel. Négy-öt részre bontva menne át, sajna így tömény és életszerűtlen.

 • 2015.12.06 15:53:37Scala

  Karolina cikkei jobbak szoktak lenni... Ne hagyd abba!

 • 2015.12.07 14:20:14driopios

  Az is kérdés, hogy hol gömbölyödik az a Kati!?

 • 2015.12.07 16:56:16protézisesh

  az a helyzet, hogy az ember átlagos intelligencia-szintje sajnos kiütközik akkor is, amikor szülő szerepben kell mozognia. Csak a társadalom ezzel nem törődik. Ugyanúgy, ahogy a társadalom szerint a diplomás villamosmérnök munkájában előfordul a hiba, de a doktor urak ugye tévedhetetlenek... Ugyanígy "deháthogyszeretiaztagyereket"...

  Sajnos van igazság a cikkben, nem is kevés. Bár a kamaszok cikizését én nem venném a mindenféle zaklatás kategóriájába. Régen ezen simán túllendült mindenki, mára meg a sok emós+anorexiás kisköcsög egymást chateli bele a hülyeségbe, aztán mennek kollektív öngyit elkövetni merolyandepik. Megaf@szom...

  Persze egyszerűbb a gyereknek venni egy 30eFt-os tabletet karácsonyra, mint ugyanennyiért pl vonatjegyet oda, ahova ő akar menni kirándulni, aztán vele tölteni az egész napot. És igen, az egész éves kurvaanyázás után furán is hat, hogy most aztán 4-5 napig hűannyiraszeretjükegymást.

  A világ nem így működik.De akik élete működik, azoké enélkül a cikk nélkül is működött, akiké meg nem működik, azoké ezzel se fog működni.

 • 2015.12.08 09:46:50zooDoo

  Elhanyagolás: elhanyagolás ha apád elhagy anyád meg le se szar. Vagy inkább bagóra/drogra/piára költik a kajapénzed. Nem az, ha nem érnek rá annyit foglalkozni veled, mert hülyére gürcölik magukat, hogy mindene meglegyen a kis szarosnak. Megbocsájtható.

  Tabu és csend: Ilyen az élet, van amihez van köze, van amihez nincs. Erősödni kell, manapság kis lelki szegény nádszálvirágokat nevelnek az emberek. Az élet tele van buktatókkal, katasztrófákkal. Ennyi. Szokjon hozzá, nehogy már mindenki egy ember körül forogjon.

  Szexuális zaklatás: Úgy kell azt, a hiperérzékeny hülye gyereket nevelni, mint USA-ban, hogy mindenért nyávog, már ha ránéznek is. Ha meg rokon vagy akárki fogdossa a gyereket meg flörtöl vele akarata ellenére törött kézzel törölheti a véres orrát. Ha meg beszólnak neki, hát ne hagyja magát, vágjon vissza. Tökéletes ember nincs, mindenkin van fogás :D Ha meg valami zavarja, nyissa ki a száját , ne én monitorozzam már mint egy lokátor.

  Tökéletes élet/szülő nincs. Mostanában ezek a pszichiáterek szeretik elmosni a határokat a jó és a rossz között, lassan csak rossz meg kevésbé rossz szülő van. Bár arról is születhetne cikk, miért kattant a legtöbb pszichomókus vagy mi vezette őket erre a pályára. Ééééérteeeem!?

 • 2015.12.08 12:21:33petimegmondja

  Ezek ötletelések. A család nem egy steril környezetben lebegő struktúra és a tagjai sem fröccsöntött egyenfigurák.
  Semmi garancia, hogy ha minden keretet a gyerekre alakítunk, akkor boldog és kiegyensúlyozott lesz. Még az sem, hogy legalább részünkről mindent megtettünk. Amióta a világ világ a gyerekek alkalmazkodtak a kerethez, amit a szülők alakítottak ki. Olyan ez, mint a Rubik-kocka: Minden oldalnak stimmelnie kell, hogy az egész kiegyensúlyozott legyen. Ha csak az egyikkel vagy másikkal foglalkozunk, hogy jó legyen, akkor a másik oldalon káosz lesz. Ez viszont nagyon nehéz, mert oldalanként nem kilenc faktor van, hanem sokkal több. Ezért azután tökéletesen kirakott család nem létezik.
  A szexuális gátlásokat oldani, nem elfogadni és erősíteni kell. Ezek rögzülése felnőtt-korban nagyon megbosszulja magát. Divat lett a szexuális zaklatás túllihegése. Egy egészséges önképpel rendelkező ember (gyerek és felnőtt) a verbális és pszichikai "zaklatást" (valójában kommunikációt) a helyén tudja kezelni. A társadalmi erkölcstelenség jelenik meg abban, hogy egy többen nem tudják, hogy hol a határ és a kommunikáció szexuális közeledésbe, majd fizikai erőszakba is eljut.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta