SZÜLŐSÉG

Szakirodalom: este 9-kor még tévézik az elsős

2015. november 1., vasárnap 20:18

Iskolába megy jövőre a fiam, ezért előfizettünk az óvodában terjesztett Panda Peti iskolás lesz sorozatra, hadd szokja a gyerek a klímát. A kezdőcsomagban található könyv az első osztályos olvasókönyvre hasonlít, és egyébként jól összeválogatott mesék, versek vannak benne.  Csakhogy rögtön a hatodik oldalon a kisiskolás életmód csúnya félreértésére bukkantunk.

Részlet a NOVUM kiadó: Panda Peti iskolás lesz c. könyvéből
Részlet a NOVUM kiadó: Panda Peti iskolás lesz c. könyvéből

Az Ébresztő című vers részletének illusztrációja egy kisgyerek napirendjének a fontosabb állomásait mutatja be, meglehetősen liberális felfogásban. A képen a kislány reggel hétkor ébred, majd délben ebédel, ez még rendben is van, reális lehet.

Ez után, délután egy órakor vidáman ugrókötelezik - csak üdvözölni tudjuk, ha ez valóban összejön a jelenlegi kisiskolásoknak. A tanulásról nincs kép, de ne legyünk szőrösszívűek, az élet nem csak a kötelességekről szól.

Elsősünk azonban a következő képen este kilenckor még tágra nyitott szemekkel ül a tévé előtt, ki tudja, mit nézhet, az arckifejezéséből ítélve lehet a nyolcadik utas a halál is, román szinkronnal. Szerencsére azonban a műsor nem zaklathatta fel túlságosan, mert éjjel tízkor már nyugodt arccal álmodik. Végül is a reggel hetes kelésig még van kilenc órája kialudni magát.

Panda Peti alig várja, hogy iskolás legyen, mert akkor este kilenckor még tévézhet
Panda Peti alig várja, hogy iskolás legyen, mert akkor este kilenckor még tévézhet

Nekem egyébként az volt a tervem, hogy – ha már ott van az óra a képeken, egy kicsit azt is tanulmányozzuk a gyerekkel, baja nem lehet belőle. Szerencsére, mivel nincsenek számok a számlapon (minek az egy óvodásnak!) ezt a tervet hamar feladtam, így nem kapott vérszemet a kisfiam, és nem kezdte el követelni a kilenc órai tévézést a fél kilences lefekvés helyett, a szakirodalomra hivatkozva.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.11.01 20:50:53egysmás

  Igénytelen. Döcög az időmérték.

 • 2015.11.01 20:57:34Underbunder

  Indexen / díványon ilyen problémát olvasni: "Az Ébresztő című vers részletének illusztrációja egy kisgyerek napirendjének a fontosabb állomásait mutatja be, meglehetősen liberális felfogásban."
  Sírok.
  Öcsém, nektek ennek örülni kéne.
  Vagy valóban úgy van, hogy mindenki atom liberális, amig jó kis feleség nem lesz, meg gyermeke óvodás/iskolás nem lesz...

 • 2015.11.01 21:30:58D2

  Maradtatok volna Tappancsnál, olcsóbb is, és most már qr kóddal beszkennelheted a mesék felolvasását. Egy gonddal kevesebb.
  Szívesen.

 • 2015.11.01 21:54:16Void Bunkoid

  @Underbunder: ahahahahahahaaha :)))))

  ez még később is előjön, amikor a lánya először hazaállít valami lakótelepi suttyóval, hogy na ő a kedves barátja, és indul a fikázás, hogy miért nem valami rendes, normális srácot - annak ellenére, hogy apu volt annak idején az iskola legszutykabb punkja :)

 • 2015.11.01 22:35:02zsoci

  Miért mégis hánykor kéne lefeküdnie egy gyereknek? Talán nyolckor? Szerintem ez teljesen normális. És sem feküdtem le 10 elött, pedig akkor még korábban kezdődtek a tévében az értelmes műsorok mint ma.

 • 2015.11.01 22:59:09purpleghost

  Azért ez nem a világ vége. Nálunk 9-kor van fekvés, 7-kor kelés, azzal megvan a 10 óra alvás. Most fél óra ide vagy oda nem számít, attól függ, mikor kell felkelni.

 • 2015.11.01 23:27:00lionking

  szerintem csak elfelejtették visszaállítani az órát a nyári időszámításról, és valójában akkor még csak 8 óra volt :)

  de lehet hogy mégse? amilyenek mostanában az iskolakönyvek egy ekkora bakinak még örülni is lehet...
  mikor a versek arról szólnak hogy a pitbull letépi a kezét az embernek..

 • 2015.11.01 23:41:22Kuruttya

  Aztmondja az internet, hogy 6 évesen 11 óra alvás szükséges a gyereknek. Ha 7kor kel, akkor 8-kor alvás. Ha még előtte beleszámoljuk a fürdés-fogmosás-ágyazás-estimese dolgokat, akkor úgy 7 után már tévé nem annyira jön szóba. Tévedek-e?

 • 2015.11.02 07:31:47Kuoni pásztor

  Vihar a biliben. Minden gyerek bioritmusa mas. Van aki este 7-kor mar alszik, de hajnali fel 5-kor mar ebren van. Van aki nyitott szemmel bamul ki a fejebol az agyaban, nezi a plafont, es asitozik, mig el nem alszik, esetleg a takarot a fejre huzva elemlampaval nezi a mesekonyvet, mert egyszeruen meg nem almos 9-kor se, de reggel 7-kor kipihenten ebred.

 • 2015.11.02 08:59:32Aurora86

  Kifejezetten liberális szellemben neveltem a gyerekemet. Mindig aludt nyolckor. Fogjátok már fel, hogy a liberális nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar.

 • 2015.11.02 09:35:23igazi hős

  "meglehetősen liberális felfogásban" A képeken látjuk, hogy a gyerek felkel, eszik, játszik, tévézik, alszik: nekem ez nem tűnik nagyon liberális felfogásnak, a tévézés inkább proli-kispolgári dolog. Rendes liberális (értsd Waldorf pozitív) szülőnél eleve nincs tévé, ne hülyítse el a gyereket. A posztoló valószínűleg túl sokat tévézett gyerekkorában.

 • 2015.11.02 10:36:34babraba

  Aurora86: sosem fogják felfogni, ne túráztasd magad!

 • 2015.11.02 10:50:33Hortenz

  Kevés szülő képes elfogadni, hogy az egyéni igények (bioritmus, habitus) már egész pici korban megmutatkozik és azt tiszteletben kell tartani.
  "A szülőknek vagy kapcsolatuk van a gyerekeikkel, vagy szabályokat állítanak fel.Ha van kapcsolat, szabály nem kell, ha nincs kapcsolat, akkor szabály kell."
  Feldmár András

 • 2015.11.02 11:24:12retinax

  Hortenz: a szülő még tiszteletben tartja a gyerek bioritmusát, de az iskolában akkor is be fognak csöngetni reggel nyolckor, hát ennyi.

 • 2015.11.02 12:16:32Hortenz

  retinax
  Nem érted. A gyerek, nem hülye, fel fog kellni, mert iskolába kell menni.
  Nem arról írtam, hogy hagyjuk mindent rá, akkor feküdjön, kelljen, amikor akar. Lehet, úgy is gyereket nevelni (nálunk bevált), hogy nem lebeg a feje felett a bűntetsé réme, hogy ez vagy az lesz, ha nem megfegfelelően viselkedik. Ismerek családokat, ahol ponttáblázat lóg a konyhában: pontokat kap ha "jól viselkedik" és bűntetőpontokat ha "rossz". Számomra ez felér egy gyermekbántalmazással.
  A gyerekek képesek megérteni a világ szabályrendszerét nagyon hamar, bármilyen meglepő. És le lehet fektetni este nyolckor egy hétévest szelíden is. Ehhez mondjuk kell az előző hét év megfelelő rendszere. Szándékosan nem szabályt írok.

 • 2015.11.02 12:17:05Kovácsné

  Kevés Feldmár rajongó képes elfogadni, hogy a szabályok felállítása nem a gyermekecskécske agyontaposását jelenti, hanem a kapcsolat kialakításának egyik fázisát (:

 • 2015.11.02 12:21:36Hortenz

  Kovácsné,
  Este fürdés, pakolás, ruha kikészítés, olvasás, alvás.
  Nevezhetjük akár szabálynak is. Vagy ne nevezzük sehogy és akkor egyből nem kényszer. :) Nem olyan bonyolult ez.

 • 2015.11.02 12:29:51Hortenz

  Tévézés: ha nem nézi a szülő, a gyereknek eszébe se fog jutni bekapcsolni.
  De egy csomó értelmetlen szabállyal nyagatják a szülők a gyerekeket. Tipikus baromságra példa: előbb legyen kész a lecke, aztán lehet játszani. A gyerek egész nap szabályokat kell betartson, otthon szeretne egy kicsit lazulni. Aztán este lehet felkészülni holnapra. A legtöbb szülő ugyanezt teszi, lefekvés előtt gondolja át a következő napot, de a gyerektől elvárja, hogy fordítva csinálja.
  Evéssel ugyanez, nem vagyunk egyformák, egyáltalán nem mindenki képes a reggel fél hétkör bereggelizni.
  A lényeg az lenne, hogy megértse a gyerek, X számú dolgot el kell végezni. De hogyan és mikor teszi, rá kellene hagyni. Én már rég rájuk hagyom mégis tudják mi a kötelességük, felelősek, megbízhatóak.

 • 2015.11.02 12:48:17zizi77

  A kisiskolásomis 9 körül fekszik, viszont ha a fejem tetejére állok, akkor se alszik el 1/2 10 előtt. A 2 évesem szintén 9-kor fekszik, de 10- kor még karattyol magában. Reggel ha suli, bölcsi van, akkor 3/4 7-kor mindkettő kel. A kicsi persze alszik még 1,5-2 órát jó esetben napközben, de a tesómék szintén 2 évese napközben már semennyit nem alszik, és mégsem lehet 9-10 előtt lefektetni. A tankönyvek kor alapján meghatározott kötelező alvásideje baromira nem a gyakorlaton alapul, csak irányszámok.

 • 2015.11.02 12:53:33retinax

  Hortenz: így már értem. Viszont a tévézésben nem értünk egyet, szerintem az nem a szülői példán múlik, hanem hogy megneszelte-e már a gyerek, hogy a tévében mennek azok a színes, érdekes dolgok. Ha egyszer megtudta akárhol, akárkitől, a szülő a feje tetejére is állhat.

 • 2015.11.02 13:32:43momori

  De ocsmányak az illusztrációk.

 • 2015.11.02 15:21:37purpleghost

  @Hortenz:
  mi kifejezetten liberálisan neveljük a gyerekeket, és teljesen egyetértek veled a büntetéssel kapcsolatban (pontrendszer az nekem is horror).

  De a házi feladatot jobban szeretem, ha előbb írják meg, és utána játék. Próbáljuk megtanítani, hogy nekik lesz jobb, ha kész van a munka, és utána szabadok egész este, hogy ne mindig mindent az utolsó pillanatra hagyjanak.

  Minden mással is így van: nem ultimátumokkal és büntetésekkel meg jutalmakkal érünk el dolgokat, hanem elmagyarázzuk, hogy miért lesz jobb nekik, ha úgy csinálják. Pl a lefekvés nem mindig órára pontosan szigorú, de tudják, hogy reggel fel kell kelni. Mint írtad, nem hülyék :)

  Ja és azt is utálom, kb annyira, mint a pontrendszert, amikor a gyerek a házimunkáért vagy jó jegyért kap zsebpénzt. Nálunk a zsebpénz mindentől független, a házimunkákban pedig naponta segítenek, de mindig mást, és nem kapnak érte jutalmat.

  Nem mindig működik, de nagyrészt igen. Meglátjuk, milyen lesz a kamaszkor. :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta