Gyerekmentes étterem: menő vagy ciki?

Kitiltotta az étterméből a hét év alatti gyereket egy ausztrál vendéglős. Liam Flynn ugyanis vitába keveredett az egyik vendégével, mert annak kétéves gyereke a sírásával zavarta a többi vendéget. Az incidens után Flynn lépett: úgy döntött, a hétévesnél fiatalabb gyerekek többé nem léphetnek be hozzá. A Business Insider cikke szerint a kutyákkal azonban nincs gondja a tulajdonosnak, azok továbbra is bemehetnek.

Flynn's Restaurant / Facebook

Az intézkedés legalábbis megosztó, a Facebook-on is posztolt döntésre sokan kikeltek magukból, de olyanok is voltak, méghozzá nem is kevesen, akik egyetértettek vele: miért is kellene étkezés közben zajongó kisgyerekeket hallgatni? Az ügynek jó pár olvasata van, ezért körbekérdeztem, hogy az ismerőseim hogyan is vélekednek erről. 

„Amikor megszületett az első kisbabám, és őt tologattam a babakocsiban, mindig nagyot sóhajtottam, amikor elmentem egy kerthelyiség mellett, ahol az emberek vidáman beszélgettek, ettek, nevetgéltek: mikor ülhetek be én is legközelebb egy ilyenbe?” – kommentálta Ági a hírt. „Mire a nővérem egyszer megjegyezte: majd akkor, ha már tud viselkedni a gyereked, és nem zavarja a többieket”. Nekem azóta ez a fő irányvonal, az emberek kikapcsolódni mennek az étterembe, és én simán elhiszem, hogy a gyereksivalkodás, rohangálás zavarja őket, és igazából nekem sem élvezet, ha őket kell végig moderálnom, hogy maradjanak már nyugton. Bár szerintem egy kissé túltolta ezt a dolgot a tulaj, nyilván vannak kisebb gyerekek is, akik képesek normálisan végigülni egy étkezést, de azok nem az enyémek” – tette hozzá Ági. „Mondjuk engem a kutyák jobban zavarnak, mint a gyerekek. Szerencsére étterem van elég, mindenki választhat az ízlésének megfelelőt.”

Rögtönzött közvélemény kutatásomban a végletet Marcsi képviseli, aki szerint ez egy üzleti döntés, és kész, ráadásul be is jött. A bankok is megszabhatják, hogy kinek adnak hitelt, vagy alakíthatják úgy a feltételeket, hogy csak bizonyos emberek maradjanak fent a rostán. "Valójában minden vállalkozásnak megvan a célcsoportja, nos, ennek az étteremnek nem a gyerekesek azok, ennyi" – vélekedik Marcsi.

A tulajonos, Liam Flynn
A tulajonos, Liam FlynnFlynn's Restaurant / Facebook

Lehet egy üzleti modellt építeni azokra, akik nem bírják a gyereket, csak éppen antihumánus” – vélekedik Kriszta. „Kicsit ki vagyok erre a dologra élezve. Engem kiraktak a Szamos Marciból a két gyerekkel, mert a külföldi és extragazdag vendégeket zavartuk. Nem voltunk udvariatlanok, zavaróak, csak két gyerekkel voltam. (Kriszta gyerekei nagyobbak hétévesnél). Azóta nem bírom a gyerekelleneseket. Nekem az a normális, hogy ők vannak, és hogy mindenhova mehetek velük. Az a nem normális, ha nem tudok átkelni a babakocsimmal a kereszteződésen. Ha valaki akadályt támaszt, vagy kitilt, mert gyerekkel vagyok, az nekem fura. A gyerek van, és olyan amilyen, mégis, milyen agyament elváráshoz kellene alkalmazkodnia?” – magyarázta Kriszta.

"Nem nagyon volt még olyan, hogy zavart volna egy étteremben a más ember gyereke, viszont amíg még a sajátjaim egész kicsik voltak, idegesített, hogy nem tudok végigenni egy levest anélkül, hogy háromszor közbe ne jönne valami. Szerintem ugyan rossz fej dolog kitiltani a gyerekeseket, de lehet, hogy üzletileg megalapozott döntés, és biztos jelentős marketinghaszna van:  mi is erről a helyről beszélünk most. És végül is: ha létezik gyerekmentes övezet a fürdőkben, akkor miért ne lehetne ilyen az éttermek piacán is? Marad így is elég hely, ahová a gyereket is be lehet vinni" - gondolja Alexandra.

Önnek mi a véleménye erről?

Ha úgy véli, jó dolog, hogy léteznek gyerekmentes éttermek, nyomja a menőt! Ha viszont felháborítja a gondolat is, válassza a cikit!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek