SZÜLŐSÉG

Így tudhatja meg, szekálják-e a gyerekét

2015. június 25., csütörtök 09:20

A felnőttkori depresszió rengeteg embert érintő, súlyos betegség, okai között genetikai és környezeti tényezők is szerepelnek. A környezeti tényezők közül most egy újabbra derített fényt a tudomány: kiderült, hogy azok a tinédzserek, akiket kortársaik bántanak, zaklatnak, felnőve jóval nagyobb eséllyel betegszenek meg klinikai depresszióban.

A depresszió tipikusan felnőttkori betegség: kisgyermekek körében még ritka, a kamaszkorban gyakorisága emelkedni kezd, és a tizennyolc évesek ebben a tekintetben már sajnos felnőttnek tekinthetőek: körükben a depresszió előfordulási gyakorisága már megegyezik a felnőttekével. A depressziós tünetek megjelenését környezetünk, tágabb életterünk is befolyásolja, a kiskamaszok és kamaszok pedig a kortársaikkal töltik a legtöbb időt, ráadásul ebben az életkorban kiemelten fontos számukra, hogy a kortárscsoport befogadja őket - magyarul az, hogy népszerűek-e vagy sem.

shutterstock 151845968

Kétszer olyan gyakori a depresszió

Az Oxford Egyetem kutatói majdnem négyezer gyereket kísértek figyelemmel 13 éves koruktól 18 éves korukig. A 13 évesek esetében felmérték, hogy milyen gyakran vannak kitéve kortársaik zaklatásának, szekálásnak, gúnyolódásnak, kiközösítésnek, esetleg fizikai bántalmazásnak (angol kifejezéssel bullying-nak nevezik ezek összességét).

A résztvevők közül több mint hatszáz kiskamasz jelölte meg, hogy rendszeresen, azaz legalább hetente egyszer áldozata a fent felsoroltaknak. Öt évvel később 14,8 százalékuk szenvedett depresszióban. Azoknak a gyerekeknek, akik sosem voltak bullying áldozatai, öt évvel később csupán 5,5 százalékuk volt depressziós. Fontos, hogy a depressziós tünetek alatt a kutatók nem csupán szomorúságot értettek, hanem a klinikai depresszió betegség szintjét elérő tüneteit. Ezek közé tartozik a lehangoltság, örömképtelenség, az étvágy és az alvás zavarai, értéktelenség és bűntudat érzése, önvádlás, koncentrációzavar, öngyilkossági gondolatok, esetleg tervek, kísérletek.

A kortárs bántalmazás nem csupán a depresszió megjelenését, de annak hosszát is befolyásolta. Azok a gyerekek, akik áldozatok voltak, 10 százalék eséllyel számoltak be két évet meghaladó hosszúságú depressziós időszakról, míg a nem áldozatok közül csak 4 százalékuknál szerepelt ilyen hosszú betegség. Az eredmények tekintetében a két nem között nem találtak különbséget: a fiúk ugyanúgy szenvedtek a bullying következményeitől, mint a lányok.

Összességében azok a gyerekek, akiket 13 éves korukban szekáltak a kortársaik, fiatal felnőtt korukra kétszer akkora eséllyel lettek depressziósak. Megfordítva ez azt jelenti, hogy a fiatal felnőttkori depressziós esetek egy jelentős részéért a kiskamaszkori kortárs zaklatás és szekálás tehető felelőssé.

A szülő gyakran nem is tud róla

A kutatásból az is ismételten kiderült, amit már eddig is tudtunk: kiskamasz korban a gyerekek túlnyomó többsége nem meséli el a szüleinek, ha kortársai bántják őket. A szakemberek szerint ezért az iskoláknak sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani ezeknek a dolgoknak a megelőzésére és a probléma kezelésére: léteznek már középiskolákra kidolgozott, hatékony megelőző programok, de ezeket nem minden iskola használja, és a már felmerülő problémával sem mindig tudnak vagy akarnak mit kezdeni.

shutterstock 210886186

A szakemberek szerint nem csak a szűkebb család, hanem a társadalom feladata is a kiskamaszok védelme - hiszen közös érdekünk, hogy ne depressziós felnőttekből álljon a következő generáció. A család mellett az iskolák és a gyermekorvosok feladata is, hogy tisztában legyenek a problémával és következményeivel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a gyerek nem számol be otthon vagy az orvosnál arról, hogy őt bántják az osztálytársai, erre a témára akkor is mindig rá kell kérdezni. Sok kamasz magától sose merne előhozakodni a témával, de ha a megfelelő személy feltesz nekik egy eldöntendő kérdést - szoktak-e szekálni a suliban, igen/nem - akkor sokkal nehezebben tagadják le a problémát. A megfelelő személy pedig lehet a szülő, nagyszülő, de lehet a szülő baráti körébe tartozó személy, gyermekorvos, védőnő, tanár vagy iskolapszichológus is.

De mire is kérdezzünk rá pontosan?

A kortárs bántalmazás vagy zaklatás, vagyis a bullying körébe többféle probléma is tartozhat. A fent idézett kutatásban az alábbi pontokat vették figyelembe, vagyis azt kérdezték a résztvevőktől, megtörtént-e vele az utóbbi hat hónapban az alábbiak közül valamelyik, és ha igen, milyen gyakran. Ezeket a kérdéseket a gyakorlatban is bátran használhatjuk, és időnként feltehetjük őket a gyereknek.

Volt-e olyan, hogy valaki(k) a kortársaid közül...

 •  elvette a személyes holmidat?
 •  megfenyegetett vagy megzsarolt?
 •  megütött?
 •  átvert, megszívatott?
 •  csúfolt, kigúnyolt?
 •  kiközösítettek?
 •  olyan dolgokra akartak rávenni, amit nem akartál?
 •  hazugságokat terjesztettek rólad?
 •  játékban csaltak, csak hogy kiszúrjanak veled?

.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.25 09:57:44szombuda

  Wow, tehat az a nagy trukk hogy azt kell megkerdezni, hogy kisfiam bantottak? Ne!

 • 2015.06.25 10:07:01báró Csekonics

  Jelezném a tisztelt reklámozók felé hogy bár érdeklődésből rákattintottam a cikkre, sőt el is olvastam (átfutottam) - miután megállapítottam hogy kamu volt a cím mert semmilyen konkrét megoldást nem tartalmaz, a reklámokra _MÉG CSAK RÁ SEM PILLANTOTTAM_ a jobb oldalon.
  :->

 • 2015.06.25 10:47:07Sólyom Tomi

  báró Csekonics, láttad te azt a szemed sarkából. Ha nem használsz ad bloc-ot, bevitték.

 • 2015.06.25 11:17:28rekspeiler

  Ezek a kérdések nem érnek semmit, mert a gyerek jó eséllyel azt válaszolja, hogy NEM.

 • 2015.06.25 11:21:07Kisfon

  Felháborító ilyen címmel ezt a cikket közölni, semmit nem segít abban, hogy példáu a 7 éves zárkózott fiamat szóra bírjam!

 • 2015.06.25 12:04:47furo80

  @báró Csekonics: Reklámok ellen AdBlock, minden másra ott van a MasterCard!

 • 2015.06.25 12:15:00OftF

  Hát ez nesze semmi fogd meg jól, de azért köszönjük :)
  Mondjuk én vagyok a hibás. Dívány, bazze...

 • 2015.06.25 14:07:22J.R. Ewing

  Egy ostoba kislány állandóan szekálta a fiamat. Megharapta, ceruzával hátba szúrta....stb. ( utólag kiderült "szerelemes" volt a fiamba)
  Egyik nap bementem az oviba, elkaptam és mondtam neki, hogy az apukájával ugyan ezt fogom csinálni, mondja meg neki nyugodtan. Többet nem volt gond.

 • 2015.06.25 15:40:40TeamOrder

  PP-től mit várunk? Az egy agyhalott retek.

 • 2015.09.26 20:08:02Kuoni pásztor

  Team Order: Honnan tudod? Ismered? Te magadat minek nevezned ezek utan?

 • 2015.09.26 20:20:38Kuoni pásztor

  A poszthoz: A kiskamaszok tevesen es torzan fognak fel egy csomo mindent. Pl sajat kepessegeiket rendre tulbecsulik, a szuloket meg igyekeznek kihagyni szinte mindenbol. Pl, a szuloi aggodas, naluk inkabb indokolatlan cseszegetes, tulparazas, felesleges kihallgatas, minden lepesrol tudni akaras.
  Ezert amit csak lehet nem mondanak el. Akkor se ha kozben rosszul erzik magukat. Raadasul hajlamosak a tarsak viselkedeset idiotasagnak felfogni, amit ok tudnak kezelni. Anno az osztalyomban amikor 9 eves voltam, volt egy fiu aki orokosen verte a lanyokat. Mindenert es barmiert. Mi tudtuk, de nem szoltunk se a szuloknek, se az osztalyfonoknek, senkinek. Mikor mar szinte minden lanyt elkapott egyszer es megutott vagy megrugdosott, mi lanyok osszefogtunk es a tesora utan behivtuk a szertarba, es jol megteptuk a hajat mindannyian. Ő persze elmondta az anyjanak aki mint egy sarkany berohant az iskolaba es oriasi botranyt rendezett. Aztan persze kibukott mindenkibol, hogy fel eve terrorizalja a lanyokat ez a kis mocsok. Hogy miert? Mert otthon az idosebb novere meg ot verte es errol az anyjuk sem tudott. Mit csinalt a kis szemet? Levezette a merget rajtunk a lany osztalytarsain. Az eredmeny az lett, hogy az anyja elvitte masik iskolaba. Errol is csak akkor szereztek tudomast a szulok, tanarok, amikor mar elegge eldurvult a helyzet. Most sincs ez maskepp.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta