SZÜLŐSÉG

Beteg a kölök? Nem baj, majd ápolja saját magát

2015. június 9., kedd 14:07

Ön nyugodt szívvel otthon merné hagyni egyedül a 12 éves, beteg gyermekét? A törvény szerint ez egy teljesen normális megoldás, a gyermekápolási táppénz ugyanis csak eddig jár a szülőknek, 12 éves kor után már nem, legfeljebb méltányosságból kérhető.

Végül is egy 12 éves gyerek már simán tud vizet forralni a teához, és meg tudja melegíteni magának az ebédet. Ezek nyilván olyan alapértelmezett készségek, amik betegen is simán működnek. Sőt, azzal sincs semmi baj, ha egy ekkora gyerek 8, de inkább 9-10 órán át, amíg a szülők dolgoznak, felügyelet nélkül van otthon. Ügyesen feltalálja magát, és különben is, mi baj történhet vele?

shutterstock 183131108

Egy 12 éves beteg gyerek nyilván pontosan be fogja venni a gyógyszerét, és a megfelelő időben vesz magához probiotikumot. Természetesen bíztatás nélkül is eleget iszik, és megmelegíti, majd bekanalazza a gyógyító tyúkhúslevest. A betegségére való tekintettel belátja, hogy most aztán mindennél fontosabb elfogyasztani az öt adag gyümölcsöt/zöldséget, és természetesen ágyban marad, nem fog ugrálni a fekvőgipszével. Csak mértékkel tévézik és játszik a számítógépen, egyáltalán nem szörfözik órákig a neten, ellenben sokat alszik, valamint értékes irodalmat olvas. Kizárólag. 

Végül is egy 12 éves gyerek már felelősen gondolkozik, belátja, hogy mi a jó neki, és úgy is cselekszik.  Ja, és természetesen annyira soha nem betegszik meg, hogy még az ágyból kimászni is túl elesett legyen, nemhogy ebédet melegíteni. Más indokot el sem tudok képzelni, amiért a törvény úgy rendelkezik, hogy 12 éves kor után már egy fillér táppénzt sem kap a szülő, ha otthon maradna a beteg gyermeke mellett.

Esetleg ha mégsem hagyná otthon egyedül a gyermekét 40 fokos lázzal, akkor oldja meg az ápolását a szabadsága terhére, vagy kérje meg a nagymamát, hogy menjen szabadságra ő (illetve támadjon fel), esetleg fizessen egy bébiszittert. Végül is az ön gyereke, ön vállalta, hát oldja meg maga. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.09 14:58:02fizetekmegegysort

  Remek. Micsoda "családbarát" törvényhozók!

 • 2015.06.09 15:23:55panamcat

  Igen. És a gyerek hívja ki az orvost, ha nem tud elmenni, mert annyira gyenge.

 • 2015.06.09 15:25:34Analmeun

  Azért egy 12 éves gyerek már nem életképtelen. Valahol meg kell húzni a határt. 10 évesen vígan elvoltam otthon egyedül (igen, már akkor sem nézték jó szemmel, ha anyuci vagy apuci nem ment be dolgozni, akár lehetett volna, akár nem), sőt, pihentetőbb és nyugisabb volt, mint ha otthon lett volna valaki és állandóan macerál a jószándékú tanácsaival. Két éve viszont majdnem végzetes lett egy rosszullétem, kár, hogy nem maradhatott táppénzen anyukám és jött át a felnőtt gyerekére vigyázni...

 • 2015.06.09 15:37:38Girhes

  Tízéves korától egyedül járt iskolába és haza. Egyedül volt otthon, amíg haza nem értünk. Lehet, hogy tévézett, lehet, hogy számítógépezett, lehet, hogy tanult. Ha éhes volt, megmelegítette a kaját a mikróban vagy a gázon (jajistenem, micsoda felelőtlen szülő!), adott a macskának enni, ha kértem, még a mosógépet is elindította. Amikor beteg lett, előfordult, hogy egyedül töltötte a napot. Gyógyszert bevette, teát megitta, magától el tudta dönteni, hogy ágyban lenne vagy inkább felkelne és játszana. A ház egyszer sem égett le, a gyereknek egyszer sem lett további baja az egyedüllét miatt. Igaz, mi úgy neveltük, mindig legyen korának megfelelően önálló. Tudom, ez már elavult szemlélet, de nálunk működött.

 • 2015.06.09 16:21:15Lady Ann

  El tudok képzeli olyan betegséget, műtétből/balesetből való lábadozást, amikor nem tud kimászni az ágyból, bármilyen önellátó egyébként. Velük mi van?
  Mondjuk ilyen helyzetben egy felnőttet is el tudok képzelni. Velük mi van?

 • 2015.06.09 16:55:50Lady.Bird

  Lady Ann: Ilyenkor lehet kérni fizetésnélküli szabadságot, ha nem elég a szabadság.
  (legaranyosabb, hogy elvileg a kiskorú gyermekét felügyelet nélkül hagyó szülőt fel lehet jelenteni, erről volt pár hónapja itt egy írás, érzelemdús kommentekkel...)

 • 2015.06.09 17:15:51zizi77

  Gyerek 3 éves kora óta nem voltam vele táppénzen. Beosztjuk az éves szabit, es meg nyaralásra is marad. 12 éves gyerek pár órára azért otthon hagyható már. Fél nap szabikkal is lehet operálni, ahol ezt megengedik. Szerencsére ennyi idősen már nem 2 hetente betegek, suliból sem hiányozhatnak túl sokat.

 • 2015.06.09 19:03:10retinax

  Én mondjuk a náthánál komolyabb betegségeket is el tudok képzelni, de boldogok azok, akik nem.

 • 2015.06.09 19:07:34kisr

  A cikkben a válasz. Ha a gyereknek 40 fokos láza van, vagy colit nyalt be, és nincs a családban senki, aki be tud segíteni, akkor méltányosságból kérhető táppénz. Így korrekt minden oldalról. Akinek eleve krónikus beteg vagy sérült gyermeke van, az egyéb munkaidő és ellátásbeli támogatást kap.

 • 2015.06.09 19:57:15ProhiOtti

  40 fokos lázzal, ha még ahhoz is gyenge, hogy kaját melegítsen, a feleségemet sem hagyom otthon egyedül. Pedig ilyenkor sem jár betegszabi nekem.
  Szóval ha már úgyis határt kell húzni, hol legyen a poszter szerint? Az egyetemista gyerek már lehet egyedül? 16 éves?
  8-9 évesen maradtam először egyedül otthon, na az para volt nekem. Pedig akkor már egyedül jártam iskolába, meg edzésre is 3 kerülettel arrébb mint ahol laktam. Szóval egy 12 éves azért, már feltalálja magát... addigra már kb igényli is az egyedüllétet.

 • 2015.06.09 20:29:48Kis.anita

  Tény,hogy ha beteg valaki (akar gyerek akar felnőtt) ápolást igényel(ne). De ha nem megoldható,az előre bekészített minden megkönnyíti (ha pedig 40gokos a laza akkor kórház..) a beteg helyzetetét. Tenyleg nem nagy "dolog" szerintem otthon hagyni egy nem nagyon nagy beteg 13evest. (En élveztem :))

 • 2015.06.09 21:26:25naphi

  Ha 12 évesen erre nem képes, ott elég nagy bajok vannak.
  A sggét ne töröljem ki?!

  Nyilván, ha súlyos beteg, nem hagyom otthon egyedül, de egy megfázással csak boldog ennyi idősen.

 • 2015.06.09 22:35:49subidubidu

  14 éves korig elvben nem lehet egyedül az utcán iskolaidőben du. 4-ig - kötelező napközi - hacsak nincs nála az iskola igazolása, hogy a szülő felelősséget vállal érte. De 12 évesen egyedül hagyhatod otthon, igaz?
  És ha bármi baj történik, kit is vesznek elő? Ugye, hogy a felelőtlen szülőt?
  Kettős mérce.

  A méltányossági táppénz elbírálása nem hiszem, hogy oly gyors lenne, első körben marad a szabi. A munkáltató pedig csak 7 napot köteles a szabadságból is kiadni a munkavállaló kérésére, a többit előzetes egyeztetés után ő osztja be. (Természetesen egy jó munkáltató akár még rugalmas is lehet)

 • 2015.06.10 02:42:30ZéGé

  Sztem betegségtől kellene függővé tenni ezt a betegápolási támogatást de, alapból 14 éves korig mindenképpen adnám .Gyerekkori tapasztalatból mondom,nem mindegy,hogy megfázol vagy kétoldali súlyos tüdőgyulladásod,vesemedencegyulladásod van.Lehet,hogy némi időt eltöltesz kórházban de, manapság amint lehet mindenkit hazaküldenek és otthon kell ápolni.Egy influenzánál is az első napok amikor lázas valaki,alig tud lábraállni akkor nekem ne magyarázza meg senki,hogy ilyenkor nincs szükség segítségre.Egy ilyen állapotban nem önállóság kérdése,hogy ellátja-e magát a gyermek.

 • 2015.06.10 06:29:53Bartush

  Nagyobb gondnak érzem, hogy sok vezető ma már attól is kiakad, hogy ha egy 4 évessel otthon akar maradni anyuka táppénzen. Akkor is ha évente 1-2 hétről van így szó. Gondolom, az ő anyjukat is csesztették anno, azért ilyen faragatlanok...

 • 2015.06.10 07:25:24bocshogybeleszólok

  Nagyobb probléma az orvoshoz eljutás, ha nem elég a körzeti délutáni rendelése. A gyerek a körzetihez se járkáljon egyedül betegen. Ráadásul nem kell megszoknia hogy egyedül is mehet, mert meglepődünk ha korán elkezdi a lógást. Mi van ha szakorvos kell, kivizsgálás? Nyilván a nagyobb gyerekeket is elkísérjük a több órás várakozásokra, mert rosszul van, eltört valamije, esetleg tovább kell menni, meg azért aggódunk is. Egy gyerek nem érti mit mondanak, mit kell csinálni, mi történik, főleg még ha le is kezelik. A 13 éves gyereket küldjük egyedül a laborba és legyünk 'szarszülők'. Ja! Szabit is kivehetünk! Majd egész nyáron legyen egyedül! Szerencsére mindig meg tudtam oldani a szüneteket, így volt erre szabim. Sosem értettem hogy egy 13éves gyerek mitől lesz azonnal felnőtt ezekhez. Otthon maradhat egyedül, de a vizsgálatokra ne menjen már egyedül.

 • 2015.06.10 08:38:07Morrancs

  Amikor a fiam először volt beteg 12 éves kora után, én is elmentem dolgozni. Amikor reggel otthagytam, nem is volt különösebben rosszul. Mire hazarétem majdnem 40 fok volt a láza, és gyakorlatilag nem volt magánál. Soha előtte nem volt lázas a betegségeivel, így fel sem ismerte, mi van vele, mi pedig nem számítottunk rá, hogy ez bekövetkezik. Ha egy kicsivel hamarabb kezd lázasodni, vagy nekem kell tovább bennmaradnom mire mentem volna haza?
  Egy betegségnél NEM TUDOD KISZÁMÍTANI mi lesz. Főleg egy kamasz esetében, akinek az egész teste éppen változik. Ezt jobb, ha fejben tartja az, akinek még ennél fiatalabb gyereke van.
  Aki meg arra büszke, hogy a szabadságát használja gyerekápolásra, noha járna neki is táppénz, az szerintem legközelebb vigyen be egy láncot is a munkahelyére, és kérje meg a főnökét, hogy ugyan láncolja már oda az íróasztalához, mert ha m,ár rabszolga, akkor látsszon is rajta! :)

 • 2015.06.10 10:13:05bocshogybeleszólok

  Todod ha 3 gyereket nevelsz egyedül, nem engedheted meg azt a luxust hogy táppénzre menjél, és akár csak pár nap táppénz miatt ezrekkel kevesebb fizetést kapj. Igen rabszolga vagyok, de nem a munkáé, a gyerekeimé. El kell tartanom őket, mert vállaltam. Nem sírok, és nem dicsekszem hogy ezért szabit veszek ki, de a kajájuk fontosabb, mint az hogy pihenésre szánjam a szabimat, és kiírassam magam tápénzre. Van aki meg se teheti, hogy táppénzre menjen, mert vissza se kell mennie. Nem mindenki olyan szerencsés.

 • 2015.06.10 10:48:13tzi

  Mondjuk az utolsó mondattal mélységesen egyet tudok érteni. Igen, a te gyereked, igen, oldd meg.
  Bocs.

 • 2015.06.10 10:49:46fionamioma

  az megvan, hogy a gyámügy bármikor beleszólhat ebbe?

  [link]

 • 2015.06.10 15:29:42kisvirag78

  Bár egy 12 éves gyereket általában betegen is otthon lehet hagyni, egy banálisnak induló betegségből is lehet gond, és mi van akkor, ha mondjuk elájul, vagy hirtelen nagyon rosszul lesz (pl. a reggeli hőemelkedés vakbélgyulladást rejtett, mert nálunk volt ilyen). Persze, ideális esetben, ha nagyon rosszul érzi magát, szól telefonon a szülőnek, de mi van, ha erre valamiért képtelen, vagy a szülőt épp nem lehet elérni (pl. tárgyal, értekezik). Akkor a gyámügy mit mond? A kiskorút valójában a szülő vagy a törvény veszélyezteti ilyenkor?
  Persze, akinek muszáj, féllábon is megoldja, szomszéd nénivel, pótnagyival, akárhogy, mert a gyerek az első, de ezt az ellentmondást a törvény két cikkelye között nem ártana azért feloldani.

 • 2015.06.10 15:44:49zizi77

  Kisvirág, amit leírtál egy 16 évessel is előfordulhat, de felnőttel is. Persze a gyámügy abba már nm szól bele, de ha belehal, akkor az vígasztal? Hol húznád meg a határt? Nem lehet mindig a legrosszabbra készülni, de igen vannak szerencsétlen esetek. Magam részéről 8-10 órára én se hagynám itthon a gyereket, de 3-4 órát simán kibírhat, ha mondjuk Apával lehet kicsit osztozni a terheken.

 • 2015.06.10 23:01:23Aranyi Gábor

  Durva leszek, de a ballibbantak majd kimoderálnak. Ha egy 12 éves képes és alkalmas arra, h. valamit valahova bedugjon (játékból vagy komolyan), akkor talán megy ez lázmérővel, konnektorral, gyógyszerrel és kajával is.

 • 2015.06.11 07:54:44hrgy

  O, annyira aranyos, empatikus embereknek tetszenek lenni, komolyan. Remelem, hogy egyik olyan kommentelonek sincs gyereke, aki partolja a dontest.

  Bakker, 12 evesen en is onallo voltam, de amikor eltortem a karom, es nyaktol-derekig bekotoztek a teljes jobb oldalamat, akkor nem annyira volt vicces az elet, peldaul a kajamelegites meg hasonlok. Vagy amikor 18 evesen (!) az orvos ket het szigoru agynyugalmat irt elo, mert ilyen is van. De persze, igazatok van kedves kommentelok, az orvosok mind ostobak, tokeletesen feleslegesen ulnek ott, ahol vannak, kepzett politikusaink _nyilvan_ atlatjak az egeszsegugy minden aspektusat, a beteg kamaszok pedig mind kivetel nelkul csak szimulalnak.

  Remelem, sosem lesz gyereketek, mert csunya meglepetesek jonnek.

 • 2015.06.11 14:28:52Hjudit

  És tessék mondani, akkor már volt tapifon, meg kajaküldő szolgálat?

  Bocsesz, de ha nem tudod megoldani a gondozását, akkor minek vállaltál gyereket? Mer ugyé, eztet is számításba vetted amikor a puha kis talpacskák után vágyakoztál?

  Ha annyira mártíranya vagy, hogy te és csakis te ápolhatod a gyerekedet, törölgetheted a testnedveit, akkor miért nem vagy főállású anya?

  Ja, hogy nem tudod eltartani?

  Vissza a kiindulóponthoz.

  Szóval nem kellene Magyarországot összetéveszteni a nyugateus államokkal. Itt 60 éve nem lehet egy keresetből családot fenntartani. (Irigylet a kivételnek) Ergo az anyáknak is minél előbb dolgozni kell menni. Tehát önállóságra kell szoktatni a gyereket. Ma már tényleg van mobiltelefon,meg internet, tehát egy app-pal ellenőrizheted, meg felhívhatod akár óránként is.
  De erre a korra már általában nyugdíjasok a nagyszülők, tehát nagyjából mozgósíthatóak. Ha pedig nem, és annyira kell a fizud, akkor miért nem vagy hajlandó kiadni némi pénzt valakinek, aki vigyáz a srácodra? Ez nem smucigság?

 • 2015.06.11 14:47:07zizi77

  Hrgy, amiket írsz nem mindennapi esetek. Téged otthon hagytak volna a szüleid egyedül, ha nem kapnak táppénzt? Mivel van egyéni elbírálás, még táppénz is járhat érte. De lehet szabiból, fizu nélküli szabiból, esetleg külsős személy bevonásával is megoldani a helyzetet. Ehhez nincs szükség arra, hogy minden idióta 18 éves koráig otthon törölgethesse a gyerek orrát, mert még fizetnek is érte. Azt hiszem mindenki tud differenciálni egy taknyos vírus, meg egy műtét utáni szigorú ágynyugalom között. Aki meg nem, annál nem csak ezzel lesz a gond!

 • 2015.06.11 14:57:52Vajk a Vitéz Várjobbágy

  Így van, megint mehet a nyafogás, a siránkozás, hogy az egyetlen egy szem gyereke mellett nem lóghat a melóból 5 napon keresztül, mert hőemelkedése volt.

  Hát nem. Ha tényleg nagybeteg, akkor lehet szabira menni, vagy kórházba vinni, ha pedig rendszeresen betegeskedik, akkor az ugyebár megint csak nem normális állapot, amit figyelembe kell venni munkahelyválasztásnál. Nem a kormány feladata ezt országos szinten rendelettel szabályozni, hanem a kedves szülő feladata felmérni, hogy milyen munkát tud elvállalni a családi feladatai ellátása mellett. Gondoljon majd erre, ha a háziorvosa nem fogadja majd az egyetlen szeme fényét, mert megfázott a kisfia, a helyettesítésének porontya pedig bárányhimlővel küszködik.

  A szájtáti követelődzés, az megy. Ide mindjárt Svédországot, mert neki az jár. Mindenki álljon vigyázzba és fizessen mindent amit csak szeme-szája megkíván mert a nasasszony szaporodni méltóztatott. Persze most majd jön, hogy dehát kihal a Magyar. Na az a gyenge, semmirekellő szibarita nemzet, ami az is anyámasszonykatonáiból állna, akiknek se testvére, se családi kapcsolata, semmije sincs, csak az Anyucikája, aki állami támogatással otthon maradt, hogy az egyetlen kisfia be tudja venni a támogatott szuper gyóygyszereit és meg tudja neki melegíteni az előre elkészített kis leveskét, nehogy szörnyhalált haljon, ha a láztól elgyengülve megpróbál kibotorkálni a konyhába; miközben a majdani szomszédjának 12 évesen már 2 felesége volt akiből a másodikat egy háborúban szerezte zsákmányként 7 szép kövér tejelővel együtt miután a férjecskéjét szépen fejbelőtte.

  Na ez a nemzet igazán megérett a pusztulásra, tehát jöjjön aminek jönnie kell.

 • 2015.06.11 15:54:02Estevez atya

  Bunkók vagytok, egy csepp együttérzés nincs bennetek.
  Azért tart itt az ország, nézzetek már magatokba.

 • 2015.06.11 15:54:16Estevez atya

  Már akit érint.

 • 2015.06.11 16:27:29zizi77

  Fejtsd ki, kérlek!

 • 2015.06.11 21:49:42Mr. Bear

  Jaj, de szépek ezek a "ha egyedül vagy, oldd meg, minek vállaltad" szövegek. Tessék mondani, mi jár annak büntetésül, aki nem látta előre, hogy a házastársa meghal? Dögöljön meg, ugye?
  És ne hagyjuk ki a tanárokat se, tudjátok, azokat a szemeteket, akik EGÉSZ nyáron csak lebzselnek. Mert ők ugyan egy nap szabadságra se mehetnek a tanév során, ha beteg a gyerek, és már nem jár a táppénz, lehet választani a fizetés nélkülit vagy a fizetés nélkülit.

 • 2015.06.12 09:26:29hallode

  11 évesen is hagytak otthon bőven, mandulagyulladással. Volt telefon akkor is, most meg pláne. Anyám óránként ramcsörgött, ha baj lett volna, hazajön. Voltam otthon 13 évesen egyedül egy hetet megrándult bokával, úgy hogy lábra se tudtam állni. Mégis megoldottam mindent, mankóval kimentem pisilni, anyám a kaját, innivalót, egyebeket reggel bekészítette nekem.
  Most is, felnőttként is lehetek olyan beteg, hogy nem maradhatok egyedül. Most is meg tudom oldani ilyenkor (nem gyakori azért az ilyesmi annyira szerencsére, valljuk be), hogy legyen velem valaki, akkor is meg tudták oldani a szüleim az ilyesmit, mikor kamasz voltam. Egyetértek, meg kell húzni a határt valahol, és szerintem a 12 év korrekt.
  Primilla, neked pedig ne haragudj, hogy ezt írom, de mostanában minden cikked a gúnnyal és az iróniával operál. Unalmas, amellett ehhez nem kell különösebb tehetség, ezt te is tudod. Az érveléshez, meg annak megokolásához, hogy ez miért valós probléma, annal inkább. Mindenkinek jobb lenne, ha inkább érdekes és informatív cikkeket írnál egysíkú fröcsögés helyett.

 • 2015.06.12 15:22:54fizetekmegegysort

  VAjk a Vitéz Várjobbágy:ja, kezdhetnéd magaddal...

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta