SZÜLŐSÉG

Szoptatott baba is lehet túl kövér, és ez baj

2015. június 25., csütörtök 16:57

A pufók, hurkás, tokás csecsemő nagyon cuki látvány lehet, ugyanakkor a csecsemőkori túlsúly sajnos nem egészséges. Eddig azt gondolták a szakemberek, és ami védőnőnk is ezen a véleményen volt, hogy a kizárólag anyatejjel táplált csecsemő kivétel: az anyatejes baba nyugodtan lehet duci, mert az a fajta elhízás nem növeli a későbbi túlsúly kockázatát.

Egy friss kutatás sajnos rácáfol erre: az élet első három hónapjában kizárólag anyatejjel való táplálás nem csökkentette az elhízás kockázatát sem hat hónapos, sem 5-6 éves korban. Magyarul, a későbbi hízás szempontjából mindegy volt, hogy csecsemőként szoptatták vagy tápszerrel etették az illetőt.shutterstock 220592149

Azt, hogy ki az elhízott, a csecsemők esetében a WHO sztenderd növekedési táblázataiból és a gyerekeknél pedig az International Obesity Task Force (IOTF) által megállapított irányelvek alapján határozták meg. A két szervezet definíció nem teljesen egyeznek, de nagyjából azért hasonlót mondanak.

Nagyon leegyszerűsítve, csak hogy némi kapaszkodót nyújtsunk, a WHO szerint az a gyerek kövér, akinek BMI-je az azonos korcsoportba tartozók 95 percentilise fölött van, míg az elhízás kockázata 85 percentilis fölött áll fönt. (Az adatok percentilisben vannak megadva, ami azt jelenti, hogy az 50 százalék pontosan a korcsoport átlagát jelenti, míg a 95 elvileg azt, hogy a gyerek a kortársai 95 százalékánál nagyobb súlyú). Azért elvileg, mert az adott korcsoportok szabvány BMI percentilis értékeit korábban határozták meg, amikor kevesebb túlsúlyos gyerek volt.

Vagyis nem kell pánikba esni a szoptatott baba hurkás combjai láttán, viszont intő jel lehet, ha három hónapos kizárólag szoptatott gyerekünk a legnagyobb súlyú csecsemő, akit a védőnő 25 éves praxisa alatt valaha is látott. Ahogy a gyerekek növekszenek, a súlykülönbség is egyre nagyobb lesz a soványkák és az elhízottak között, a WHO táblázataiból kiderül, hogy egy 115 centis fiúgyerek lehet 15, de akár 50 kilós is. Ha nincs kedvünk táblázatokat bújni, vagy még mindig bizonytalanok vagyunk abban, hogy gyermekünk súlya megfelelő-e, érdemes a gyermekorvosunkhoz vagy a védőnőnkhöz fordulni: ők egyrészt ismerik az életkorhoz tartozó súlyátlagokat, másrészt rengeteg babát láttak már felnőni, így nem csak a baba pillanatnyi súlyát, hanem születési súlyát, fejlődési ütemét figyelembe véve tudnak nekünk felvilágosítást adni. 

Túlsúlyos babákból túlsúlyos iskolások

Az iskoláskori elhízás számos problémát okoz az érintettnek. Az egészségügyi következményei között szerepel a szívbetegség, az asztma és a cukorbetegség kockázatának emelkedése, de nem csak ez a baj. A túlsúlyos gyerekeket sok esetben csúfolják, önbizalmuk alacsonyabb, gyakoribb körükben a depresszió és a beilleszkedési nehézségek.

A holland kutatók több mint háromezer babát kísértek figyelemmel születésüktől fogva öt-hatéves korukig. Azok a gyerekek, akik hat hónapos korukban túlsúlyosak voltak, jóval nagyobb eséllyel lettek túlsúlyosak kisiskolás korukban is: a normál súlyú babákkal összehasonlítva a duci csecsemőkből négyszer akkora eséllyel vált duci kisgyerek. Ez eddig talán még nem annyira meglepő. Az eredmények váratlan része most következik: mindez ugyanis egyáltalán nem függött attól, hogy a baba tápszeres vagy szoptatott baba volt.

A szoptatás önmagában nem véd az elhízástól

A tanulmányban viszonylag sok szoptatott csecsemő szerepelt: 42,3 százalékukat három hónapos korukig kizárólag szoptatták. Ezeknek a babáknak 11,4 százaléka féléves korára túlsúlyos lett. A csecsemők másik csoportja vagy tápszert kapott, vagy anyatejet és tápszert is: közülük fél éves korra 12,6 százalék hízott meg, ami elhanyagolható különbség. Vagyis a hat hónapos kori túlsúly nem igazán függött attól, hogy az élet első három hónapjában mit evett a gyerek.

Ugyanígy, a kisiskoláskori túlsúly sem volt összefüggésben a kizárólagos szoptatással: a 3 hónapos korig kizárólag szoptatott babáknak 10,1 százaléka, a tápszerrel (is) etetett babáknak majdnem ugyanannyi, 11,2 százaléka lett túlsúlyos kisiskolás.

Figyeljünk a megelőzésre!

A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a kizárólagosan szoptatott babák súlyára is oda kell figyelni. Korábban ugyanis azt gondoltuk, hogy az igény szerint szoptatott baba sosem eszik többet a kelleténél, így képtelen elhízni, vagy ha meghízik, az számára semmilyen hátrányt nem okoz. A mostani eredmények egy kissé árnyalják a képet: nem mondhatjuk ki, hogy ha szoptatsz, akkor nem lesz túlsúlyos a gyereked.

shutterstock 81004777

A szakemberek természetesen nem azt ajánlják, hogy méregessük a két hónapos csecsemőket és vonjuk meg tőlük az anyatejet, ha felszednek húsz deka felesleget! Erről szó sincs. Ehelyett inkább arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy attól, hogy szoptatunk, még oda kell valamelyest figyelnünk a gyerek testsúlyára, és főként a későbbiekben: azaz ha fél éves korában duci a babánk, akkor a hozzátáplálás elejétől fogva különös tekintettel kell lenni az étrendjének összeállítására. Ami természetesen még mindig nem fogyókúrát jelent! A normál súlyú babák esetén is érdemes kerülni a felesleges szénhidrátbevitelt, amely alatt főként a cukros üdítőkre, cukrozott teára, csokira, sütire, cukorkára és egyéb, fehér cukrot tartalmazó finomságokra gondolunk. És ezeket nem csak egy-két éves korig kell kerülni, hanem a továbbiakban, azaz az óvodás, kisiskolás korban is érdemes odafigyelni a gyerek táplálkozására, különösen akkor, ha túlsúlyos csecsemő volt. Az édességek tökéletes kizárása 18 éves korig természetesen nem túl életszerű, de mindig érdemes mértékletességre törekedni.

Szerettessük meg a mozgást!

Az egészséges táplálkozás mellett a másik igen jelentős tényező az elhízás megelőzésében a mozgás. A mozgásfejlődés korai szakaszában lévő babákat még nem kell noszogatni, maguktól is "mennek", másznak, majd szaladgálnak, ugyanakkor a szülő felelőssége, hogy a mozgás feltételeit megteremtse.

Ezen a szakemberek azt értik, hogy lehetőség szerint kivisszük a gyereket a szabadba, legalább a játszótérre, és igyekszünk a minimumra csökkenteni az óvodáskorú gyerek tévé vagy számítógép előtt töltött idejét. Az óvodás korban már kezd kialakulni a különféle mozgásformák szeretete, illetve a gyerek ezzel kapcsolatos ízlése. Sok óvoda, illetve ovis tábor kínál mozgásos programot - ha van rá lehetőségünk, igyekezzünk a gyerek ízlésének megfelelően választani: vagyis ha lovagolni akar, ne kényszerítsük ovis balettre, és fordítva.

shutterstock 131505737

Szintén közhely, de nem hangsúlyozhatjuk eleget, hogy a kisgyermek számára a szülői modell is nagyon fontos: vagyis ha apa és anya naphosszat a képernyő előtt pihen és utál mindenfajta sportot, akkor a gyereket minden igyekezetünk mellett is nehéz lesz sportos életre nevelni.

A kisgyermekkorban alakulnak ki és szilárdulnak meg azok a szokások, amelyek a későbbi életünk során is fennmaradnak. Ettől még persze nyugodtan becsúszhat egy-egy szelet csokis süti, és néhány epizód Kockásfülű Nyúl, a lényeg, hogy a fő csapásirány az egészséges ételek és a mozgás szeretetét tartsa szem előtt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.25 17:30:37TrójaiVasParipa

  gyorsan akkor az anyatejre is egységes fekete csomagolást meg csúnya elhízott babás meg felnőtt emberes képeket

 • 2015.06.25 21:50:36kisvirag78

  Azért valahol húzzunk már meg egy határt! Még hogy kövér egy féléves, csak szoptatott baba és ez baj! Persze, mert utána kezd el mozogni és mást is enni. Nekem mindig utána fiogytak le.

 • 2015.06.25 23:28:56subidubidu

  Vastagon benne van ebben a genetika.
  A gyerekeim közül egy az, amelyik folyamatosan küzd a pluszsúllyal: imád enni és pihenni. A másikak mozgékony gizdák. A menü ugyanaz volt babaként is (csak anyatej 6 hónapig és még utána is jutott sokáig), most sincs nass, cukros üdítő, csipsz.
  Már elvittük ez elhízás-ambulanciára is, ahol mindent rendben találtak és azt mondták, a gyerek alkatilag a népesség azon 20%-ba tartozik, amelyik, ha annyit eszik, amennyit kíván, elhízik. Így aztán lassan 8 éve próbáljuk szinten tartani. Nem egyszerű.

 • 2015.06.26 08:21:59Kopi3.14

  "(Az adatok percentilisben vannak megadva, ami azt jelenti, hogy az 50 százalék pontosan a korcsoport átlagát jelenti, míg a 95 elvileg azt, hogy a gyerek a kortársai 95 százalékánál nagyobb súlyú)"
  A mondat egyharmada hibás, szerencsére az utolsó harmad ezt kihangsúlyozza a helyességével.

  "Nagyon leegyszerűsítve, csak hogy némi kapaszkodót nyújtsunk, a WHO szerint az a gyerek kövér, akinek BMI-je az azonos korcsoportba tartozók 95 percentilise fölött van, míg az elhízás kockázata 85 percentilis fölött áll fönt."
  Logikai hiba van a mondatban: ugyanis egyre túlsúlyosabb népesség és így csecsemők, gyerekek esetén egyre kevesebb kerül ezekbe a percentilisekbe.

  "Azért elvileg, mert az adott korcsoportok szabvány BMI percentilis értékeit korábban határozták meg, amikor kevesebb túlsúlyos gyerek volt."
  Mi van? Ha minden csecsemő durván kövér lesz, akkor hirtelen megszűnnek az egészségügyi kockázatok, mert már nem a korábbi BMI lesz a normál, s így minden rendben lesz?

 • 2015.06.26 10:25:51purpleghost

  Valahogy úgy érzem, hogy nem arról szól ez a kutatás, hogy a szoptatástól is kövér lesz a gyerek, hanem arról, hogy ha ijesztően kövér a gyereked, vidd akkor is orvoshoz, ha csak szopik, mert lehet, hogy valami baja van.

  Főleg, hogy a 3 hónapig kizárólag szoptatott babákat és a tápszeres babákat nézték 6 hónaposan. Ki mondta, hogy a szoptatás vége után nem lehet meghízni? Azt szokták mondani, hogy amíg kizárólag szopik, addig nem szoktak elhízni.

 • 2015.06.26 15:56:44Advanced Flight

  Fasza; és mégis mi csináljon az anyuka, ha a kizárólag anyatejes babája dagadt, mint a kismalac? Vonja meg a cicit tőle?

  Csak arra jók ezek a szar cikkek, hogy idegesítsék a kismamákat, de semmi értelmes tanácsot nem adnak.

 • 2015.06.26 20:06:50mollymook

  1szer eltűnt, nem baj, újra: Véleményem szerint a cikk címe szenzációhajhász, a tartalma pedig pongyolán fogalmazott, csúsztatásokkal teli, nem feltétlenül a magyar szerző, valszeg az eredeti szövege miatt.
  1. Anyatejtől NEM lehet Elhízni! a tápanyag-összetétele egyszerűen nem teszi lehetővé, mert NEM úgy hasznosul a babákban. Ez nem oylan, mint egy felnőttnek a BigMac! Inkább egy tejszínben oldott multivitamin, probiotikumokkal, immunerősítőkkel stb.
  2. Hozzátáplálás. Sajnos, magyar orvosi körökben sem számít hozzátáplálásnak a vizecske, teácska, pedig a fruktózos, cukros löttyök igazi szénhidrát-bombák, melyek szinte indulás előtt "lefárasztják" a pici hasnyálmirigyet.
  3. Skandinávia, ny-Eu egyes részei bizony arról hírhedtek, hogy irgalmatlan korán, már akár 1-2 hetesen hozzátáplálják a babákat. Rengeteg valódi kutatás szól arról, mennyire elterjedt pld a svédeknél a kisgyerekek cöliákája, szignifikánsan magasabb arányú az 1-es típusú cukorbetegség, az autoimmun megbetegedések. Pusztán, mert a babák szervezete még nem áll készen a valódi táplálék felvételére, nem tudja hasznosítani, ahhoz hónapok "tejezése" kell.
  Ez utóbbi pont egészen más megvilágításba helyezi az egész kutatás un. "eredményét".
  Szoptatni!Szoptatni!-ennyi kell csak az egszséges gyerekhez és semmi mellé, míg a mozgsigénye meg nem nő annyira, hogy igényelje a valódi táplálék szénhidrát-tartalmát ("babapapi"), kb 5-7 hónaposan...Addig jó és kell a tej!

 • 2015.06.27 00:30:10mamma01

  A szomszéd gyereknek a Védőnő mondta 5 hónaposan hogy vegye el a cicit az anyuka és kezdje hozzátáplálni mert kövér a gyerek. 7 kiló volt. Ha fél évesen kell megduplázni a súlyát, akkor teljesen normális, 5070 gr.-mal született, teljesen egészséges.

 • 2015.06.27 10:40:56igor87

  Marhaság, normális anya,és táplálkozás mellett, kövérkés cscsemő,és túlsúlyos elhízott nagyhasú 3 éves lettem. Iskolába érvén normális lett az alakom, kamaszodva, 15 körül KICSIT ismét híztam, majd beálltam 162/49-re, ezt tartottam majd 30 évig. 8-10 év alatt lassan 55 kg lettem, de ezt kis odafigyléssel tartani tudom. Nincsenek, vérnyomás, cukor és mozgásszervi problémáim. Tanulság, figyelj maagdra, a gyerekeidre, ne zabálj, hanem változatosan s tetszésed szerint egyél mértékkel mindent lehetőleg frissen, ill. kevés tartósítószerrel, ami jólesik. (mondjuk azér a zsíros túfűszerezett cubák rendszees fogyasztása,és egyéb kilengések nem ajánlottak),és NE olvass, folyton életmód tanácsokat!!! Ha baj van, fordulj orvoshoz. Bocs,a fogalmazás, felszólító jellegéért, természetesen mindenki azt eszik, csinál, amit akar.

 • 2015.06.27 18:21:52anothernick

  "Szoptatni!Szoptatni!-ennyi kell csak az egszséges gyerekhez " - erre meg lehet mondani, hogy azokat a kismamákat hozza kétségbeesésbe, akik valamiért nem tudtak szoptatni. mint én sem, sajnos csak minimálisan. és a gyerekem a bölcsiben-oviban a legkevesebbet hiányzó a csoportból és a legmozgékonyabbak között van. most nem azt mondom, hogy akkor a tápszer éljen, de ez a szoptatás= tutti egészség sem igaz feltétlenül. alulértékeljük a genetika szerepét... ugyanez igaz a kövérségre is. akinek ilyen a genetikai háttere, öröksége, az vigyázzon, vagyis vigyázzanak rá a szülei. szánalmas az utcán haladó, mekit zabáló kövér család látványa. a cikkel anniyban nem értek egyet, hogy sok ismerősöm gyereke volt husi kiskorában és szép, arányos gyerekek lettek. az enyém mindig gizda volt, egy darab hurka sem volt (pedig ugye tápszeres volt nagyrészt), ilyen a teljes család.

 • 2015.07.02 08:34:50mollymook

  @anothernick: A tapszer megint mas kerdes. Itt nem errol volt szo. Ha valakinek nincs teje, nem az o hibaja, a babak nem lesznek feltetlenul sem koverek, sem betegek a tapitol. Engem se szoptatott az anyam, nem volt mivel. Elek, nem vagyok tulsulyos, nem is voltam... Felreertette, amit irtam. Az egrszsegesen taplalt csecsemo bem kepes ELhizni, mas a tapanyag gasznosulasa es a cikk alapjaul szolgalo kutatas egy olyan orszagbol szarmazik ahol kb.a korhazban etetik tejjel,utana tomik tehentejjel, kajaval oket, mert ugy szep, nagyok lesznek...meg cukrosak, colisek stb -errol beszeltem.

 • 2015.07.03 15:35:35Édanyu

  Ez egy nagy baromság. Három gyermekem van(mindhárom csak ANYATEJET kapott az első fél évben), a középső, aki kislány, mindig olyan kis átlagos testslkatú baba volt (most 6 évesen vékonyka).
  A fiaim meg kifejezetten dundik voltak. A nagyobbik 3320-szal született még nem volt 3 hónapos, mire megduplázta a születési súlyát (1 hó: 4900, 2hó: 6100). A kicsi hasonlóan gyarapodott, ő 3800-zal született, 3 hónaposan 6400gramm volt. Mindketten 2-3-4 óránként ettek, igény szerint, de nem folyamatosan. Az éjszakát 2 ill. 3 hónapos koruktól átaludták, úgyhogy onnantól már annyival is kevesebbszer ettek. Vedőnénit mindig meglepte a súlygörbéjük, de sosem mondta, hogy ez gond lenne. Ők így fejlődtek. A nagy 8 éves, látszanak a bordái és s hasizmai. A kicsi 26 hónapos, még mindig hurkácskás, de nem kövér.
  A gyerekek nem az első hónapokban híznak el, hiszen amikor elkezdenek mozogni, smíg kicsik, mindent lemozognak. A baj akkor van, ha a jó étvágy mellé tévézés, tabletezés a program. A mozgás a ludas. A suliban látom, milyen lomhák és ügyetlenek a ducibb gyerekek.

 • 2015.07.03 15:46:58Édanyu

  Bocsánat, elírtam. Szóval a legkisebb 3800-zal született, 2 hónapos korától csak napi 5/6x evett (éjjel nem), mégis 3 hónaposan 8400gramm volt!!!
  Mondta a védőnéni, hogy van baba, aki egyévesen 9kg. :D
  Nem vagyunk egyformák.
  De ismétlem, az anyatej összetétele nem úgy hízlal, a babák ezt lemozogják. Baj akkor van, ha elkényelmesednek (szülői életvitel).

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta