Egy elsős annyit dolgozik, mint egy felnőtt

Megszavaztatta a tanítókat az egyik szakmai portál arról, hogy szerintük az 1-2. évfolyamon mennyi lehetne maximum a tanórákra és a házi feladat elkészítésére fordítandó idő. ATanítonline.huoldalon válaszolók 58 százaléka szerint legfeljebb 3-4 óra, 38 százaléka helyett pedig 4-5 óra lenne egészséges. Ennél több időt csak elenyészően kevesen tartanak normálisnak vagy szükségesnek.

Ehhez képest a realitás egy kissé másképp fest. Először is, akárhány órája van a gyereknek, egész nap, nyolctól négyig kötelezően bent kell lennie az iskolában, ez alól, indokolt esetben, csak az igazgató adhat felmentést. Ezt az időt próbálják hasznos tevékenységgel kitölteni, bár túl sok kreativitásra nincs szükség, mert simán elmegy az idő tanórákkal.

Az ismerőseim körében például nem ritka, hogy a másodikos gyereknek a délelőtti 5 tanóra után délután még dupla angol vagy testnevelésóra van. Szintén normális, órarendszerű iskolai elfoglaltság a szolfézs, az énekkar, az iskolai edzések, a felzárkóztatás/tehetséggondozás, a különböző szakkörök, és mivel ingyenesek, a legtöbb gyerek jár is valamelyikre, sőt, a házi feladat elkészítése is tanórának számít. 

Természetesen nem kell tömény tudomány- és irodalomoktatásra gondolni, a tanórákat fellazítják a sokkal könnyedebb ének-, rajz-, technika-, hit- vagy erkölcstan órák, sőt volt, aki azt mesélte, hogy hétfő reggel az első óra: traccsparti, vagyis tanóra keretében megbeszélik, hogy mi történt a hétvégén. Ugyanakkor ezek is irányított foglalkozások, vagyis nem beszélhetnek, mozoghatnak, játszhatnak szabadon a gyerekek, hanem csöndben vannak, szót fogadnak, ha mondandójuk van, jelentkeznek, és utasításokat teljesítenek.

Mindent egybevetve jelenleg úgy néz ki, hogy egy Magyarországon tanuló, 7-8 éves gyerek nagyjából ugyanannyit dolgozik, koncentrál az iskolai feladatára, mint egy felnőtt, és akkor még az edzéseket, zeneórákat, extra nyelvórákat nem is számoltuk. Ennyit a szakemberek szerint helyesnek tartott napi 3-5 óráról. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek