SZÜLŐSÉG

Jól hangzik a külföldi egyetem, de ki engedheti ezt meg magának?

2015. október 21., szerda 15:35

A végzős diákok a szalagavatós tánc és az érettségi tételek mellett már bőszen törhetik a fejüket azon is, hogy hogyan és hol tanuljanak tovább. Egyre többen gondolkoznak abban, hogy a tanulmányaikat külföldön folytatják, nem csak azért, mert jól mutat az önéletrajzban egy külföldi egyetem, vagy mert a nyelvet egyszerűbb így elsajátítani, de sokszor a hazajutás sem sokkal drágább egy fapados járattal, mintha az ország másik végéből vonatozna haza a gyerek, sőt egyre több európai egyetemen lehet ingyen tanulni. 

Bár az itthoni egyetemek oktatása is európai színvonalú sokan döntenek úgy, hogy külföldi iskolákban kezdik meg a tanulmányaikat, mert jobban tetszik nekik a képzés, esetleg jobb az iskola felszereltsége, megtanulhatja a nyelvet, vagy mert úgy érzik könnyebben el tudnak helyezkedni diploma után. A legtöbb diák az iskola mellett munkát vállal, hogy eltartsa magát, de sokan pályáznak különféle ösztöndíjakra is, sőt az sem ritka, hogy akinek honvágya van, Erasmussal tanul itthoni egyetemen egy vagy két félévet, hogy addig is közel legyen a családjához. 

Fizetős oktatás

Ha külföldi tanulásról van szó, számoljon azzal, hogy a tandíjak alapvetően magasabbak is lehetnek, mint nálunk. Ezeknek egy részét lehet különféle ösztöndíjakból fedezni, de a végösszeg sok esetben még így is tetemes. Amit viszont jó ha tud, hogy az Európai Unió állampolgárai bárhol is tanuljanak, ugyanannyit fizetnek, mint az adott ország diákjai, vagyis hiába megy francia egyetemre, ugyanannyit fizet érte és ugyanúgy joga van támogatásokat kapnia, mint egy francia állampolgárnak. 

Egyesült Királyság

Angliában tanulni sokak nagy álma, ami érthető is, hiszen milyen menő egy diploma a Cambridge vagy éppen az Oxford egyetemekről, ám ehhez zsebbe kell nyúlni. Néhány éve drasztikusan drágult az egyetemek tandíja, a jó hír viszont az, hogy EU-s állampolgároknak minden ugyanannyiba kerül, mint az angoloknak. A jobb egyetemeken akár évi 9000 fontos, vagyis közel 4 millió forintos tandíjjal is lehet számolni, de sok oktatási intézmény inkább olcsóbb oktatást és több, akár az egész tandíjat fedező ösztöndíjakat is ajánl. Ha már a szigetországban szeretne tanulni, akkor válassza például Skóciát, ahol az első diploma megszerzése ingyenes

Jelentkezés módja, határideje és menete

Ez országonként, sőt iskolánként is eltérő lehet, teljesen más időpontokkal és feltételekkel, ezért akkor jár a legjobban ha már most rászánja a hétvégét arra, hogy nézelődjön. Néhány egyetem a miénkhez hasonló időpontokkal és felvételi menettel dolgozik, de van olyan hely, ahova a jelentkezést még idén be kell adni, főleg a népszerű szakokra. Sosem lehet elég korán elkezdeni a talpraesett életet, úgyhogy az sem egy elvetendő ötlet, ha a gyerek a szülővel közösen e-mailes segítséget kér az iskolától és felteszik azokat a kérdéseket, amik elsőre nem feltétlenül világosak, hogy nehogy ezen múljon a külföldi tanulmányok sikere.

Franciaország

Franciaországban nem kell annyira mélyen a zsebébe nyúlni ha a felsőoktatásba jelentkezik, mert bár hiába beszélünk tandíjról, nem kell több ezer eurót fizetni az állami oktatásban azért, hogy iskolába járjon. Minden évben központilag határozzák meg az összegeket aszerint, hogy milyen irányú képzésről van szó. A legdrágább a mérnökök képzése, ami 611 euró, azaz nagyjából 190 ezer forint egy szemeszterre. Ennél olcsóbb az orvosi képzés már 140 ezer forintból kijön fél évente, míg a master képzés már 80 ezer forintból megvan egy szemeszterre. Persze ha menő magánegyetemre szeretne menni, akkor a tandíjak is megugranak, néhány helyen akár több millió forintot is fizethet egy fél évre. 

Németország

Sokan választják a felsőoktatási tanulmányaik elvégzéséhez Németországot is, ami szintén nem rossz döntés, mert 2014 óta ingyenes a felsőoktatás az állami intézményekben. Vagyis az oktatás ingyenes, viszont 150-250 eurós, tehát nagyjából százezer forintos adminisztrációs díjjal kell számolni szemeszterenként, ebben akár étkezési hozzájárulás és a buszjegy díja is benne van, és iskolánként, valamint tartományonként változó az összeg, hogy egészen pontosan mit tartalmaz.

Spanyolország

A spanyol rendszer nem szakirányokra vagy iskolákra bontva állapítja meg a tandíj mértékét, hanem kreditenként kell fizetni, 9,50-16 euró közötti összegeket egy szemeszterre, ha először veszi fel a tárgyat. Megbukni nem érdemes, mert akkor már nő a kreditdíj is és akár 21 eurót kiszámlázhatnak kreditenként. 

Amerikai Egyesült Államok

Aki az USA-ban szeretné folytatni a tanulmányait, az jó ha előre felkészül, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlni, hiszen nem csak a tandíj magas, de a megélhetés, lakhatás és persze az utazás is sokkal drágább, mintha egy európai egyetemre menne a gyerek. A legmenőbb iskolák elvégzése után persze a munkaerőpiacon is sokkal könnyebben lehet boldogulni és számos ösztöndíjat vagy támogatást is ki lehet harcolni, de például ha az MIT-n szeretne a gyerek mérnök lenni, akkor a tandíj 11 millió forintba kerül majd egy szemeszterre és akkor még nincs hol lakni, sőt el sem jutott Amerikáig. 

Ingyenes oktatás

Néhány európai országban azonban arra is lehetőség van, hogy tandíjat ne kelljen fizetni, csak a megélhetésre és lakhatásra kelljen spórolni. 

Ausztria

Ésszerű választás külföldi diploma megszerzéséhez Ausztria, ahol ingyenes a felsőoktatás, ráadásul közel is van, így akár vonattal vagy autóval is könnyen és gyorsan el lehet jutni. Az osztrák egyetemen az ingyenes képzések során arra kell figyelni, hogy csúszni nem lehet, mert két szemeszter után pótdíjat kell fizetni, aminek összege 360 euró, azaz 110 ezer forint körül van. 

Az oktatás ingyenes, de mi van a többivel?

Arra mindenképpen jó ha felkészül a család, hogy attól függetlenül, hogy tandíj nincs az egyetemeken, a mindennapi megélhetés így is jelentős terhet róhat a diákokra és a szülőkre. A magasabb költségek akkor is jelentkeznek, ha a gyerek saját lakás helyett egy szobát bérel, vagy kollégiumba megy, és akkor még az étkezésekről, ruházkodásról, közlekedésről nem is beszéltünk. Így is nagyjából 200 ezer forintos havi költséggel kell számolni minimum, ez például a skandináv országokban ennél jóval magasabb is lehet. Nem meglepő ezek után, hogy célszerű azzal kalkulálni, hogy a gyereknek munkát kell vállalni az iskola mellett, és a jelentkezés módja és az oktatás színvonalán felül nézzék meg azt is alaposan, hogy milyen ösztöndíjprogramokat és lehetőségeket kínálnak a külföldi diákok számára. 

Skandináv államok

Svédország, Norvégia, Finnország vagy éppen Dánia egyetemei is ingyenesek az Európai Uniós diákoknak. Rengeteg különböző kurzus és intézmény várja a diákokat, sőt még ösztöndíj lehetőségek is vannak, amik igencsak jól jönnek a lakhatás és a mindennapi költségek általában a miénkhez képest kimondottan magas díjainak mérséklésére. A skandináv országok azért is bizonyulhatnak jó választásnak, mert számtalan angol nyelvű képzés közül lehet választani, miközben a gyerek a helyi nyelvet is elsajátíthatja. 

Görögországban, Szlovéniában és Csehországban is ingyenes a felsőoktatás, ott viszont számolni kell azzal, hogy kevés az angol nyelvű kurzus, vagy éppen fizetősek.  Ösztöndíjprogramokkal lehet ezeket az összegeket csökkenteni, ehhez például innen kaphat segítséget és információt, de akkor se keseredjen el, ha a gyermeke első körben egyáltalán nem engedheti meg mindezt magának, ugyanis rengeteg egyetem kínál ingyenes, online képzéseket, amik elvégzéséről igazolást is kiállítanak az egyetemek. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.21 22:47:56Tenkeskapi Tánya

  En nemetorszagi tapasztalatokrol tudok beszamolni. Az ingyenesseg szo szerint veve igaz, a szemeszter hozzajarulasban valoban benne foglaltatik a kozlekedesi berlet, de nincs benne az etkezes, csak egy kedvezmenyre jogosito opcio az egyetemi menzan. Ezen kivul az alberletarak csak akkor megfizethetoek a magyaroknak, ha lakokozossegbe mennek, azaz hatan-heten berelnek egy nagyobb lakast. Az osztondij megszerzese gyakorlatilag lehetetlen, ha mar nem kozepiskolas kortol regisztralt valaki a rendszerben tobb tonnanyi nyomtatvanyt kitoltve...
  Ami pedig a cikkben kalkulalt kb. 200 000 forintos havi megelhetesi koltseget illeti, finoman szolva is illuzio, ennek a ketszerese a realis. A diakmunkat pedig nem fizetik tul, hozzavetoleg tiz euros oraberek vannak.

 • 2015.10.22 08:11:20anyádat is!

  A kerdesre a valasz nehany sorral feljebb van a blogok kpzt. Egy fejlett idegen civilizacio. :)

 • 2015.10.23 09:48:47XS

  A jobb angol egyetemek akar £9000 is kerulhetnek? En a kozepes Open University-re jarok, de bizony igy is belekerul az evem £6000-be, amikor neztem az oxfordi kepzeseket akkor ha jol emlekszem egy fel ev kezdodott £6000-nel.

  Bar nagyon sok egyetemen a tandijba benne vannak az alapveto oktatasi anyagok, szinte kivetel nelkul a 2. vagy 3. szemesztertol mar nagyon komoly osszegeket emeszt fel az egyeb kutatasi anyagokra forditott penz is kezdve a sima konyvektol ami nincs benne a csomagban. A lakhatas es a kaja oriasi penzeket emeszt fel, de ezt azert boven lehet kompenzalni azzal, hogy a diak munkat vallal es erre eleg jo lehetosege van az egyetemi varosokban. Van ahol meg szerencsere nem ciki gyorsetteremben dolgozni :)

  Sok egyetemen lehet "pihenot" is tartani, reszt venni fel eves tudomanyos projektekben es akkor arra az idore nem kell tandijat fizetni (igaz altalaban kredit sem ajr erte), az ember penzt kap erte es meg jol is mutat az oneletrajzban (+ segit felnoni).

  Jo amugy a cikk! Azert az USA bekezdesnel a Newcastle University kepe priceless ;) Illetve az MIT mernoki kepzeset felhozni peldanak az majdnem olyan mintha a Princeton matek kepzeset vagy a Sorbonne jogi karat hoznank fel (a leg elitebb a Foldon ma), lassuk be a legnagyobb atlag ilyen helyekre csak akkor megy ha osztondijjal hivjak vagy rem gazdagok a szulok.

 • 2015.10.23 09:56:45XS

  @ Tenkeskapi Tánya: Abszolut egyetertek veled, a 200.000 nagyon sovany. Most egy gyors fejszamolas ami regionkent es egyetemvarosonkent elter, de maradjunk egy Newcastle-nel. £350 egy szoba / ho + rezsi ami mobillal egyutt mondjuk £100, a kaja ha nagyon visszafogod magad £10 / nap, a buli rettenetesen visszafogottan £30 / het es erre jon ra az extra tananyag es a kozlekedes. Ez felfele kerekitve £900 ami rogton inkabb a 400.000 huf / ho fele huz es meg erre jon ra az egyetem dija!

  Persze ez feltelezi, hogy mar vannak ruhaid es vigyazol rajuk, van bringad es akkor is azt hasznalod amikor mar a Norvegok is sapkat huznak, hetvegente nem mesz kirandulni, van laptopod stb stb :) Es ez egy relativ olcso brit varos egy relativ olcso egyeteme. Erdemes nagyon komolyan atszamolni es megkerdezni mar kint elo embereket, a cikk is ravilagit, hogy ma mar kijutni fapadossal olcsobb mint az V. kerbol buli utan Ujpestre hazataxizni, erdemes kimenni egy nyiltnapra (vagy csak ugy!!) es tajekozodni!

 • 2015.10.23 18:21:56Cave Nick

  Jobb angol egyetemeken évi 4 millió forint? A "Sotén" másfél millió egy félév...

 • 2015.10.24 04:43:33swfla

  Az Egyesult Allamokban tanulashoz egy jo taktikai megoldas lehet az anyagi szempontokat kimelve, ha - pl az undergraduate kepzesnel maradva - az altalanos tantargyakat egy community college (aka junior college, juco, stb)-ben abszolvalja a tanulo. Ez a 4 eves kepzes elso 2 evenek felel meg (papirforma szerint) de ezt fel lehet gyorsitani, ha olyan cc-be megy a gyerek, ahol 12 hetes nyari szemeszter is van.

  Joval olcsobb opcio... es ha raadasnak 6-8 pre-requisite ora is elo van irva a kesobbi szakosito (upper division) kepzeshez akkor azokat is ki lehet a cc-ben pipalni, ezzel tovabb csokkentve a tanulas koltsegeit.

  Amire nincs ralatasom, hogy az intl. student milyen kategoriaba esik a tandijaknal. Ugyanis a tandijak jellemzoen ket tarifara vannak osztva: in-state tuition es out-of-state tuition. Az elso kategoriahoz min. 12 honapja igazoltan kell tartozkodnod az adott X allamban (bar a csillio allam kozott lehet hogy akad kivetel ez alol a szabaly alol), es a kulfoldi diakoknak ezt k. nehez osszehozni, mert ugy tudtommal nem adnak vizumot, hogy "majd egy ev mulva megyek am az egyetemre"

  (Biztos vannak elteresek, de az in-state es az out-of-state tandij kozt kb. 4-szeres a szorzo)

  Zarasnak meg annyit hozzatennek, hogy azzal nem art tisztaban lenni, hogy az undergraduate, a graduate es a PhD kepzesek kozt jelentos elteresek lehetnek szinvonalban. Ez konkretan azt jelenti, hogy elofordulhat az az eset, hogy konkret szakiranynak adott X egyetemen az also 4 eve felejtos szinvonalu, de a master's kepzese egeszen kivalo.

 • 2015.10.24 04:49:17swfla

  Ja igen, Svajcban az ETH-ra erdemes rapislantani, ha mar egyszer itt az MiT-val peldalozunk. Mostanaban hoztak vmi tandij szabalyt, de egy rakat nemet gyerek odajar tanulni, dacara a magas (elvileg) lakhatasi koltsegeknek.

  Elony: az egyetemeik nem olyan zsufoltak, es alacsonyabb a tanulo : professzor arany.

  Munkara is jogosito vizum temaban lehet, hogy a tanulokkal szemben engedekenyek a kockafejuek...

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta