SZÜLŐSÉG

Ilyen egy menő magyar gyerekkórház

2015. október 12., hétfő 18:15 |

Jó hír, hogy már nemcsak külföldön van egyre több menő gyermekkórház, hiszen a Fessen mosolyt az arcokra! sikere után most megvalósult a Csemetedoki első projektje is. A Bács-Kiskun Megyei Kórház is sokkal barátságosabb arculatot kapott: a kórtermek és a folyosók falain a Magyar népmesék sorozat és a Vízipók Csodapók figurái és történetei kelnek életre.

Köztudott, hogy a gyógyulás ideje milyen szoros összefüggésben van a lelki tényezőkkel. Ez kiemelten fontos a gyermekek esetében, akik szüleik nélkül sokszor heteket is eltöltenek számukra idegen és rideg világban, a kórház falai között. Egy otthonosabb közeg, a falakat díszítő mesefigurák pedig nemcsak a kis betegekre, de a kórházi dolgozókra is pozitív hatással vannak: erőt adnak az orvosoknak és nővéreknek is, és megkönnyíti mindennapi feladataikat, hiszen mesefigurák társaságában a kommunikáció is sokkal könnyebben megy a kis betegekkel - akár egy vérvétel vagy a rettegett injekciók beadása során.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház gyermekosztályán dolgozók régi álma volt a gyógyulás és a gyógyítás közegének kreatív eszközökkel való átalakítása, ami egy jótékonysági összefogás eredményeként valósulhatott meg, az alkotóművészek pedig jogdíj nélkül hozzájárultak a mesefigurák felhasználásához.

A rajzfilmfigurákkal egy szerethető, mesebeli tér illúziója született az épület zárt folyosóin, a vizsgálószobákban és a kórtermekben. Mikulás Ferenc, a Csemetedoki projektvezetője szerint a népmesék olyanok, mint a gyermekek gyógyulási folyamata. Orvosok, gyógyszerek és varázsszerek segítik a kis hősöket a szimbolikus úton feldolgozni a kellemetlen élményeket, amelynek végén elnyerik méltó jutalmukat, azaz meggyógyulnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2015.10.15 10:18:20Pancho Sanza

    Gigalájk!

  • 2015.10.15 19:43:41Mr.Wario

    Faxa, ilyen dolgokból kellene több:) És az a szomorú, hogy lehetne is több, a sok korrupció nélkül:( A most lebukott egykori kórházigazgató 90 milliós botrányba keveredett..egy ilyen felújítás annyi pénzből pl. bőven kijön..kettő is.

  • 2015.10.15 19:45:42Mr.Wario

    Azt elfelejtettem írni, hogy a mesés téma mellett a képekről az jön le, hogy szépen fel lett újítva az egész osztály, nem omladozó, ezer éves állapotok uralkodnak, ami szintén irtózatosan fontos. Szóval tényleg: tök jó, és jó lenne, ha minden kórház így nézne ki..:)

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta