SZÜLŐSÉG

Miért van nyári szünet egyáltalán?

2015. június 8., hétfő 09:24

Teszi fel a kérdést a Mental floss, aki igyekszik választ adni a kérdésre. A hivatalos anekdota szerint, azért van szükség a nyári szünetre, mert a XIX. században a gyerekeknek dolgozniuk kellett a földeken. A történet szép, de nincs sok köze a valósághoz.

Inkább ahhoz van köze, hogy a gazdag, nagyvárosi gyerekek kipihenhessék az iskolaév fáradalmait. A polgárháború előtt a parasztgyerekeknek nem volt nyári és téli szünetük, viszont lazíthattak ősszel és tavasszal, már amennyiben a vetés és az aratás lazításnak minősül.

A városi gyerekeknek még ennyi sem jutott, egész évben suliba jártak. 1842-ban Detroitban a tanév 260 napon át tartott. Összehasonlításképp, nálunk egy tanév 180-181 napon át tart. De ahogy a városok növekedésnek indultak, a tégla és a beton közé megült a meleg, és iszonyatos forróságban éltek a városi népek. Ezért a tehetősebbek a nyáron elutaztak. Ez pedig problémákhoz vezetett. Mivel az iskolalátogatás nem volt kötelező akkoriban, ezért a tantermek kiürültek. Valamit tenni kellett.

fortepan 32083
Fotó: FORTEPAN

A törvényhozók vitát kezdeményeztek, amihez hozzájárult, hogy a szabadidő szerepe társadalmi szinten is megnőtt. A szakszervezeteknek, és a 8 órás munkaidőnek köszönhetően, egyre több szabadsághoz jutottak a munkavállalók. A támogatók azzal érveltek, hogy az agy is izom, és túlterhelése sérülésekhez vezethet. Ha ez nem lenne erős indok, a légkondi még nem is létezett ebben az időszakban, ezért a városi iskolákban kibírhatatlanul meleg lehetett.

A századfordulón tehát a városi iskolákban a legmelegebb 60 napon szünetet rendelek el, amit a vidéki iskolák hamarosan átvettek. A cápák üzletet szimatoltak, nem véletlenül. A nyári vakáció manapság az egyik legjobban jövedelmező iparág Amerikában.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.08 10:49:20gOldieE36

  Tehát így van az USÁban. De ez Magyarországra is igaz?

 • 2015.06.08 12:28:30laci_52

  "a légkondi még nem is létezett ebben az időszakban, ezért a városi iskolákban kibírhatatlanul meleg lehetett"

  Nálunk ma is ez a helyzet, ezért továbbra is szükség van a hosszú nyári vakációra.

 • 2015.06.08 12:34:35Medgar

  gOldieE36: Nagyjából június közepére "szakad meg" a búza, innen nem nő tovább. Az aratás ez után kezdődhetett. Innentől az összes nagyobb gyerek be volt fogva legalább a ház körüli munkákra, mivel a szülők egész nap a földeken voltak. Így iskolába sem tudtak járni június közepétől augusztus elejéig.

  A vakációt lehet, hogy a városokban vezették be, mivel falun nem a pihenésről szólt ez az időszak.

 • 2015.06.08 16:32:32irdesmond

  Ami most van az nagyon rossz rendszer, de tartok tőle, hogy csak a pedagógusok ragaszkodnak a 2 hónap nyári szünethez. Bajorországban most ért véget a 2 hetes pünkösdi szünet. A nyári szünet rövid, de év közben gyakrabban van szünet, és a családok így jobban el tudnak menni nyaralni, és nem csak nyáron.

 • 2015.06.08 19:25:52alisarboissay

  @irdesmond

  a szünetek napja / hossza Mo-on es a Bajoroknal is kb. egyforma. Csak 1 dolgot felejtesz el. Mo-on a nyar nem olyan mint a nemeteknel. Nincsenek hetekig tarto kanikulak. Most is kb. van 20 fok. Mo-n meg 32. Probalj mar meg 30 fokban koncentralni, ugy hogy nem hütött teremben vagy. Tudod erre a nemetek sem kepesek. Sem az iskolapadban, sem a munkahelyen. Tudom, mert itt ülök velük együtt mar 10 eve.

 • 2015.06.08 19:31:37sajtos pogi

  irdesmond
  Ausztriában hosszabb a téli szezon, lehet síelni. Lehet barlangászni. Mo.-on mit csinálsz hidegben, latyakban? Sokkal kevesebb a lehetőség. Pünkösdkor minek két hét? Strandolni, vizezni még hideg van, hegyekhez vagy bringázni elég 1 hét is, mert az sokkal intenzívebb, fárasztóbb.

  De ha hosszabb lesz a tanév:
  - senki ne kérhesse ki a gyerekét a szorgalmi időszakban nyaralni. Az orvosi igazolásokat is szigorúbban ellenőrizzék.
  - ne legyen reklamáció a dolgozatokért, feleltetésért
  - nincs könnyített tanulási rend, annak sem, akinek a termében 31 fok van, az ablakok csak bukóra nyithatóak és áll a levegő

 • 2015.06.08 20:52:33efi

  A nyári 11 hét szünet feleslegesen hosszú. A tanárok hajtják leginkább és minden évben szép csöndben növelgetik is a szünetek hosszát és még így is ügyeskednek.
  Az őszi szünet 2-3 munkanappal indult anno, jövőre már 6 munkanap lesz.
  A téli szünet a 80-as években ritkaság számba ment, ha 2 hetes volt, most már mindig az. Az idei tanévben június 15 hétfő utolsó tanítási nap, na vajon az iskolák hány %-ában ér véget már mégis 12-én, 99% ? Már most sem igen vannak bent, egész délelőtt váltásban minden nap úszótanfolyam, osztálykirándulás hegyek. (aztán sír a szájuk, hogy szegény gyereknek évközben 30 órája van hetente) Augusztusban (szent tehén) nem mernek kezdeni, mert 31-én még 40 fok van, szeptember 1-jén meg nyilván 18, így hát kezdés 4 napos csonka héttel (ha úgy jön ki, akkor meg 1 napossal). Minden előbbre csúszva, hogy mielőbb be lehessen fejezni. Félév már január közepén (- 2 hét), ballagások már április végén (min. - 1hét, régebben sosem volt május 7-8 előtt.), érettségi, felvételik, évzáró szintén korábban. Igen rossz lesz az iskoláknak, ha egyszer mindenhol lesz klíma, a tanároknak új hazugságot kell kitalálni.
  Az óvoda júni 15-től bezár 4 hétre (régebben ez is 2 hét volt), de már ezt sem bírják kivárni, előtte 3 (!) nappal rendkívül fontos és 15-én bizonyára már meg nem tartható továbbképzés.
  A szülő meg csináljon, amit akar a 25-30 nap szabijával.

 • 2015.06.08 21:15:16Fehér Vanda

  efinek
  Én nem tudom, te honnan szerzed ezeket az információkat, de én július 9-ig dolgozom!! Nem tudom honnan a 11 hét, de nekem nem annyi... Bocs, de menj el tanárnak, és mindjárt élvezheted ennek a szakmának az édes gyümölcsét! Mert minden tanár csak a szabi miatt tanár, tudtad?? Nem érdekli a gyerek és az,hogy 8 órát együtt van vele...nem készül az órára, nem ír naplót, tanmenetet, digitális anyagot, óravázlatot, tök részeg az osztálykiránduláson, azt csinál a gyerek, amit akar.... Nem érdekli a portfólió(ami 3 szakdolgozat), nem javít dolgozatot, nem készít ajándékokat a gyerekkel karácsonyra, húsvétra,anyák napjára....és nem készít műsorokat sem, a farsangról nem is beszélek...kizárólag a 11 hét miatt tanár, meg hogy kibasszon az olyan szülőkkel mint te...

 • 2015.06.08 22:05:30geegee

  Bizony én is a német rendsezrt fikázom.Magyarországon annak nincs helye.Minek a sok szirszar szünet pünkösdkor, meg ősszel, sokkal inkább fontos egy gyereknek, hogy nyáron a 30-40 fokban tudjon pancsolni, csobbanni.Már amennyiben fontos, hogy egy gyereknek mi a jó.A szülők meg megoldják, nyári táborral, nagymamával stb-vel a dolgot, a mi szüleink is megoldották.

 • 2015.06.08 22:30:49wolfgabriel

  Örülök, hogy többen is "tudják", hogy a tanárok "hajtják" a nyári szünetet.

  A pedagógusok (MIND!) az augusztus végén tartott nyitóértekezleten tudják meg, hogy az adott tanévnek mi lesz az időbeosztása. Nem hajtanak semmit, egyszerűen felülről leküldik. Ennyi.

 • 2015.06.08 23:01:34P1sty

  @efi
  Az iskola nem gyerekmegőrző, bármennyire is kényelmes lenne az ilyen sipákoló kisgyerekeseknek, mint te. Az iskolában elsősorban tanítás folyik, és 40 fokban az nem igazán hatékony. Emellett vedd figyelembe azt is, hogy a "felügyeletre szoruló" kisgyerekek az iskoláskorúak igen kis száalékát teszik ki, és számukra a napközi amúgy is biztosított. 10 éves kortól pedig nyugodtan otthon lehet hagyni egyedül a gyereket, az addigi max. 3 nyarat meg csak megoldod valahogy, ha másként nem, a fent említett összevont napközivel. A gyerekek így is rohadtul túl vannak terhelve, ne sajnáld már tőlük ezt a kis pihenést az önző érdekeid miatt.

 • 2015.06.08 23:02:35agarik

  Sokkal inkább hogy a csóró gyerekek segíthessenek a földművelésben.

  Sokkal inkább érdekel a parlament miélrt nem ülésezik (akkor nem történik semmi a világban?), és a bíróság miért nem csinál semmit (nyáron megáll a bűnözés?).

 • 2015.06.08 23:59:23_Neville

  Hihetetlen, hogy mindig megjelenik egy kretén, aki azt képzeli, hogy a tanárok szabadsága egybeesik a gyerekek szünetével. Kb. a július az, ami tényleg szabad nekik, előtte-utána adminisztráltak, ügyeletet tartanak, ha valamit intézni kell, érettségiztetnek, pótvizsgáztatnak stb. Az a július kemény 20 munkanap. Tényleg, rengeteg...

 • 2015.06.09 00:13:41videki gyerek

  Miutan ma mar a gyerekek nem vesznek reszt a mezogazdasagi munkakban, ezert teljesen felesleges a 80 nap nyariszunet, ugyis csak vegig pialjak drogozak, ezeket a honapokat.

 • 2015.06.09 15:42:59atomtudós

  efi: a tanároknak a nyári szünet kb. 7 hét, júniusban az utolsó napokban érnek véget az érettségik, aug 20 körül pedig kezdődnek a pótvizsgák és a nyitóértekezlet. Ki menne tanárnak a diplomás átlagbér feléért, ha még ennék is kevesebb lenne?

 • 2015.06.09 18:40:37efi

  Na, megjött a sok tanár.
  Hát nekem a nyári szabadságom nem 7 hét, hanem összesen ha három, meg ugyanennyi elszórva az évben (van, akinek meg leginkább semmi, mert különben repül). Szóval a tanároknak meg 7 hét nyáron, meg 3-4 évközben, majd ha ráérek, sajnálom őket.
  Meg azt a tanárt is, aki tesitanárként órákra készül és dogát javít, meg azt is, aki 20 éve ugyanazt a 3.-os matek tananyagot adja ugyan le, de azért keményen "készül", hátha feltaláltak valami újat az összeadás terén.
  Felesleges továbbá 40-fokozni is (amúgy sincs annyi sosem), meg most is 2 hétig meleg van, júni 16-tól meg 25 se lesz, most mégis ott vannak, utána mégsem lesznek ott.
  Aztán az lehet, hogy "felülről mondják meg", melyik napon kezdődik, meg végződik napra pontosan a tanév, de nem erről van szó, hanem hogy lassacskán szépen elszaporodtak és meghíztak a szünetek és nem ezt nem saját kútfőből találták ki "fent" az íróasztalok mögött.

 • 2015.06.09 22:07:56Egyedi nicket kell megadnod

  Igazad van efi, dögöljön meg a szomszéd tehene is.

 • 2015.06.10 05:25:19egysmás

  Nem értem, hogy a tanároknak miért kell a felkészüléssel, meg ilyen dolgokkal jönniük.
  Ez annyira hiteltelen egy olyan szakma szájából, amiben még a poénokat is évről évre ugyanúgy sütik el!

  Miért nem lehet azt mondani, hogy bassza meg 25-30 gyerekkel vagyok összezárva napi 6-8+ órát és egyet sem ölhetek meg közülük, nah ezért kell a nyári szünet. Meg a tavaszi, őszi téli.

 • 2015.06.10 09:40:02Csokis

  Két gyerekkel, 48 évesen van 34 nap szabim. Az egy nap híján 5 hét. És rohadtul nem irigylem a tanárok 7 hetét, mivel 5,5 évig tanítottam, tudom milyen egy tanár agyának állapota júniusra.
  Mellesleg amikor ifjú voltam, bohó és pragmatikus, egyszer panaszkodtam, hogy rohadtul nem tanulnak a kölkök. Az egyik rutinos kolléganő (nem afféle alibi tanár volt, aki csak jobb híján választotta a szakmát, mert egyrészt szakmailag is sikeres volt, másrészt a gyerekek közt éveken át ő volt a legnépszerűbb az éves felmérések alapján) megkérdezte: "Te nem tudtad, hogy amit március 15-ig nem tanítasz meg, azt már abban az évben nem is fogod?" Na, részemről ennyit a nyári szünet hosszabbításáról.

 • 2015.06.10 09:42:56Csokis

  egysmás: Miért nem lehet azt mondani, hogy bassza meg 25-30 gyerekkel vagyok összezárva napi 6-8+ órát és egyet sem ölhetek meg közülük, nah ezért kell a nyári szünet. Meg a tavaszi, őszi téli.

  No, ez jogos! :-)

 • 2015.06.10 11:00:55atomtudós

  Csokis: a 34 nap az nem 1 nap híján 5 hét, nem 7.

  egysmás: "...egyet sem ölhetek meg közülük..." - ez tetszett :)

  Egyszer összeszámolhatná valaki, mennyi a tavaszi / téli / őszi szünetekből az olyan szünnap, ami a többieknek nem az. Összesen talán 8. Ja, és egy tanár csak a legdrágább főszezonban tud elmenni nyaralni, és olyan sincs, hogy év közben elugrasz egy hosszú hétvégére.

 • 2015.06.10 15:36:35zizi77

  Jó esetben 1-1 hetet tudok kivenni nyáron, egyben a kettőt tán 10 éve utoljára. 2 gyerekem van, megoldjuk az elhelyezésüket. Én örülök, hogy lassan vége a sulinak. A nagy már most meg van zakkanva a melegtől. Mi lenne, ha még júni végéig kéne járniuk?! Nem irigylem a tanárok szabiját. Soha nem tudnám azt csinálni, amit ők.

 • 2015.06.10 16:47:17gchg

  TANÁR VAGYOK.

  A nyári szünet baromira nem annyi egy tanárnak, mint egy gyereknek. Amikor a gyerekek már rég nem járnak iskolába, mi még akkor is ott vagyunk június végéig, július elejéig, adminisztrálunk, leltározunk, beiratkozás van, ezer dolgunk van. Nyáron hetente egy napon az iskolában is ügyelet van. Augusztusban sem a hónap végén kezdődik a munka, hanem legkésőbb 16-án: pótvizsgák, értekezletek, beosztások, adminisztráció, órarend stb. Kb hat hét a nyári szünet tehát, ami alatt nem a lábunkat lógatjuk végig, hanem készülünk a jövő évre, arra, hogy mit hogyan tanítunk a következő tanévben, hogy érdekes legyen, izgalmas legyen a diákok számára. Ami a többi szünetet illeti: az őszi-tavaszi szünet már régen nem több egy hosszú hétvégénél+hozzácsapva még pár nap. Nem tesz ki egy komplett hetet sem. A gyerek ugyanolyan kifacsarva jön vissza tanulni, mint ahogy hazament "pihenni."

  Amikor viszont szeretnék, akkor nem vehetek ki szabadságot, ha földhöz vágom magam, akkor sem. nem mehetek el pl előszezonban vagy szeptemberben nyaralni a családommal. A német szünidő-leosztás sokkal egyenletesebb - bár Németországban a nyár biztos nem olyan hosszú és forró, mint idehaza.

  Azt pedig meg lehet nézni, mennyi társadalmi megbecsülést kapunk ezért a munkáért. :( Még a fizetésnél is kevesebbet. Aki irigyli a hosszú nyári szünetet, menjen el tanárnak.

 • 2015.06.10 17:00:01pajaci

  "Kedves" efi!
  Anno rád fért volna a nyári tanítás is, úgy talán nem maradtál volna ekkora ökör.

 • 2015.06.10 17:19:38efi

  gchg
  A kamuzás az megy. Attól, hogy odaírod, hogy tanár vagy, még van, aki utánanéz az állításaidnak és nem hiszi el bemondásra.
  Ajánlom, hogy tanulmányozd a tanév rendjét, nehogy otthon felejtsd magad, pl az őszi szünet hogyan nem tesz ki egy hetet. Konkrétan pl 2014 őszén 11 napos volt, 2015 őszén 10 napos lesz, hát ez a legújabb kutatások szerint bőven kiteszi az 1 hetet. Bár megértem ez nálatok már csak max a hosszú hétvége (+1-2 nap) kategória.
  Jó lenne most már eldönteni továbbá azt is, hogy akkor most melege van a gyereknek (meg lesz-e a jövő heti 20 fokban), 8 órás értekezleteket tartotok augusztusban 2 hétig folyamatosan vagy inkább az idén április 16-17-én már lezajlott elsős beiratkozást fogjátok tartani augusztusban?
  Továbbképzések vagy mifene miért évközben vannak 1-1 napot (tanítási szünet ugyebár), miért nem a szünet első napjaiban (annyival előbb kezdődhetne), ha már egyszer a gyerekek annyira nem bírják a meleget? Ja, hogy nehogymá nyáron, februárban meg ugyanis jönni kellene, jó lesz az akkor.
  És még igen nagyvonalú számolás mellett is legalább 20 nappal több a szünnap (ráadásul 20 nyári nappal), akkor mire föl a panaszkodás? Hogyan van meg az évi 2000 óra? Sehogy. És más nyilván egész nap lógatja, meg vakarja, nem idegesíti sem a meleg, sem a munkatársai, sem a főnöke, nem is túlórázik, és nem visz haza munkát. Csak a szegény tanároknak van ilyen sanyarú sorsa.

 • 2015.06.10 17:55:22nanne1

  "Kedves" efi!

  Nagyon sajnálom a tanárokat, amiért a Hozzád hasonló gondolkodású emberek gyerekeit kell NEVELNIÜK.

  JA! Nem vagyok tanár!

 • 2015.06.10 20:27:06efi

  Amikor az állításai cáfolata helyett inkább a hozzászóló személyével foglalkoznak, az bizony azt szokta jelenteni, hogy igaza van...

 • 2015.06.11 02:16:06LaGraCa

  Ne bántsátok "efi"-t! Nem tudhatjuk, miért nem lett tanár...

 • 2015.06.11 09:34:17Homo Criticus

  "Amikor az állításai cáfolata helyett inkább a hozzászóló személyével foglalkoznak, az bizony azt szokta jelenteni, hogy igaza van..." Logikai inkonzisztencia. Attól, hogy sokszor igaz, hogy a személyeskedés gyöngébb érvelési pozíciót jelent, ez nem szabály. A helyzet az, hogy miután az érveidet cafatokra szedték (tanárok sokkal többet maradnak bent nyáron, mint a diákok, csak főszezonban mehetnek üdülni, nincs hosszú hétvége stb. stb.), te ugyanazt a mantrát ismételgetted tovább és tovább. Ráadásul te voltál az első, aki az ellenérveket azzal próbáltad hitelteleníteni, hogy aki odaírta, hogy tanár, vagy tanár volt, az csak kamuzik. (Mintha egy nem tanár ne védhetné joggal a nyári szünetet vagy a tanárokat.) Azóta is ezt ismételgeted. Tehát te vagy a szabályod legékesebb cáfolata. Három pont ide vagy oda. Troll, nem is etetlek tovább.

 • 2015.06.11 09:36:00Homo Criticus

  "Azt pedig meg lehet nézni, mennyi társadalmi megbecsülést kapunk ezért a munkáért. :( Még a fizetésnél is kevesebbet. Aki irigyli a hosszú nyári szünetet, menjen el tanárnak." Igen, sokan vannak sajnos az efi-félék.

 • 2015.06.11 14:50:57IdomitottFoka

  Nem a tanárok, gyerekek szabija hosszú, hanem az enyém rövid.

 • 2015.06.11 15:16:47jasabel

  Édesanyám tanárnő, tehát közvetlen közelről tapasztaltam hogy a nyári szünet nem olyan hosszú a tanároknak mint a diáknak. Nekem már szünet volt, ő még ment be a suliba, nekem még szünet de ő már bent volt az iskolában. Arról meg nem is beszélve hogy mennyire fárasztó egy -egy év a tanároknak. Aki szerint nem járna meg ez hosszú szünet , az menjen be csak egy hétre tanítani, és a nap végén még foglalkozzon a saját gyerekeivel is! Azt hiszem meggondolná hogy sok e a nyári szünet!

 • 2015.06.11 18:48:28efi

  Szövegértelmezési problémákkal küzdő tanárok kedvvért:
  1. NEM azt állítottam, hogy a tanárnak annyi a szünete, mint a diáknak, hanem azt, hogy jóval több, mint a földi halandóknak.
  2. Továbbá, hogy amíg nekik a java biztos, hogy a nyáron van (és legalább 2-3x annyi), ellentétben másokkal, akik igen örülhetnek, ha 1-2 hetet elmehetnek nyáron és még akkor sem garantált a jó idő.
  3. Továbbá, hogy a 11 hét azért sok nyáron egyben, mert a szülőknek még eltolva se fedi le, nemhogy úgy hogy még egyidőben is legyenek szabin, lehet a gyereket ide-oda dugdosni.
  4. Számszerűen cáfoltam, hogy pl az őszi szünet az 4-5 nap lenne mindössze.
  Ezek után szó sincs arról, hogy a fentiek bármelyikét bárki cáfolta volna, (nem is lehet, mivel igazak), hanem helyette csak ideböfögések voltak, érdemi tartalom nélkül.
  Végül: "Aki irigyli a hosszú nyári szünetet, menjen el tanárnak", aki meg nyavajog, hogy milyen rossz neki tanárként, meg mennyi dolga van, az menjen el másnak. Ja, hogy mégis inkább jobb tanárnak maradni?

 • 2015.06.11 18:50:43efi

  Az meg, hogy a nehéz munka miatt úgymond "megérdemlik" a sok szabadnapot, egyértelműen a többiek (MINDENKI más) munkájának lenézése, lekicsinylése, mi a többiek csak heverészünk, nem dolgozunk keményen és ezért nem is érdemlünk többet max 25-30 napnál. Köszönjük.

 • 2015.06.11 20:43:39TGabi

  Bocs, van tanár haverom. Július közepén még, augusztus közepén már dolgozik...Olyan jó, hogy mindig van valaki, aki sajnálja a nem mérnök-infós értelmiségitől a fizetést, a szabit, stb...stb...

 • 2015.06.12 18:19:43egysmás

  efi, bammeg, az iskola nem a tanárok sanyargatásáról/jólétéről szól, hanem bármilyen meglepő is ez, a GYEREKRŐL!

  Az én gyerekem pl. mostanra annyira elfáradt, hogy nézni kb. sem tud.
  Ezzel a tanár is így van.
  KELL neki a pihenés.
  És igen, bizonyos tekintetben keményebb a munkája, mint egy kubikosnak, vagy mint egy csúcsmenedzsernek.

 • 2015.06.12 23:13:55efi

  A gyereknek kb az lenne a jó, ha 40 hét szünet lenne. Vagy 52.
  Nekünk meg ha évente összesen 10 napot dolgoznánk, havi 1 millióért, mellé ingyen sör.
  Ne bohóckodjunk.
  A gyerek meg azért fáradt, mert késő este alvás helyett a kütyüit cseszteti, az iskola tök feleslegesen 8 körül kezdődik, valamint mert pont a rövid tanév miatt túl sok óra (és tananyag) jut 1 napra. Te is fáradt lennél, ha naponta 20 órát kéne dolgozni 2 napig hetente és jól megindokolnád, hogy miért kell utána az 5 nap pihi. Holott elég a 2 nap is, mert ugye akkor 5x8 a meló.

 • 2015.06.12 23:36:37egysmás

  Szerinted én, aki fél nyolcra megyek dolgozni hánykor baszom be a zaciba a gyereket, ha tízkor kezdődik az iskola és mikor viszem haza, ha négyig dolgozok?

  Tényleg jó lenne, ha tízkor kezdődne.


  És tök jó, hogy tudod, mitől fáradt a gyerekem.

 • 2015.06.13 15:23:06efi

  És szerinted az mit csináljon vele nyáron 11 hétig, akinek nincsenek a közelben a szülei, kapcsolja ki őket ?

 • 2015.06.13 23:16:17egysmás

  Tizenegy hetet meg lehet oldani.
  52-t nehezebb.

 • 2015.06.13 23:16:27egysmás

  .

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta