SZÜLŐSÉG

Így beszéljen gyerekével a párizsi vérengzésekről

2015. november 18., szerda 08:08

A francia, egyébként fiatalokat megcélzó Astrapi magazin elég gyorsan reagált a november 13-i párizsi vérengzésekre, és olyan röplapot készített, ami egyrészt letölthető, másrészt segít elmagyarázni a gyerekeknek, hogy mi történt, és a történteket hogyan kell értelmezni.

A Time pedig a szülőket megcélzó anyaggal jelentkezett: leírják, hogy - korosztálytól függően - hogyan érdemes elbeszélgetni a gyerekkel.

Bár a PDF formában letölthető röplap gyerekeknek készült, sok felnőtt kérdéseire is választ ad. „Igaz az, hogy Franciaország most háborúban áll?" - teszi fel a kérdést egy nyolcéves. „Ezeknek a rendkívül erőszakos embereknek semmi közük a muszlimok többségéhez - akik egyébként békében élik meg a hitüket" - írja a röplap.

„Azért támadják Franciaországot, mert egy szabad ország" - teszik hozzá és kiderül az is, hogy a legjobb válasz az erőszakra és őrületre az, ha ugyanúgy folytatjuk a normális életünket, és úgy állunk ki a nézeteink mellett, hogy nem sértjük másokét. A 7-11 éveseknek készült kiadvány egyébként nem páratlan: nemrég a szintén aktuális migráns témában adtak ki egyet.

parizs
Fotó: Astrapi.com

A gyermek életkorától függ, hogy mit és hogyan fogad be

Hasonló témában jelentetett meg cikket a Time is – igaz, ők a szülőknek adnak tippeket azt illetően, hogy miként tálalják a hasonló történéseket a gyermekeiknek.

Harold Koplewicz, a Child Mind Institute elnöke szerint nem szabad késlekedni a történtek elmesélésével. Valószínűleg egyébként is hallana a borzalmakról, így a legjobb, ha az elsődleges informácókat tőlünk kapja, így a felmerülő kérdéseire is választ adhatunk, illetve megerősíthetünk/cáfolhatunk állításokat. A legjobb, ha azzal kezdünk, hogy mi az, amit tudnak, hiszen ezzel a megközelítéssel nemcsak erre a kérdésre fognak válaszolni, de akaratlanul kifejezik az érzéseiket is, amiket aztán mi befolyásolhatunk.

Nagyon fontos, hogy végig próbáljunk nyugodtak maradni, ugyanis a gyermekek a szülők érzelmeit "másolják" le, így ha mi idegesek vagyunk, ők is. Hallgassunk az ösztöneinkre: annyit osszunk csak meg a történtekből, amit fel tudnak dolgozni a kicsik. Ehhez a Time készített egy listát is.

Óvodás korú gyermekek esetében a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy talán ez az egyetlen korosztály, ahol egy kicsit elmoshatjuk az igazságot. Ne feledjük, hogy csak arra válaszoljunk, amit kérdeztek!

GettyImages-129368887
Fotó: Universalimagesgroup / Europress / Getty

Általános iskolásoknál azt tanácsolják, hogy hadd vezessék ők a beszélgetést. Ha érdekli őket, hogy mi történt, kezdjük azzal, hogy ők biztonságban vannak, majd adjunk választ a ki-hol-mit-mikor-miért kérdésekre. A részletekbe különösebben nem tanácsos belemenni (hányan haltak meg pontosan, stb.) és figyeljünk arra, hogy ne használjunk túl drámai vagy ijesztő jelzőket. Nem szabad elbagatellizálni a problémáikat és a félelmeiket, ugyanis ebben a korban meglehetősen egocentrikusak és úgy gondolják, hogy bármikor és bárhol megtörténhet velük egy hasonló tragédia. Mondjuk el nekik, hogy biztonságban vannak, a "rosszfiúkat" már elkapták, és annak az esélye, hogy egy hasonló megtörténik, nagyon ritka.

Felsősöknél: ne gondoljuk azt, hogy csak azért, mert már idősebbek, tudjuk, mit éreznek. Kérdezzen rá, hogy hallottak-e a támadásokról, és mit gondolnak. Pszichológusok szerint annál, hogy minden kérdésünkre tudjunk válaszolni, sokkal fontosabb az, hogy mellettük legyünk, és segítsünk feldolgozni a történteket, és hogy biztonságban érezzék magukat.

Nem kell megijedni akkor sem, ha közömbösnek látszanak a hírek hallatán: mindenki másképp dolgozza fel az ijesztő híreket – van, aki a barátaival és a családjával töltene el több időt, és akad olyan is, aki inkább egyedül.

Bár a középiskolákban tanulók nyilván jól értesültek a történtekről, érdemes leülni velük beszélni, hogy mi az, amit tudunk és mi az, amit nem. Teljesen természetes, ha a tinik nem akarnak beszélni. Ezzel kapcsolatban a szakértők azt javasolják, hogy valamilyen közös tevékenység (mosogatás, tévézés, játék) közben hozzuk fel a témát, és akkor nem tűnik túl hirtelennek. Ugyanakkor sokat segít az is, ha megosztjuk a saját érzéseinket is a témában.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.11.18 09:21:19Nancsibacsi

  Duplagondol.

 • 2015.11.19 20:12:35Sandokohn - a maláj jiddis

  Én a mellébeszélés helyett inkább maradtam a tényeknél a gyerekeimnél. Az iszlámot ki kell űzni Európából mielőtt az iszlámisták űznek ki minket innen.

 • 2015.11.19 21:26:14vadasz27

  Benne van abban minden,hogy a gyermeki világban is a javallat a hazugság és az állandó mellébeszélés!
  „Ezeknek a rendkívül erőszakos embereknek semmi közük a muszlimok többségéhez - akik egyébként békében élik meg a hitüket"
  „Azért támadják Franciaországot, mert egy szabad ország"

  Vajon mi baja történne a gyereknek ha anyu vagy apu atomjaira kapná eme előző két orbitális Liberális gagyit és a valódi dolgok mögé engedné nézni a gyereket???
  Egy kis iskolásnak is el lehet magyarázni a világot.
  El kell neki mondani,hogy az USA földjén az őshonos lakosság csak dísznek lett meghagyva! Örökös jogfosztottságban kell élniük, soha de soha nem kaphatják vissza jogos tulajdonukat és szabadságukat!!
  Európában pedig ugyan ez az őshonos népréteg az első számú közellenség és ellenük kell minden áron felépíteni a multikultúrális tébolyt az USA üzemeltetői,tulajdonosai legnagyobb megelégedettségére.

 • 2015.11.20 00:10:40Vipera01

  Már a kisgyermekeknél elkezdik a liberális mérgezést? Ne beszéljünk mellé, kérem szépen. A gyermek nem buta. Megérti, amit mondunk neki. Egy óvodásnak meg alsósnak nyilván nem kell nagy politikai okfejtésekbe belemenni, de a politikai korrektséggel még a felnőtteket sem szabad mérgezni, nemhogy a gyermekeket.

 • 2015.11.20 07:39:22csakférfi

  Csatlakozom vadász27 véleményéhez(ítéletéhez).Az Amistad c. filmet tervezem kötelező jelleggel megnézetni a tini gyerekeimmel.Csakhogy lássák a multikulti ájtatosság,honnan leledzik az angliusokban.Vagy esetleg az indiai szipolylázadásról is szivesen néznék egy filmet.Merthogy nemcsak az őslakosokat irtották ki és kényszerítették rezervátumokba, a nagy amerikai demokraták .Talán Kulombusz is más megítélés alá esik ha azt a tényt emelem ki hogy előre kikényszerítette az uralkodónál hogy a felfedezett föld kormányzója (zsarnoka) legyen.Nem felfedezni vágyott hanem uralkodni.A terroristák meg állatok akik válogatás nélkül gyilkolnak.Az ok pedig a fehérember kapzsisága mohósága,dölyfössége (vicclap gúnyolódása).Az iszlám mást tart az erkölcsről.Mint a pornó oldalakon meggazdagodott pénzügyi zsenijeink.Tehát ne legyünk szemforgatók amikor a jólétünkről és békénkről hablattyolunk holmi pszichoblablaával.Nincs joga ölni sem a terroristáknak sem a "felfedezőknek".Ez az igazság.Az IS.-t meg kell fékezni.remélhetőleg minél hamarabb.Azt meg el kell fogadni hogy nem mindenütt nyerő az angolszász fogyasztói szemforgatás és liberalizmus,mint államforma!

 • 2015.11.20 10:49:53Kong.Kinga

  Nácik vagyoktok, előttem szólók.

 • 2015.11.20 10:52:35Kong.Kinga

  Breivik nem volt muszlim. Sőt, bevándorlásellenes volt. Következésképp a bevándorlás miatt történt az is.

 • 2015.11.20 11:44:58csakférfi

  Kong.Kinga. A nácit úgy érted hogy rasszista,fajelméletű gyilkos?Aki világot akar hódítani egy "árja " faj elterjesztvén? Te nő vagy?

 • 2015.11.20 11:56:29csakférfi

  Kong.Kinga :Ja, Brevikről a pszichomókusok bebizonyították hogy normális.Ezért életben hagyták.Meg azért is hogy nincs halálbüntetés.Véleményed szerint ha egy "civilizálatlan" "barbár" nép mint az arab.Ahol az ilyen gyilkost kapásból ítélet nélkül felnégyelik,kibelezik.Ennek a "bunkó" népnek azt mondod hogy ez a jövőtök és a fejlődés útja (Brevik féle eljárás a bíróság-igazság- részéről) akkor nem tartod esetleg lehetőségnek hogy a nyugati kultúrát nem tartják normálisnak?nem kérnek belőle.Szerinted a moszlimok nem néznek tv.-t,vagy nem látják mennyi ökörséggel,hazugsággal van tele a net?

 • 2015.11.20 12:27:00Nancsibacsi

  Én nem hazudoztam a gyereknek. Nem emeltem ki, hogy a merénylők muzulmánok voltak (vagy éppen férfiak, vagy villanyszerelők) - mert a gyilkosságot sosem csoport követi el - mindig van érte felelős személy. Annyit mondtam neki erről a sztoriról, hogy bántani, pláne megölni a másikat nem normális dolog. Ennek én összesen 2 okát tudom elképzelni:
  1. Az illető elmebeteg. Sajnos élnek közöztünk ilyen emberek, de nincsenek sokan, és akkor se félünk, ha kimegyünk az utcára, hogy mikor esik a fejünkre egy cserép, úgy ezen sincs miért aggódni. Annyit tehetünk, hogy nem ismerkedünk idegenekkel.

  2. Az illetőnek okot adtak rá, például megölték a családját, szétbombázták az országát. Ilyenkor mindig lesz, aki a sarokba lekuporodva sír, és lesz aki visszaüt annak, akit a támadás mögött lát. Mivel a katonáknak nehéz visszaütni, így sokszor az adott ország civileit választják - hátha ott van a katona felesége, vagy testvére, vagy gyereke. Ez nem újdonság - ugyanezt csinálták már a 2. világháborúban is, akik atombombát dobtak 2 japán városra, vagyis az USA.
  Ezt a másodikat azzal lehet elkerülni, hogy nem bántunk senkit se. Az USA és Franciaország elkezdett bombázni a közel-keleten. Nem tudom miért, szerintem ők se tudnak rá normális indokot mondani - valószínűleg valami biznisz van benne, mert a politikusok mindig a pénz miatt hoznak döntéseket. Ennek isszák most a franciák a levét. Szerencsére nekünk nincs olyan hadseregünk, aki bombázni tudna, ezért ha a politikusaink most kivételesen nem beszélnek hülyeségeket, akár meg is úszhatjuk.

  Lehet rám köveket vetni, kedves liberálisok - de én nem fogok hazudni a gyerekemnek, pláne nem ilyen témában. A gyerek nem hülye, és minden hazugságra előbb vagy utóbb fény derül.

 • 2015.11.20 16:01:07vadasz27

  Kong.Kinga

  Nácik vagyoktok, előttem szólók.  No akkor illene valamit mondani is.

 • 2015.11.23 13:40:58momori

  Nancsibacsi

  +1

  De: el kell keserítselek, a tiéd a legliberálisabb komment.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta