SZÜLŐSÉG

Már a fülbevaló is gyerekbántalmazásnak számít?

2015. június 23., kedd 16:05 |

Eszükbe jutott már valaha azon, hogy miért lyukasztják ki a lánybabák fülét? Angliában már elgondolkoztak rajta, és legalább 32 ezren arra jutottak, hogy ez egyáltalán nem egy aranyos, ártalmatlan szokás, hanem a gyermekbántalmazás egy formája.

Legalább is ennyien írták alá azt a petíciót, amiben követelik, hogy tiltsák be, hogy a szülők kényük-kedvük szerint fúrathassák át a babáik fülét, és törvényben határozzanak meg egy minimum korhatárt, ami alatt nem lehet ilyet tenni a gyerekkel.

Az online petícióban, melyet egy elkeseredetten síró kisbaba képével is alaposan alátámasztottak érzelmileg, azt írják, hogy teljesen szükségtelen ilyen fájdalomnak és félelemnek kitenni a babákat, mivel ez az egész semmi más célt nem szolgál, mint a szülők hiúságát. A bántalmazás más formái illegálisak, ez pedig semmiben sem különbözik azoktól. 

Marcsi, aki évtizedek óta foglalkozik fülbelövéssel azt mondja, valóban egyre ritkább, hogy a szülők kisbabákat hozzanak hozzá, ma már általában megvárják, míg a gyerek elkezdi igényelni, hogy fülbevalót hordhasson. Ez általában három-négyéves korban el is jön, azt a pár évet a szülők nyugodtan kivárhatják – vélekedik.

„Persze van, aki a pár napos babája fülébe simán belöveti a fülbevalót, mert az szerinte teljesen normális, és csak akkor esik pánikba, amikor a gyerek, már saját döntéséből, 14 évesen hazaállít a sokadik, és nem is feltétlenül a fülébe lőtt piecinggel” – jegyzi meg pikírten Marcsi.

shutterstock 167702357

Egyébként ő maga is sajnálja ezeket a picikéket (mármint nyilván a babákat, nem a kamaszokat), de leszögezi: az ijedségen és az apró fájdalmon kívül semmi bajuk nem lesz a fülbelövéstől. Ez egy teljesen biztonságos eljárás, és utána a szülők is nagyon odafigyelnek, hogy ne gyulladjon be a seb. „Sőt, ha így nézzük, babakorban még biztonságosabb is, mintha a 4-5 éves gyerek a kis mocskos praclijával piszkálja a frissen szerzett fülbevalóját” – mondja.

Aki még előtte állna a procedúrának, elmondjuk, tapasztalataink szerint azok a kislányok, akik saját kérésükre kapnak fülbevalót, hősiesen viselik a fájdalmat. A mi családunkban több óvodás korú gyerek kezét is fogtam közben, egyikük sem sírt vagy félt, viszont mindenki rendkívül büszkén hordta az új ékszert. De persze ez nyilván gyerekenként más és más.

Gabinak pár hetes kora óta van fülbevalója, most 13 éves, és azt mondja, soha nem jutott eszébe, hogy megvárhatták volna a szülei, míg ő dönt úgy, hogy szeretné. Gabi édesanyja szerint jó dolgukban már nem is tudják, hogy mit találjanak ki ezek az angolok: „naja, egy négy-, vagy akár hatéves gyerek döntése nyilván körültekintő és megalapozott, ugyan már” – legyint.

Ági viszont teljesen barbár szokásnak tart mindenféle testmódosítást a tetoválástól a piercingig, nem is érti, hogy mi szükség rá. "Ha ékszert akar hordani az ember, akassza a nyakába vagy a csuklójára. Minek lyukat fúrni oda, ahol magától nem nőtt?" – teszi föl a logikus kérdést. 

Ön szerint a babakori füllyukasztás

 • 620
  Szívtelenség, tiltsák be!
 • 432
  Megszokott
 • 978
  Hogy ezeknek mennyi idejük van, hogy ilyesmin nyafognak!
 • 543
  Leszarom, de imádok szavazni

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.23 17:01:47pythonozok

  Hiszti...
  Foglalkozni sem érdemes vele.

 • 2015.06.23 17:50:42Kuoni pásztor

  Ha lányom születne egyszer, nem vinném el fülbelövésre, de nem a fenti feltételezés miatt, hanem egyszerűen csak nem érzem szükségesnek. Nem a fülbevaló miatt fogják kislánynak nézni, vagy annak hiánya miatt fiúnak. Majd kilöveti magának akkor amikor tényleg akarja.

  Anno kislány koromban számtalanszor rántottam ki a fülimet a pulóveremmel, vagy sport közben, sőt, meccs közben is volt hogy kitépték (kézilabdáztam és nem, nem lógos fülbevalót téptek ki, hanem azt a standard kis pici aranyat a 3 kék kövecskével, akkoriban mindenkinek olyan volt), szóval nekem nem hiányzott, sokáig nem is hordtam. Mellesleg tévedés, hogy összenő. Nekem nem nőtt össze, pedig évekig nem hordtam fülit. Huszonévesen kezdtem újra fülit hordani, azóta is csak egy pici ezüst karika van a fülemben slussz.

 • 2015.06.23 18:03:20Kóc Rozál

  Örülök, hogy anyámék elintézték, mielőtt emlékem lehetett volna róla. Be is szarnék, ha most kéne...! /Gyáva Nyúl/

 • 2015.06.23 19:19:56kiro.O

  Én 12 évesen összeszedtem rá a bátorságomat, meg is csinálták, aztán a nyári táborban elfertőződött és ki kellett venni. Azóta sincs és 20 évesen már kevesebb kedvem van a tortúrához, na meg fizetni érte, szóval nagyon örültem volna, ha még csecsemőkoromban lövik ki a fülemet. Persze lehet nélküle élni, de tudnám szeretni, ha lenne már alapból.

  Szóval saját tapasztalat alapján azt mondom, ha már gyerekkorban egyáltalán lehet ilyet csinálni, akkor csecsemőként egyszerűbb, könnyebb tisztán tartani és emlék sem marad a kellemetlenségről.

 • 2015.06.23 19:24:56prolee

  A szakember által végzett fülbelövés nem fáj és nem fertőződik el. 20 évesen lövettem be magamnak. A gyerekeim 12 évesen kérték, nekik is belövettem. Nem volt semmi probléma.

 • 2015.06.23 19:37:52Doryyka

  Lassan 35 evvel ezelott meg beloves sem volt: vedönö atdöfte egy (steril) tuvel es kalap.

 • 2015.06.23 19:49:29szofista

  A körülmetélést is betiltatják?
  Valószínüleg azt is azért végzik a nyolcadik napon, mert akkor még nagyon jó esélye van a következmények nélküli sebgyógyulásnak. Ez pedig nem volt mindegy a fertőtlenítők és érzéstelenítők nélküli korban.
  Érdemes volna megvizsgálni, hogy a különböző életkorban elvégzett beavatkozások után ki tud csak arany fülbevalót és ki ezüstöt, akár bizsut is viselni?
  Csak érdekességként: mind a négy lányomnak 6 éves kora körül lötték be a fülbevalót. Mind a négynek begyulladt, egyik -másiknak be is nőtt. Négy eset persze nem statisztika, hiszen lehetünk allergiásak, koszosak, stb........

 • 2015.06.23 23:23:12vitaygeorgina

  szofista: a körülmetélést még a fülbelövésnél is nagyobb barbárságnak tartom. Ráadásul komolyabb fájdalomcsillapítás nélkül... annyit tudok mondani, hogy örülök, hogy az én hitem, kultúrám nem követeli meg, hogy az újszülött gyereket megcsonkítsam.

 • 2015.06.24 08:25:11candusrocks

  Én örülök, hogy a szüleim kilövették a fülem baba koromban. Nem merném kilövetni a fülem most.

 • 2015.06.24 08:28:58tildy[UK]

  Itt elek Angliaban, es en is alairtam. Oke, nekem is kilovettek a fulem valoszinuleg babakorban, de ha fulet lehet lovetni, akkor akar piercienget is rakathat mashova a kedves szuloa baban, netan tetovalast, nemde? Ja az mas? De hogy mas.

  Majd eldonti a gyerek. Nem fogom kilovetni a fulet, csak azert mert ez a tarsadalmi elvaras.

  En orulnek, ha a korulmeteles is bizony tiltott lenne, adott eletkorig. Keresztelest sem engednem csecsemokorban, a vallas olyan dolog, amit nem kene raeroltetni a gyerekre, majd o eldonti , ha felno.

 • 2015.06.24 10:59:43ROTFL Manó

  A húgom harminc éves korában lövette ki a fülét.

 • 2015.06.24 11:33:42kvp

  "A körülmetélést is betiltatják? Valószínüleg azt is azért végzik a nyolcadik napon, mert akkor még nagyon jó esélye van a következmények nélküli sebgyógyulásnak. Ez pedig nem volt mindegy a fertőtlenítők és érzéstelenítők nélküli korban."

  Volt rola szo Nemetorszagban, mert elvileg az is olyan modositas amihez a gyerek nem tud hozzajarulni. Vegul azert maradt, mert senki nem meri az antiszemitizmus vadjat felvallalni. Egyebkent az ok regen az volt, hogy ha kiskoraban hal meg miatta akkor nem kerul annyiba, mintha kesobb. Maga az eljaras meg azert kellett, mert tobb ezer eve a sivatagban nem volt eleg viz mosakodni. A kislanyok eseten vegzett hasonlo, de sokkal durvabb eljarast pedig azert csinaljak, mert kisebb az eselye hogy hutlen legyen egy no ha nem elvezi. Az indok persze mindket esetben tisztan vallasi. (ugy nez ki a vallasosok kozzul a keresztenyek jarnak a legjobban a keresztvizzel, az elvileg nem okoz maradando serulest)

  Egyebkent a fulbevalo pont olyan divat ruhadarab mint mondjuk a tusarku cipo. Nem annyira hasznos, ugyanakkor sokaknak tetszik. Ennek ellenere megsem divat tusarkut adni egy jarni tanulo kislanyra. Egyebkent a megoldas is hasonlo, amikor mar maga szeretne akkor kiprobalhatja mindkettot, aztan vagy tetszik neki vagy nem.

 • 2015.06.24 11:45:04Rózsika

  Van két apró lányom, meg két pár cuki fülbevaló a szekrényben. Jó lesz az unokáknak... Nincs ellenérzésem a füllyukasztással kapcsolatban, csak kint a világ végén, ahol élünk, nem találok megfelelő szakembert rá, a védőnős megoldás meg felejtős, el se vállalná. Lusta vagyok bebumlizni a 42 km-re levő városba a két ovis-bölcsis áldozattal, hogy ordító, véres kismajmokként buszozzunk haza.
  Ha majd igénylik az ékszert meg a trendi bizsuk talmi csillogását, akkor legalább megérzik, hogy ezért is meg kell szenvedni...

 • 2015.06.24 12:01:57xporolyke

  Baba korban kilovetni elegge maradi, lehet valaki nem is akarna fulbevalot.
  Ez tipikusan olyan dolog, amit a gyerek izlesere lehet hagyni, van csomo mas amiben a szulonek kell donteni, hogy a gyerek erezze, hogy szamit ilyesmiket ra lehet hagyni siman, amikor magatol tamad erre igenye.

 • 2015.06.24 12:03:14kolbászmustárral

  Fuh, szerintem ízléstelen, proli szokás.
  Mindig fura volt látni az ékszeres csecsemőket.

 • 2015.06.24 12:03:47kolbászmustárral

  xporolke

  Pontosan.

 • 2015.06.24 13:17:18tildy[UK]

  Egyaltalan nem ertem miert kell "testmodositast" csinalni olyannak egy csecsemonek,, aki bele se tud szolni? A korom levagasa, vagya haj levagasa teljesen mas teszta -bar az sem fair, ha a gyerek nem akarja, nekem evegkig kellett rovid hajjal elnem, es utalnam, mert csak, mert anyum ugy akarta.

  Miert nem lehet arra a korra hagyni, amikor mar el tudja donteni? Vagy mit sozltoka gyerekkori gyantaztatashoz, az is mehet , akar 5 eves korban is? Szerintem a gyerekeknek meg kene hagyni a gyerekkort, ha annyira akar majd kap valamikor fulbevalot.

  Mindenesetre nalam semmiben nem kulonbozik attol, hogy fulben van, vagy orrban. Vagy ha valaki az orrat lovetni ki csecsemovel, az mar problema?

 • 2015.06.24 13:26:09buvarpocok

  Bizonyára ez a legfontosabb gyermekbántalmazási kérdés ami foglalkoztat mindenkit.
  Nekem kilyukasztották a fülem bébiként. Kb. a gimi óta nem hordok fülbevalót, csak ha kiöltözős helyre megyünk. Én örülök, hogy ki van lyukasztva ettől függetlenül, hogy nem "használom" rendszeresen :D

  De akkor ne is adjunk oltást csóri gyereknek mert hát milyen gonosz és fájdalmas dolog tűvel döfködni egy babát.

 • 2015.06.24 18:13:40Karnamantra

  szerintem egyáltalán nem barbár szokás! basszus, esetleg különböző orvosi beavatkozásoknál ne kérjük ki a csecsemő véleményét??? én kb 12 évesen kértem a szüleimet, hogy menjünk kiluggatni (faluban régen nem volt egyszerű, felbuszozni a város egyetlen helyére, egyáltalán megtalálni azt), mert szerettem volna hordani valamit. ha jól emlékszem, és miért ne, egyáltalán nem fájt. az viszont fájt, amikor összevarrták a fejemen a sebet, amit az asztal sarkától szereztem 7 évesen. mégsem kérdezték meg, kérek-e helyi érzéstelenítést. agyam eldobom.

 • 2015.06.24 20:42:35Doryyka

  Buvarpocok:

  Azert ha nem tevedek az oltas celja nem csak holmi cicoma...

 • 2015.06.25 07:32:16MuirMuir

  Örülök,hogy egy olyan országban,ahol a terhesgondozás,a kismamák vizsgálatai gyerekcipőben járnak a magyarhoz képest,és emberek ,gyerekek olyan fertőző betegségekben halnak meg,mint nálunk már régen nem,ez a legnagyobb probléma.
  Lassan 36 éve tűvel lyukasztották ki a fülem babaként -semmire nem emlékszem,de a mai napig hordom a számomra csinos és nőies fülbevalókat.(Igazán elvetemült szüleim vannak,még meg is kereszteltek,mielőtt eldönthettem volna,hogy netán buddhista leszek vagy a zsidó vallással szimpatizálok. De amikor 13 évesen bérmálásom volt,megerősítettem a vallás melletti elköteleződésem,és ha jól tudom ilyen megerősítés számos vallásban létezik a nagyobbacska gyerekeknek,kamaszoknak,pl. református konfirmáció meg a zsidóknál is van valami.)
  No,lyukasztások: kamaszként lövettem egy második lyukat a bal fülembe-na az begyulladt mindig,mindenféle baj volt vele,végül benőtt.
  Dédimamámnak anno paprikafűző tűvel lyukasztották ki,és túlélte:-)

 • 2015.06.25 07:39:09MuirMuir

  Ez az egész majdnem olyan hülyeség,minthogy ne babázzanak a kislányok az oviban,mert erősíti a nemi sztereotípiákat....

 • 2015.06.25 11:19:12rekspeiler

  Nekem 2 lányom van, mindkettőnek akkor lesz fülbevalója ha kéri. Addig nem.

 • 2015.06.25 15:00:17Dekatlon

  MuirMuir: A kisfiúk is babáznak... csak ők Batman-nel. A kérdés az, hogy mot csinálnak azok a babák (pl. megölik egymást, vagy etetik)

 • 2015.06.25 15:02:13Dekatlon

  kiro.O: népszerű tévedés, hogy a kisbaba korban ért traumákra nem emlékszünk.
  Mostanában bizonyítgatják, hogy nagyon is. Igaz nem tudatosan. De jó sok tudatalatti nyavajánk visszavezethető ilyesmikre.

 • 2015.06.29 12:49:37arod75

  Nagymamám azt mesélte, hogy kislánykorában minden kislány babának kilukasztották a fülét, és akinek nem hozott a család fülbevalót, annak egy selyemcérnát fűztek a lukba, hogy ne forrjon be.
  Tanulság nincs, csak érdekesség :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta