SZÜLŐSÉG

Többet iszik a lányunk, ha nem figyelünk rá

2015. október 3., szombat 15:27

A kamaszokra nyilván nagyon oda kell figyelni, különben mindenféle bajba kerülnek. Vagy nem? Egy svéd kutatás szerint a korán érő lányok mindenképp némi plusz figyelmet érdemelnek, mert ha a szülők nincsenek észnél, ők sokkal hajlamosabbakká válnak a problémás mértékű alkoholfogyasztásra.

A Pediatrics (Gyermekgyógyászat) nevű rangos szaklapban megjelent tanulmány során csaknem ezer svéd leányt követtek figyelemmel négy évig. A gyerekeket nagyjából 13 éves korukban kezdték el megfigyelni, és innentől minden évben kifaggatták őket a következőkről: mennyit és mikor isznak, milyen gyakran rúgnak be, mennyi önállóságot kapnak a szüleiktől és hány évesen menstruáltak először.

A kutatók az önállóság és az alkoholhasználat kapcsolatát elemezve arra a nem túl meglepő eredményre jutottak, hogy azok a lányok, akiknek nagy önállóságot és kevés kontrollt biztosítottak a szüleik hetedik-tizedik osztályos korukban, nagyobb eséllyel részegeskedtek, mint a szigorúan fogott kamaszlányok.

A nemi érés is befolyásolta

A korán érő lányok még egy fokkal veszélyeztetettebbek voltak, főleg, ha még önállóságot is kaptak. A korán menstruáló és nagy önállóságot kapott lányok esetében a problémás alkoholhasználat háromszorosára nőtt a szigorúan fogott későn érő lányokéhoz képest.

Az önállóság itt természetesen nem azt jelentette, hogy a kamasz eldöntheti, mit vegyen fel, vagy hogy kosarazni vagy színjátszókörbe szeretne-e járni. A kutatók által használt kérdőív olyan kérdéseket tartalmazott, hogy pl. a gyermek szülei megengedik-e, hogy ő döntse el, mikor jön haza este. Az eredeti cikkben, vagyis az eredeti kérdésben egyébként az szerepel, hogy „anyám megengedi...”, amin kicsit ledöbbentünk, hiszen a legtöbb gyerek kétszülős családban él, az emancipált Svédországban pedig feltehetően az apák is részt vesznek a gyermeknevelés feladataiban.

Részeg kamaszlányok? Inkább ne.

A szakemberek szerint a kamaszok problémás viselkedése és a szülőktől kapott nagyobb önállóság ördögi körként egymást erősítheti: a problémásan viselkedő, kimaradozó kamasz esetében ugyanis a szülők egy ponton gyakran feladják, és „csinálj, amit akarsz” alapon hirtelen túl nagy szabadságot adnak a kamasznak. A hirtelen túl nagy szabadság ugyan csökkentheti az otthoni viták gyakoriságát, a következmények szempontjából mégsem túl előnyös, hiszen ki szeretné, hogy 13 éves lánya részegen bulizzon hajnalig.

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a kamaszkori ivászatot hajlamosak vagyunk bagatellizálni, szimpla kísérletezgetésnek tekinteni, amit majd úgyis kinő a gyerek, hiszen mi is kinőttük. A korai kamaszkorban (a kutatásban 13-17 évesekről volt szó) megkezdett részegeskedés hatásait azonban nem szabad lebecsülni: a korán megkezdett problémás mértékű ivás összefügg a depresszió, a fertőzések, az öngyilkossági kísérletek és az erőszakos cselekmények gyakoriságával is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.04 11:29:06momori

  "hiszen ki szeretné, hogy 13 éves lánya részegen bulizzon hajnalig"
  Igaz, inkább dugja meg a fél iskola.
  Ja, hogy az így is, úgy is megtörténik?

  Aha. Hát nálunk voltak lerészegedős tinibulik, mégsem dugtak agyatlanul az emberek, össze-vissza.

 • 2015.10.04 12:32:38C8H10N4O2

  Ahamm.
  Tegyük még hozzá azt is, hogy jellemzően milyen környezetben felnövő lányokon mutatkoznak előbb a nemi érés jelei (elhanyagoló, bántalmazó. nagyobb valószínűséggel apa nélkül felnövő v zaklató mostohaapa mellett élők).
  Akik hamarabb érnek, arra hamarabb felfigyel a másik nem, az idősebbek is. Ha nincs mögöttük stabil háttér, könnyebben sodródnak bele kockázatos helyzetekbe. Ha erről nem tudnak nyíltan beszélgetni otthon senkivel, azzal újabb problémát genwrálnak, amire "jó" válasz lehet az alkohol és a többiek (látszólagos) elfogadása.
  Ha ezzel együtt nézzük, akkor érthetőbb a kép, nem?

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta