SZÜLŐSÉG

Hagyja már szexelni azt a kamaszt!

2015. június 5., péntek 16:33

Régebben a lányok teherbeesésének veszélye miatt tartották indokoltnak a szüzesség elvesztésének eltolását, illetve egyfajta erénynek számított érintetlenül férjhez menni. Ma már mindenféle fogamzásgátló módszerek állnak rendelkezésre a nem kívánt terhesség megelőzésére, melyek megfelelő, biztonságos használata mellett az egyik érv elvileg máris okafogyottá vált.

A mai kamaszok szülei mégis feszülten, némelyek rettegve várják azt a napot, amikor a gyerekük (jó esetben) eléjük áll, hogy tanácsot kérjen a szexuális élet elkezdéséhez, vagy egyértelműen kiderül, hogy már el is veszítette a szüzességét. Bevallom, én is féltem a lányom és a fiam is, korábban már volt cikkünk, amelyben arról (is) írtunk, milyen veszélyei vannak a túl korán kezdett nemi életnek. 

A fogamzásgátló módszerek megjelenése ugyan csökkentette a nem kívánt terhességek számát, háromból egy terhesség mégis művi abortusszal végződik még ma is Magyarországon, ami azt jelenti, hogy még a felnőttek sem képesek biztonságosan védekezni.

Nem egy harminc feletti, értelmiségi barátnőm esett már teherbe amiatt, mert engedett a csábításnak akkor is, amikor nem volt kéznél óvszer, vagy csak úgy gondolták a partnerükkel együtt, hogy a megszakításos módszer működni fog. Ha érett nőktől és férfiaktól nem lehet elvárni, hogyan várhatjuk el egy tizenéves fiataltól a racionális gondolkodást minden egyes ilyen helyzetben? De mégsem tilthatjuk el őket a szextől. 

shutterstock 222623266

Engem egyébként még úgy neveltek (legalábbis próbáltak arra nevelni), hogy a szüzesség erény, a férfiak is szűz lányt akarnak feleségül venni. Édesanyám is kitartott a nászéjszakáig, ezt tőlem is elvárta volna. Ez a gondolkodásmód már akkor, a kilencvenes években is elég konzervatívnak tűnt a számomra, most meg 2015-öt írunk, úgyhogy ilyenekkel biztosan nem mosom a lányom agyát.

Miért lenne kevésbé értékes egy fiatal lány attól, mert már nincsen szűzhártyája? Mitől értékesebb az a kamasz, aki behatolás nélkül kielégíti a fiúja szexuális szükségleteit? Személy szerint igyekszem a kettős erkölcsi mérce alkalmazása nélkül nevelni a gyerekeimet: a szexualitás terén sem vagyok szigorúbb a lányommal és engedékenyebb a fiammal.

Nem hiszek abban, hogy a fiúknak minél korábban kell tapasztalatot szerezniük, míg a lányoknak tartogatni a szüzességüket 18 éves korukig. Véleményem szerint egy 15-16 éves lány is lehet érett gondolkozású a szex vonatkozásában (vagy legalábbis annyira érett mint sok felnőtt), ha megfelelő nevelésben és felvilágosításban részesül. Ennek hiányában viszont huszonévesen sem fognak kiegyensúlyozott szexuális életet élni. 

Miért ne csinálják, ha ők úgy érzik, hogy eljött az ideje? Pszichológusok szerint azt kell nekik megtanítani, mikor is jött el:

- Amikor saját maga szeretné az aktust, és nem a partnere kedvéért megy bele a dologba, vagy azért, mert a barátnői már mind elvesztették a szüzességüket. 

- Amikor valóban tudatos, komoly döntésről van szó egy kiegyensúlyozott kapcsolatban, és nem hirtelen fellobbanásból elkövetett kaland, a felelősségvállalás minden szikrája nélkül.

- Amikor tisztában van azzal, hogy a szexuális aktus veszélye nemcsak a terhesség, hanem betegségek, fertőzések forrása is lehet, és védekezik ezek ellen.

- Amikor a közösülést megelőzte már pár alkalommal a petting, aktus nélküli kölcsönös örömokozás.

- Amikor már kialakult az orgazmuskészség, vagyis a fiatal már képes elélvezni önkielégítés folyamán.

- Amikor képes a negatív élményt (pl. fájdalom az aktus alatt) tanulságként feldolgozni, és nem kudarcélményként értékelni. 

shutterstock 213149383

Annak, hogy a felsorolt hat kritériumnak egy kamasz száz százalékban megfeleljen, lássuk be, minimális esélye van. De mennyi az esélye egy felnőttnél? Hiszen ahogyan fentebb is említettem, már a védekezésnél több harminc feletti ismerősöm bukna meg, és akkor még a frigiditást, kudarcélményt nem is említettem.

De valahol el kell kezdeni a szexuális életet, tapasztalatokat kell gyűjteni - vagyis megfelelő, alapos felvilágosítás, folyamatos beszélgetés után meg kell próbálni bízni a gyerek döntésében, vagy legalábbis elfogadni azt.

Nem kell a szomszédba sem mennem egy ellenpéldáért: amikor tizenhét évesen úgy gondoltam, kilenc hónapnyi járás után lefekszem a barátommal, fogamzásgátlót írattam fel. Az orvosi vényt viszont édesanyám megtalálta a tankönyvemben, volt is cirkusz belőle, aminek vége az lett, hogy édesanyám eltépte a receptet, én pedig el lettem tiltva a fiútól.

Persze, lett újabb gyógyszer felíratva, és a sráccal sem szakítottam meg a kapcsolatot, sőt, le is feküdtünk egymással - ha a szüleimen múlt volna, védekezés nélkül. Nem is értettem akkor sem, hogy milyen szándék vezérelte édesanyámat, amikor megfosztott a felelősségteljes védekezés lehetőségétől.

Titeket hogyan készítettek fel az első szexuális élményetekre a szüleitek? És ti hogyan viszonyultok most szülőként a gyerekeitek szexuális életéhez?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.05 17:34:38jag3

  A nemi úton terjedő betegségek miatt (bármilyen meglepő, de a kamaszok elég gyorsan válogatják a partnereiket és könynen "becsúszhat" a legsármosabb fiú illetve a legbeindultabb lány: a csomóponti személy)

 • 2015.06.05 17:52:15trillárom

  Ha lesz lányom és remélhetőleg elmondja majd nekem a privát dolgait, akkor csak egy alapos utánajárás után szedhet fogamzásgátlót. Nekem első körben ránézésre az egyik legerősebbet írták fel, aminek a mellékhatásaitól Franciaországban többen meghaltak. Majd a legalacsonyabb hormontartalmút szedtem, attól meg a libidóm lett oda+hisztis és sírós+migrénes lettem. Szóval nekem nem váltak be. Nem szeretném, hogy így járjon a kb. 15-16 éves lányom is.

 • 2015.06.05 18:00:24Jean Paul Amondó

  "De valahol el kell kezdeni a szexuális életet, tapasztalatokat kell gyűjteni"

  Mivel a lányoknak azonnal akad jelentkező a szexre, a fiúknak meg nem, ezért nem kéne annyira siettetni a lányok kamaszkori szexét, mert mire gyerekvállalásra kerülne a sor, már kiélt kiégett ribancok lesznek, akik nem kellenek senkinek.
  Persze a mai feminista gender filozófia igyekszik a lányokat mielőbb felültetni a faszkörhintára, azzal, hogy a férfi amúgy is csak akadálya a feminista nőnek a karrieralakításban, és elég lenne csak nagyven körül megállapodni.
  Aztán meg jön a pofáraesés negyven évesen, hogy a kiélt ehízásnak indult nő nem kell senkinek.

 • 2015.06.05 18:15:29Vizilabda

  Engem teljesen leszarnak a lányok, úgyhogy nincs se gyerekem, se szexuális betegségem.

 • 2015.06.05 18:16:41egysmás

  Ez az, csajok, dugjatok!
  Akinek meg ez nem tetszik és beszól, az simán csak, az pinairígy, impotens.

 • 2015.06.05 18:31:43Van_mikrohullámú_sütőtök?

  A felnőttek sem normálisak: ismerős 35 évesen 2 gyerekkel kapcsolatban ment félre egy 30-as családos pasival védekezés nélkül és parázott amikor nem jött a havi, hogy nincsen pénze abortuszra.
  Aztán a férje hozott haza nemi betegséget fizetős nőktől, szóval a válás után lett neki pénze.

  Az én lányaim kicsik, de úgy vagyok vele, hogy bizalom legyen és ne a barátnőktől kérdezzen. Nyilván nem dönthetünk gyerekeink helyében, de rávilágíthatunk, hogy mi a nem jó, hol, hogyan kerülhet bajba. Ezt hívhatjuk erkölcsnek, pedig inkább józan ész.

 • 2015.06.05 18:31:45sanyix

  Nem attól lesz egy nő kiélt mert sok férfival fekszik össze, hanem azért mert cigizik, piál, és mindenféle ismeretlen eredetű szert nyom magába, miközben smink és plasztikai sebészeti katasztrófákat idéz elő...

 • 2015.06.05 18:41:45petit bourgeois

  Én 3 hónappal a 21. születésnapom előtt vesztettem el a szüzességemet, igaz, nem sokkal azután, hogy összejöttünk, de abszolút felelősségem tudatában.... Mire oda jutottam, összes barát, haver, rokon, szomszéd, iskolatárs, estébé "átestek" a dolgon, nekem is melegen ajánlották, mondván "ettől meg kell szabadulni", meg "feküdj le xy-nal, lehet hogy sosem találsz majd valakit, aki szeret, akkor meg mire vártál?". Egy pillanatig nem bántam meg, hogy ennyit vártam, még ha az odáig vezető út (főleg időtartam) idegörlő is volt. Viszont addigra rengeteget olvastam a szexről, tudtam, hogy ha fáj az elején, az normális, a védekezés minden fortélyát bemagoltam, és ami a legfontosabb: nyugodtan mondtam rá igent, mert nem kellett félnem, hogy túl korai lenne. Azóta is az akkori barátommal vagyok együtt, és "tapasztalathiány" ellenére fantasztikusan élvezek minden együtt töltött percet. Nem hiszem, hogy a mennyiség számít, hiszen megtanultam én is mindent amit mások egy tucat srác alatt (felett, ahogy jól esik).

 • 2015.06.05 18:48:59surja

  Ezért nem tud egyik kamasz sem helyesen írni,sem beszélni...de legalább elmondhatják,hogy 20 évesen már 30 pasijuk volt.De igazatok van...kell az utánpótlás a Való villába meg Dubajba

 • 2015.06.05 18:58:13Erzsébet Zsuzsanna Bükkös

  Vízilabda, engem meg a férfiak, úgyhogy nekem sincs egyik se.

 • 2015.06.05 19:29:48Dekatlon

  Erzsébet Zsuzsanna Bükkös és Vizilabda, na akkor meg is találtátok egymást, sok boldogságot! :)
  De ha egymást is leszarjátok, onnantól nem ér ám panaszkodni! :D

 • 2015.06.06 07:27:13dhd255

  1. attol meg nem lesz ribanc egy csaj, hogy 16 evesen megdugja a pasija, feltetelezve, hogy egy normalis kapcsolatrol van szo, nem pedig megkurja valami random srac reszegen
  2. a szuz nok erintetlensegukbol kifolyolag mindig is magasabb erteket fognak kepviselni, szexualis tapasztalatlansaguk ellenere is. Ha autot veszel, melyik lesz a dragabb es ertekesebb; a vadiuj vagy aminek 10 elozo tulaja volt? Naugye.

 • 2015.06.06 07:32:56Augusta6

  Jaj ugyan már, miért lenne ribanc valaki azért mert 16-17 évesen szexel. Pont erre kell odafigyelni, hogy a helyén kezelje a dolgokat és az önbecsülése ne attól függjön hány sráccal/lánnyal feküdt le. A teljes szex tiltás, úgyis csak azt hozza eredményül, hogy hülyeségek történnek. Én is annak a pártján állok, hogy kellő felvilágosítással és mondjuk nem 14 évesen, hanem 16 éves kortól, de jobb nyíltan megbeszélni.

 • 2015.06.06 09:22:58ravens01

  Székely bácsi, csizma és a tehéntrágya esete...

 • 2015.06.06 09:32:54felcsutisuttyo

  Helyes! Rövid az élet hosszú a sír, basszon mindenki annyit amennyit bír! EZT NE FELEDJE SENKI! (lányoknak, ha már tolyog a lyukuk, fiúknak a feláll a farkuk) HAJRÁ!

 • 2015.06.06 12:03:24-JzK-

  Naja, aztán lesz sírás, hogy egy férfinak se fog kelleni egy dugáson túl huszonévesen, mivel értelmes férfi nem kezdene olyan nővel komoly célokra, akit már 15 évesen megraktak, azóta meg már volt jó sok.

  [link]

  [link]

  [link]

  [link]

  [link]

 • 2015.06.06 12:09:16-JzK-

  [link]

  “We reject unrestrained sexuality more than any other generation. This is because for no previous generation in history has true love played such a great role as it does for us. Of all the things that you’re devalued and destroyed, you’ve left us love. Truly, you’ve never really cared about love. You’ve despised it and sold it short. But precisely for that reason. you’ve never launched a frontal assault against it. It remained alive. And it became to our last place of refuge. So here we are this world of loneliness and fleeting happiness; we long for the person who can bring us to safety. It is our highest goal and our greatest happiness to find true love. Yet we are sexually promiscuous, drink hard, and settle for the second best. No one suffers more from this than we ourselves. /…/ The consequences of your ‘sexual liberation’ have us in a stranglehold. It is impossible to go out even even a day into the world without being greeted by half-naked men and women. All films, advertising, and magazines consciously manipulate sexual desire. So it is that desire grows, often in opposition to our love. When it’s over and the wild, alcohol-soaked night is behind us, we regret what we’ve done. Often we feel sad because of it. This inner struggle, which each of us must win for himself, is also part of our identity. Yet we declare resolutely: we want to win it! A long road may lie for us, but in the end, the love within us will triumph over animalistic desire. For we are generation identity.” Generation Identity – Marcus Willinger

 • 2015.06.06 12:40:20Nancsibacsi

  Nem a cikkszerzőnek van 3 gyereke meg 0 férje? Na azért tépte szét az anyád :-D

 • 2015.06.06 13:32:46fityfirity

  Ha lányom lenne, én is atomjaira téptem volna a hormonbomba antibébi receptjét. Kapott volna helyette egy csomag gumit.

  De mivel fiam van, így ő lesz megnevelve gumihasználat ügyében-hogy ne csak a terhességtől legyen védve.

 • 2015.06.06 15:09:21fityfirity

  Poszter, ha neked a felelősségteljes védekezés az a tablettaszedésben kimerül, melegen gratulálok.

 • 2015.06.06 18:40:13Haloperidol

  a szerző ezt KOMOLYAN le tudja írni 16-17 éves lányokkal kapcsolatban:
  "tudatos, komoly döntésről van szó egy kiegyensúlyozott kapcsolatban"

  A legfőbb érve pedig, az, hogy azért hagyjuk szexelni a lánygyereket mivel később sem lesz sokkal józanabb és felelősségteljesebb.

  Hát, bazz, én most 38 éves vagyok, és ha belegondolok abba, hogy mennyire voltam felelősségteljes 16 évesen és mennyire mondjuk 5 évvel később, akkor azért ég és föld a különbség.

  És rohadtul nem értek egyet azzal a szar feminista dumával, hogy nem számít, hány partnered volt és mikor kezdted, mert a személyiséged számít. Én (sajnos) személyes tapasztalatból tudom, hogy EGÉSZEN MÁS személyisége van egy rommá kúrt, sokat egyéjszakázó, elvált harmincas nőnek és egy szintén harmincas szűzlánynak.

  Az első az a típusú nő, akivel jó szórakozni, dugod, amíg élvezed, aztán, ha komolyabb dolgot akar, akkor otthagyod. (velem ez történt, több alkalommal is)

  A második típusú pedig az a nő, akit feleségül veszel és gyerekeket akarsz tőle. (A mostani feleségem 28 évesen szűz volt, amikor megismertem.)

  Csak ennyi.

 • 2015.06.06 18:54:43Haloperidol

  Egyébként a partnerek száma, meg az, hogy milyen korán kezdte egy nő a szexet, eléggé jó indikátora annak, hogy mennyire lesz alkalmas tartós kapcsolatra.
  Rohadt nagy tévhit az, hogy "kurvából lesz a legjobb feleség".
  Azok a nők, akik már fiatalon elkezdik a ribanckodást, általában:
  1. Önzők, általában csak a saját kielégülésükön jár az agyuk;
  2. Nincsen semmi önkontroll bennük, nem tud parancsolni az ösztöneiknek;
  3. Kifejezetten kockázatvállaló típus, aki képes pl. nemi betegséget, erőszakot, stb. kockáztatni egy jó egyéjszakás dugásért
  4. Mindig talál mentséget a saját ribanckodására, kimagyarázza magának és a józanabb barátnőinek, hogy megint miért esett meg a dolog.

  A fentiek egyike sem teszi alkalmassá ezeket a ribiket tartós kapcsolatra. És nem, az ilyen nők SOHA nem változnak meg.

  Srácok, ne feledjétek, a ribancokat ki kell használni, de tartós kapcsolat az SOHA!!!

 • 2015.06.06 19:55:58Advanced Flight

  Na, már megint a pasik akarják előírni, hogy mit tegyenek a nők azért, hogy a pasiknak jó legyen. És képesek előadni a középkori felfogásukat, hogy a nő az őrizgesse magát valami macskajancsi kedvéért (aki persze megdugott már mindent, ami él és mozog), meg ne akarjon orgazmust stb. És baszki, van képük ezt leírni! A 21. században!

  Persze a sok nyifogás nem más, mint projekció: miközben úgy tesznek, mintha a nők erkölcsét, boldogulását féltenék, mintha azért aggódnának, hogy mi lesz a sok "kiégett negyvenessel", valójában magukat féltik: hogy nem lesz nőjük; hogy már nem elég a hanyatt dobott nőre ráfeküdni és kettőt lökni rajta, majd elmenni 10 mp után; hogy esetleg nem minden úgy megy a világban, ahogy ők elképzelik.

 • 2015.06.06 21:08:23petit bourgeois

  Advanced Flight - Nem mondta senki, hogy ne legyen a nőnek orgazmusa. :) Sőt, szerintem egy olyan lány/nő, aki nem éretlenül kezdett neki a szexuális életnek - ergo nem érintették ebből adódóan kellemetlen tapasztalatok - sokkal jobban át tudja magát adni az érzékeknek és sokkal mélyrehatóbban meg tudja (mert meg akarja) ismerni a saját és párja testét.

  Én nőként féltem a "kiégett" lányokat; egy közeli barátnőm életén látom, hogy a kvázi tinédzserként elkezdett egyéjszakás életvitel a várt szabadság-érzés helyett csak negatívumokat szül.

 • 2015.06.06 21:37:39egysmás

  Haloperidol, tutira más személyisége van egy harmincas szűz lánynak, mint egy olyannak, akinek kiegyensúlyozott szexuális élete van...

 • 2015.06.09 08:27:20Kuoni pásztor

  Nem ertek egyet a posztiroval.
  Fiam van, de oktatva lesz a gumihasználatra, es az altalunk preferalt normalisnak mondhato kapcsolati ertekekre. Remelhetoleg meghallja majd, nem egyik fulen be masikon ki.
  Nem szeretnem ha a mű es instant vilag beszippantaná.

  Lanyom egyelore nincs, de ha lenne, se hinnem, hogy 15-16 evesen szexelnie kellene. Sot a pettinget se hiszem hogy gyakorolnia kellene. Ugyanezt gondolom a fiam eseteben is. Raernek meg ezzel, semmirol nem fognak lemaradni ha kesobb kezdik. En 18 voltam amikor megtortent a dolog, szerintem ez egesz idealis kor erre.

 • 2015.06.09 11:27:40Vermine81

  Ismerek 30+ eves szuzlanyt es 30+ eves fuvel-faval osszefevo csajt is. Mindketten sulyos szemelyisegzavarral kuzdenek, csak mashogy. Sztm a szexualis elet elkezdesenek normalis ideje igenis a 15-16 ev, csak utana ne essenek at a lo tuloldalara. Aki evekig tartogatja magat, olyan szinten frusztralt lesz, h utana semmi oromet nem lel a testisegben. Aki meg mindenkivel osszefekszik, szinten nem. Arany kozeput mindenben a legjobb.

 • 2015.06.15 16:32:44vélemény74

  Csak gondoljunk bele mindenki tiltsa a lányt a fiútól és gyerekvállalásra is csak 30 év fölött legyen hajlandó! Aztán meg jön a probléma, hogy jaj már nem jön össze a gyerek. :( Szerintem ha valaki úgy érzi, hogy felelősen fel tud nevelni egy gyermeket akkor érett. Nincs életkorhoz kötve kinek mikor jön ez el. A szülő meg figyeljen a gyerek igényeire, és ne titkolózzon a gyerek a szülei előtt. Szerintem ez a titkolódzás vezet sokszor a nem kívánt terhességekhez a fiataloknál. Aki meg felnőtt fejjel nem figyel az nevelje fel a gyereket, vagy ha nem akar gondoskodni róla mondjon le a gyermekről és adja örökbe egy gyermektelen párnak. Nem utolsó sorban az hogy fest amikor egy 60 éves papa kíséri a 20 éves gyereket ?

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta