SZÜLŐSÉG

Hiszti nélkül is létezik reggel. Ugye létezik?

2015. október 17., szombat 19:06

Van az amerikai családos filmekben az a jelenet, amikor reggel átjárja a házat a napfény, anyu hófehér frottírköntösben kijön a fürdőszobából és a frissen mosott haját törölgeti (szépen, fiatalon és mosolyogva), apu pedig nyakkendőben ül a reggelizőasztalnál és újságot olvas. A tökéletes öltözéket villantó gyerekek sorban szállingóznak be a konyhába, majd békésen megbeszélik, hogy ki mit csinál majd aznap. Ezen a ponton anyu már full sminkben és vasalt blúzban süti a palacsintát és a szalonnát, nyilván.

Na, ez az, ami nálunk, sőt rögtönzött felmérésem szerint a magyar családoknál szinte SOHA nem történik meg. Először is azért, mert amikor felkelünk, az évnek ebben a szakában kint még töksötét van, sőt, az iskolaév elejét és legvégét leszámítva mondhatjuk, hogy végig sötétben kelünk. Nem azért, mert tehenünk van, amit hajnalban meg kell fejni, vagy ilyesmi, hanem mert ilyenek az éghajlati adottságok, és a gyerekek nyolcra járnak iskolába.

Ennek megfelelően a reggel rend szerint békés ébredezéssel kezdődik, ami a kinti sötétséggel megtámogatva olyan hosszúra nyúlik, amilyenre csak lehet, aztán, ahogy az óra mutatója halad, úgy kezdenek egyre jobban felpörögni az események. A szelíd, szeretetteljes kuncogós-bújós-puszilgatós ébresztgetés egyszer csak pörgős-hajtós-kiabálós őrületté fokozódik, és akkor mi még elég jók vagyunk, mert nem szoktunk elkésni, mindenki eszik pár falatot, és nincsenek őrjöngő hisztik és sivalkodások sem.

Barátnőm a Facebook-ismerőseinek tette fel a kérdést, hogy vajon mi a trükk, hogy lehet kettő vagy több gyerekkel a reggeli őrületet megúszni, vagy legalább is az elkerülhetetlen minimumra redukálni. A válaszokból a reggelek négy kritikus pontja kristályosodott ki, ezek:

1. az ébredés
2. a ruha és egyéb holmi
3. a reggeli
5. a jelenlévők

Ébredés

Az 1. pont elméletben egyszerű: időben kell felkelni, és akkor nincs kapkodás. Jó tanács, nem? Ennek alapfeltétele azonban, hogy este időben sikerüljön ágyba parancsolni a kölyköket, egyébként reggel X számú fáradt és nyafogós gyerekkel kell megküzdenünk, „menjél már pisilni, mosakodni”. Megmostad már a fogad? Fésülködj meg! Hajgumi! Hát, sok szerencsét hozzá!

Ruha és egyéb holmik

Az öltözködésnél már nem volt ekkora egyetértés. Van, aki arra esküszik, hogy este kell kikészíteni a másnapi ruhát, reggel már nincs variálás, de mi van akkor, ha reggelre megváltozik az időjárás, vagy a gyerek véleménye? Hiszti? Alku? Másoknál az vált be, hogy csak reggel fundálják ki az outfitet, méghozzá úgy, hogy anya kihúzza a szekrényből az időjáráshoz és aznapi programhoz illő ruhadarabokat, a gyerek meg felveszi. Kompromisszumos megoldásként anyu/apu két fölsőt is elővesz, a gyerek pedig választhat. Ki kell tapasztalni, hogy melyik működik, melyik megoldás felel meg a gyereknek is, és akkor nem lesz hiszti. Talán.

Sokat próbált anyák azt is hozzátették, hogy a reggel nem az önállóságra szoktatás ideje. Persze ha már megvan, örüljünk neki, de ha nem, akkor nem érdemes addig várni, míg a kiskamasz nagy tipródások eredményeként összeállítja a tökéletes couture-t, jobb, ha segítünk inkább. 

Fontos, hogy az iskolatáska, tornacucc, hegedű már este odakerüljön a bejárati ajtó mellé, összerakva, lezárva. Reggel már legfeljebb az uzsonnás táska nyílik, de bepakolni, aláírni, ceruzát hegyezni, úszócuccot összekaparni előző este kell, és nem reggel.

A reggeli

A legtöbb időt mindenképpen a reggelivel tudunk elszúrni vagy megspórolni. A tea, ha sarkosan szeretnénk fogalmazni, felejtős. Nem az elkészítése tart sokáig, hanem amíg ihatóra hűl. Persze van, aki simán felhígítja fél liter hideg vízzel, vagy jégkockát dob bele. Jó trükk, ha van a háznál egy igazán jó termosz, ismerünk olyat, aki este, lefekvés előtt főzi meg a gyerekeknek a reggeli teát, a termoszba tölti, és reggel még langyosan önti a poharakba.

De például a szörp, főleg ha házi, semmivel sem rosszabb, mint a cukros tea. Na, jó, maradjunk abban, hogy a célnak az is megfelel. Meg a narancslé és az egyéb, készen kapható levek is. A klasszikus kakaó pedig örök.

A szilárd étel már problémásabb, az nem megy le olyan könnyen reggel. Csakhogy iskolás gyereknek már nincs mese, pár falatot mindenképpen le kell gyűrni, különben koplalhat tízig. Nos, erre találták ki a reggelizőpelyheket. Nem azért ajánlották többen is, mert annyira egészségesek (van, amelyiknek a kétharmada cukor) hanem mert valami folyadékkal, tejjel vagy joghurttal leöntve rágni is alig kell, ezért hamar és sikeresen lecsúszik a gyerek torkán, ellentétben mondjuk a száraz pirítóssal.

Gyors megoldás lehet - ha a gyerek szereti - a joghurtba kevert aprószemű zabpehely, az pár perc alatt már finom. Sőt, akár a zabkása is, tejjel vagy felesben vízzel és tejjel pár perc alatt kis fokozaton összemikrózva (vagy gyorsan összefőzve) tartalmas, meleg, és finom is - bár tudom, erről megoszlanak a vélemények. Aszalt gyümölcsökkel, pici mézzel gyerekbaráttá tehető.

Ha nagyon nem megy, legyintsünk inkább, erőltetni úgysem tudjuk, ráadásul attól még senki sem lakott jól, hogy az anyja a feje fölött sopánkodott. Működik még az út közben vajas kiflizős megoldás is, feltéve, hogy a gyerek nem bringával jár suliba, mert akkor inkább ne.

A résztvevők

Volt, aki (félig) tréfásan bedobta, hogy apát el kell küldeni otthonról. Mivel a férfiak általában türelmetlenebbek, így könnyebb megúszni a hisztit és az ordibálást. Hátulütője a módszernek, hogy ebben az esetben sajnos valószínűleg, sőt eleinte biztos, hogy el fogunk késni. Valamit valamiért.

Végül pedig ott van a régi, jól bevált pszichológiai hadviselés. Ha már akkorák a gyerekek, hogy megértik, lehet velük érzékeltetni, hogy ki fogja végül elvinni a balhét. A bevált séma: „mozgás, mozgás, nektek lesz ciki, ha elkéstek, nem nekem”.

Önnek van tuti módszere a reggelekre? Kommentelje ide!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.17 21:18:40edyt

  Nagyon klassz írás. Jót mulattam. :)

 • 2015.10.17 23:07:49háténimmár

  Ha a gyerek megiszik 3 dl (cukros) kakaót, akkor nálunk nem kell kaja. Fehérje, szénhidrát benne van, és miért kellene utána várni 10-ig a reggelivel?
  Szóval egy problémaforrás kipipálva (nálunk).
  Miután fiam van, így az öltözködés is kipipálva, ha télen rövidgatyát készítek ki, azt veszi fel, abba megy, legtöbbször fogalma sincs mi van rajta, nem is érdekli. Most 7 éves, ez gondolom majd még változik :)

  A legalapvetőbb: 2x kérek bármit szépen, a harmadikra van az a hangom/hangsúlyom amire összecsapja a bokáját és elvégez bármit. Csak nevelés kérdése az egész :-)))
  másodikos, még sosem késett el pedig autóval megyünk reggel több kerületen át (Bp), de annyira kötelességtudóra sikerült gyártani/nevelni, hogy be van szarva attól, hogy mi lenne ha elkésnénk.
  Így ezt elég megpendítenem reggel indulás előtt, és akkor elkezd kapkodni anélkül, hogy stresszelnék bármin.
  Nincs nálam a bölcsek köve, ráadásul csak egy gyereket kell menedzselnem, de egy reggeli elindulás nem elég ok arra, hogy felhúzzam magam és rosszul kezdődjön a napom.

 • 2015.10.17 23:16:30xi00

  egy gyereket könnyű leszavazni az igazgatótanácsban
  kettőnél már nincs meg az egyszerű többséged se, minősítettről ne is álmodj...

 • 2015.10.18 08:19:19vészmadár (pica pica)

  Reggeli: Este szendvics készítése, mivel hétre járunk dolgozni, úgyis van ideje megenni a suliban reggel. Mi meg nem reggelizünk.
  Ruha: A gyereknek nincs véleménye ruhaügyben, le kell róla szoktatni.
  Ébresztés: Nem puszilgatni kell, hanem kizavarni a picsába az ágyból. Villany fel, redőny fel, hopp-hopp-hopp.
  Jelenlévők: el lehet apát zavarni, semmi gond. Ebben az esetben viszont a picsogás joga is eltűnik. Apa ugyanis fenti módszerekkel tudja, hogyan nem fogunk elkésni. Ha nem így csinálják, akkor viszont kurvára senkinek nincs alapja utána nyivákolni, hogy "Jaj, megint elkéstünk". Igen, hát akkor a faszért nem siettek, ennyi. Erről nem posztot kell írni, hanem a gyereket kell megnevelni, elsősorban a nyivákolásról való leszoktatással. Már írtam egy másik posztban: terroristákkal nem tárgyalunk, akkor sem, ha érzelmi terrorista. Nem és kész. ezen nincs vita.

 • 2015.10.18 08:21:53vészmadár (pica pica)

  xi00: miért, a két gyerek az miben más? Megvernek együtt? Elköltöznek és befizetik a lakbért? Ne röhögtessük már egymást. A gyerek véleménye tökéletesen irreleváns, majd akkor lesz nem az, amikor lesz elég agya ahhoz, hogy felelősen dönthessen dolgokról. Valamikor 14-16 éves kora között. Addig kurvára nem a gyerek véleménye szabja meg, mi lesz.

 • 2015.10.18 10:39:37háténimmár

  Hú de jó olvasni most ezeket.
  azt hittem megint én leszek a terroranyu és meg kell küzdenem egy csapat liberális agymosott kényszermosolygós szuperanyuval.
  Nevelni kell a gyereket, a szófogadásra, a pontosságra és annyi minden neki nem tetsző szarságra is.

 • 2015.10.18 11:19:25marczy

  Vészmadár, és mikor fogja megtanulni azt, mit jelent felelősen dönteni? Mert ha csak felnőtt fejjel, akkor már rohadt nagy baj van! Ezért tart ott az ország, ahol! A demokratikus gondolkodásra nevelés nem 16 éves korban kell kezdődjön! Ez nem azt jelenti, hogy a gyereknek mindent szabad, hanem azt, hogy neki is lehetnek igényei, neked is, és ha néha ezek ütköznek, a konflikusmegoldásnak nem a seggrepacsi meg a vessző a helyes módja.
  Ettől önfegyelme sem lesz a gyereknek! Amint kiteszed a lábad a házból, a gyerek mindent fog csinálni, csak azt nem, amire kérted.
  És ne csodálkozz azon, hogy később is csak az ordítozást, a verést meg rossz esetben a kést fogja ismerni mint a konfliktusmegoldás "kultúráját".

  Íme a tökéletes recept arról, hogy kell önmagáért kiállni képtelen, lelkileg totál megnyomorított, feszültségekkel terhelt, saját szarába belefulladó országot nevelni.

  12 évig fél nyolckor kezdődött nekem a tanítás, hogy ott rohadtak volna meg, akik ezt kitalálták, ahol születtek...
  A gyerekek idegbetegek, túlhajszoltak, és ha már ilyen fiatalon ilyen hatalmas nyomást helyeznek rájuk, ne csodálkozzon senki, ha 30 éves korukra kiégnek. A tanítás meg úgy történik, hogy totál figyelmen kívül hagyják a gyerek életkori sajátosságait. Arról nem is beszélve, hogy akik nem bírják, azok meg már ebben a korban leszakadnak, és rossz esetben akár a bűnözési statisztikákat rontják majd. Öcsémnek is van olyan osztálytársa, aki ül. Köszöntem szépen, magyar oktatási rendszer.

  Ja és negyed 9 előtt nem volna szabad elkezdeni a tanítást.

 • 2015.10.18 11:28:13marczy

  Az, hogy a gyereknek nincs joga kiállni a véleményéért, és nincs joga mindkét fél (szülő + gyerek) számára elfogadható megoldást keresni, kódolja, hogy ez az ország nem fog előrelépni. Ha 16 éves koráig kiirtod belőle azt, hogy saját véleménye lehessen, hogy várod el, hogy előrevigye az országot? Hogy várod el, hogy az ötleteit megvalósítsa?

  Az emberi jogok a családban kezdődnek, és ha nem tetszik, ne vállalj gyereket. A demokratikus gondolkodás a konstruktív konfliktusmegoldással kezdődik, amit már kicsi korban, a családban el kell kezdeni tanítani.

  A magyar oktatási rendszerből meg a rendszerszintű szovjet kádárista csökevényes szemlélet miatt van elegem. Az egészségügyre ugyanez vonatkozik.

 • 2015.10.18 16:08:44zizi77

  Marczy, abban igazad van, hogy korai a gyerekeknek az iskolakezdés, de sajnos a munkahelyekre se érünk rá 10-re beérni. Persze, ha minden anyuka otthon lehetne, talán, de ezt igen kevesen engedhetik meg maguknak.

 • 2015.10.18 16:29:15vészmadár (pica pica)

  marczy: nincs itt semmilyen erőszak, főleg nem fizikai, csakis és kizárólag a következő, tök egyszerű, nagyjából öt éves aggyal is felfogható kérdés: Hogyan érjünk be az iskolába időben. Tekintsük ezt egy darab problémaként, hogy te is megérthesd, kezdjük az elején:

  1. tudunk változtatni azon, hogy ne kelljen ekkorra menni? Nem tudunk. Ezzel máris előrébb vagyunk, mint ameddig te eljutottál fejben, belátjuk, hogy ez egy nem feloldható peremfeltétel, teljesülnie kell. Léphetünk tovább.

  2. Van-e mód arra, hogy teljesítsük a feltételt? A válasz: van, sőt: 3-4 különböző alternatíva is létezik: reggeli kihagyása, időben felkelés, gyors készülődés.

  3. Javít-e bármilyen feltételen a vinnyogás? Nem javít.

  Ezzel a probléma meg is oldódott, megszűnt problémaként létezni. A hidegfúzió, az igen, az ma is probléma, a fél nyolcra (nyolcra, akármennyire) beérni az nem probléma.

  +1. Hogy nevezik azt, aki tudja a jó megoldást, de mégsem teszi? Kreténnek. Nah, ebből vond le a következtetéseidet, okoska.

 • 2015.10.18 16:33:02vészmadár (pica pica)

  marczy: nem vállaltam gyereket, barátnőmnek van egy nyolc éves fia, és alkalmanként alakul úgy, nem gyakran, hogy ott alszom és együtt indulunk, olyankor látom, mi miatt késnek. Én elmondtam, hogyan lehet megoldani, sztem nem bonyolult. Ha ezek után nem így csinálják, az ő dolguk, ha majd a nagybetűk is mennek az olvasásban, akkor keresd vissza, hogy mit írtam: ha van megoldás, de nem csinálják, azzal elveszítették a jogalapot a picsogásra, ennyi. Nem vagyok rá kíváncsi, nekem senki ne vinnyogjon, hogy megint elkésett, ha egyszer ismert, egyszerű és nyilvánvaló megoldás van erre a problémára. Hogy korán kell kelni? Senkit nem érdekel. Álmos vagy? Senkit nem érdekel. Rossz felkelni a hidegben? Nekem is, És? Te milliárdos vagy, aki anyagilag olyan független, hogy nem kell alkalmazkodnia? Nem? Akkor te alkalmazkodni fogsz, ennyi. Fejtsd ki kérlek, hol hibádzik az elméletem.

 • 2015.10.18 16:37:34vészmadár (pica pica)

  marczy: még egy kérdés. szted az a gyerek hogy fog elboldogulni BÁRMILYEN nehézséggel az életében, aki nem tudja megoldani azt, hogy felkeljen?

 • 2015.10.18 16:45:32vészmadár (pica pica)

  marczy: "Az emberi jogok a családban kezdődnek, és ha nem tetszik, ne vállalj gyereket. A demokratikus gondolkodás a konstruktív konfliktusmegoldással kezdődik, amit már kicsi korban, a családban el kell kezdeni tanítani." Áruld már el nekem, mi a jó isten a megvitatandó kérdés abban, hogy fel kell kelni? Hogy az iskola akkor kezdődik, amikor? Hogy a munkahelyre be kell érni időre? Áruld már el, ezek közül MELYIK szted a konstruktív megbeszélésre alkalmas , európai módon minden reggel megtárgyalandó kérdés? Vedd már észre, egyszerűen annyit mondunk, hogy a hiszti, a nyafogás, a feleslegesen futott körök, a "de miért kell" , "miért pont nekem", "ez olyan igazságtalan" jellegű, lélekölő, teljesen FELESLEGES, irracionális körök futását le kell nyesni, még mielőtt azzal megy el a reggel, hogy bömbölve veri valaki a seggét a földhöz olyan miatt, ami semmiképp nincs hatalma változtatni. Szavaiddal élve: azért tart az ország ott, ahol, mert mindenki bazdmeg csak a kifogásokat keresi, hogy de igazságtalan, meg MIÉRT kell ez, MIÉRT kell az, faszom, és ezzel a kibaszott állandó nyígással megy el emberek élete, És ez igen, pont ott kezdődik, amikor a "második: ébresztő, kisfiam" után nem felkel a gyerek, hanem elindul a jajdehagymaradjak, minekkellmaoviba menni. És ilyenkor két szép kérés után, legfeljebb egy csúnyább után ha még mindig nem pattan az a gyerek, akkor a hülye szülő megcirógatja, ahelyett, hogy leborítaná az ágyról, mégpedig - és itt jön a felelősség kérdése, hogy ki a jó szülő - tehát a gyerek saját, jól felfogott érdekében. Amit a SZÜLŐ átlát, a gyerek meg nem, ezért nem a gyerek dönt erről, de még csak nem is megbeszélés tárgya.

 • 2015.10.18 18:41:49egysmás

  vészmadár, vitatod a ius murmurandit. :o

  Beteg állat vagy. Komolyan.
  Egy szervilis agyhalott.

 • 2015.10.19 17:25:05Serrin

  vészmadár (pica pica): Szerintem teljesen igazad van. Amit meg kell csinálni, azt meg kell és kész. Jobb ehhez gyerekként hozzászokni, mint rádöbenni később, hogy nem körülöttünk forog a világ.

 • 2015.10.19 22:06:18Zedder

  vészmadár (pica pica)

  Ennyi, hatalmas respect. Azt kellene megértenie az embereknek, hogy vannak dolgok, amelyek ellen felesleges lázadni, meg harcolni, főleg nem mindennap.

  Ha a sok öntudatos fasz ezt megértené, akkor 1. nekik is boldogabb lenne az életük 2. össztársadalmi szinten is csak nyernénk vele.

 • 2015.10.20 06:21:47egysmás

  Zedder, és még mindig jobbágyok lennétek.

 • 2015.10.20 09:19:54Serrin

  egysmás: Nem arról van szó, hogy értelmes jogokat nem kérünk, hanem a nyavajgás felesleges. Ettől még a fontos dolgok mellett ki kell állni, de a fix időben dolgozni/iskolába menni pont nem értelmetlen.

 • 2015.10.20 11:34:47Zedder

  egysmás: az a baj a hozzád hasonló öntudatos faszokkal (ezek szerint betaláltam), hogy csak fekete-fehérben tudtok gondolkozni.

  Ha minden nap 8-ra kell menni dolgozni, akkor nem minden reggel kell ezen sírni, hanem másik munkahelyet keresni, ahol már 9-re kell járni. Ha tettél érte, akkor jó vagy! De ha csak sír a szád, akkor a rinyálós picsa vagy, ennyi. Egy hőbörgő senki.

  Az, hogy ebből te hogyan vezetted le a jobbágyi becsicskulást, az már a te lelkivilágodat és gondolkodásmódodat tükrözi.

 • 2015.10.20 19:36:37egysmás

  Zedder, az a baj a hozzád hasonlatos nyomoroncokkal, hogy annyi eszetek sincs, hogy olvasni tudjatok, vagy, ha az mégis sikerül, a céltévesztés, mint általános állapot akkor is egy permanens dolog nálatok.

  Nem a felnőtt rinyál ugyanis, hanem a gyerek.

  Noh, a gyerek meg csak rinyálni tud, mert neki nem opció, hogy keressen egy olyan iskolát, ami tízkor kezdődik.
  Tudod, a gyerek az az entitás a társadalomban, akinek nincs olyan joga, amivel élni tud.
  A morgás jogát is elveheted tőle, persze. Megmagyarázhatod, hogy nem érdemes morogni, mert úgysem tudsz változtatni a helyzeteden, az van, amit mondanak neked.
  Ez is egy lehetséges dolog. Így kell szolgát nevelni.
  NERtársat.

 • 2015.10.20 19:41:42egysmás

  Serrin, van-e értelmesebb jog annál, hogy a gyerektől megkövetelt életrend illeszkedjen a gyerek cirkadián ritmusához?

  Valamint, annál van-e értelmesebb jog annál, minthogy a gyerek szólhasson valami olyan dolog miatt, ami nem tetszik neki?

 • 2015.10.22 20:32:03Mango742

  zizi77 amit felvetettél, az talán az oktatási rendszerünk legsúlyosabb problémája! Az örök, frappáns magyarázat: azért szívjon a gyerek, mert felnőttként is fog. El kellene gondolkodni azon, hogy ha (persze ésszerű határokon belül) hagynánk a gyereket gyereknek lenni, felnőttként (mivel nem kiégve lép a felnőtt életbe) könnyebben el tudná viselni a nehézségeket. E helyett a magyar gyakorlat az, hogy már sok óvodába is fél 8-8-ra kell bejárni, mert "a suliban is akkor kezdenek, szokja meg", majd általánosban ugyanígy a középiskola lesz a "zsákosember", ez középiskolában akár a reggel 4-5 órai kelést is jelentheti, pedig a tiniknek is javallott a 10 óra alvás, viszont azt várni egy kiskamasztól, hogy hétkor ágyban legyen, abszurd, már csak azért is, mert "keményebb" iskolákban egy-egy dolgozatra még folyamatos tanulás mellett is több óra felkészülés szükséges, és - akinek van felsős vagy középiskolás gyereke, az biztosan tudja, miről beszélek - a témazárók/nagydolgozatok kísérteties okokból minden tárgyból ugyanazon 1-2 hétre esnek, a "vidéki" gyerekek sokszor 4 óra után érnek haza, így marad maximum egy óra lazítás, aztán irány tanulni estig... Persze (mivel sok iskolában a heti 5 testnevelés órát nem tudták a tornatermi adottságok miatt az órarendbe beépíteni) "délutáni tesis" napokon (nálunk háromtól fél ötig tart, így összesen fél órája van a gyerekeknek a rendes tanítás és a dupla testnevelés óra között valamiféle élelemről gondoskodni/azt elfogyasztani, majd átvedleni tornaruhába) 6 óra körül érkezik haza a gyerkőc.
  Pardon, azt hiszem, kissé messzire kalandoztam... A lényeg szerény véleményem szerint valahol ott lenne, hogy ne gyilkoljunk senkit fölöslegesen, se a gyerekeket, se a szülőket, se a tanárokat...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta