Ezt látja olvasáskor egy diszlexiás!

Tavaly egy angol egyetemistánál, bizonyos Daniel Brittonnál diszlexiát diagnosztizáltak az orvosok. Amikor Britton mindezt közölte csoporttársaival és a tanáraival, mindenki csak nézett rá, lustának és hülyének, de legjobb esetben is lassúnak titulálták, így a London School of Communications tervezőgrafikusa úgy döntött, elmagyarázza környezetének, mit is jelent ezzel a betegséggel küzdeni, írtja a fastcodesign.com. 

Ebből a betűtípusból indult ki, ez az egyik legtisztább, legkönnyebben olvasható
Ebből a betűtípusból indult ki, ez az egyik legtisztább, legkönnyebben olvashatódanielbritton.info

Tervezett hát egy betűtípust, amit ráadásul diszlexiának keresztelt, és ami megpróbálja szemléltetni azt a frusztrációt, amit egy diszlexiás olvasás közben érez. A betűtípus alapját a Helvetica betűtípus adta, Britton csak elvette körülbelül a negyven százalékát a betűk alapvonalainak, hogy azokat nehéz, sőt bizonyos esetekben lehetetlen legyen kivenni.

Annak, hogy a tervező a negyven százalékát vette el a betűknek természetesen nincsenek tudományos alapjai, és nem jelenti azt, hogy a diszlexiások negyven százalékkal látnak valójában kevesebbet bizonyos betűkből, viszont remekül szemlélteti, mennyivel növekszik az idő, amit egy-egy betű kisilabizálásával tölt el a diszlexiás olvasó.

"Angliában a reklámok telis-tele vannak furcsa, feje tetejére állított betűkkel vagy csokorba állított szavakkal, amiket nekem nagyon nehéz megfejteni. Nincs fogalmuk, ezek mennyire zavaróak tudnak lenni" – mondja. "Még ha a szöveg teljesen normálisan is néz ki, a dekódolásért felelős része az agyamnak mégis képtelen megbirkózni annak jelentésével."

112600f2ff583d56d8d564f24d5dd401
danielbritton.info

Britton úgy érzi, akciója sikeresnek mondható, mivel csoporttársai is rögtön megértették, milyen lehet neki elolvasni egy leírt szöveget. De nemcsak ennyit profitált a fiatal a kezdeményezésből, hiszen munkát is kapott rögtön. Állítólag a parlamentben is jobban utána fognak nézni a dolognak, az egyetemistát pedig felkérték, hogy tervezzen olyan betűket, amik még ennél is jobban szemléltetik az állapotot, valamint ígéretet kapott arra is, hogy nagyobb körültekintéssel fog eljárni a kormány a zavaró hirdetések tekintetében. A dislexia betűtípus egyelőre nem letölthető, de már dolgoznak rajta. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra