Asztmás és terhes? És tüdőgyógyász látta már?

Attól, hogy egy asztmás nő teherbe esik, krónikus, stabilan fennálló állapota még nem változik: továbbra is asztmás marad. A két csík, meg az első pár ultrahang után özönnyi információt kap persze arról, hogy NE szedjen gyógyszert, semmit, különösen az első három hónapban, megeshet ugyanis, hogy fejlődési rendellenességgel születik a gyereke, és hát azt meg ki akarja, ugye.

Így aztán ilyenkor sok asztmás nő dönt úgy: egyik pillanatról a másikra abbahagyja a gyógyszert. Na, ezt nem kéne, pláne laikus tanácsokra, meg dr guglira hallgatva!

shutterstock 171517361

Nézzük, mi a helyzet, ha valaki nem abba a szerencsés harminc százalékba tartozik, akiknek javulnak a tünetei. Hidvégi Editet, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyászát kérdeztük a terhesség alatt előforduló asztmáról, és az asztmások terhességéről.

Bár megeshet, hogy az asztma várandósság alatt jelentkezik először, de ahogy azt a tüdőgyógyász mondja, ez kevéssé jellemző, ellentétben a terhesség alatt kialakuló orrfolyással, orrdugulással, ami sokaknál megnehezíti a levegővételt.

„Az esetek jelentős részében az asztma nem a terhességgel szokott kialakulni, hanem általában már meglévő asztmás beteg lesz várandós, és az új állapottal együtt három irányba változhat az asztmája. A betegek egyharmadának nem változnak a tünetei, egyharmaduknak javul, és szintén egyharmad az az arány, akikről úgy tudjuk, hogy romlik” – magyarázta a szakértő.

Azt egyetlen várandósságnál, még ugyanazon nő két különböző terhességénél sem lehet előre megjósolni, javul, avagy romlik-e majd az állapot.

A roham oxigénhiányt okoz

És hogy miért különösen fontos az asztma gondozása, milyen problémák származhatnak abból, ha egy kezeletlen asztmásra egyszer csak rátör a fulladási roham?

„Az asztmás roham egyik mellékhatása, hogy oxigényhiányos állapotot okoz a betegnek. Az anyaméhben a gyerek amúgy is egy kicsit alacsonyabb oxigénszintre van beállítva. Ha az anya egy roham következtében a normálisnál alacsonyabb oxigénszinttel bír, akkor a gyerek károsodhat, mivel a méhlepényen keresztül, a köldökzsinóron át még kevesebb oxigén jut el hozzá.

A méhen belüli oxigénhiányos állapot mozgásszervi- és beszédfejlődési zavarokat, diszlexiát, diszgráfiát és figyelemzavart is okozhat, de megeshet az is, hogy az asztmás roham terhességi magasvérnyomást vagy méhösszehúzódásokat idéz elő az anyánál, és így koraszülés következik be.

Ezért fontos az, hogy az anya a megfelelő asztma elleni kezelést mindenképpen megkapja” – mondta dr. Hidvégi Edit.

Tipikus jelek, amikre figyelni kell

Az asztma súlyosbodása gyakran a terhesség végére, a 29. és 36. hét közé tehető – arra az időszakra, amikor már egyébként is kialakulhat egyfajta nehézlégzés a növekvő magzat és a felfelé nyomuló méh hatására.

Van azonban néhány olyan tipikus jel, ami egyértelműen asztmára utal, így ha ön ezeket tapasztalja, mielőbb forduljon orvoshoz! „A terheseknél a köhögés és a fulladásérzés az, ami után mielőbb orvosi segítséget kell keresni. Persze, a terhes amúgy is fullad, mert a növekvő méh a rekeszt felnyomja, és ezért az anya nem tudja használni a rekeszi légzést. Ebből kifolyólag sokkal rosszabbak a lehetőségek, ha még mellé asztmás rohamot is kap” – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit.

shutterstock 204987541

Szóval, ha ön még nem vár gyereket, de szeretne, érdemes konzultálnia kezelőorvosával arról, milyen gyógyszereket javasol önnek az asztmája gondozására – mert elhanyagolni, na, azt nem szabad. Megoldás viszont van.

„Vannak olyan gyógyszerek, amik elfogadottak az asztmás terhesek kezelésében. Hogy ezek mik, tudni fogják azok a szakértők, akik az asztmás beteget beállítják a kezelésre (legyen az tüdőgondozói szakorvos, terhes asztmásokra specializálódott tüdőgyógyász, stb.).

Általában beszívós gyógyszert szoktunk javasolni, mert csak helyi hatásúak (szemben a tablettákkal), és az egész szervezetre vonatkozóan csak töredékük kerül be a keringésbe (van, aminek 10, van, aminek 0,1 százaléka). Hogy mennyi jut be a keringésbe, attól is függ, hogy a beteg jól szívja-e be, kiöblíti-e a száját (szteroidos inhalátoroknál szokott fontos lenni). Ha ezeket szabályosan megcsinálja, akkor megelőzheti az asztmás rohamokat, és biztonsággal használhatja ezeket a szereket.

De csak abban az esetben, ha az orvosa azt úgy írta fel, hogy tudta: terhes” – mondta a tüdőgyógyász, és egyúttal hangsúlyozta: ezeknek a szereknek a használata az első trimeszterben is biztonságos, csakúgy, mint a szoptatás alatt.

Persze, megértjük, ha ön továbbra is kételkedik, hiszen a gyógyszercégek már csak etikai okokból sem tesztelik a készítményeiket várandós nőkön, ugyanakkor fontos megjegyezni: a terhesség alatt alkalmazott asztmagyógyszert már régóta használják várandósoknál, és az ő gyerekeiknél nem találtak az átlagosnál magasabb rendellenességet – tájékoztatott a doktornő.

Amennyiben még mindig nem győztük meg, ott az Országos Gyermekegészségügyi Intézet genetikusa, teratológiai (méhen belüli magzati ártalmak) tanácsadója, akit bátran kérdezhet az adott készítménnyel kapcsolatban.

Persze fontos az is, hogy ke rülje az allergénjeit – feltéve, hogy tudja, mik azok. Tehát ha macskaszőr allergiája van, ne mejen macskás lakásba vendégségbe, ha pedig a pollenekre érzékeny, hagyja ki a kaszálást. Kerülje a dohányfüstöt, és ha lehet, ne kapjon el semmilyen vírusos légúti megbetegedést. De ami még ennél is fontosabb: rendszeresen konzultáljon tüdőgyógyászával az állapotáról.

Oszd meg másokkal is!
Mustra