SZÜLŐSÉG

Így szívja a kisgyermek orrát!

2015. november 2., hétfő 20:02

Az ősz beköszöntével nálunk is, mint minden kisgyermekes családnál, előkerültek a gumicsizmák, a vízálló kezeslábasok meg a maci- és cicafüles sapkák. És az orrszívó.

Az orrszívóval kapcsolatban minimum ellentmondásos érzésekkel viseltetünk a családban, felnőttek és gyermekek egyaránt. A porszívóra szerelhető változat ugyanis hangos, ijesztő, használata mind a működtető, mind a célszemély számára kellemetlen, ugyanakkor rendkívül hatékony.

Mégis, miért van erre szükség, és főleg: hogyan tehetjük igazán hatékonnyá és valamelyest mégis elviselhetővé az orrszívást?

shutterstock 192877739

Nátha, a fő ellenség

A felnőttkori nátha katonadolog, észre sem vesszük, ha pár napig fújjuk az orrunkat. Ugyanez csecsemő- és kisgyermekkorban sajnos egy fokkal nehézkesebb, a csecsemő ugyanis egyáltalán nem tudja kifújni az orrát, a kisgyermek pedig lehet, hogy ki tudja, de az többnyire nem elég hatékony. A fertőzött orrváladék tehát ott marad az orrüregben, további problémákat okozva.

Csecsemőkorban a felgyülemlett takony gyakorlatilag megakadályozhatja a táplálkozást, a szoptatott csecsemő ugyanis szopás közben az orrán veszi a levegőt. Ha nem tud az orrán lélegezni, akkor nem tud enni, sír, elutasítja a mellet és közben szomjas vagy éhes marad. Arra sem minden csecsemő „jön rá”, hogy alvás közben szájon át is lehet lélegezni, ezért az eldugult orr gyakori felébredést, alvási nehézségeket okoz a gyereknél (és a szülőknek is).

A nátha fő veszélye azonban a pangó váladék bakteriális felülfertőződése, és a fertőzés továbbterjedése. Mit jelent ez? Azt, hogy ha a taknyot kíméletből a gyermek orrában hagyjuk, akkor abban további kórokozók telepednek meg, amelyek aztán elmásznak a középfül, az arcüreg, az orrmandula, végső esetben az alsó légutak, tüdők irányába, és ott is betegségeket okoznak. A középfülgyulladás és a hörghurut pedig sokkal kellemetlenebb még az orrszívó-porszívónál is.

Jó, de hogyan kell?

Először is tudatosítsuk magunkban és a gyermekben is a dolog szükségességét. A fertőzött váladékkal együtt egy csomó kórokozót is kiporszívózunk, csökkentjük a betegség időtartamát, valamint megelőzünk egy sor súlyos szövődményt. A gyereknek persze nem ezt szoktam mondani, hanem azt, hogy mindjárt fogsz kapni levegőt.

A folyamat lényege, hogy a taknyot nem csak az orrüreg elülső részéből, hanem hátulról is el kell távolítani. Erre a porszívóra szerelhető orrszívók alkalmasak megfelelő ideig alkalmazva. Ezek nem a porszívó szívóerejével megegyező erővel szívnak, nem károsítják a nyálkahártyát, gyermek fülorr gégészek egybehangzóan mellettük voksolnak.

shutterstock 176798666

Tehát a feladat a következő:

 1. tájékoztassuk a gyereket (a csecsemőt is) arról, mi fog történni
 2. üljünk terpeszülésbe pl. franciaágyra és a gyereket fektessük fejjel felénk a lábunk közé: így lábunkkal tudjuk tartani a fejét, hogy ne kapja el, kezünk pedig szabad marad
 3. spricceljünk a gyermek orrába sós vizet (patikában többféle kiszerelésben és árfekvésben kapható)
 4. a szívót illesszük az egyik orrlyukhoz; közben néha egy-egy másodpercre vegyük el onnan (megszakított szívás)
 5. ugyanezt ismételjük a másik orrlyukkal
 6. a kitisztított orrba a nyálkahártya-duzzanatot csökkentő orrcseppet vagy orrspray-t cseppentsünk (az életkornak megfelelően – felnőtt orrcseppet ne adjunk babáknak!)
 7. vigasztaljuk meg a síró gyereket
 8. ha már nem csecsemő: engedjük meg neki, hogy egy tiszta orrszívóval vagy üres orrcseppes palackkal ő is kiporszívózhassa nyuszija vagy mackója orrát
 9. dicsérjük meg, milyen ügyes volt
 10. mossuk ki és fertőtlenítsük az orrszívó megfelelő alkatrészeit
 11. dicsérjük meg magunkat is, milyen ügyesek voltunk
 12. végezzük el mindezt napi 3-5 alkalommal.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.11.02 20:57:26xtlight

  Tehát amiket az illusztrációnak berakott képeken látni, azok hatástalanok. Ügyes.

 • 2015.11.02 21:20:32zizi77

  Annyit tennék hozzá, hogy felesleges drága tengervizes vackokat venni. 3dl fiziológiás sóoldat és egy darab orrcseppes vagy szemcseppes flakon egy szezonra kitart. 3-5 szívás /nap nekem kicsit kevésnek tűnik pl. a betegségek elején. Van, hogy 1/2 óránként szívjuk, persze orrcseppet csak ritkán, főleg alváshoz használunk.

 • 2015.11.03 07:16:26hollandrémület

  Igen hatekony, ha mossuk az orrat. Az egyik orrlyuknal az orrszivo. a masikon pedig sosvizes oldatot (Sterimar pl) spriccelunk be,addig, amig azt az elso orrlyukon az orrszivo at nem szivja. Igy tuti szelel es tiszta lesz.

 • 2015.11.03 07:34:55brmbolec

  Létezik elemes készülék is, ami szintén hatékony, és legalább csendes is.
  pl. MICROLIFE/MIOBEBEE .
  az orrátmosás meg szerintem még a porszívót is lenyomja hangban,és legalább két pankrátor
  erejét igényli.

 • 2015.11.03 07:46:27hollandrémület

  Nekem a 2,5 eves nyugodtan ulve turi, hogy atmossam az orrat pedig az idei takonyszezonban kezdtem, elotte csak szivtam neki es gyakran felulfertozodott. igy viszont nincs mar zold takony. A 6 honapos sem ordit jobban, mintha csak porszivoznam...

 • 2015.11.03 09:20:31zizi77

  Sajnos az elemes hatékonysága meg sem közelítí a porszívósét. Persze ha nincs közelben porszívó, megteszi kényszermegoldásnak. Gyerek lefogása a legegyszerűbb a fenti módon, úgy hogy a karjait a combommal leszorítom kétoldalt. Na onnan nem szabadul, és mindkét kezemet tudom használni az átmosáshoz.

 • 2015.11.03 09:54:24odinn

  Szerencsére a kétéves lányom egy ideje már magának szívja ki. Feladatnak tekinti ,amit ő is meg tud csinálni.
  Cserébe a négyévest le kell fogni. :-)

 • 2015.11.03 15:19:421katinka

  Szerintem a piciknek azért rakódik el annyira az orruk, mert fekszenek. Én fel szoktam ültetni cseppenteni az órába és ültettem az ölembe, hogy lazuljon kicsit az óra, és ülve szoktam a sterimart az orrába nyomni, mert az órát akarom kipucolni,és nem agymosást akarok neki. Általában már a trugyi is nem csak a víz kezdett kifolyni az órából, kicsit bög , hisztizik nem baj mert az is csak elindítja kifelé a cuccot. És akkor szoktam porszívós orrszívóval kiszívni. Nekem ez vált be.

 • 2015.11.06 23:40:18slowMotion

  Van olyan gyerek hogy ketten sem tudják lefogni. Pokrócba csavarni.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta