Szégyellik magukat a dohányzó kamaszok

A dohányzás káros hatásait már mindenki kívülről fújja, talán még unja is egy kicsit (tudom, sál, sapka), most pedig ráadásul még az is kiderült, hogy nem is teljesen igaz, hogy a kamaszok attól hiszik magukat menőnek, hogy cigarettáznak, mint a nagyok.

Egy új kutatás, melyet a Science Daily foglalt össze, rámutatott: a kölykök valójában szégyellik magukat, vagy bűntudatuk van amiatt, hogy dohányoznak, és megpróbálják a károkat csökkenteni, például sporttal – amivel nem is járnak rossz nyomon.

A Concordia Egyetem kutatásában összesen 1017 dohányzó és nemdohányzó, 16-17 éves fiatalt vizsgáltak, miközben a fizikai aktivitásuk szintjét összevetették az országuk (Kanada) hivatalos ajánlásaival.

shutterstock 108900479

A saját testükkel kapcsolatos bűntudat és szégyen érzése azoknál a fiataloknál volt a legenyhébb, akik rendesen sportoltak, és soha nem nyúltak cigarettához. Azok a kamaszok, akik sportoltak, és ismerték az egészségügyi ajánlásokat, gyakran küzdöttek bűntudattal az egészségük rombolása miatt. A legegészségtelenebbül élő csoport – a nem sportoló dohányosok – pedig egyszerűen csak szégyellték magukat. 

A szégyen és a bűntudat két teljesen különböző dolog. A szégyen az egyén önértékelését rombolja, és egy passzív érzés. A bűntudat ezzel szemben nem az egész lényünkre, hanem csak egy bizonyos viselkedésére irányul – jelen esetben a dohányzásra. A bűntudat képes arra, hogy pozitív reakciókat csalogasson elő, például rávegye a delikvenst, hogy csináljon valamit, amivel kompenzálhatja a saját maga által okozott károkat, többen ezért kezdenek el sportolni is.

Abszurd: a szépségükért dohányoznak

Persze a fiatalokat nem csak a saját testükért érzett felelősség vitte el mozogni. A fiúk például azt is el szerették volna érni, hogy minél izmosabbá váljanak. Sajnos a helyzet ezzel szemben az, hogy a dohányzás gátolja az izomépítést, viszont segíti a zsírlerakódást has- és gyomortájékon – magyarázta Erin O’Loughlin, a kutatás vezetője.

A tinilányokkal egész más a helyzet, ők főként étvágycsökkentőnek használják a cigarettát, a sport pedig úgy jön képbe náluk, mint ami szintén segít vékonynak maradni. A kutatás vezetője ezzel szemben dohányzás helyett inkább az élénk sétát javasolja, ami egyrészt segít csökkenteni a cigaretta utáni vágyakozást, ugyanakkor a súlyukat is normál szinten tartja.

shutterstock 321902618

Mindent egybevetve a sport egy ígéretes módja a megelőzésnek, a nikotin utáni sóvárgás csökkentésének, sőt, a leszokásnak is. A felmérés szerint a dohányzó és nemdohányzó fiatalok fizikai aktivitása nagyjából megegyezik, vagyis kizárólag az, hogy valaki dohányzik, nem veszi el a kamaszok igényét a mozgásra. Sőt, ha rájönnek, hogy lehet, mondjuk dohányzás helyett is sportolni, már jó úton járnak – magyarázta a kutatás vezetője.

Ezért veszélyesebb a kamaszkori dohányzás

Minél korábban kezdi valaki a dohányzást, annál jobban érvényesülnek a káros hatások, mivel a kamaszkor a nemi érés, az immunrendszer és az idegrendszer fejlődésének egy elég intenzív időszaka. Amellett, hogy rontja a teljesítményt, figyelemzavart okoz, sárgítja a fogakat és harákol tőle az ember, a dohányzás köztudottan növeli bizonyos ráktípusok (tüdőrák, gégerák, de például a fiatalkori méhnyakrák) későbbi előfordulásának valószínűségét.

Vagyis minél korábban kezd valaki dohányozni, annál nagyobb esélye lesz, hogy meg is betegszik. Ha pedig eleve valami krónikus légúti betegséggel küzd a kamasz, mondjuk asztmás vagy allergiás, jelentősen romlanak a gyógyulásának esélyei, mivel gyógyszer- és terápiarezisztencia alakulhat ki.  

A kamaszok mintegy fele (más adatok szerint háromnegyede) ennek ellenére már kipróbálta a cigarettát, harmaduk pedig rendszeresen rágyújt. Sajnos még azt sem mondhatjuk, hogy majd megjön az eszük és kinövik: a jelenlegi dohányosok négyötöde már kamaszkorában elkezdte a cigarettázást.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra