Ilyen a jó gyerekcipő - az orvos válaszol

Elérkezett a téli cipővásárlás ideje, ami önmagában is elég nagy szívás, mert ugye nem mindegy, milyen az a cipő/csizma. Legyen vízálló, nagyon meleg, ne túl kényes és sérülékeny, legyen kényelmes, hajlandó és képes legyen a gyerek felvenni, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mennyibe kerül, és hogy jövőre úgyis kinövi.

Először is ha jót cipőt akar venni – ami nem cseszi szét a gyerek egészségét –, muszáj pár szempontot figyelembe vennie. „Nagyon fontos a cipő anyaga, lehetőleg bőr legyen - mondja dr. Terebessy Tamás a Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa. Az azonban ortopédiai szempontból lényegtelen, hogy milyen magas a szár, illetve, hogy tépőzáras vagy fűzős-e a lábbeli” – hangsúlyozza. Ami még fontos a szakértő szerint: zárt sarok, vastag és rugalmas talp.

Az üzletekben kapható cipők, csizmák túlnyomó többsége teljesen megfelelő, bármelyikre is esik a választás, nem árt vele gyermeke lábának – emeli ki a szakorvos. A magassarkút viszont jobb, ha elkerüli, de legalábbis addig, amíg be nem fejeződik a láb növekedése. Ez elég szomorú hír lehet a mostani tiniknek, és azért kíváncsiak is vagyunk, hogy milyen hatással tud lenni rájuk a szülö, hogy ”kislányom ezt nem, nem veszem meg neked”. Nos, a kamaszoknak való cipővásárlás az egy másik téma, azt is szívesen kivessézzük majd. 

shutterstock 326695097

Szupinált cipő

„Az úgynevezett szupinált cipők segítenek a helyes lábtartás kialakításában, ezek sarokrésze kifelé döntött, ezzel biztosítják, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni” – mondja dr. Terebessy. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mikor tipeg ezekben a klassz kialatkítású cipőkben a gyerek, mert ezek pozitív hatása csak akkor érvényesül, amikor épp a lábán van. Éppen ezért a legjobb, ha csizmából és váltócipőből is szupináltat tud venni, de ha ezt nem engedheti meg, utóbbiból válassza a jótékony hatású cipőt, és csizmából meg vegye a hagyományos változatot. Vagy ha nem viszolyog a használt cipőktől – és ugyan miért tenné – akkor nyugodtan vehet ilyet is. Sőt, tippünk is van, hogy hol szerezze be, persze, ha nincs a családban, baráti körben, éppen egy kinőtt változat. 

„A közhiedelemmel ellentétben a használt cipő nem árthat a lábnak, semmilyen ortopédiai problémához nem vezet, ha rokonoktól, ismerősöktől kapott lábbelit hord a gyerek.” - nyugtat meg az orvos. És természetesen hasonló a helyzet a „belenövős” cipőkkel is, persze arra figyeljen, hogy ne legyen túl nagy a méretbeli különbség. Más a helyzet, ha a gyerek fájlalja a lábát, vagy ha az orvosi vizsgálaton rendellenességre derül fény. Ebben az esetben mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki további tanácsokkal látja el a kis pácienst és a családot.

Viszlát hercegnők!

A felnőttek körében is nagyon közkedvelt balerina cipők, topánkák és papucsok tartós viselését nem ajánlja a szakember: „ugyan nem teszik tönkre a lábat, de nem biztosítanak megfelelő tartást a saroknak, ezért lehetőleg ne, vagy csak rövid ideig viselje őket a gyermek.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra