Ennyibe kerül havonta az iskolás

Az új tanév kezdetekor a költségvetés újratervezésére is szükség van, mert egy csomó olyan új kiadás jön be, amivel suliidőn kívül nem kell számolnunk. És ha már itt tartunk, ki is esik jó pár költség a vakációhoz képest. Érdemes tehát átgondolni, hogy mire, mennyit fogunk pluszban költeni a következő tíz hónapban.

Erre bíztat egyébként a K&H, a Vigyázz, Kész, Pénz pénzügyi vetélkedő meghirdetője is. A verseny szakértője kiszámolta, egy átlagos iskolás gyerek havonta 17 ezer forintba kerül.

Erre az összegre azért felkaptuk a fejünket, és körbekérdeztünk, hogy is van ez másoknál. A Porontyos/Kölyökös szülők eleinte csak a vállukat vonogatták, attól függ, mi tartozik ide, de aztán beindult a verkli, és igyekeztünk összeadni, mennyit költünk havonta azokra a tételekre, amelyek a közleményben is szerepeltek. (étkezés, sport, különórák, osztálykirándulás, tanárok ajándéka, zsebpénz, ilyesmik).

Iskolai étkezés

Az első kiadás, ami mindenkinek rögtön eszébe jutott, az az iskolai étkezés, amit minden hónapban ki kell csengetni. Erre nyugodtan számolhatunk átlagosan 10-12 ezer forintot – a K&H számításait alapul véve így marad még öt-hétezer forintunk, amiből gazdálkodhatunk. Ezt az összeget minden hónapban ki kell pengetni, esetleg ha a gyerek csak ebédet kap, akkor a felét, ebben az esetben viszont a tízóraira-uzsonnára pedig többet kell költeni. Plusz a büfé.

Sport

Mit csinál még egy iskolás, ami pénzbe kerül? Ott van mindjárt a sport, aminek az ára hatalmas szórást mutat. Az ingyenes iskolai „tömegsporttól” a gyerekenként havi több tízezerbe is belekerülő versenysportokig jó sok minden előkerült, de ne felejtsük el a felszerelés, az versenyekre utazás, szállás költségét, szóval, ha nem vigyázunk, hamar ott tartunk, hogy egy minimálbért elköltünk a gyerek mozgására. Persze, csak ha szeretnénk, és ha jut is rá, különben nem.

Kollegáink a gyerek életkorától, a választott sporttól - és annak heti mennyiségétől - függően gyerekenként havi 10-27 ezer forintot költenek az edzések díjára, erre jön még rá a szükséges felszerelések ára, a versenyek nevezési díjai, és az a plusz kajamennyiség, amit edzés előtt-után vinni kell/vagy venni az egyesületi büfében.

Az oké, hogy mi nem jöttünk ki a szakember által kalkulált keretből, de még egy nagyon olcsó sporttal számolva is bőven vége van annak a 17 ezer forintnak, amit a szakemberek kikalkuláltak.

És a kiadások még korántsem fogytak el.

Utazás

Kell például utazni is az iskolásnak, hacsak nem otthontanuló. Ez lehet, hogy ingyen van, lehet, hogy bérlettel oldják meg (minimum 4 ezer) de nálunk például a nyári hónapokhoz képest egy tank benzinnel több fogy suliidőben csak amiatt, hogy szerencsétlenségünkre a gyerek a (vidéki) város másik végében lévő iskolába jár, és ezt nyugodtan bele lehet számolni a költségekbe.

Különórák

A hangszer- és szolfézsórák szintén általánosnak vehetők, majdnem mindenki jár, de ezek árát sem tudnánk ügyesen belőni. Van, ahol egész évre 6200 forintot kérnek a hangszeres órákért és a zeneelméletért összesen, de ismerünk olyan helyet is, ahol alkalmanként kerül 1500-ba az oktatás.

Nem bízunk az iskolai angoltanításban, esetleg szeretnénk, ha a gyerek nyelvvizsgázna egy második nyelvből is? Ez bizony óránként átlagosan 3000-be fog kerülni, ami havi szinten, heti két órával számolva 24 ezer lesz. Nyelviskolában, csoportban valamivel olcsóbb, de 18 ezret ebbe a rubrikába is nyugodtan beírhatunk.

Iskolaszerek, osztálypénz és a többi

Sajnos az iskolaszerek is mindig kopnak, sőt a következetes megjelölés ellenére el is vesznek, szalvéta, zsepi, rajzlapcsomag, ezek pótlására számolhatunk havi legalább ezer forintot, nagyjából egy héttel az után, hogy már megemésztettük a tanévkezdésre fordított tízezreket.

Osztálypénz is van általában. Ha csak az alapösszeget kérik, akkor is ritkán ússzuk meg 1000-2000 alatt, de ha rendes, több napos kirándulást tervez az osztály, akkor azt visszaosztva még havi jó pár ezret ideszámolhatunk. Plusz a januári síelés, ha szervez olyat az iskola, de ezt már be sem merjük árazni, mert ez már tényleg nagyon távol esik a kötelező köröktől. Csak hát kellemetlen, ha mindenki megy, csak a mi gyerekünk nem.

A kinőtt cipőkkel, ruhákkal nem foglalkozunk, mivel ebben aztán tényleg hatalmas a szórás, mert van gyerek, aki szinte mindent örököl, és képes is vigyázni rá, másnak meg felvásárolják a butik kínálatát, és minden kilyukad rajta két hét alatt. De annyit azért biztosan mondhatunk, hogy a gyerek ruházkodására, cipőjére, tornacuccára, úszófelszerelésére (helló, kötelező úszás!) átlagosan havi legalább 1-2 ezer forintot költeni kell, a felső határ a csillagos ég.

Mindent egybevetve

Most jönne a „mindent egybevetve”, csak sajnos ezt nem igazán tudjuk reálisan belőni. Ha a gyermek fél áron/ingyen kapja az étkezést, bízunk az iskolai nyelvoktatásban, a diáksport változatos és motiváló, és csak a zeneórákért kell fizetni, sőt korrepetálásra sem szorul semmiből, nem költünk ruhákra és cipőkre, tényleg ki lehet hozni az életet havonta 17 ezer forintból gyerekenként, zsebpénzzel együtt. De ez nem egészen reális.

Alighanem a "gyerektartás" költségei is éppen olyanok, mint minden másé: van ugyan egy minimuma, de a jó közép szint már havi sok tízezerbe kerül a számításaink szerint.

Ön mennyit költ havonta a gyerek dolgaira? Szavazzon

Oszd meg másokkal is!
Mustra