A Semmelweis a legjobb magyar egyetem

A HVG 2016-os felsőoktatási rangsorát idén is a Semmelweis Egyetem vezeti, a második helyezett továbbra is az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, harmadik helyre viszont a Nemzeti Közszolgálati Egyetem került. 

A HVG  Diploma 2016 című kiadványban  tíz képzésterület több mint negyven szakát rangsorolták. A különszámában a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján rangsorolták az intézményeket. Az intézményi összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát - írja az Eduline

A lista első tíz intézménye adja az összhallgatói létszám háromnegyedét, ami  bizonyítja ezeknek a képzési központoknak a magyarországi felsőoktatási szférában betöltött meghatározó súlyát. 

Az idei toplista a következő: 

  1. Semmelweis Egyetem (SE)
  2. Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE)
  3. Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)
  4. Szegeti Tudományegyetem (SZTE)
  5. Pécsi Tudományegyetem (PTE)
  6. Pannon Egyetem (PE)
  7. Testnevelési Egyetem (TE)
  8. Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)
  9. Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)
  10. Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
000 Par8278708
Jeff Pachoud / AFP

A világ legjobb egyetemei, és azon belül a hazaiak

A Semmelweis vezető helye a magyar intézmények között összecseng a Times idei nemzetközi felsőoktatási toplistájával, amely a 800 legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolja. Azon a listán csak olyan intézmények szerepelnek, amelyek alapképzéseket is indítanak, és több képzési területen oktatnak. A 2015/2016-os listára hat magyar egyetem került fel. A Semmelweis Egyetem a 501-600-as helyre került, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem pedig a 601-800. helyezés közé jutott be.

A nemzetközi rangsort a tanulási környezet, a kutatás minősége, az intézményhez köthető publikációk idézésének száma, a piaci bevétel, illetve a nemzetközi oktatók és hallgatók száma alapján állítják össze. Az első három szempont 30-30 százalékos, a piaci bevétel 2,5 százalékos, a nemzetköziség pedig 7,5 százalékos súllyal számít bele a végső pontszámba.

Ezt a listát a Caltech (California Institute of Technology) vezeti, a második Oxford, a harmadik a Stanford, a negyedik Cambridge, az ötödik pedig az MIT (Massachussets Institute of Technology) lett, a Harvard a hatodik helyre került.

A másik jelentős nemzetközi rangsort a University Ranking by Academic Performance listát (ebből 2014-es a legfrissebb) a 2013-ban publikált, a Web of Science indexen szereplő tudományos cikkek száma, a 2011 és 2013 közötti cikkekre való hivatkozások száma, a tudományos tevékenység (konferencia-előadások, beszélgetések stb.), és a külföldi egyetemekkel együttműködésben született tudományos publikációk száma alapján állítják össze.

Itt a Harvard vezet, második a University of Toronto, harmadik Oxford, negyedik a John Hopkins, ötödik pedig Cambridge. Ezen a legjobb magyar intézmény az ELTE lett 513. helyével, a Debreceni Egyetem az 522, a Semmelweis pedig az 591. lett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra