Táborral sem lehet olcsón megúszni a nyarat

A nyári szünidővel eljött a nagy szabadság ideje. Mármint a gyerekeknek, a felnőtteknek már korántsem ilyen magától értetődő, hogy szabaddá tudják tenni magukat két és fél hónapon keresztül, sőt, inkább nem, mint igen. Ez pedig nem kis fejfájást okoz a legtöbb családban.

Azt gondolnánk, meg vagyunk mentve, ha a gyerek igazi közösségi lény, és alig várja, hogy különböző táborokban új kalandokra és ismeretségekre tegyen szert. Gyakorlatilag a hegymászóktól a színjátszókig mindenféle érdeklődést lefednek a táborok, valódi megoldást azonban az átlagos keresetű, pláne többgyerekes családoknak ezek sem jelentenek. Kiszámoltuk, miért nem.

shutterstock 16098280

A táborfigyelő.hu adatbázisa szerint a legolcsóbb napközis tábor egy hétre 15 ezer forintba kerül. Ez nagyjából reális, ennél olcsóbb lehetőséggel mi sem nagyon találkoztunk még. A legdrágább táborokért körülbelül 60 ezer forintot kell kifizetni egy hétre, és akkor még csak egy hetet fedtünk le a 11-ből, egyetlen gyereknek. A példánkban nem az utóbbival fogunk kalkulálni, érthető okból. 

További költséget jelent a zsebpénz. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha mondjuk egy hegymászó táborban, távol a civilizációtól akkor sem tudna pénzt költeni a kölyök, ha akarna, de jellemzően gyerekenként és naponta adunk 500-1000 forintot, hogy valami apróságot ők is tudjanak venni maguknak a büfében, ha van.

Az útiköltséget és a felszerelés költségeit most nem számoljuk, mert ez óriási szórást mutat. Lehet, hogy csak elsétálunk reggelente a közeli művelődési házig, ahol mindent adnak a kézműveskedéshez, de az sem kizárt, hogy mindennap 60 kilométert kell autózni a lovastáborba és vissza, és meg kellett venni a kobakot, a csizmát és a kesztyűt is. Ezt tehát most nem fogjuk beárazni.

tábor ár
Ft/hét
1 gyerekre + zsebpénz, Ft/hét 2 gyerekre + zsebpénz, Ft/hét 3 gyerekre + zsebpénz, Ft/hét
Olcsó: 15 ezer 20 ezer 40 ezer 60 ezer
Közepes: 30 ezer 35 ezer 70 ezer 105 ezer
Drága: 50 ezer 55 ezer 110 ezer 165 ezer

Vegyük azt a könnyen elképzelhető esetet, amikor egy családban két gyerek van, és négy hetet kell táborozással lefedni. A fennmaradó hét hetet megoldják szabadsággal, nyaralással, valahogy. Ha sikerül négy olcsó tábort kifogni, ami érdekli is a gyerekeket, és hajlandók is elmenni – úgyhogy még szerencsésnek és roppant takarékosnak érezzük magunkat – ez 160 ezer forinttal fogja megterelni a családi kasszát. Ami Magyarországon megfelel az átlagkeresetnek, vagyis az egyik szülő az egyik nyári hónapban azért dolgozik, hogy tudjon dolgozni a gyerekeitől. A hülyének is megéri, nem?

És akkor még csak egy alapesetet vettünk, azt már inkább ki sem számoljunk, hogy mit csinál egy négygyermekes család, ha mondjuk egy középkategóriás táborba is elmennének a gyerekek, mert oda megy a legjobb barátnő is. És még mindig nem luxusról beszélünk, csak nyári napközis táborról, amire, tegyük hozzá nyugodtan, sok családban már rég nem a felügyelet miatt fizetik be a gyereket, hanem ez jelenti magát a nyaralást. 

shutterstock 211534402

"A nyáron összesen négy hetet lesznek táborban a gyerekek. Tavaly próbáltuk azt, hogy itthonról dolgozom, és együtt vagyunk, de ez egy idő után senkinek sem volt túl jó. Ők unatkoztak, engem meg duplán furdalt a lelkiismeret, hogy se nekik nem tudok elég szórakoztató programokat csinálni, se a melóval nem haladok.

Ha otthon vannak, reggeli, ebéd, vacsora, tízórai, uzsi, anyaeztnézdmeg, mikorvégzelmár, gyerekártyázzunk, miértnemmegyünkstrandra. Volt olyan is, hogy próbáltam nappal velük lenni, éjszaka dolgozni, de pár nap után már a végkimerülés határán voltam.

Úgyhogy idén táboroznak. A négy hét középkategóriás tábor a befizetett étkezéssel együtt a két gyereknek összesen 292 ezer forint, és akkor még egy fillért sem kaptak, hogy vegyenek a büfében egy fagyit vagy csokit. Azért dolgozom, hogy megkeressem azt, amiből elmehetnek táborozni, hogy tudjak dolgozni. És persze nem is keresem meg az egészet, a férjem fizujából is megy bele. Ilyenkor nagyon úgy érzem, én is szeretnék nyáriszünetet, hogy őszig semmit se kelljen csinálni, csak együtt lenni. Végül is, akkor sem maradna kevesebb pénzem." - fakadt ki egyik kolleganőnk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek