Így lehet 62 százalékkal kisebb esélye a mellrákra

A rosszindulatú melldaganatok Magyarországon a vezető halálokok közé tartoznak, ezzel évente két és háromezer közötti halálesetért felelősek. A mellrák hátterében genetikai hajlamosító tényezők is állnak, ami azt jelenti, hogy fokozottan oda kell figyelnünk, ha a családunkban már előfordult hasonló megbetegedés.

Az öröklött hajlam mellett azonban életmódbeli tényezők is befolyásolják a betegség kialakulását. A szoptatás védő szerepe régóta ismert, de egy friss kutatás szerint a táplálkozásunknak is jelentős hatása van a daganat kockázatára.

Sült hal és brokkoli

A kutatók az úgynevezett mediterrán diéta hatását vizsgálták. A mediterrán diétával kapcsolatban már régóta ismeri a tudomány, hogy előnyös a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, de azt eddig nem tudtuk, hogy a mellrák-kockázatra is hat.

A mediterrán diéta a következőképpen épül fel. Nagyon sokat – naponta több alkalommal - kell enni az alábbi ételtípusokból: zöldségek, gyümölcsök, magvak, salátafélék, hüvelyesek, olívaolaj. Minimum heti kétszer ajánlott halat vagy más tengeri állatot enni; valamint napi kisebb adagokban vagy hetente egyszer nagyobb adagban joghurtot, sajtot és szárnyashúst. A többi húsfélét és az édességeket érdemes inkább kerülni vagy csak ritkán fogyasztani.

Még jobb az extra szűz olívaolaj

A 2003 és 2009 között készült tanulmányban több mint négyezer, a menopauzát betöltött nő vett részt. Ezeket a nőket átlagosan 4,8 évig kísérték figyelemmel, ezalatt 35-nél diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganatot.

A sima zsírszegény diétát folytató nők csoportjában minden ezer főre 2,9 mellrákos eset jutott. A diófélékkel (dió, mogyoró és mandula) kiegészített mediterrán diétát folytatók csoportjában ezer főre 1,8, míg az extra szűz olívával felturbózott mediterrán diétás csoportban csupán 1,1 eset jutott ezer főre.

Másképpen: az extra szűz olívaolajat tartalmazó mediterrán diétát evő nőknek 62 százalékkel kisebb esélyük volt a mellrákra, mint a sima zsírszegény diétát evőknek.

A kutatók szerint a sima (nem extra szűz) olívaolajnak is vannak előnyei, mivel nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmaz. Az extra szűz olajban emellett még olyan, biológiailag aktív komponensek is vannak, mint az oleuropein, a hidroxi-tirozol, lignánvegyületek és polifenolok. A laboratóriumi kísérletek tanulsága szerint a fenti vegyületek egy része az emberi sejtekben lévő onkogének, azaz a tumorkeletkezésért felelős gének kifejeződését csökkenti, ezáltal sejtszinten fejt ki rákellenes hatást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra