SZÜLŐSÉG

Ha érteni akarja kockuló kamasz gyerekét, ezt olvassa el!

2015. november 30., hétfő 19:40

Szombat reggel fél kilenc van, és három kamasszal a Hungexpo felé tartok. Ők izgatottak és lelkesek, azon tanakodnak, hogy a mit nézzenek meg először, én meg azon, hol fogok parkolni. Mert az már az Albertirsai út sarkán egyértelmű, hogy hely sehol nincs, a vásárváros felé pedig a még csak szemerkélő hóban hátizsákos, kapucnis tömegek özönlenek. 

Isteni csodaként mégis lett hely, a srácokat már alig lehet visszatartani. A PlayITre megyünk, ahol megpróbálom megérteni, miért mozgat meg annyi embert egy videójáték-kiállítás és -vásár. 

Az átlagéletkor valahol 14-16 között van, a kamaszok fegyelmezett sorokban várnak a bebocsájtásra, pedig irgalmatlan hosszú a sor. Ehhez képest a beengedés igen szervezetten halad, előttem egy kockára fagyott lányka álldogál, aki valamiféle amazonnak öltözhetett, ám az amazonruházatot nem 2 fokra hitelesítették, rajta meg alig van ruha. Nagyjából húsz perc alatt átváltjuk az online vásárolt jegyet, és már mehetünk is a paradicsomba.

A PlayIT az elmúlt években annyira kinőtte magát, hogy idén már kétnapos, és a vásárvárosban kapott helyett, pedig alapvetően nem szól másról, mint, hogy a gamerek és egyéb geekek minél több pénzt hagyjanak a kasszánál, és kockuljanak minél többet. Nem véletlen, hogy itt vannak a legnagyobb márkák, a fél Hungexpo kékben úszik a Windows 10 miatt, de a Samungtól a Sonyig mindenki itt van. A három épületben zajló rendezvény 33000 négyzetméteres lett, és pont olyan, mintha egy mesevilágba csöppentünk volna, ahol valami furcsa nyelvet beszélnek, ami közbe néha beiktatnak néhány ismert sort.

A lényeg, hogy a cégek megmutatják az új játékaikat, lehet itt nézni élőben e-sport versenyt, ami azoknak, akik nem megszállottak, nagyjából annyira érdekes, mint várni a buszra, és közben figyelni az előttünk elmenő autókat, lehet egy csomó helyen mindenféle kvízeket kitölteni, amiért lehet gyűjteni plakátokat, kitűzőt vagy akár gumigránátot.

A Cosplay szekció is képviseltette magát, ők azok a fiúk és lányok, akik valamely számítógépes játékok vagy filmek szereplőit testesítik meg, és igyekeznek minél autentikusabb felszerelést összeszedni. Bár én menekülnék, a fiúk mindig oda mennek, ahol sokan vannak, mert ott történik valami.

Jó gondolat, az egyik sarokban a Pamkutya csatorna youtuberei szorulnak be, és készítik rendületlenül a szelfiket a srácokkal. A több mint 300 ezer feliratkozóval bíró csatorna videói kapósak, Majka Belehalokját több mint 7 millió alkalommal nézték meg. Arra voltam kíváncsi, merre indulnának tovább, és kaptak-e már megkeresést azoktól a cégektől, akik ebben a szegmensben jelen vannak. Béla és Pista válaszolt, miközben várták őket a rajongóik.

"Mindig próbálunk olyan témákat találni, amihez sok ember tud kapcsolódni, kevés videóba próbálunk több tartalmat tenni, és ezért lehet, hogy több van a mi anyagunkban, mint egy átlagos Youtube videóban. Még nem találtak meg nagy cégek, és nem is biztos, hogy azt akarnánk, hogy adjanak egy terméket, ami minket nem érdekel." - vázolták. Talán a félhobbi kategóriába sorolható amit most csinálnak, és mivel a videózás miatt egy csomó embert megismertek, egy mozifilm lebeg a hosszútávú céljaik közt.

Sirius nem paródiákat csinál. Ő Magyarország legmenőbb Minecraft youtubere volt, aztán ezt váratlanul abbahagyta, és azóta más játékokat mutat be Pingvinharcos nevű csatornáján. Őt arra kértem, magyarázza el, miért jó azt nézni, hogy valaki egy játékkal játszik.

"Több minden miatt lehet nézni, egyrészt azért mert tanulni akar belőle, vagy lehet azért nézni, mert szórakoztató amit csinál, ami nem feltétlenül vicceset jelent. Mi például nem vagyunk viccesek, de mondjuk hangulatos a beszélgetés, amit folytatunk. Vagy lehet azért is nézni, mert nincs meg neki a játék, és azt akarja eldönteni, hogy megvegye-e. Nagyon sokan csak és kizárólag azért nézik azt, ha többen játszanak együtt, mert egy olyan baráti beszélgetésben vesznek így részt, ami nincs meg nekik. Ez nagyon-nagyon szomorú, de sok ilyen visszajelzést kapunk, hogy jó a hangulat, és ezért szeretnek nézni. Én magam is nézek ezért élő közvetítéseket. " - részletezte Sirius.

Persze a nagyon sok feliratkozóval és nézővel bíró youtuberek keresnek is, egyrészt maga a cég fizet nekik, másrészt reklámozhatnak szolgáltatást vagy terméket is. Sirius jelenleg kevés videót csinál, inkább dolgozik, de ezt a munkát a videóinak köszönheti. " A pénz több helyről jöhet, a youtubetól közvetlenül, illetve a videós leállhat közvetlenül üzletelni cégekkel. Én ebben nem vagyok jó, de a Legotól kapok legót, ez nagyon király, de össze lehet hozni annyi pénzt, hogy meg lehessen élni belőle. Kérdés, hogy az ember meddig tud hiteles videós maradni.

Ez Magyarországon még mindig felfelé megy, nemzetközi szinten már nem feltétlenül, nagyon sok videós megenged magának olyan megállapodásokat, melyeken már messziről látszik, hogy pénzről szól. Van mondjuk egy jó videós, aki évek óta csinálja a dolgát, és a videói alá énekel, ami egy vicces dolog. Elővett egy teljesen noname mobiljátékot, és mindenki tudta a szekcióban, hogy a pénzért tette ezt. Erre vigyázni kell, de még csak most jutottak el odáig a cégek, hogy észrevegyenek minket. A nagy részük nem is pénzes deal, inkább az, hogy adnak egy monitort, barterezni egyszerűbb mindenkinek." - magyarázta el Sirius.

Mi pedig tovább libbentünk az 576kb standjához, ahol maga Szirmai Gergely és Kiss Imre őrjítették a népet. Róluk annyit kell és érdemes tudni, hogy külön és együtt is csinálnak videókat, Szirmai Gergelyé a Hollywood Hírügynökség, Kiss Imre pedig a Görbe tükröt nyomja. Közös vállalkozásuk a Gameday Iroda. A hatásukat mutatja, hogy Szirmai Londonban interjúzott Tom Hankssel és Spielberggel, Kiss pedig Los Angelesből, a Blissconról tudósított. Őket esélyem se volt megkérdezni semmiről, miközben ők egyik helyszínről igyekeztek a másikra, egészen megdöbbentő módon rohanó kamaszok és prekamaszok követték őket, egy szelfiért könyörögve.

Én még a negyedik órában is úgy éreztem magam, mint egy UFO, de a srácok szerint a buli óriási, és nem is értették, miért örülök annak, hogy van néhány stand Mozdulj gamer! felirattal, ahol meglepő módon mozogni lehetett a sok kockulás után. Az is furcsa volt, hogy a srácok nagy része teljesen egyedül csatangol a Hungexpón, a szülők nem igazán tűntek fel a színen, mintha kutyát sem érdekelne, mivel töltik a gyerekek a napjukat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.11.30 20:12:41zsírvezér

  A "youtubberekől" vekengeni,a fél cikken keresztűl na te is "megtaláltad" a lényeget etelka (a tapír). Az pedig minimum véleményes, hogy miért az ír beszámolót aki egy Alien PowerLoaderről így fogalmaz: "Ez is egy ilyen valami. Jó sok munka lehet benne."

 • 2015.11.30 20:44:39shred

  Borzasztó.

 • 2015.11.30 20:52:52tavolirokon2

  En szivesen olvastam a cikket, egyreszt mert sosem voltam meg ilyenen, masreszt abba is betekintest enged, mennyit fog fel a szubkulturankbol egy kivulallo. (A vloggerek penzugyeit.)
  Pont az Aliens-t peldaul sosem gondoltam retegfilmnek, 30 eve jott ki.
  A costume nem jelmez magyarul amugy?

 • 2015.11.30 21:02:25attila7575

  "Ha érteni akarja kockuló kamasz gyerekét, ezt olvassa el!"

  Ebből szerintem semmi sem valósult meg.

 • 2015.11.30 21:16:38endike

  mitől őrülnek meg? hát nem pont véletlen pont attól amit a gigacégek bemarketingelnek nekik? huh, micsoda véletlen!

 • 2015.11.30 21:47:37postakocsi

  etelka! Ennyi? :D Ez nagyon elnagyolt lett.... Írhattál volna például nyugodtan arról is, hogy például kint voltak a Magyar Honvédség tűzszerészei is, hoztak jó pár érdekes dolgot, sőt, a sok kocka ott gyűrte magát géppityuval a kezében a mini akadálypályán. De volt kint egy rahedli flipper is, lehetett a Microsoftnál kinecktre mozogni, volt kint pinpong asztal, ott is mindig játszott valaki, de ha már fajsúlyosabb dolgok, akkor volt sakk meg egy csomó más dolog még az FPS játékokon kívül. Ja, vagy nem ez volt a cikkecske lényege?... :D

 • 2015.11.30 22:09:24Nátán Apfelbaum

  Youtuber.
  Mindig tanul az ember.

 • 2015.11.30 22:12:19jürgen baromartz

  @postakocsi

  a cikkecske lényege az volt, hogy egy fogalmatlan szerző fogalmatlanoknak próbálja gusztustalanul lenéző (és emiatt végtelenül irritáló) stílusban elmagyarázni sikertelenül, hogy mi az a "digitális ingyombingyom hülyeség", ami miatt megőrül a "mai korcs fiatalság". nagyjából ennyi.

 • 2015.11.30 22:56:34Még 30 mp

  "Az is furcsa volt, hogy a srácok nagy része teljesen egyedül csatangol a Hungexpón, a szülők nem igazán tűntek fel a színen, mintha kutyát sem érdekelne, mivel töltik a gyerekek a napjukat." etelka kedves! 15 éves korodban bizonyára imádtad volna, amikor anyu/apu a sarkadban csatangolt volna, amikor a haverjaiddal próbáltál volna eltölteni egy fél napot. Egy rendkívül jól szervezett eseményre engedte el minden szülő a gyerekét, nekem például este részletes élménybeszámolót tartott a 15 éves fiam. Számomra ismerős kifejezések a LOL, a Cosplay és a Pamkutya. Mert érdekel, hogy mivel tölti a rendkívül kevés szabadidejét a gyerekem...

 • 2015.11.30 23:45:40firg_firg

  nem baj etelka

  emlekezzen csak vissza a maga fiatalkoraban sem ertette sem a mama sem pedig a kedves papa hogy mi olyan rohadt meno a [beatles-ben | piramisban | illesben | omegaban | depeche modeban | dr albanban | hosszu hajban | trapezgatyaban ]

  amennyiben etelka fiatal, akkor meg menjen vissza a divanyra kormot lakkozni

  a tobbi etelkanak meg csak annyit uzennek, hogy ha a kockulas szot hasznaljak, akkor biztos azok koze tartoznak akiket oregkorukban az unokak messzire elkerulnek, csak sajna tul hulyek hogy felgofjak miert

 • 2015.12.01 03:13:22Kuoni pásztor

  Javaslom attekintesre az emlitett vloggerek videoit, kezdve a Hollywood Hirugynokseggel. Mar nem vagyok kamasz a 38 evemmel, de Szirmai Gergely videoi a legjobbak kozott vannak! Kiss Imre mas stilust kepvisel, en ugyan mar regota nem jatszom (amiota csalad van), de a videoival neha nosztalgiazom egy kicsit. Egy-egy video max. 10 perces, tehat nem vesz el orakat a szuloi idotokbol. Amugy meg, egyik masik Szirmai video konnyesre rohogos, csak fel kell venni a tempot.
  Hozzateszem, inkabb őertuk rajongjanak a kamaszok, mint az rtlklubos, tevekettos majom celebek irant. Szoval szulok ez a kamasz rendezveny, megeri a belefektetett penzt, idot, jo szorakozas, es vannak koztuk nagyon szorakoztato dolgok. A szulok is tanulhatnanak a kamaszoktol. En pl. alig varom, hogy a fiammal majd egy jot GTA-zak, de az meg nagyon odebb van, majd 10 ev mulva.

 • 2015.12.01 03:35:11üveges csirkeszem

  Tudod etelka, nem az a gond, hogy nem erted a kamaszokat. Az a gond, hogy meg sem probalod. Valahonnan a sajat Olumposzodrol tekintesz le rajuk es annyi szakad ki beloled, hogy menem mozognak a kockulas helyett, meg Mozdulj gamer!
  Menem mozognak inkabb a kamaszok, b+...hat a heti 5 kotelezo tesiora miatt ahol egy jot focizni, vagy kosarazni nem lehet, mert nincs eleg terem. Folyoson futkarozas le fel nem eleg mozgas neked?!
  Azert.
  Mert a keves szabadidejukben szabadon(!) akarnak donteni arrol, mi szorakoztatja oket a 4-ig tarto egesznapos hulyeseg utan. Azert.
  Legalabb egyszer probald ki te is azt amit a kamaszaid ha vannak, meglasd egesz mas vilagba erkezel, tan meg tetszene is annak a felsobbrendu agyadnak amivel megirtad ezt a posztot.

 • 2015.12.01 08:44:12Passz0317

  Blizzcon az, nem Blisscon.

 • 2015.12.01 09:18:25conmorientes

  No ennek a cikknek nem kellett volna megszületnie.
  Aki az egészből ennyit ért annak tényleg csupán csak az jelent problémát hogy talál-e parkolóhelyet.....
  Két napig voltam ott a gyerekeimmel, végignéztem mindent, megpróbáltam megérteni, beleélni magam ebbe a rendkívül gyorsan fejlődő szubkultúrális hatásba. Bevallom rendkívül elgondolkodtató volt nagyon sok olyan jelenség amellyel csak általánosságban foglalkoznak a leggondosabb szülők, anélkül hogy bármilyen fogalmuk is lenne róla.

  A poster pedig mindebből semmit sem értett, de remélem legalább a streetfood felhozatallal elégedett volt a két csarnok közt....

 • 2015.12.01 10:02:31Medgar

  Konklúzió: Etelka az lett amiért kamaszként utálta a szüleit.

 • 2015.12.01 11:19:14aegithalos

  "Az is furcsa volt, hogy a srácok nagy része teljesen egyedül csatangol a Hungexpón,"
  Etelka, elmeseljem, milyen csodalatos elemeny, amikor a gyereked eleteben eloszor szol, hogy egyedul menne el a barataival valahova? Moziba, mekibe, akarhova? De tudod, ezt nem lehet elmeselni, ugyhogy ha meg nincs, csinalj gyereket, ha meg van, akkor szedd ossze magad, mert (ahogy azt elottem mar vazoltak), ha ezen az uton haladsz tovabb, te leszel az a szulo, akit utal a kamaszkolke, mint az azott kutyaszart

 • 2015.12.01 11:20:49aegithalos

  "harom kamasszal a Hungexpo fele tartok" Felteszem, sajatok. Reszvetem nekik.

 • 2015.12.01 11:21:05Kovácsné

  Etelka, Etelka...Mikor beszélgettél utoljára három szót a gyerekekkel úgy, hogy az is érdekelt, amit ők mondanak? (:

 • 2015.12.01 11:57:00Passz0317

  Én nagyságrendekkel jobban megértem a kölköket, amióta játszottam egy-két játékukkal magam is. Javaslom kipróbálni.

 • 2015.12.01 14:35:05csaszino1

  Mentél volna inkább betonozni.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta