SZÜLŐSÉG

Egy app, ami távol tartja a fogorvost

2015. október 18., vasárnap 18:33

Nem szeret a gyereke fogat mosni? Esetleg tulajdonképpen semmi baja nem lenne magával a tevékenységgel, csak ne lenne olyan unalmas? Természetesen erre is van már alkalmazás, amit ráadásul tudósok is rendkívül hatékonynak találtak. A British Dental Journal-ban nem rég publikált kutatás szerint a Brush DJ nevű alkalmazás tényleg rá tudja venni a fiatalokat, hogy rendszeresen és szakszerűen ápolják a fogaikat, ami, ha belegondolunk, igazán jó hír. Mármint, hogy nem csak létezik, de működik is.  

Az app lényege, hogy fogmosás közben 2 percen át – ennyi a fogmosás ideális időtartama – zenét szolgáltat, amit a felhasználó saját telefonjáról választ ki random. Jelez, amikor ideje köpni vagy öblíteni, a végén pedig motivációs tapsot is kap a delikvens. Emellett figyelmezteti a felhasználót a napi kétszeri fogmosásra, a nap közbeni szájöblítésre, szól, amikor ideje kicserélni a fogkefét (3 havonta) és fel lehet benne jegyezni a fogorvos időpontokat. 

Az alkalmazás 2011-ben debütált, és fél évvel ezelőttig mindegy 200 ezren töltötték le világszerte – számol be róla a Science Daily. És most jönnek a vicces adatok a 67 százalékkal feszesebb bőrről: a kutatásban résztvevők 70 százaléka úgy érezte, hogy amióta használja az appot, azóta tisztábbak a fogai. 88 százalékuk mondta azt, hogy a Brush DJ ösztönözte őket, hogy hosszabb ideig súrolják a fogukat, 90 százalékuk pedig ajánlaná az alkalmazást a családjának és a barátainak, úgyhogy most ezt tesszük mi is.

Természetesen kipróbáltuk az alkalmazást. Nyilván az újdonság varázsa is benne volt, de a gyerekeimet nem, hogy nem kellett küldeni fogat mosni, hanem még ők nyaggattak engem, hogy menjünk már. Az először random feldobott zene nem igazán jött be (érthető, ki szeretne fogat mosni Mozart Requiem-jére?), de lehetett másikat kérni, ami már megfelelt mindenkinek. Sőt, beállíthatjuk, hogy csak meghatározott lejátszási listáról válogassa a zenéket, ha biztosra akarunk menni. Fogmosás közben táncikálni és ütemre köpni nagyon menő dolog, elhihetik.

A beállítható figyelmeztetést ugyanakkor nem igazán értettük, mivel mi nem óra szerint szoktunk fogat mosni, hanem a napi rutin részeként, tevékenységhez kötve, úgyhogy ezt nem állítottam végül be. A fogkefét is havonta le szoktuk cserélni, de azoknak biztos jól jön, hogy szól az app, akik ezt hajlamosak elhanyagolni.

Nagyobb gyerekek pedig azért fogják szeretni, mert így legalább legálisan vihetik magukkal a fürdőszobába a telefonjukat, most mondja valaki, hogy ez nem szempont!

Ha kipróbálnák, itt találják meg iOS-re, itt pedig Androidra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.19 16:08:39mismásológép

  Fogat mosni én sem szeretek, ahogy szerintem senki.
  Azért csinálom, mert szeretnék még rágni 60, vagy ha netán megérem, 70 éves koromban is.

  A 2 perc viszont szerintem édeskevés rá, legalább 5 perc kell.
  (És a Listerine sem hülyeség a fogorvosom szerint, legalábbis dupla annyi idő kell a fogkőlerakódáshoz, mint nélküle. Na, aki a Listerine- t szereti, az viszont tutira megrögzött mazochista.)

  "Fogmosás közben táncikálni és ütemre köpni nagyon menő dolog, elhihetik."
  Nem hisszük.

  A fogkefecsere pedig még szakértők szerint is 2-3 havonta esedékes.

  Ja, a nemhogyban nincs vessző.
  Pl. azért, mert egybeírandó, ezért nem fér oda.
  A Requiemjére szóban meg kötőjel nincs, fenti okok miatt.

  Tényleg nem akadt a cikk megírására valaki, akinek legalább a kettese gond nélkül megvolt helyesírásból?

 • 2015.10.19 16:15:24LightBringer

  Azért a különféle szájöblítőknél vigyázni kell. Nagyon sok embernek okoz gyomorpanaszokat. Aki hajlamos rá, inkább kerülje. Alapvetően inkább a fogorvossal kell megbeszélni. Évente egyszer el kell menni és kész. A megelőzés nem fáj. ;)
  A 2 perc meg bőven elég, csak legyen tényleg mindig annyi és nem húzok hármat és kész, továbbá a szájöblítő nem tudja kiváltani a normál fogmosást!

 • 2015.10.19 17:21:24mismásológép

  LightBringer:
  Az a trükkje, hogy nem kell lenyelni, csak öblögetni vele, aztán kiköpni.

  Persze, a szájöblítő a fogmosás után van, nem helyette.

 • 2015.10.20 15:33:39Gera

  Szerintem sem elég a két perc. A fogkefém harminc másodpercenként jelez, hogy jöhet a következő kvadráns, de nekem baromira nem elég annyi idő, összesen olyan 4-5 perc szokott lenni inkább, pedig szerintem nem viszem túlzásba. Megkérdeztem a fogorvosom, azt mondta, szerinte se elég, ez inkább egy minimum, neki is kb addig tart, amíg nekem.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta