Nagy böngészőcikk, ajánlatok 0-100 éveseknek

Milyen a jó böngésző? Esztétikus, strapabíró, kellően nehezek a feladatok – de ezzel még nem mondtunk sokat. Már Magyarországon is szebbnél szebbeket lehet kapni, néhány közülük nemcsak könyvként, társasjátékként, de a gyerekszoba dizájntárgyaként is megállja a helyét. Éppen a dömping miatt nehéz választani közülük. Révész Emese művészettörténész segít eligazodni, milyen szempontok szerint érdemes választani a széles kínálatból, a legjobbakból pedig válogatást készítettünk.

Mit tudnak a böngészők?

A böngésző befogadásának metódusa alapvetően eltér a mesekönyv hagyományos olvasásától: nem lineáris, nem az elejétől a végéig feltáruló elbeszélés, és kizárólag képi elemekből épül fel. Mindebből következik, hogy az olvasónak nagy fokú szabadságot kínál, a könyvtérben való szabad, önfeledt kalandozás örömét, miközben az olvasót nézővé avatja.

A nézés sokféle formája közül itt szinte valamennyi kipróbálható: lehet szemlélődni, lehet megfigyelni, elbámulni és észrevenni. A böngésző tehát két olyan készséget fejleszt, amelyre igencsak nagy szükségük van a digitális világban felnövő gyerekeknek: a nagy és kaotikus információhalmazban való eligazodás képességét, valamint a „vizuális olvasás” készségét – foglalta össze Révész Emese, a Képzőművészeti Egyetem docense.

A művészettörténész szerint a böngészőt olvasó gyerek mohó érdeklődése is ebből a másságból fakad: ilyenkor a könyvtér a párhuzamos világok egyike (hasonlatos egy terepasztalhoz), ahol a gyerekek fantáziája és megfigyelése nyomán kelnek életre a megjelenített kisvilág szereplői.

A jó böngésző tehát nem pusztán egy mozaik, hanem olyan vizuális puzzle, aminek részei között az összefüggést a néző teremtheti meg. „Ez az a pont, ahol jól jöhet a szülő, akivel együtt figyelve, beszélgetve kaphat formát és történetet a böngészők világa. A böngésző (a képkönyvekhez hasonlóan) leveszi a szülőről az »olvasás terhét«, és utat enged a szabad beszélgetésnek” – emelte ki Révész Emese.

Tippek a választáshoz

Esztétikus, strapabíró, kellően nehezek a feladatok – említettük már korábban is, de ezzel alig segítünk, olyan sokféle és jó böngésző van most a magyar könyvesboltokban. Révész Emese a legfontosabb gyakorlati szempontnak a figurák részletes és jól felismerhető megformálását tartja: „Egy jó böngészőből egy valamit nem lehet (vagy nem érdemes) elspórolni, ez pedig a rajzi alaposság. Az élvezet lényegét ugyanis a folyamatos felfedezés öröme adja. Ilyen szempontból Susanne Berner kötetei a műfaj klasszikusai. Használatuk több szinten és több életkorban is lehetséges: jól kidolgozott karaktereik és a képtáblákon elrejtett, visszatérő és összefüggő történeteik a böngésző és lineáris olvasást egyaránt lehetővé teszik.”

A böngészőkről általában azt gondoljuk, óvodás kor végéig valók a gyerekeknek. Pedig az olvasás megtanulásával egyáltalán nem válik érdektelenné a műfaj, inkább csak 6-7 éves kor fölött már nem igazán készülnek olyan könyvek, amelyek témavilágukban, rajzstílusukban alkalmasak lennének arra, hogy a nagyobbak érdeklődését is lekössék – véli a szakértő.

Révész Emese hozzáteszi, a böngészés megmarad nagyobb korban is, csak jobb híján új vizuális felületekre tevődik át, például a képregényekre, a számítógépes játékokra vagy Lego katalógusokra.

A legjobbak nullától száz éves korig

Nagy Diána: Babageometria. Vonalak

B1092578

Sajnos mára nehéz beszerezni, pedig ha van a születés pillanatától ajándékozható és tényleg hasznos könyv, akkor ez biztosan az. A Babageometria közös böngészgetés helyett még csak nézegetni való. A ritmusos vonalakból, mértani pontossággal elhelyezett pöttyökből kiemelkedő figurák nemcsak letisztultan szépek, de a babák látásának fejlődését is segítik. A csecsemők látása 8 hónapos korukra lesz majdnem olyan éles, mint a felnőtteké. A könyvecske kontrasztos képei már 2 hetes kortól betehetők a kiságyba, hogy a babák szeme valami igazán dizájnoson tanuljon fókuszálni. És a családi, baráti tapasztalatok alapján imádnak elmerülni ezekben a fekete-fehér, minimalista bálnákban, mackókban. A vastag kartonból készült lapoknak és a könyv formátumának köszönhetően a Babageometria biztosan megáll a kiságy matracán is, és jól bírja azt is, amikor a gyerek később már nem éri be a puszta nézegetéssel, hanem lapozgatni, rágcsálgatni szeretné.

Könyves Egér Kft., 2013
1890 Ft
0 éves kortól

Tom Schamp: Ottó-sorozat

B1301037

Tom Schamp a brüsszeli Iparművészeti Egyetemen végzett, tanult Lengyelországban is, elsősorban könyvkiadóknak és reklámügynökségeknek dolgozik. Két nálunk is megjelent böngészőjében, az Ottókban (Ottó és a város, és Ottó a hóban), bőven találni sztereotip kulturális utalásokat, (főleg) az európai fogyasztói szokások karikírozását. Ezeket a könyveket nem lehet fordítva vagy fejtetőn olvasni, bárhogy forgatjuk is, pont jól fogjuk tartani. Nemcsak felfedezésre váró részletekben, de gegekben, humorban is gazdag mindkét kötet. A mindennapok tárgyai, jellegzetességei mellett fel-feltűnnek olyan klasszikus mesehősök is, mint például Pingu, a pingvin vagy a Tesz-Vesz város Huckle macskája. Schamp eredeti figurái egyszerre vagányak és bohókásak. Onnantól, hogy a gyerek látása élesedik, már érdemes próbálkozni vele, ha szigorúan vesszük, 3 éves korig, de valójában felső korhatár nélkül szórakoztató lehet bárkinek. Egy tipp: érdemes nagyítót is használni, ha tényleg mindenre kíváncsiak vagyunk.

Ottó és a város, Ottó a hóban
Csimota Kiadó, 2010, 2011
2500-2690 Ft
1 éves kortól

Rotraut Susanne Berger évszakos böngészői

B1252509

Az évszakos böngészőknek komoly rajongótábora van, nem véletlenül: telerajzolt nagy oldalakon csupa hétköznapi helyzet elevenedik meg. Az itthon is kapható kötetek feldolgozzák mind a négy évszakot, és egy megjelent az éjszakáról is. Témája semmi extra, csak a jól ismert mindennapjaink, a karácsonyi nagybevásárlástól a kukásautó érkezéséig. A helyszín állandó: egy kisváros, Nekeresdfalva, ahol tényleg zajlik az élet, ha éppen nem óvodát adnak át, akkor készülnek az évszaknak megfelelő fesztiválra. A lapokat az illusztrátor zsúfolásig rajzolta emberekkel, állatokkal – kis túlzással végtelen számú kis mesét találhatunk ki hozzájuk, vagy legalább ennyi keresgélős feladatot adhatunk a gyerekeknek. A Böngészők kortól függetlenül inspirálók. A legszerethetőbb bennük talán mégis az, hogy a sorozat a testvérvárás elfogadásában, megértésében is segíthet: a Téli böngészőben a kisbaba az anyja hasában van, a nyáriban pedig már megszületett, bőszen szopik.

Tavaszi, Nyári, Őszi, Téli és Éjszakai böngésző
Naphegy Kiadó Kft, 2007-2009
2500-2990 Ft
2 éves kortól

Baranyai (b) András: Európai böngésző

B1281438

Baranyai (b) Andrást aligha kell bemutatni: ha mást nem is, az Európa kiadónak készített borítóit, több díjnyertes gyerekkönyvhöz készült illusztrációit biztosan ismerjük. A fiatal művész jellegzetes vektoros rajzai most először teljesen kitöltenek egy könyvet – ami témájában is hiánypótló. A hosszabb utazások előtt valószínűleg a legtöbb szülő szorong egy kicsit: mi lesz, ha kitör a csillapíthatatlan hiszti? Lehet, mi aggódjuk túl, de ilyenkor egy hátizsáknyi játékkal, könyvvel készülünk, ha pedig tényleg hosszú az út, valami teljesen új meglepetést is csomagolunk, így került a családba az Európai böngésző is. Baranyai András böngészőjének témája az utazás: egy család telepakolja kis autóját, és elindul, hogy bejárja Európát – legalábbis néhány híres városát. Róma, Párizs, London, Amszterdam mellett Budapest jellegzetességei is bekerültek a böngészőbe, a híres épületek, terek, specialitások tövében pedig mesehősök bújtak meg. ( Ezen az oldalon további feladatok is kapcsolódnak a böngészőhöz.) Útikönyvet természetesen nem pótol, a nagyvárások látnivalóinak szubjektív válogatását rendezte össze Baranyai (b) András, a tőle megszokott humoros, vagány stílusban. Nemcsak utazásos cuccnak, de a gyerekszobát díszítő dizájntárgynak is tökéletes. És a legjobb: angol kiadásban is elérhető.

Pozsonyi Pagony Kft, 2014
2200-2690 Ft
2 éves kortól

Schmal Róza: Budapesti böngésző

B1028682

A nagyvárosi tereket feldolgozó böngészők sorában – és általában a műfajban – az egyik legszebb, legjobb Schmal Róza Budapesti böngészője. „Schmal Róza Budapest böngészőjét azért szeretem, mert belecsempészi a meseszerű irracionálisat is. Azt sugallja, hogy a valóságnak nemcsak egy szintje van (építkezés mondjuk dömperekkel), hanem a dolgok látható felszíne mögött, alatt manók tanyáznak vagy régmúlt korok kincsei ragyognak” – mondta róla Révész Emese.

Schmal Róza 12 helyszínt emelt ki a fővárosból, a képekbe zsúfolt részletek némelyike ma már nosztalgiázásra is okot ad: ilyen például a repülőtéren vontatott Malév gép vagy az a Vidámpark, amiből mára csak néhány játék maradt. Szerencsére azonban annyira gyorsan mégsem változik Budapest, hogy a 2012-es böngésző ne legyen tele egy most 3 éves számára is otthonos, ismerős részletekkel. A közlekedési csomópontokban most is munkagépek dolgoznak és az állatkertből sem tűntek el az állatok – vagyis néhánynak mégis nyoma veszett. A kismajmok meglógtak, őket kellene megtalálni a zsúfolt nagyvárosban.

A böngésző további keresnivalókat is megad, de a képek részletgazdagsága, az ábrázolt hétköznapi szituációk miatt nem nehéz hozzájuk saját mesét, saját feladatot kitalálni.

Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., 2012
2500-2990 Ft
3 éves kortól

Katherine és Gareth Lucas: Hová bújt ? Keresd meg!

B1325677

25 csupa állat, csupa szín böngészni való oldalt tartalmaz ez a nagy alapú kiadvány. Az egymástól csak apró részletekben eltérő állatok között kell megtalálni három-öt egyedit. A feladat korántsem olyan egyszerű, a nagyobb gyerekeknek (de a felnőtteknek) is meg kell dolgoztatniuk a szemüket, hogy kiszúrják az élénk színű káoszból a narancsokkal zsonglőrködő majmot vagy a csíkos sálat viselő zebrát.

A 25 feladvány témája között a baromfiudvar lakóit éppúgy megtaláljuk, mint az egzotikus állatokat. A megoldásokat a könyv végéről is ki lehet puskázni, ha nagyon elakadnánk. A megadott feladatokon túl bőven vannak még könnyen kitalálható szempontok, amik szerint el lehet időzni az állatdömpinggel.

A Hová bújt? tökéletes böngésző könyv, viszont a formák és színek rengetege alaposan megdolgoztatja a mesélők kreativitását, ha történetet szeretnénk gyártani a képen szereplő állatokhoz.

Central Médiacsoport Zrt., 2015
3900 Ft
4 éves kortól

Aleksandra Mizielinska – Daniel Mizielinski: Világlátó. Térképkönyv

B1406086

Az elmúlt évek egyik legszebb könyve, ami magyarul is megjelent. Nincs az a néző, aki miután szórakozottan belelapozna, ne válna a rabjává. A borítón olvasható ajánlás arra buzdít, hogy a Világlátóval a fotelben ülve utazzuk körbe a Földet, és ez még csak nem is lehetetlen.

Egyszerre atlasz, képes lexikon és térkép – méghozzá gyönyörűen illusztrálva, esztétikus megjelenésben. Nehéz versenyezni ezzel a könyvvel. A dupla oldalakon egy-egy országot mutatnak be a szerzők. A fontosabb városok megjelölése mellett megemlítik a beszélt nyelveket, a népességi és a területi adatokat, de a fókusz az ország jellemző termékein, cikkein, épített és kulturális örökségén, állat- és növényvilágán, hírességein van.

Az Egyesült Királyságnál például feltűnik az elegáns II. Erzsébet királynő és egy átlagos angol úriember is, kezében teával. A térkép bemutatja azt is, milyenek a tipikus nemzeti konyhák, hogyan öltözködnek, élnek, dolgoznak, szórakoznak a világ különböző pontjain. Nyilván nem teljes a kötet, minden ország nem férhetett bele, de szerencsére a magyar kiadó kérésére a szerzők Magyarországot is belerajzolták.

Manó Könyvek, 2015
6490 Ft
8 éves kortól

Bányai István: Zoom

81COMdeko8L

Az egyik leghíresebb magyar illusztrátor, tervezőgrafikus, az Amerikában élő Bányai István (művésznevén ist-one) olyan lapoknak dolgozott már, mint a New York Times, a Newsweek, a Playboy, de rendszeresen készített címlapot a The New Yorker magazinnak is. Első saját könyve, a Zoom 1995-ben New Yorkban jelent meg, a Publishes Weekly rögtön meg is választotta az év legjobb könyvének.

A magyar kiadásra 2005-ig kellett várni. A 18 országban megjelent képeskönyv egy kakastaréjtól jut el a világűrig, mintegy visszafelé zoomolva. A látószög egyre szélesebb és szélesebb lesz, az első találkozáskor izgalmas játék találgatni, vajon éppen hol vagyunk, újból átlapozva pedig egyre jobban beszippant az a varázslat, amelyet Bányai olyan egyedülálló módon képes megteremteni, keverve a századfordulós bécsi plakátok stílusát az európai abszurditással és az amerikai poppal.

A Zoom gyerekekkel is nézegethető, de inkább kamaszoknak, felnőtteknek szóló művészi könyv. Utánajárással szerezhető már csak be, de aki kedvet kapott, az élményből valamennyit visszaad ez a könyvet feldolgozó a videó.

PrintXBudavár, 2005
2350 Ft
10 éves kortól

Plusz egy, ha mégis ragaszkodunk a betűkhöz

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?)

B1290709

Az egyik kedvenc grafikusunk, Dániel András Jakabja kakukktojás a válogatásban, mert a Mit keresett Jakab az ágy alatt (és mi történt ott vele?) egyszerre mesekönyv és böngésző. Jakab üveggolyói begurulnak az ágy alá, és mint a kisgyerekek általában, Jakab is retteg az ágy alatti sötéttől, ami nyilvánvalóan a szörnyek kedvenc búvóhelye. Az üveggolyókért azonban mégis csak vállalja a kockázatot, és az olvasókkal együtt bogarássza át ezt a félelmetes, valójában egészen barátságos világot.

Az elbeszélő közben felhívja a figyelmet az illusztrációkon elrejtett sok-sok apróságra, rejtvényekre is. A képek rengeteg vicces részletet rejtenek, így nem csak a mesét lehet hallgatni, a feladványokat megoldani, hanem – ahogyan azt egy klasszikus böngésző esetében is – saját történeteket is gyárthatunk azokról a fura lényekről, amelyek benépesítik a könyv lapjait, miközben a sztori tudomást sem vesz róluk.

Igazi többfunkciós könyv, amely hasonlóan Schamp Ottójához vagy Baranyai Európai böngészőjéhöz, számos ismerős, kultikus figurát is elrejt a képeken, felbukkannak például az Angry Birds madarai vagy a Csillagok háborúja szereplői is.

Pozsonyi Pagony Kft., 2014
3790 Ft
5 éves kortól

Oszd meg másokkal is!
Mustra