SZÜLŐSÉG

10 dolog, amit tudnod kell, ha gyereked kórházba kerül

2015. június 23., kedd 09:16

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet áprilisban 65 egészségügyi intézményt keresett meg, ahol gyerekosztály illetve szülészet van. A „Gyerekkel vagyok” című kezdeményezés célja, hogy az eredményeket összegezve először teljes képet kapjon mindenki a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről. A helyzet siralmas, mindössze 2 gyerekbarát kórházat találtak.

Ennek keretében az ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezménye, illetve a kórházban gondozott gyermek jogait ismertető, Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért szervezet ajánlása megvalósulását vizsgálja, illetve igyekszik elősegíteni a TASZ.

A legfontosabb célkitűzés is e nemzetközi dokumentumokból vezethető le, de megtalálható a magyar egészségügyi törvényben is: a szülőnek a gyermeke mellett a helye – a kórházban is! A Magyarország által is elfogadott előírások közül néhány fontosabbat kiemelve: a kórházakban „elhelyezést kell felajánlani minden szülőnek és ösztönözni kell ennek igénybevételét.

Ennek kapcsán tájékoztató füzetet készítettek, melyben azt írják le, mik a tudnivalók, milyen jogok illetnek meg minket, ha kórházba kerül a gyerek.

Természetesen mi is tudjuk, hogy a nemzetközi ajánlások, és a magyar egészségügy realitása időnként igen távol állnak egymástól. Mondjuk olyankor, amikor az orvos nem azért nem beszélget velünk még 10 percet, és meséli el a részletesen a várható kezelés menetét, mert egy rohadék, hanem mert már másfél órája a másik osztályon kéne rendelnie, de még itt is vár rá 7 másik beteg.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2015.06.23 14:25:42terézvarosi

    Már megint az az áprilisi felmérés. Ha valaki veszi a fáradtságot, és átnézi részletesen az eredményeket, nem tudom, mi alapján jutottak arra, hogy pont az a kettő a "gyerekbarát". A pontszámok erősen szórnak, az értékelési szempontok homályosak. Számomra egyáltalán nem meggyőző.
    Ugyanakkor ismerem és elismerem a Péterfi Gyermektraumatológiai erőfeszítéseit, eredményeit, de ez ebből a felmérésből nem derül ki számomra.

  • 2015.06.23 18:00:44Kuoni pásztor

    Próbálna meg bárki távol tartani a gyerekemtől ha az beteg. Meg lehet próbálni a lehetetlent, de nem javaslom.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta