Kamu volt az életveszélyes pelenkazselé

Egy anyuka hétfőn osztotta a a Pampers Facebook-oldalán, hogy három nappal azelőtt a tízhónapos gyereke rosszul lett – mégpedig attól, hogy az éjszaka folyamán szétszakadt rajta a pelenka, és megette az abból származó zselét.

Az időközben törölt poszt szerint a baba 36 órán át kapott infúziót, és mire a kórházba kerültek, annyira kiszáradt, hogy csak a fején találták a vénát.

A hír részben igaz, csak éppen a gyereket ellátó kórház szerint a gyerek a hasmenéses vírustól száradt ki, nem a pelenkazselétől. Az eredeti Facebook posztban betegségről szó sem esett, a kommenteket viszont azonnal ellepték a mosható pelenka hívei, úgyhogy - mondjuk így - reméljük, hogy nem egy ügyesen felépített, ám nem túl szép eszközökkel operáló moshatópelenka reklámkampánnyal van dolgunk.

Az anya története

Ágnes az alábbi posztot tette közzé a pelenkacég FB oldalán. Ezt követően mi is a Facebookon kerestük meg. Érdeklődésünkre elmondta, hogy szeptember 4-én, pénteken reggel 5-6 óra alvást követően talált rá a gyerekre – aznap délelőtt 10 órakor pedig már a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban voltak, ahonnan 7-én, hétfőn távoztak.

A poszt alatti kommentekben egyébként felmerült, hogy többen emiatt áttérnek majd a mosható pelenkára – Ágnes azonban nem tartja kizártnak, hogy marad az eldobható változatnál, csupán arra figyel majd, hogy mindig gumis nadrágban aludjanak. Az anya utólagos érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a gyerek hasmenéses vírustól szenvedett, és eleve vizet vesztett, a zselé csak "rátett a kiszáradásra".

Facebook / Pampers

A Pampers segítőkész, ám szerintük a pelenka nem mérgező

A cég már a Facebook-poszt alatti hozzászólásban arra kérte az anyát, segítse az ügy felderítését azzal, hogy privát üzenetben válaszol néhány kérdésükre (például a pelenka sorozatszámára, vásárlás helyére, stb). Emailes megkeresésünkre elmondták, hogy sajnálattal olvasták az anyuka panaszát, és mint minden termékpanaszt, ezt a bejelentést is a lehet legkomolyabban vették.

Kíváncsiak voltunk, hogy mit is tartalmaz a pelenka: kiderült, hogy olyan speciális nedvszívó anyagról van szó, amely biztonságos a babára nézve akkor is, ha akaratlanul lenyel belőle. Ezt a zselét a Pampers különösen körültekintően teszteli – beleértve annak mérgező hatását is.

A korábbi tesztek egyébként rendkívül alacsony értéket mutattak. Mit jelent ez? Azt, hogy ha még egy egész pelenkában található mennyiséget is eszik meg egy kisbaba, akkor sem kockázatos az egészségére nézve. Megtudtuk azt is, hogy ezt az összetevőt több mint húsz éve használják. A cég azt is elmondta, hogy amennyiben bárkinek kérdése van a termékkel kapcsolatban, írjon nekik privát üzenetet Facebookon, vagy hívják a csomagoláson található telefonszámot (+36 1 451 1256).

Bloomberg / Europress / Getty

Kórház: nem a pelenka miatt történt a baj

Megkerestük a Pest Megyei Flór Ferenc kórházat is, ahol dr. Némedi Mária orvosigazgatóval beszéltünk telefonon. A doktornő elmondta, hogy tudnak az esetről, valóban járt náluk az édesanya és a tízhónapos kisgyerek, viszont a rosszullét oka bélfertőzés volt (ez egyébként egybevág az anya által utólag elmondott hasmenéses vírussal). Konzultáltak a Heim Pál toxikológiai osztályával is, akik megerősítették az elképzeléseiket, miszerint a pelenkában található zselé nem okozhat ilyen tüneteket. Kérdésünkre, hogy volt-e már korábban ilyen (pelenkában található kristályok megevéséből fakadó) esetük, azt válaszolták: nem.

Mi a tanulság?

Egyrészt érdemes a melegebb estéken is legalább egy ujjatlan bodyt húzni a gyerekre, így ha el is szakad a pelus, nem jut "közvetlenül" hozzá a kisbaba. Porontyos anyák elszakadó pelenkával ugyan még nem, lebontott pelussal (és szétkent produktummal, bocs) már találkoztak, szóval ezt mindenképp javasolnánk.

Másrészt ésszel vádaskodjunk. Minden cégnek érdeke, hogy az ilyen esetek a tudomásukra jussanak, és megfelelően kezelhessék azokat. Viszont releváns infókat elhallgatva a nyilvánosság elé állni a sztorival nem elegáns, és utólag kétségeket ébreszthet az eredeti szándékkal kapcsolatban.

Az eredeti Facebook-posztból a betegség kimaradt, pedig – mint kiderült – az állt igazából a háttérben, ez pedig számos másik anyában keltett bizalmatlanságot, úgy tűnik, teljesen alaptalanul. Nem feltételezzük, hogy Ágnes most készül elindítani gyümölcsöző mosható pelenka bizniszét, sem azt, hogy kártérítésre utazott volna, de sokkal tisztább lett volna az ügy, ha eleve sem sunyulja el, hogy a gyerek amúgy is olyan betegségben szenvedett, ami kiszáradáshoz vezethet.

Önök pedig használjanak olyan pelenkát, ami szívüknek kedves, és ha ránk hallgatnak, mindig adnak fölé ruhát, így biztos nem történik evős/kenős baleset.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek