SZÜLŐSÉG

Menő és hazai: ilyen is lehet a tanulás!

2015. június 21., vasárnap 15:59

Egy igazán jó projektre bukkantunk a minap: a KórházSuli programra, aminek az a lényege, hogy hónapokig, vagy akár évekig kórházban fekvő, beteg gyerekeknek készítenek tananyagot gimnazisták. Valójában ez egy zseniális terv, mindenki csak nyerhet rajta: a beteg gyerekek tablettel a kezükben tanulnak, a gimnazisták rendezik és feldolgozzák az egyébként is a fejükben lévő anyagot, ráadásul még az 50 óra kötelező közösségi munka javára is írhatják az így eltöltött időt, a kórházpedagógusoknak pedig végre nem csapnak össze a fejük felett a hullámok.

shutterstock 113231725

Miről is van szó?

Ha egy iskoláskorú gyerek, ne adj’ Isten olyan súlyosan megbetegszik, hogy huzamos ideig nem járhat iskolába, attól még elvileg ugyanúgy haladnia kellene a tananyaggal. A kórházakban azonban – és most beszéljünk a Heim Pál Gyermekkórházról, mert konkrétan innen indult a kezdeményezés – egyetlen kórházpedagógus dolgozik.

Egy ember pedig nem tud fejenként napi négy órát foglalkozni 10 gyerekkel. Ráadásul ezek a gyerekek más-más korúak, van, akinek a B betűt kellene megtanulni kanyarítani, és van, aki éppen Buda visszafoglalásáról kellene, hogy tanuljon. Olyan polihisztor pedig nincs, aki első osztálytól tizenkettedikig, matektól a történelemig mindent meg tudna tanítani.

És akkor jön a KórházSuli program

Prievara Tibor, a Tanárblog szerzője azt találta ki, hogy miért is kellene mindezzel a hatalmas tananyaggal egyetlen embernek, a kórházpedagógusnak megküzdeni? Hiszen egyrészt vannak gyerekek, akik mindezt tudják, másrészt vannak eszközök, amiken keresztül el tudják juttatni ezt a tudást a célszemélyhez. Elkészítették tehát az e-study group app készítő oldalt, ahol lelkes gimnazisták ki tudják dolgozni a szükséges tananyagot oktató alkalmazásokat.

A programban mindig az aktuális igényre adnak választ, egyszerűbben: mindig az éppen szükséges és hiányzó tananyagot készítik el. Amikor bekerül a kórházba a beteg gyerek, a kórházpedagógus felveszi vele a kapcsolatot. Amikor pedig kiderül, hogy milyen oktatóanyagra van szükség, a kórházpedagógus ezt jelzi Prievara csapatának, ők pedig a velük kapcsolatban álló gimnáziumok felé továbbítják a kérést. Valamennyi együttműködő gimnáziumban van egy szervező tanár, aki koordinálja és segíti a diákok munkáját, kiosztja a feladatokat, szükség esetén megmutatja, hogy hogyan működik az app készítő program (egyszerűen).

Ha kész az app

Az elkészült appokat szaktanár lektorálja. Ez után jön a nehéz része, amikor már nem elég a gimnazistának a számítógép előtt okosnak lenni, hanem „terepre” kell menni. Az app készítője ugyanis bemegy a kórházba, és egy tableten megmutatja a beteg gyereknek, hogy hogyan kell azt alkalmazni, mit kell csinálni. Erre a találkozásra egyébként szakember készíti fel a gimnazistákat, nem csak úgy bedobják őket a mélyvízbe. Prievara azt mondja, valójában itt látják a diákok, hogy milyen fontos és hasznos a munkájuk, és hogy tényleg tettek valamit egy másik emberért.

Motiváció

Egy súlyos betegségben szenvedő gyereknél belátható, hogy a tudás megszerzése, hogy úgy mondjuk, nem áll valami előkelő helyen a fontossági sorrendben. Egy tablet a kézbe már jó nyom, (az eszközöket a program támogatói, a Microsoft és a Rotary Club biztosította), de azt is el kell érni, hogy a tanulnivalóval is foglalkozzon a gyerek.

Éppen ezért ezeknek a tananyagoknak frappánsaknak és szórakoztatóknak kell lenniük – ami nyilván Prievara Tibor, a gamifikáció hazai úttörőjének projektjénél alapnak számít. Az appokba tehát jutalomkulcsokat és jelszavakat is elrejtenek, hogy mindig legyen következő szint, amiért érdemes dolgozni.

A programot, amiben jelenleg négy gimnáziummal működnek együtt, szeptemberben szeretnék teljes gőzzel beindítani, addig is lehet tanulmányozni a jelenleg béta üzemmódban működő e-study group app készítő oldalt. Reméljük, minél több gimnázium kedvet kap hozzá.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta