SZÜLŐSÉG

Ezekért szégyenkezünk anyaként

2015. október 26., hétfő 16:27

Ahogy megszületik a gyerek, a szülők máris elkezdhetnek szégyenkezhetni, hogy mit, hogyan csinálnak. Mert nyilvánvalóan az anyaság minimum kritériuma, hogy szoptasson a nő, és a taníttatásnak is csak egy lehetséges módja van: ahogy azt a beszélgetőpartner elképzeli. Ugye ismerős? Az eredmény pedig, hogy mindenki jogot formál, hogy bírálja a szülők döntéseit, még akkor is, ha egyébként nem is volt más választásuk.

A Yahoo Parenting egy reprezentatív kutatást végzett, hogy megnézzék, mi a helyzet, milyen érzésekkel küzdenek az anyák, és mi minden miatt kell szégyenkezniük. Mert ahogy anyává válunk, örök társunkká szegődik a szorongással vegyes bűntudat, a szaranyaérzés, amiről korábban már pszichológusunk is írt.

shutterstock 173523602

És, hogy miért szégyenkeznek az anyák? Igen különböző okok miatt. Például:

 • Az anyák 12 százaléka elismerte például, hogy van kedvenc gyereke,
 • az 1978 és 1994 között született nőknek pedig több mint negyede úgy véli, jobb lett volna, ha még vár egy kicsit a gyerekszüléssel.
 • És egy meglepő eredmény: a megkérdezett anyák fele úgy gondolja, hogy nem gond, ha időnként letaslizza a gyereket, amivel kapcsolatban viszont a kutatók arra a következtetésre is jutottak, hogy a gyerek testi fenyítése csak a jéghegy csúcsa, amit gyakran éppen mások rosszalló tekintete vált ki.
 • A fehér anyák 90 százaléka érezte már úgy, hogy ítélkeznek róla anyaként, a feketék 76 százaléka, a latino mamáknál ez 87 százalék, az ázsiai anyáknál pedig 81 százalék.

A szülők több mint fele úgy érzi, hogy az emberek árgus szemmel figyelik, hogy hogyan nevelik a gyereküket, és persze ítélkeznek is.

 • Az anyák 9 százaléka már a terhesség alatt is szégyenkezett valami miatt, ahogy pedig nőtt a gyerek, úgy egyre többen süthették le a szemüket.
 • Mire a poronty elérte a kisgyermekkort, már minden harmadik anyába beleült a szégyen érzése valami (hülyeség) miatt.
 • Az anyák több mint fele a neveléssel kapcsolatban érezhette rosszul magát (53 %),
 • 48 százalékuk a munkájukkal összefüggésben,
 • minden harmadik anya pedig amiatt, ahogy a gyerekét táplálja
 • Az anyák csaknem fele elmondta, kapott már kapott lesújtó pillantásokat amiatt, ahogy a gyerekei nyilvánosan viselkedtek.

Érdekes adat, hogy a dolgozó anyukák közül csak minden ötödik gondolta, hogy az otthonlévő kollégáknak könnyebb dolga van, az otthonlévő anyukáknak viszont csak hét százaléka véli, hogy a dolgozó anyáknak egyszerűbb az élete.

shutterstock 158221826

Az állandó ítélkezés pedig mindenkiből bizonytalanságot vált ki: ahelyett, hogy a szülők határozottan tennék, amit jónak látnak, hajlamosak inkább tipródni, „vajon elég jó szülő vagyok?” Márpedig ez senkinek sem jó.

Anyaként annyi mindenféle szerepnek kéne megfelelni, hogy ember legyen a talpán, aki képes ezt zökkenőmentesen intézni. És akkor még ott a nyomás is, hogy mindez legyen örömteli, könnyű, és büszkeségre okot adó. Ez utóbbi jelenséget figurázza ki a manwhohasitall twitter folyama, ahol a nőknek mondogatott lózungokat fordítják át az apák irányába, amitől az egész azonnal rémesen kínos és röhejes lesz..

És, ha esetleg úgy éreznék, önök nem szaranyák, hát ismételjék át klasszikus listánkat, ami bebizonyítja, hogy mindenki az, csak nem tudott róla. Ízelítőül álljon itt belőle néhány pont.

Szaranya vagy

 • ha terhesség alatt sokat hízol – nincs önuralmad, hogy megfékezd a zabálásokat
 • ha terhesség alatt keveset hízol – biztos fogyókúráztál, ami nem tesz jót a babának
 • ha nem akarsz kórházban szülni – önző vagy, mert a saját kényelmeddel foglalkozol a baba érdekei helyett
 • ha kórházban szülsz – megalkuvó vagy, mert belenyugszol az orvosi rutinba
 • ha terhesség alatt és szülés után is csinos vagy – te csak a külsőddel vagy elfoglalva ahelyett, hogy a gyerekkel foglalkoznál
 • ha nem igazán érdekel a külsőd szülés után – igénytelen vagy
 • ha a hátán altatod – megfullad, ha bukik
 • ha a hasán altatod – bölcsőhalált hal
 • ha oldalt fekszik – gerincferdülése lesz

Aztán a többit megtalálják a linken.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.26 17:14:06élhetetlen

  Érdekes, hogy egyetlen anya sem érzi szaranyának magát, nem is szégyenkezik, mikor a gyerekét berakja a galambszaros utcai cipőben a bevásárló kocsiba. Oda, ahová a kaját rakja, és utána más is a kaját rakja. Persze, nem a vaj koszolódik, csak a csomagolása, én meg rakhatom be a hűtőbe. Vagy nekem kéne mindent átcsomagolni, mert másnak gyereke van? Nem vagyok kekeckedő, de biztos vagyok benne, hogy aki ezt megcsinálja, nem rakná be a gyerek koszos cipőjét a hűtőjébe a kaja mellé, csak nincs annyi esze, hogy ez ugyanaz. És nem is arról van szó, hogy cipelje ölben a gyerekét, elég lenne egy akkora zokni, ami rámegy a cipőre, vagy egy gumis textilpapucs. Igen, az anyák tökéletesek, csak ez a szemét külvilág…

 • 2015.10.26 17:35:04zizi77

  Élhetetlen, igazad van, ez is fertőzésforrás. Mint, ahogy a kifolyt és odaszáradt bomló húslé, ami a zacsiból kifolyt a bevásárlókocsiba, mert azután sem fertőtlenítik ám. Én direkt akkor vásárolok csak, ha Apa tud vigyázni hetente 1x a gyerekre, de ezt nem mindenki tudja megoldani. Mondjuk 15 kg feletti gyereket minek belerakni, azalattit meg nem oda rakunk ugye.

 • 2015.10.26 18:22:15háténimmár

  A hálóba csomagolt krumpli bemehet a kosárba, de a gyerek cipője nem? Meg a húslé, meg a banán héjja, amit "niggerek fogdosnak"?
  Osztán azt tudod-e. hogy ki figta meg előtted a bevásárlókocsi fogantyúját? Mert ha egy TBC-s hajléktalan után tolod és azután fogod meg a műanyagdobozos vajat, az ugye rendben van? Hogy a tojás héjján levő kórokozókról ne is beszéljek...

  Hallott már bárki olyan emberről, aki bevásárló-kocsi által betegedett meg a vajasdoboz csomagolásán keresztül?????
  Komolyan mondom, hogy nagy az isten állatkertje, de szerencsére ezeknek az aggódó sterilhuszároknak gyártják a méregdrága kéz és lakásfertőtlenítőket.
  Csak ne lepődjenek meg ha ezek után göthös minden betegségre fogékony és/vagy allergiás gyereket nevelnek majd.

  Mondom ezt úgy, hogy soha nem vittem magammal a gyereket vásárolni csak ha rá voltam szorulva, hiszen sopizni a teszkóban nem a kedvenc családi programom.

 • 2015.10.26 19:41:24D2

  Szvsz ötéves csúcs dőlt meg, hogy az újkori poszter Tünde egykori bejegyzését hivatkozza :). Aki újraolvassa a kommenteket képet kaphat az egykori bandáról ;)))

 • 2015.10.27 08:22:42fityfirity

  Hogy lehetséges az hogy soha, egyetlen hasonló jellegű "tanács" sem izgatott fel soha, nemhogy szarul érezzem magam miatta? :o

 • 2015.10.27 13:39:05momori

  élhetetlen

  Bár szerintem is gáz jelenség, de hidd el a bevásárlókocsi/kosár fogantyújától több mindent elkaphatsz.

 • 2015.10.27 14:54:16eerie

  élhetetlen
  Nyugat-európai országokban galambszaros cipőben mennek be a lakásba, a sajátjukba is, és úgy tapossák a szőnyeget meg a földön lévő játékokat. Utálom, mert én is "sterilhuszár" vagyok lélekben (lájkolom a kifejezés kitalálóját:) de a társas kapcsolatok érdekében néha elviselem.

 • 2015.10.27 20:29:27Paul Summers

  Ez az ország tele van parasztokkal. Oda van téve a zsömlefogó, de ők a szaros húgyos kezükkel fogják meg. A lószarmamik pedig szégyellhetik magukat, hogy a tescoban reggeliztetik fattyaikat fizetés nélkül.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta