Skandináv irodalmi top 5 gyerekeknek

A skandináv gyerekirodalom legkésőbb az Ami a szívedet nyomja svéd verseskötet óta a minőségi, vagány gyerekkönyvek szinonimája a magyar olvasók, szülők számára. A skandináv irodalom, különösen a krimik 2010 körüli nagy robbanása után kicsit ellaposodott ugyan ez a vonal, de a klasszikus és kortárs szerzők, illusztrátorok népszerűsége továbbra is jelentős.

Bár a skandinávokról mindenkinek Astrid Lindgren és Harisnyás Pippi, esetleg Nesbo és doktor Proktor ugrik be elsőre, nem csak ezek olvashatóak magyarul. A magyarul is elérhető skandináv dömpingből következik egy erősen szubjektív válogatás, melynek fókuszában a gyerekkönyv-sorozatok szerepelnek. Lehet kiegészíteni, folytatni, vitatkozni vele!

Pernilla Stalfelt tabudöntögetései

B321487

Lassan tíz éve lesz, hogy megjelent magyarul az első könyv Pernilla Stalfelttől, a Vivandra kiadó bátorságának köszönhetően ez volt a Kakikönyv. Hiába telt el azonban több év, még mindig főként megbotránkozást kelt a széklet mint gyerekirodalmi téma. Amikor 2013-ban a Pagony kiadó bevállalta a német szerzőpáros, Werner Holzwarth és Wolf Erlbruch klasszikusát, a Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére című könyvet, a reakciók nagyjából ugyanazok voltak, mint 2006-ban a Kakikönyvnél.

Hogy mi lehet az oka a magyar piacnak konzervativizmusának, arról itt olvasható például egy érdekes fejtegetés. Legyünk azonban akár prűdek, akár a multikulturalizmus elutasítói, mindkét könyv zseniális – de most maradjunk csak a skandináv változatnál! A svéd múzeumpedagógus, író és illusztrátor olyan témákhoz nyúl, amelyek ha nincsenek is tabusítva, nehezen kibeszélhetőek, gyakran megbénítják a gyerek és a felnőtt közötti kommunikációt. Ilyen a szeretet (Szeretet könyv), az elmúlás (Halál könyv), a bántalmazás (Ne bánts könyv) és a szar (Kaki könyv).

A képregényekre emlékeztető, de a lexikonszerzők komolyságát ironikusan magára öltő könyvek tudatosan provokálnak, hoznak kényelmetlen helyzetbe. A céljuk nyilvánvaló: azt akarják elérni, hogy szőnyeg alá söprés helyett végre foglalkozzunk azokkal a dolgokkal, amik a mindennapjaink állandó kísérői, mégsem beszélünk róluk – sokszor tényleg csak a rosszul értelmezett jólneveltség, szalonképesség miatt. Mindenkinek ismerős az a szituáció, amikor az orvosnál alig bírjuk elmondani, mi a bajunk, mert nehezen jönnek a szánkra azok a pontos szavak, amivel leírható a saját testi és lelki működésünk. Pernilla Stalfelt könyvei a gátak lebontásáért küzdenek, hogy megmaradjon a gyerekek természetes kíváncsisága, bátorsága, az a természetesség, amellyel az érzéseikre és a testi működésükre reagálnak.

Vivandra Kft., 2006-2007
1890-1990 Ft
5 éves kortól

Tove Jansson múmin-történetei

B869232

Érdekes pályát járt be nálunk Tove Jansson fantasztikus sorozata, a múminok. A kilencvenes években a magyar tévében futó epizódok és a Kandi-lapokban megjelent képregények kultuszt teremtettek, sokan gondolnak vissza nosztalgiázva a mai húszasok, harmincasok közül a Múminvölgyre. A kétezres években egymás után végre magyarul is megjelenő könyvek sikere azonban elmarad a rajzfilmes változatétól.

Pedig az a különös borzongás, ami egyszerre táplálkozott a félelemből és az otthonosságból, a jellegzetes északi humor a könyvekben hatásos igazán. A svéd nyelven író, Finnországban élt Tove Jansson meséi filozofikusak, hangulatukban hasonlítanak a mára olyan divatossá vált skandináv krimikhez: a varázslatos északi tájak csendjében, sötétjében van valami nyomasztó, melankolikus, de míg a krimikben ez elől a tudatmódosítókhoz, a bűnhöz menekülnek, addig itt a naiv és kedves lények derűs élete lesz a válasz a skandináv depresszióra.

Jansson könyveinek visszatérő motívuma a magány. A szorongás és a derűs mindennapok kettőségét jelképezik nemcsak maguk a múminok, akik bár trollok, mégsem félelmetesek, sőt kifejezetten emberségesek, barátságosak, hanem a védett Múminvölgy is, amely szomszédjában a sziklás Magános-hegység és a viharos tenger terül el. Az utóbbi években egyre több múminkönyv jelent meg magyarul is, sajnos azonban többféle, egymástól jelentősen különböző fordításban – így számos névváltozatban találkozhatunk a múminokkal (muminokkal) és szomszédjaikkal.

A könyvek a Napkút és Móra kiadó gondozásában jelentek meg, de 2015-ben a Cerkabella is bekapcsolódott a sorozatba a Múmin-szakácskönyvvel.

Stian Hole: Garmann könyvek

B1406360

Bár a kortárs magyar gyerekkönyvek illusztráció is egyre merészebbek, a skandinávoktól még bőven lenne mit tanulni. Jó példa erre a legrangosabb nemzetközi díjakat elnyert, norvég Garmann-sorozat, amely az itthoni ízlésnek már-már bizarrnak is tetszhet. Holott a szerzője, Stian Hole egész egyszerűen csak őszinte, és úgy gondolja, a mesevilágban helye van az olyan tabusított dolgoknak, mint amilyen az öregséggel járó sorvadás vagy a gyerekkorral járó gusztustalanságok.

A kollázs technikával készült illusztrációk nem idealizálnak: Garmann úgy néz ki, mint az átlagos hatévesek, maszatos, vézna, testén horzsolásokkal. Az első kötet, a Garmann nyara az iskolakezdés előtt álló fiú és három idős hölgy élete között von párhuzamot. A nénik ráncosak, hajlottak, fogsoruk úszik a pohárban. A közös tapasztalatuk a szorongás – Garmann az iskolától fél, a felnőttek az elmúlástól.

A Garmann utcájában a szomszédban lakó öreg levélhordóról derül ki, hogy milyen varázslatos élete van annak ellenére, hogy egy magának való, ijesztő különc, akinek az orra el-elcsöppen. A harmadik, idén megjelent kötetben, a Garmann titkában pedig az egyszerű, mégis mély gyermeki lélek tárul fel. Stian Hole pőresége néha nagyon vicces, és van, hogy egészen szívbemarkoló.

Scolar Kiadó, 2012-2015
2450 Ft
6 éves kortól

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu sorozat

B1296897

A finn Tatu és Patu könyvekben a szupervicces szöveg legalább annyira hozzájárul a szórakozáshoz, mint a részletgazdag illusztrációk. Emiatt félig-meddig böngészős mesekönyvek, elég sokáig el lehet molyolni a képekkel, amelyekhez gyakran valamilyen feladvány is kapcsolódik. A sorozat két őrült tudós világrengető ötleteiről szól, akik zsenialitásukkal nem hatalomra akarnak törni, hanem olyan, az egész emberiséget érintő helyzeteket akarnak könnyebbé tenni, mint az esti el nem alvás, az óvodába járás vagy a fárasztó, kizsigerelő munkavégzés.

Ahogyan azt a skandinávoktól megszokhattuk, az illusztrációk itt is merészek, és nincs az a gusztustalan dolog, ami ne volna elég vicces vagy érdekes. Tatu és Patu találmányaik között megtalálható a pocsolyakészítő és mumusriasztó, de vizsgálják a tökéletes alvóállat összetételét és a „megfelelő hálófelszerelés-egységcsomag összeállítását” is.

A két őrült zseni küldetése, hogy feldobja a megszokott napi rutint (vagy éppen megmutassa annak rejtett szépségeit). Mindezt nagyon tudálékosan és fontoskodva teszik: címkékkel, jegyzetekkel, útmutatókkal, ábrákkal, nyilakkal.

Tatu és Patu sorozat
Cerkabella Könyvkiadó, 2007-2014
1980-2500 Ft
3 éves kortól

Sven Nordqvist: Pettson és Findusz könyvek

2000006617720

A svéd gyerekirodalom több neves írót, illusztrátort mondhat magáénak, az egyik legismertebb közülük Sven Nordqvist, a Pettson és Findusz alkotója. A különc Pettson magányosan tengeti öregkora napjait, míg egy napon befogadja Findusz macskát, aki – ahogyan a macskák általában – pillanatokon belül káoszt varázsol, és ez a felfordulás innentől állandó kísérője lesz Pettson életének.

A csupa piros svéd tanyán, a többi háziállat között Findusz nemcsak azért különleges, mert egyedül ő visel nadrágot, hanem mert beszélni is tud. Ez Pettsonnal közös titkuk, az idegenek előtt a cserfes és hebrencs macska elnémul, kettejük varázslatos, különleges világa így rejtve, biztonságban marad. Ide csak az olvasóikat engedik be, a szereplőket és a mesét befogadó gyerekeket összekötő cinkosság pedig hamar a kedvencek közé emeli Nordqvist történeteit.

A skandináv gyerekirodalom elmaradhatatlan eszköze az ironikus humor, ebből Nordqvist könyveiben sincs hiány, sőt ebből a szempontból a képek még erősebbek is, mint a mesék nyelve. A böngészőkre emlékeztető, részletgazdag illusztrációkat hosszan lehet bogarászni, nyilvánvaló és apró poénok után kutatva.

Magyarul is már közel húsz kötet jelent meg Nordqvisttól, köztük nemcsak a mesék, hanem a Pettson és Findusz világához kapcsolódó színezők, foglalkoztatók és fejlesztő füzetek is.

General Press Kiadó, 2001-2014
2200-2800 Ft
3 éves kortól

Skandinávok Wekerlén

Svéd napot tart a Wekerle Kultúrház és Könyvtár a Skandináv Ház Alapítvánnyal közös szervezésben november 14-én 14 órától. Az estig tartó programok között lesz kiállítás svéd mesék ihlette gyerekrajzokból, fotózkodhatunk Harisnyás Pippivel, 16.15-től pedig Pettson mesél. Részletes program itt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra