Nincs elég BCG oltás, átütemezik

Nem rég jelentette be az ÁNTSZ, hogy globális fennakadások vannak a tuberkulózis elleni úgynevezett BCG védőoltás gyártásában. Az oltóanyagból 2015-ben egyáltalán nem érkezett Magyarországra, a tartalékok pedig kifogyóban vannak, ezért most át kell ütemezni az újszülöttek oltását. Ezt a védőoltást egyébként normál esetben az életük első hat hetében kapják meg a kisbabák, jellemzően még az újszülött osztályon.

Az átütemezés azt jelenti, hogy július végétől nem fogják beoltani az újszülötteket, hanem majd csak akkor kapják meg az oltást, amikor rendeződnek a szállítási problémák. Vagyis lesz megint vakcina. Az oltóanyag dán gyártója, a Statens Serum Institut szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást. Ha ez igaz, akkor az körülbelül egy-két hónap csúszást jelent. A BCG oltás egyéves korig beadva jelent hatékony védelmet.

Bsip / Europress / Getty

A még rendelkezésre álló oltóanyagot pedig úgy csoportosítják át, hogy a veszélyeztetett gyerekek minél hamarabb megkapják a vakcinát. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézettel, és a tüdőgondozó hálózattal együttműködve feltérképezik azokat a családokat, ahol az újszülöttek fokozottan ki vannak téve a fertőződésnek – vagyis fordult elő a múltban megbetegedés. A veszélyeztetett kismamák kiemelt gondozást kapnak, illetve elvégzik a család többi tagjának szűrését is.

Magyarországon 1954 óta minden újszülöttet beoltanak tbc ellen, ennek köszönhetően tavaly összesen 900 beteget tartottak nyilván, közülük 5-10 volt gyermek. Az új tbc esetek száma az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökkent. Így az oltás átütemezése nem jelent közvetlen járványügyi kockázatot – áll az ÁNTSZ tájékoztatójában. Ezzel együtt szükség van a BCG védőoltás fenntartására, hiszen csecsemőkorban hatékonyan előzi meg az ún. gümős agyhártyagyulladást és a sokgócú gümős tüdőgyulladást, illetve bizonyított a hatása a gyermekkori tbc esetek előfordulásának csökkentésében is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra