Erőszakosabbá teheti a fiatalokat az antidepresszáns

Az antidepresszánsok legtöbbet használt alcsoportja, az SSRI-k (szelektív szerotonin-visszavétel gátlók) igen hasznos szerek: a depresszióellenes hatás mellett a szorongásos kórképek többségében, például pánikbetegségben, szociális fóbiában vagy kényszerbetegségben is javítják a tüneteket, egyes szerek pedig az evészavarokon is segíthetnek. A kamaszok és fiatal felnőttek körében viszont csak nagyon óvatosan lenne szabad alkalmazni: egy friss tanulmány szerint ugyanis ebben a korosztályban növelhetik az agresszív bűncselekmények gyakoriságát.

Gyakoribb bűncselekmények

Egy nagyszabású svéd kutatás során több mint 850 ezer személyt vizsgáltak, és arra jutottak, hogy az idősebb korosztályban az SSRI-k semmiféle kapcsolatban nincsenek az agresszív bűncselekményekkel. A fiatalok esetében azonban más a helyzet: az SSRI-használó fiatalok 43 százalékkal nagyobb eséllyel követtek el valamilyen erőszakos bűncselekményt SSRI-t nem szedő kortársaikhoz képet. Az összefüggés a 15 és 24 éves kor közötti résztvevőkre volt igaz.

A kutatók a svéd gyógyszerfelírási adatbankból dolgoztak, innen nyerték ki a több mint 850 ezer SSRI-szedő páciens adatait, majd összevetették őket a svéd bűneseteket regisztráló adatbankkal. A 15-24 éves korosztályban az SSRI-szedés majdnem másfélszeresére növelte annak esélyét, hogy az illető erőszakos bűncselekményt követett el – ez fiúk és lányok esetében is igaz volt.

Gyógyszer és alkohol

Mivel a kutatás csak a két adatbank összevetéséből állt, az oksági tényezőkről igazából nem lehet sokat tudni. Az SSRI-típusú szerek, különösen a beállítás kezdetén növelhetik az irritabilitást, nyughatatlanságot okozhatnak, és az erőszakosság mögött akár ez a mechanizmus is állhat. Az eredmények emellett azt is mutatták, hogy az SSRI-t szedő fiatalok körében gyakoribb volt a túlzott alkoholhasználat is, és lehet, hogy az agresszív cselekedetek nem közvetlenül gyógyszerhatáshoz, hanem közvetve, az alkohol hatásaihoz köthetők.

Gyógyszer vagy pszichoterápia?

A kutatók szerint ezt az információt nagyon óvatosan kell kezelni, hiszen ha az agresszív cselekményektől való félelmükben a páciensek elutasítják a gyógyszerszedést, akkor ugyan lehet, hogy az agresszív bűncselekmények esélye csökken, de megnő a kezeletlen depresszió és azok szövődményeinek a gyakorisága: azaz több öngyilkosságra és kórházi bentfekvésre kell számítani. Azaz a tanulság nem az, hogy jó, akkor 24 éves kor alatt senki ne szedjen antidepresszánst, hanem az, hogy csak valóban indokolt esetben szedjük ezeket a gyógyszereket, és ezekben az esetekben is legyünk tisztában a lehetséges mellékhatásokkal, kockázati tényezőkkel. Súlyos esetekben a gyógyszerek nagy szolgálatot tehetnek.

A kamaszkori depresszió és szorongásos kórképek esetén egyébként is a pszichoterápia lenne az első választandó kezelési forma, hiszen ezeknek a kórképeknek a gyógyításában a pszichoterápiás kezelések is bizonyítottan hatásosak. Magyarországon pszichoterápia néhány intézményt leszámítva elsősorban magánrendelés keretei között érhető el, de a gyerekek és kamaszok a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatnál (Nevelési Tanácsadók) is kaphatnak pszichológiai segítséget, sok helyen pszichoterápiát is, így probléma esetén érdemes itt is érdeklődni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek