SZÜLŐSÉG

Megmérték, mennyit jelent az anyai jelenlét

2015. október 10., szombat 22:05

Az „érzelmi tehermegosztás” létező dolog, egyáltalán nem mindegy, hogy egy problémával, vagy nehéz helyzettel egyedül kell-e megküzdenünk, vagy valaki mellettünk áll, és fogja a kezünket – akár átvitt értelemben, akár tényleg. Tudósok kimutatták: az anyák már a puszta jelenlétükkel is képesek csökkenteni a lányukra nehezedő stresszt, ha nagyon jóban vannak, még a gyerek kezét sem szükséges megfogni. Ha viszont nincsenek olyan jóban, akkor kimondottan jót tesz a fizikai kontaktus a stresszoldásnak - adta hírül a Yahoo Parenting.

Hogy többet megtudjanak az érzelmi tehermegosztásról, egy kutatócsoport, Jessica Lougheed, a Queen’s University PhD hallgatójának vezetésével megvizsgált 66 anya-lánya párost. A lányok éppen tinédzserkorban voltak, ami ugyebár nem egy problémamentes életkor. Miután felvették a demográfiai adataikat és a kapcsolatuk erősségét is sikerült meghatározni, a résztvevőket egy műszerre kapcsolták, ami az érzelmi állapotukat mérte és rögzítette.

Ez után azt mondták a lányoknak, hogy beszéljenek bármiről három percen át a kutatóknak, mintha csak az iskolában, az osztályuk előtt tartanának kiselőadást. A lányok egyik felének a feladat végrehajtása alatt a foghatta a kezét az anyukája, a másik felének pedig nem. Az anyák nem szólalhattak meg a beszéd alatt. 

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az anya-lánya párosok melyik tagjának az izgalmi szintje határozta meg a másikét, és hogy milyen fizikai vagy érzelmi kapcsolat volt szükséges ahhoz, hogy a szülő stresszmentesíteni tudja a gyerekét.

Ahogy várták, az anya fizikai közelsége segített csökkenteni a gyerek feszültségét, ugyanakkor, a várakozásokkal ellentétben nem csak az érintés volt az, ami meghatározta a stressz csökkenésének szintjét. Minél jobb volt a kapcsolat ugyanis anya és lánya között, annál jobban csökkentette a tinédzserben lévő feszültséget az anya puszta jelenléte is. Még ennél is meglepőbb volt az a felfedezés, hogy a kapcsolat hatása erősebben mutatkozott meg, ha nem érhettek egymáshoz, mintha igen.

Más szóval a kapcsolat minősége nagyon sokat számít, ha anya és lánya nem érhetet egymáshoz. Ha egymáshoz érhettek, a kapcsolat minőségének már nem volt akkora jelentősége. Az egyik lehetőség szerint azért, mert ha a tinédzser érzi az anyja fizikai közelségének a biztonságát, azt jelenti, hogy nincs egyedül a bajával. Azoknál a lányoknál pedig, akiknek viszonylag laza volt a kapcsolata az édesanyjával, az érintés emlékeztette őket, hogy tulajdonképpen van itt egy lehetséges segítőjük, akire eddig nem is gondoltak volna.

A kutató megjegyezte, hogy ez még csak az első kutatás, melyben anyákat és lányaikat egyszerre figyelték meg stresszes szituációban, és főleg azokkal foglalkoztak, akik viszonylag jó kapcsolatban voltak egymással. De a fő állítás mindenesetre megáll: az embereknek a szeretett lény támogatása és érintése nagyon-nagyon fontos, különösen stresszes helyzetben. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta