SZÜLŐSÉG

Rákot okozhat a gyerekeknél a szobai rovarirtózás

2015. október 1., csütörtök 12:46

Szerencsére Magyarországon kevés igazán durva ízeltlábúval kell szembenéznünk, de azért előfordulhat egy-egy hangyainvázió, és vannak épületek, ahol elengedhetetlen a rendszeres csótányirtás. Emellett persze sokan viszonylag hamar előkapjuk a chemotoxos flakont, ha berepül vagy bemászik egy-egy hat-, neadjisten nyolclábú lény a szobába.

Sajnos egy friss kutatás szerint kisgyerekes szülőként óvatosabban kellene közelíteni a kérdéshez, a beltéri rovarirtók ugyanis veszélyesek lehetnek a gyerekek egészségére (is): a Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint a rendszeres beltéri rovarirtóhasználat növelte a gyermekkori leukémiák és limfómák előfordulási arányát.

Több rovarirtó = több megbetegedés

A kutatók összesen 16 korábbi kutatás adatait összegezve arra az eredményre jutottak, hogy a beltéri rovarirtóhasználat majdnem másfélszeresére növelte mind a leukémia, mind a limfóma kockázatot gyermekkorban. Az agytumorok kockázata is megnőtt egy kissé, de ez nem volt statisztikailag jelentős.

Különösen a gyerekszobában kell vigyázni a rovarirtókkal, de a lakás többi részét se fújjuk le ész nélkül: a rovarirtók többsége bevonatot képez a felületeken (tárgyakon, padlón), a gyerekek pedig a felnőttnél közelebbi kapcsolatba kerülnek ezekkel a dolgokkal (mert mindent összefogdosnak és a szájukba vesznek). A rovarirtó-permetekkel különösen olyan időszakban, például nagyon hideg időben kell vigyázni, amikor egyébként keveset szellőztetünk, hiszen így tovább megmarad a szoba levegőjében a kemikália. A kutatók még nem tudják pontosan, milyen mechanizmussal okozhatják a rovarirtószerek ezt az egészségi ártalmat, de óvatosságra intenek.

Inkább takarítsunk!

A lakásba jutó rovarok, pókok ellen többféleképpen is védekezhetünk. ezek egy része csupán némi odafigyelést kíván életvitelünkre: például ne hagyjunk elöl élelmiszereket, amelyek a hangyákat, csótányokat vonzhatják. Érdemes az összes ételt tartósan zártan, dobozban, simítózáras zacskóban, befőttesüvegben vagy a hűtőben tárolni, a leesett morzsákat vagy kiömlött italokat azonnal feltörölni – ezek persze evidenciák, ugyanakkor egy kisgyerekes háztartásban időnként a kezelhetőnél gyakrabban fordul elő leejtett étel, padlóra dobott különféle falatkák, kanapé résébe szórt morzsák, a kiömlött italokról pedig ne is beszéljünk. Az ennivalóknak és maradványainak kontroll alatt tartása mellett érdemes kiemelten odafigyelni a szemetes és környékének takarítására, ez az ízeltlábúak egy csoportjának szintén kedvenc helye.

Szúnyogháló, bio-rovarirtó

A kültéri rovarok bevándorlásának másik kiváló megelőző eszköze a szúnyogháló nevű frappáns találmány, amely a szúnyogokon kívül egy sereg más ízeltlábút is rendeltetési helyén, azaz a külvilágban tart.

Természetesen ettől még előfordulhatnak a lakásunkban ízeltlábúak. Az alkalomszerűen felbukkanó pók, légy vagy poloska esetén a flakonnal történő lefújás előtt érdemes a fizikai módszereken is elgondolkodni – azaz vérmérséklettől függően gyengéden megfoghatjuk és kitoloncolhatjuk a betolakodót, vagy agyoncsaphatjuk egy papuccsal. A mászó rovarok inváziója esetén érdemes első körben biztonságosabb, kevésbé mérgező rovarirtókhoz nyúlni. Ma már kaphatóak a piacon biológiailag lebomló, káros anyagot nem tartalmazó rovarirtó porok és permetek is – egyes rovarok például már a C-vitamin tartalmú szerektől elpusztulnak, azaz nem kell azonnal bevetni a nehéztüzérséget.

Így vigye ki a pókot a szobából

A pókokat (poloskákat, bogarakat) egy egyszerű módszerrel ki tudjuk vinni élve is, ehhez csak egy átlátszó pohárra és egy darab papírra van szükség. A pókra rátesszük a poharat, mármint úgy, hogy benne legyen, majd alácsúsztatunk egy darab papírt. Amint ez megvan, az egészet egy határozott mozdulattal fejreállítjuk, a pók a pohár aljára pottyan, ahonnan nem tud kimászni, de félőseknek plusz biztonságot ad, hogy továbbra is befedve tartjuk a papírral. Az ablakhoz/ajtóhoz/teraszra visszük, levesszük a papírt, és egy határozott mozdulattal visszarepítjük a betolakodót a természetbe.

Mivel sokkal egyszerűbb megmutatni, mint elmagyarázni, itt egy videó a technikáról:

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.01 13:12:21Amusing

  nem, nem. a Pókot papuccsal szét kell trancsírozni, biztos ami biztos alapon

 • 2015.10.01 13:42:45Kelly és a szexi dög

  Micsoda hülyeség, ha rákot okozna, nem is lehetne kapni!

 • 2015.10.01 13:46:01Szali

  "Rákot okozhat a gyerekeknél a szobai rovarirtózás"

  A rovaroknál meg halált...

  Minek megölni azt, amit nem eszel meg?

 • 2015.10.01 14:25:45ecodrive

  És a szúnyogirtás?

 • 2015.10.01 14:32:19wmiki

  no tessék...
  Kösz tudomány! :(

 • 2015.10.01 17:05:39Bobby Newmark

  A pók megeszi a többi repkedő szart. A pókok a barátaink. Miért akarjátok megölni, kidobni őket?

 • 2015.10.01 21:01:42Rébusz

  Növényvédőszerek (szintén rovarirtók) használata és a leukémia között is fedeztek fel már összefüggést, ezek rákkeltő hatása eddig sem volt ismeretlen. Gondolom, hogy a házi rovarirtók is ugyanazt "tudják".
  Sajnos csótány, fáraóhangya kiirtásához több kell, mint a vég nélküli permetezés. Hiába ragyog a lakás a tisztaságtól és nincs elől élelmiszer, ha a ház gépészeti állapota olyan, akkor bejárnak mindettől függetlenül ezek a típusú bogarak. Permetezés helyett a rések betömítésére van szükség, de az apró hangyáknál ez egy sziszifuszi munka és ritkán hoz eredményt.
  A repülőgépről való szúnyogirtás állítólag ártalmatlan, nekem csak egy bajom van ezzel, hogy én ezt nem hiszem el.
  Egyes bionak nevezett rovarölők pedig apró nano méretű kristályokat hagynak hátra a felületeken, amik aztán millió számra kerülnek a levegőbe, mi pedig belélegezzük ezeket.
  @szali: mondjuk azért, mert a csótányok és a hangyák betegséget terjesztenek miközben összemászkálnak mindent, mégha az ételhez nem is férnek hozzá. A moly szétrágja a ruhát, a légy meg nem hagy enni :-)

 • 2015.10.02 08:56:22FionaG

  Méhecskét, darazsat, legyet is ki lehet vinni a poharas módszerrel. Viszont szerintem panelben a rendszeres, globális csótányirtást nem lehet megúszni.

 • 2015.10.03 13:08:26élhetetlen

  Kelly és a szexi dög: Na, ez a hozzászólásod volt hülyeség. Fiatal lehetsz, de volt már olyan, hogy csak a legdurvábbat említsem, hogy a magzatvédő tápszertől kéz, vagy láb nélkül születtek babák. Most csak az van, hogy nyomatják a sulikban a teljes kiőrlésű gabonát, amit permeteznek, (tehát nem a biót), és a permetezőszer maradványok a gabona héjában rakódnak le, és lehet, hogy 10, 20 év múlva rájönnek, hogy hiba volt. És a két esett között még rengeteg lehetőség van.

 • 2015.10.03 13:25:03élhetetlen

  Szali: Szeretgesd a csótányidat, én végre elértem (tíz év után), hogy évi két irtás van, ráadásul egy éve a közös költségből a lakáson belüli is, tehát az is beengedi az irtókat, aki eddig spórolt. 50 éves koromig nem láttam csótányt, nem távfűtéses lakásban laktam. Beköltöztem a mostani lakásba, éjszaka kimegyek pisilni, a fürdőkádamban ott kepesztet egy háton fekvő állat. Elcsúszott a még vadiúj , vízkőmentes kádamban. Hozzá nem nyúlok, a kézi tussal lenyomattam, ott ahol feljött, azon a kis nyíláson, ahol a víz folyik le. Akkor lettem hisztis, és kezdtem el lázítani a csótányok ellen, és most írtjuk őket. Miért kellene nekem egy háztartásban élnem ezekkel?

 • 2015.10.03 13:43:40élhetetlen

  Bobby Newmark: Nehéz kérdés ez. Lehet, hogy van egy csomó hasznos embertársam is, mégsem akarom őket minden éjszaka a lakásomban tudni. A magánszféra, tudod? Te esetleg nem akarod, hogy egy idegen az orrod alá fingjon éjszaka, én nem akarom, hogy egy pók lógjon a fejem felett, ha kinyitom a szememet. Megérthetném a pókokat, de inkább, önző módon a magam érdekeit védem, a saját területemen. Balatoni kégli, télire lezárva. A kezdés tavasszal kétszáz pók. Éljünk együtt? Hát nem. És nem viszem ki egyenként a kétszáz pókot, mert akkor visszajönnek. El lehet ítélni ezért.

 • 2015.10.03 23:48:05imádom Vagin prof. legkisebb lányát

  élhetetlen 2015.10.03 13:08:26
  Ezt a baromságot honnan vetted?
  Amivel kevered, az a Thalidomide (contergan) nyugtató, amit kismamáknak is javasoltak! És 60 éve volt, ettől születtek a contergan-bébik. Azóta kötelező a teratogenitás vizsgálata.

 • 2015.10.04 00:50:34Gera

  Nemigen tudom, mire jók ezek a fújós rovarirtók. Csak azt tudom vele megölni, amit látok is, de azt meg sokkal egyszerűbb fizikailag megsemmisíteni. Egy legyet mondjuk nem feltétlenül, de amiatt meg nem fogom a fél lakást körbefújni méreggel, nem vagyok hülye.

 • 2015.10.04 10:58:53Kis.anita

  Hát,aki tenyleg ész nelkul fujkodja a karos anyagokat(legyen ez épp rovarirtó),ne lepődjön meg..
  Szánalmasnak tartom az olyan embereket,akik nem tudnak a környezetükkel (tehát az állatokkal/növényekkel) együtt élni anélkül,hogy elpuszítanák azt.. Mert zavar,hangos,repked,piszkit,stb
  Irtjuk a pokokat,leverjük a madárfészkeket-aztan panaszkodunk,h soká szúnyog,a kártevő. Amit persze megint méreggel oldunk meg,aminek sokkal de sokkal nagyobb hátulütője lesz,mint egy pókháló,vagy nemi madár piszok..

  Örüljünk neki,hogy rólunk (emberekről) senki nem igy gondolkozik..
  Sajnalom hogy az együttélést mindenki csak magára érti,másra soha( sem emberre sem állatra)..

 • 2015.10.04 15:38:28élhetetlen

  imádom Vagin prof. legkisebb lányát: Lényeglátásod tökéletes. Igen, eszembe sem jutott a tényeknek utánanézni, a memóriám tényleg csapnivaló, tehát baromságot beszéltem. Csak azt akartam mondani, hogy néha későn jönnek rá arra, hogy mi ártalmas. Ezt akartam Kellynek írni. Nyilván nem érvényes, ha rosszul emlékeztem, azaz nem emlékeztem a 60 évvel ezelőtti esetre pontosan. Ettől függetlenül az, hogy nem tudjuk, hogy a forgalomban lévő termékek ártalmasak-e, nem hiszem, hogy baromság.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta